If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
аз съм продавал брефчета и на 1.8 даже, 2020г., за да влизам тук на 5 .. времената се променят и бъдещето е неяно , мисля, че и купилите на 25 ще спечелят стига да имат търпение...
най-искрено ти желая успех - и сам знаеш, че таймингът е всичко в търговията. Е, помощ от викачите от яхтата също е от полза, стига д ане са на барикадите с майбасите, за просят пари от държавата, щото "фалират"
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
...........
П.С. И като се замисля как някои продадоха на 2 лева в брефчето, за да влязат тук на 25 кинта, но всеки си носи глава на раменето и си преценЯ
...........
аз съм продавал брефчета и на 1.8 даже, 2020г., за да влизам тук на 5 .. времената се променят и бъдещето е неяно , мисля, че и купилите на 25 ще спечелят стига да имат търпение...
последните 2 години имаше нагоре-надолу и някои фермери може да фалират купили скъпи торове и др. и продаващи на загуба.(което ще е добре за останалите, които искат да си увеличат земята) Мисля вече се нормализираха цените както на консумативи така и на продукция?
Държавата само пречи - когато пазарите бяха на върха тя забрани/пречеше на износът, след което като тръгнаха цените надолу предполагам много фермири са задържали продукция в очакване пак да се вдигнат. После държавата забрани вносът от Украйна на слънчоглед, което удари преработвателите, и те почнаха да спират работа. Сега държавата пита Украйна защо не ни дава слънчоглед ... абе малоумна работа
ами нека да направим някакъв извод/съждение - рентите у нас са високи -> печалбите от земята са високи (да имаме впредвид, че зърнарите изнасят на световните пазари). Причините за печалбите са много, но кои са няма значение. -> цената на зямята трябва да е висока. Тя все още е в долната граниза на ЕС -> ще се вдига още
Ъъъъ. нйе, нйе, всъщност е точно обратното - поради лудо стечение на обстоятелствата (по-ниски ренти и цени на земята, удивително високи цени на продукцията, ниски цени на торовете, огромни евросубсидии, добри реколти) се стигна до някакви дооооста добри резултати в последни няколко години, особено 2022, когато наистина беше топ щастливо събитие, което се случва веднъж в живота. Вместо да се инвестират разумно тези пари, зърнарите си купиха още майбаси, надуха безобразно цените на земята и рентите, задържаха продукцията в складове и се надяваха, че цените ще скочат оше поне по 2. Ма те паднаха по две
И сега имаш перфектната буря, но с обратен знак - високи цени на торове, ужасяващо високи цени на рентите и земята, слаби реколти и удивително ниски цени на продукцията, особено на идващата от Русия и Украйна. Ерго, или пак ще реват на държавата да ги спасява, срещу което аз съм крайно против, защото те имат предостатъчно тлъстинки от 2022, или ще фалират. Предполагам, даже съм почти сигурен, че пак ще им дадат пари, щото тук е така.
Тъпото е, че това не е устойчив модел и при подобни цени на земята/рентите и крайната продукция, единственият им вараинт да не фалират в лонг търм, е или да реват за още субсидии всяка година, или да се надяват на чудодейни реколти. Е, може и да гръмне балонът на земята/рентите, което всъщност е единственият нормален(пазарен) вариант за изход от кризата, но всички знаем, че България не е нормална държава, затова ще ядем лайна на много високи цени и като следствие ще мрем рано...
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Много тихо тук бре - всички ли сте на барикадите у Варненско Винаги съм се чудил дали ромците или зАрнарите са по-нагли в исканията си, после се сетих, че имаше една ромска фамилия Зрънковците или нещо от сорта. Ма нищо, чакаме етанолът да направи разликата - все пак, как беше, земя не се произвежда вече, а алкохолът е свещен у нас
П.С. И като се замисля как някои продадоха на 2 лева в брефчето, за да влязат тук на 25 кинта, но всеки си носи глава на раменето и си преценЯ
П.П.С. А какъв балоняк са нещата в агросектора у нас, може да се види спокойно дори и от Евростат
ами нека да направим някакъв извод/съждение - рентите у нас са високи -> доходността от земята е висока (да имаме впредвид, че зърнарите изнасят на световните пазари). Причините за печалбите са много, но кои са няма значение. -> цената на зeмята трябва да е висока. Тя все още е в долната граница на ЕС -> ще се вдига още
Много тихо тук бре - всички ли сте на барикадите у Варненско Винаги съм се чудил дали ромците или зАрнарите са по-нагли в исканията си, после се сетих, че имаше една ромска фамилия Зрънковците или нещо от сорта. Ма нищо, чакаме етанолът да направи разликата - все пак, как беше, земя не се произвежда вече, а алкохолът е свещен у нас
П.П.С. А какъв балоняк са нещата в агросектора у нас, може да се види спокойно дори и от Евростат
Цензурата пак заработи ! Не било по темата, пълни глупости ! Пак да напиша, крайно време е компании с лоша репутация и със снето доверие от инвеститорите да се махнат от индекса и на тяхно място да влезнат други ! Не знам има ли индекс по света, в който да има компания, която се търгува под номинал !
Коментар