Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
  Мерси, Бота, живи и здрави да сте - прекрасно описание на системата с всичките ѝ недъзи. Добре че наистина всички, дето не сме ковидиоти, се оправяме сами, че ако разчитаме на държавата...
  Ние ковидиотите с кой се оправяме? Държавата е абдикирала от всичките си задължения, освен финансирането на потенциалните гласоподаватели.

  Коментар


  • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
   ........
   Само да вметна нещо - ако всички открити позитивни резултати са си останали "асимптоматични" и няма никой със реални симптоми - аз бих предположил, че сте получили от папая-позитивните тестове. Имаше едно изследване, вече даже не помня откъде точно, че те станаха милион, но над 50% от "асимптоматичните" пациенти нямали впоследствие антитела - ми да си го напишем както е, ако нямам никакви симптоми за дадено заболяване, и никакви откриваеми последствия от него, какво означава това?

   Коментар


   • Едва ли... тук е заложен техният форумен "авторитет". Рекли са и са отсекли, че Ковид не е страшен и сега не могат да дадат заден ход

    Аз пък отидох на второ по-обстойно изследване с екограф и ми откриха леки сраствания в белия дроб. Докоторът вика, няма страшно, малки са и сигурно ще се махнат постепнно, а и да останат не било голяма беда. Хубу, ама ако бях 10 години по-стар...?

    Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

    Това не е ли причина да се пазите малко повече?

    Питам тука за един приател щото аз не ги разбирам много

    Бота и той може да отговори

    Щото ако симптомите са по-сериозни отношението ще е горе доле същото

    Демек пак трябва сами да се оправяте, ама ще кихате, кашляте, температура и др. екстри

    Коментар


    • Ето ви още малко от доктор.
     Тези дни покрай злобата, която се изсипа върху колегите ми след случаят с починалото момче във В. Търново една буца е заседнала в гърлото ми, защото виждам неправдата. В търсене на истината от приятелските разговори, които проведох, останах неприятно изненадан от реалността зад кадър. Това са думите на колеги и мои приятели, на които вярвам, защото ги познавам добре. Това не са лекари от първа линия, а от последният ешалон на тази първа линия. Тези които се опитват да държат портите към рая затворени, за да спечелят още малко време за земният път на пациентите си.

     " Всяко едно ковид отделение в различните болници, има измислен собствен алгоритъм за лечение,който не е обсъждан, нито на регионално, национално и академично ниво. Пациентите, на които се налага ИБВ ,особено в болниците извън София не се интубират от страх да не се контаминира персонала, поради лоша организация на реанимациите..."

     " От друга страна мизерията е голяма,липсват елементарни лекарства,наднормативни часове се плащат не като извънреден труд,а като спешен труд,че е по-евтино,а всъщност тези инзвънредни часове са в КОВИД реанимацията. Няма изолация,след смените си ходим у дома,до събота съм в КОВИД реанимация,от понеделник съм в нормалната реанимация. Болницата ни даде по една марлена маска и по две FFP2 в началото на март и сега в средата на юли ни дадоха по още една маска,т.е. чакаме на дарения и каквото си купим и ползваме една маска със седмици.. няма персонал една сестра гледа по пет шест интубурани тежко болни пациенти,добре че дойде КОВИД,за да заредят с монитори и някой и друг апарат за обдишване..."

     " Какво да кажат, че работят в 3 отделения едновременно, че всеки ден се обличат и съблича по 10 пъти, за да обслужват и ковид болните и другите.По един лекар и по две сестри са за 3 отделения, едно от които е ковид. При всяко едно обличане и събличане има риск, уморени са много и не внимават като в началото
     ..."

