Първоначално изпратено от bota156
Разгледай мнение

Демек всеки да си плаща от джоба за лечението по пазарни цени?
Отиваш при доктора. Доктора казва "много си рисков, днес имам 50 такива като теб, цената скача щото има голямо търсене, дай 10 бона и няма гаранция дали ще те оправим или не от ковида".
Ще видиш как само след 1 седмица всички ще почнат да се пазят.

Сега ходят, заразяват се, и ходят у болницата да се лекуват - а плащаме всички ние с нашите данъци.
Е за това говоря - ако сме общество и имаме общи социални и здравни системи - то трябва да се спазват някакви правила, дето уж цялото общество да сме съгласни с тях.
Ако не - всеки си плаща от джоба. Аз съм за този вариант. Включая и за гражданската при автомобилите, щото и те я на същия принцип, едни индивиди карат, блъскат се, причиняват щети, застрахователите плащат - ама после го събират по равно от всички шофьори. За измислените ТЕЛК-ове няма да говорим.
Та проблема на тези системи е че са социални (социалистически) и като такива няма как да просъществуват дълго. Щото всички плащаме по равно или според дохода си, но някои ползват без да полагат усилия, не спазват нищо, не се грижат за здравето си, после се разболяват и някой плаща за лечението.
Коментар