     Това е положението преживяно от първо лице. Само че тази истина няма да чуете защото:

     - колегите ми едва ли биха я казали открито, защото това автоматично ще им лепне лош имидж, а с това намирането на работа може да стане мираж. Защото въпреки, че в България уж медиците не достигат, назначенията все още са на шуро-баджанашки принцип. И ако нямаш човек или си неудобен става сложно.
     - директорите на здравните заведения са вид политически назначения. И самите те никога няма да се опълчат срещу ръката, която ги храни.
     - научните дружества не намериха време през всичките тези месеци да създадат указания за поведение, с които да дадат юридическа защита на колегите си.
     - съсловната организация (Български лекарски съюз) вместо да реагира бурно на всеки опит за обществен линч на медицинската професия в България се задоволява с общи приказки за да имитира дейност
     - министъра бодряшки заяви, че при усложняване на ситуацията с COVID-19 щели да разкрият нови 3000 легла и да набяват още 1000 респиратора. Чудесно. А човешкият фактор?
     - държавата тотално абдикира от задължението си да контролира разспространението на заразата, с което реално се постави в изолация спрямо много други държави, но удобно крие собственият си провал зад биологичната страна на кризата.

     През всичките изминали месеци политиците оправдаваха решенията си с медиците. И въпреки това, системата си изглежда точно толкова неподготвена както и преди месеци. Ето това може да бъде реална причина за #Оставка. А вие, които отказвате да носите маските си и да спазвате дистанция не наказвате с поведението си провалилите се политици, а колегите ми, които вече са на ръба на изтощението. Те ще продължат да изпълняват задълженията си, напук на заобикалящата ги реалност, въпроса е докога ще издържат...

     Аз спирам да чета че ще си докарам някоя нова болест.
     Положението си е все така трагично. Добре че пандемията е измислена
     Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

     Коментар


     • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Мерси, Бота, живи и здрави да сте - прекрасно описание на системата с всичките ѝ недъзи. Добре че наистина всички, дето не сме ковидиоти, се оправяме сами, че ако разчитаме на държавата...
      Това не е ли причина да се пазите малко повече?

      Питам тука за един приател щото аз не ги разбирам много

      Бота и той може да отговори

      Щото ако симптомите са по-сериозни отношението ще е горе доле същото

      Демек пак трябва сами да се оправяте, ама ще кихате, кашляте, температура и др. екстри

      Коментар


      • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
       Реших да споделя преживяното от мен, семейството и приятелите ми през последните 14 дни, така че да се опитам да извлечем необходимите поуки и да направим следващите се изводи.
       Предисторията: Затворена група от деца от София организирано провеждат лагер извън София. На мястото на лагера са само те – без други външни посетители и гости на хотела. Лагерът продължава 10 дни. При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с ПСР. Едно от децата излиза позитивно. Уведомяват организатора на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват спешно ПСР тестуване на децата. Само за няколко дни излиза, че над 7-8 деца са с позитивни резултати. Повечето от тях са без никакви симптоми. В това число и малката ми дъщеря – позитивна, но без симптоми.

       Следва: Незабавно уведомяване от лабораторията. Незабавно позвъняване от личните ни лекари от Груповата практика към Поликлиника България – адмирации, нямам думи!
       Следва и позвъняване от РЗИ – разбира се в първия делничен ден, защото кой ти работи през уикенда, ама нищо чудно да вземат 30% увеличение през септември за работа на първа линия. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска информация за организатора на лагера, нищо че хората бяха готови да дадат списък с децата и да отговорят на всякакви въпроси. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска контактните лице на всяко едно от позитивните деца! Нищо подобно – ние известихме всичките си приятели, които са били контактни с нас последните дни преди теста. Всеки от родителите проведе на собствена издръжка и отговорност всичките необходими изследвания и се самоизолира до излизането на резултатите от тестовете!

       Горното да се знае, когато следващия път чуете от медиите как държавата бори клъстъри и огнища! Ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това! Горното да се знае също така, когато чуете, че българите не са самодисциплинирани и не умеят да спазват правила! Почти всички родители, част от тях маргинали разбира се, на собствена издръжка предприеха незабавни действия по изолиране и превенция на заразата!

       РЗИ ни определиха ден и час след 14 дни за ПСР тестуване на дъщеря ми и всички от домакинството ни, които бяхме под карантина. Да, ама се оказва, че това е било така за нас! На други родители са казали, че само позитивното дете се изследва на 14-ния ден, но не и членовете на семейството под карантина. На едните са казали, че ще отидат на място, на други – сами да отидат. На едни са връчили заповеди, на други – не! Ние и до ден днешен нямаме заповед!

       Бяхме инструктирани по телефона – „на собствен ход, със собствен транспорт“ за ПСР в РЗИ след 14 дни - повториха го няколко пъти да не би да имам очаквания, че ще дойдат у дома!

       Отидохме на заветния ден в лабораторията на РЗИ – чудно и китно място! На входа пише „Вход за външни лица забранен“, ама от охраната казват – "влизай, влизай", без да питат бомба ли ще хвърлям, или цветя ще поднасям!

       Няма никакъв списък на лицата, които подлежат на изследване, респективно лицата, които са били поставени под карантина. Спокойно можех да заведа детето на съседката и да го представя за болната ми от Ковид19 дъщеря. Също така можех спокойно да дам трите имена и ЕГН-то на майка ми например, защото никой не ми поиска нито лична карта за мен, нито някакъв удостоверителен документ, че това са моите деца. Носех документ за самоличност за себе си и удостоверения за раждане на децата – не ми потрябваха!
       Резултатите от изследванията: получават се като при мълчалив отказ. Ако не ти се обадят, отрицателен си. Ако ти се обадят – ще видим тогава. Понеже не вярвам на администрацията и нейното обаждане, реших да проверя по телефона след 2 дни. От трите позвънявания на номерата за Ковид19, оповестени на сайта на РЗИ София, получих 3 различни информации. Първо, разбира се, беше традиционното – ами не знам, питайте лабораторията. Второто беше – от сайта си вземете телефона на лабораторията, не знам защо не вдигат. Третото беше – моля, дайте си ЕГН-та, тук имаме цялата информация, сега ще проверя! И се оказа, че можело – информация за начало и за край на карантината, информация, че тестовете ни са наистина отрицателни и информация, разбира се, че се получават срещу лична карта на регистратурата след няколко дни. Нямало такова нещо като изпращане по електронен път!

       Изводи:
       1. Мерките и действията са палиативни и спорадични и не съответстват на нищо чуто или видяно по медиите, че администрацията на държавата се бори със заразата.
       2. Няма никаква последователност и алгоритъм на действие – установяване на контактни, заразни, превенция, тестуване, даване на уеднаквени инструкции и предписания за действия и т.н. Всичко зависи от усмотрението на съответния служител от РЗИ, който ви обслужва и от вашия късмет, разбира се, за да не попаднете на някой, който за първи път установява кой е, от къде е и защо е там.
       3. Развитието, в това число превенцията срещу болестта е оставено основно на самосъзнанието на хората, желаещи да оцеляват и да предпазват близките си и социума като цяло.

       Не ми се мисли какво ни чака от 15 септември! Да стягаме портфейлите, че тестът е само 110 лева на човек! Апропо, болестта премина безсимптомно при дъщеря ми. Ние от семейството не бяхме заразени. По съвет на нашия приятел д-р Делиева – не сме й давали никакви медикаменти до появата на симптоми. Такива не се появиха, Слава Богу!
       Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие!

       Ама тез доктори що ебават кУронката. Да не би да не вярват в нея?
       Всичкото това го знаем.Има и още по лошо ама няма да си отварям устата щото много народ ще се паникьоса

       Коментар


       • Мерси, Бота, живи и здрави да сте - прекрасно описание на системата с всичките ѝ недъзи. Добре че наистина всички, дето не сме ковидиоти, се оправяме сами, че ако разчитаме на държавата...
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Реших да споделя преживяното от мен, семейството и приятелите ми през последните 14 дни, така че да се опитам да извлечем необходимите поуки и да направим следващите се изводи.
         Предисторията: Затворена група от деца от София организирано провеждат лагер извън София. На мястото на лагера са само те – без други външни посетители и гости на хотела. Лагерът продължава 10 дни. При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с ПСР. Едно от децата излиза позитивно. Уведомяват организатора на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват спешно ПСР тестуване на децата. Само за няколко дни излиза, че над 7-8 деца са с позитивни резултати. Повечето от тях са без никакви симптоми. В това число и малката ми дъщеря – позитивна, но без симптоми.

         Следва: Незабавно уведомяване от лабораторията. Незабавно позвъняване от личните ни лекари от Груповата практика към Поликлиника България – адмирации, нямам думи!
         Следва и позвъняване от РЗИ – разбира се в първия делничен ден, защото кой ти работи през уикенда, ама нищо чудно да вземат 30% увеличение през септември за работа на първа линия. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска информация за организатора на лагера, нищо че хората бяха готови да дадат списък с децата и да отговорят на всякакви въпроси. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска контактните лице на всяко едно от позитивните деца! Нищо подобно – ние известихме всичките си приятели, които са били контактни с нас последните дни преди теста. Всеки от родителите проведе на собствена издръжка и отговорност всичките необходими изследвания и се самоизолира до излизането на резултатите от тестовете!

         Горното да се знае, когато следващия път чуете от медиите как държавата бори клъстъри и огнища! Ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това! Горното да се знае също така, когато чуете, че българите не са самодисциплинирани и не умеят да спазват правила! Почти всички родители, част от тях маргинали разбира се, на собствена издръжка предприеха незабавни действия по изолиране и превенция на заразата!

         РЗИ ни определиха ден и час след 14 дни за ПСР тестуване на дъщеря ми и всички от домакинството ни, които бяхме под карантина. Да, ама се оказва, че това е било така за нас! На други родители са казали, че само позитивното дете се изследва на 14-ния ден, но не и членовете на семейството под карантина. На едните са казали, че ще отидат на място, на други – сами да отидат. На едни са връчили заповеди, на други – не! Ние и до ден днешен нямаме заповед!

         Бяхме инструктирани по телефона – „на собствен ход, със собствен транспорт“ за ПСР в РЗИ след 14 дни - повториха го няколко пъти да не би да имам очаквания, че ще дойдат у дома!

         Отидохме на заветния ден в лабораторията на РЗИ – чудно и китно място! На входа пише „Вход за външни лица забранен“, ама от охраната казват – "влизай, влизай", без да питат бомба ли ще хвърлям, или цветя ще поднасям!

         Няма никакъв списък на лицата, които подлежат на изследване, респективно лицата, които са били поставени под карантина. Спокойно можех да заведа детето на съседката и да го представя за болната ми от Ковид19 дъщеря. Също така можех спокойно да дам трите имена и ЕГН-то на майка ми например, защото никой не ми поиска нито лична карта за мен, нито някакъв удостоверителен документ, че това са моите деца. Носех документ за самоличност за себе си и удостоверения за раждане на децата – не ми потрябваха!
         Резултатите от изследванията: получават се като при мълчалив отказ. Ако не ти се обадят, отрицателен си. Ако ти се обадят – ще видим тогава. Понеже не вярвам на администрацията и нейното обаждане, реших да проверя по телефона след 2 дни. От трите позвънявания на номерата за Ковид19, оповестени на сайта на РЗИ София, получих 3 различни информации. Първо, разбира се, беше традиционното – ами не знам, питайте лабораторията. Второто беше – от сайта си вземете телефона на лабораторията, не знам защо не вдигат. Третото беше – моля, дайте си ЕГН-та, тук имаме цялата информация, сега ще проверя! И се оказа, че можело – информация за начало и за край на карантината, информация, че тестовете ни са наистина отрицателни и информация, разбира се, че се получават срещу лична карта на регистратурата след няколко дни. Нямало такова нещо като изпращане по електронен път!

         Изводи:
         1. Мерките и действията са палиативни и спорадични и не съответстват на нищо чуто или видяно по медиите, че администрацията на държавата се бори със заразата.
         2. Няма никаква последователност и алгоритъм на действие – установяване на контактни, заразни, превенция, тестуване, даване на уеднаквени инструкции и предписания за действия и т.н. Всичко зависи от усмотрението на съответния служител от РЗИ, който ви обслужва и от вашия късмет, разбира се, за да не попаднете на някой, който за първи път установява кой е, от къде е и защо е там.
         3. Развитието, в това число превенцията срещу болестта е оставено основно на самосъзнанието на хората, желаещи да оцеляват и да предпазват близките си и социума като цяло.

         Не ми се мисли какво ни чака от 15 септември! Да стягаме портфейлите, че тестът е само 110 лева на човек! Апропо, болестта премина безсимптомно при дъщеря ми. Ние от семейството не бяхме заразени. По съвет на нашия приятел д-р Делиева – не сме й давали никакви медикаменти до появата на симптоми. Такива не се появиха, Слава Богу!
         Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие!

         Ама тез доктори що ебават кУронката. Да не би да не вярват в нея?
         Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

         Коментар


         • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
          В Швеция 40% от домакинствата са от 1 човек.

          Ако тоя 1 човек не ходи на гости, по барове, кръчми, етц - заразяването не е лесно.

          Отделно доста от заводите по една или друга причина също спряха работа.
          Основното предимство на шведите е, че живеят в Швеция.
          Хиляди български момичета чистят къщи в Лондон.
          Оставка.

          Коментар


          • https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/08...home_NaiNovoto

           Образованието - национален приоритет.

           А нашата соросоидка Деница Сачева гледа как да провали годината.

           Оставка

           Коментар


           • В Швеция 40% от домакинствата са от 1 човек.

            Ако тоя 1 човек не ходи на гости, по барове, кръчми, етц - заразяването не е лесно.

            Отделно доста от заводите по една или друга причина също спряха работа.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
             Е, Шведската гъстота на населението в големите градове, както и отношението към ситуацията, не остават неотразени от резултатите - 68,263 активни заразени към момента, 5,763 починали. Иначе, Стокхолм и София са сравними като население. Гъстотата е 4,200 души на км2 за Стокхолм, 2,500 души на км2 за София.
             Никъде, по никакъв начин не съм давал "отношението към българите с личното ви мнение за умствените им способности"??? Казах, че ШВЕДИТЕ са Такива или Онакива. Техните качества донякъде се пренасят върху резултатите им от срещата с вируса - а ако бяха приложили Шведската система в някоя по-дива страна (не казвам България, не сравнявам с България), резултатите щяха да са още по-черно-бели, с по-малко бяло.
             Хаха, колко жалко измъкване. Направо ми иде да се откажа от споровете, но ситуацията е направо трагикомична и не мога да се сдържа да не се изказвам.

             Коментар


             • Е, Шведската гъстота на населението в големите градове, както и отношението към ситуацията, не остават неотразени от резултатите - 68,263 активни заразени към момента, 5,763 починали. Иначе, Стокхолм и София са сравними като население. Гъстотата е 4,200 души на км2 за Стокхолм, 2,500 души на км2 за София.
              Никъде, по никакъв начин не съм давал "отношението към българите с личното ви мнение за умствените им способности"??? Казах, че ШВЕДИТЕ са Такива или Онакива. Техните качества донякъде се пренасят върху резултатите им от срещата с вируса - а ако бяха приложили Шведската система в някоя по-дива страна (не казвам България, не сравнявам с България), резултатите щяха да са още по-черно-бели, с по-малко бяло.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
               А за мерките. Ами ето вече всеки сам си преценява дали си заслужва да рискува. Ето сега в България няма мерки, но пак очевиндо над половината хора си се пазят и вируса се разпросттранява в пъти по-бавно отколкото се разпространява ако хората не се пазят.

               Това разбира се няма да ни спаси от рухване на здравната система. Но пък пропорционално повечето клиенти ще са хората които не вярват във вируса. Така че това ще си е техен избор.
               Не е въпрос за индивидуална преценка, а на принуда. Дори и сега има принуда да се спазват много от нещата, без да има смисъл, а наесен е много вероятно да продължат с безумието от март/април, което не трябва да се случва.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
                В Швеция живеят 10 милиона човека на 450 000 квадратни километра земя. Средно, 23 човека на кв.км. За сравнение, в България сме средно 63 човека на кв.км. Също, в Швеция местните жители са предимно интелигентни и осъзнати. Приходящите няма да коментирам. Но е доста трудно да се вадят изводи от Швеция за каквото и да е.
                На Стокхолм гъстотата е 5200 души на км2, Мьлмьо - 4000 души на км2, София - 2500 души на км2. Средната им възраст е с 7-8 години по-висока, старческите им домове са много повече. Средната продължителност на обикновения българин е по-ниска от средната възраст на починалия от ковид швед. Не звучи достатъчно убедително да оправдавате отношението към българите с личното ви мнение за умствените им способности. Освен това по доста по-брутален начин се отнасят с хората в Германия, Италия, Испания, ЮК и т.н., където също вероятно ги смятате за "интелигентни и осъзнати".

                Коментар

                Working...
                X