If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
2 ч. · Vladislav Panev: "Може би не сте забелязали, но българският фондов пазар е в началото на нов бум. 10 пъти презаписване на емисията на HR Капитал, фонд за рисково инвестиране в нови компании. Платени 3 милиона лева, основно от физически лица, цената за 2 дни скочи от 4.48 на 6.05 лева
Фирмата за дронове „Дронамикс“ набра близо 6 млн лева в началото на декември. В проспекта й пише, че „компанията разработва транспортен автономен дрон с товароносимост 350 кг., който да обслужва определени въздушни линии, например София – Франкфурт или Париж – Франкфурт“.
Алтерко се листва успешно на борсата във Франкфурт и постигна оценка от 500 милиона. Очакваме много други да последват. Някои от тях ще се провалят, други обаче ще бъдат българските шампиони. Създава се динамична среда, в която хората и фондовете със свободни пари търсят потенциално успешни проекти, за да се предпазят от инфлацията. Това е знак за бърз растеж на цялата икономика.
Оборотите на борсата още са много ниски. Много хляб имаме да изядем, докато доближим Полша или Румъния. Но тенденцията е добра, а знаем, че няма успешна държава без развит капиталов пазар. Мястото, където гладните за пари проекти срещат свободните за инвестиране пари. Това е средата, която е позволила да станат успешни много от водещите технологични компании в света. Ако няма такава, само можем да мечтаем за български такива.
На пръв поглед това няма общо с новото правителство. За мен причина е и, че забравяме за ерата Борисов. Когато фирмите ги беше страх да се показват, за да не станат мишена на регулаторите, прокуратурата и администрацията. Да не ги откраднат. Оживлението на фондовия пазар означава, че този страх вече изчезва."
Тоочно така, дайте си парите, да не ви е страх Пък чакайте после. Повечето фирменца не са дори нови и са показали какво не могат досега.
Точчно бум е - като града на мечтите на оня , Анжел
2 ч. · Vladislav Panev: "Може би не сте забелязали, но българският фондов пазар е в началото на нов бум. 10 пъти презаписване на емисията на HR Капитал, фонд за рисково инвестиране в нови компании. Платени 3 милиона лева, основно от физически лица, цената за 2 дни скочи от 4.48 на 6.05 лева
Фирмата за дронове „Дронамикс“ набра близо 6 млн лева в началото на декември. В проспекта й пише, че „компанията разработва транспортен автономен дрон с товароносимост 350 кг., който да обслужва определени въздушни линии, например София – Франкфурт или Париж – Франкфурт“.
Алтерко се листва успешно на борсата във Франкфурт и постигна оценка от 500 милиона. Очакваме много други да последват. Някои от тях ще се провалят, други обаче ще бъдат българските шампиони. Създава се динамична среда, в която хората и фондовете със свободни пари търсят потенциално успешни проекти, за да се предпазят от инфлацията. Това е знак за бърз растеж на цялата икономика.
Оборотите на борсата още са много ниски. Много хляб имаме да изядем, докато доближим Полша или Румъния. Но тенденцията е добра, а знаем, че няма успешна държава без развит капиталов пазар. Мястото, където гладните за пари проекти срещат свободните за инвестиране пари. Това е средата, която е позволила да станат успешни много от водещите технологични компании в света. Ако няма такава, само можем да мечтаем за български такива.
На пръв поглед това няма общо с новото правителство. За мен причина е и, че забравяме за ерата Борисов. Когато фирмите ги беше страх да се показват, за да не станат мишена на регулаторите, прокуратурата и администрацията. Да не ги откраднат. Оживлението на фондовия пазар означава, че този страх вече изчезва."
По-скъпите пари може да доведат на борсата повече и по-добри дружества, да има по-голяма конкуренция за парите ни
Дааа, най-вече с нулева дейност - като матрьошки фонд във фонд през БИЙМ. Имат двойна доходност от такси, от догодина тройна с тоя новия
Избиха се за парите ви, вие понеже сте най-умните, току-що красиво сами се прекарахте за 2 дни с последния.
Рано е за кеш, когато всичко поскъпва постоянно, дори и да спекулираш за вдигане на лихвения процент много скоро пак е рано. Аз лично кеш в следващите поне 2 години не искам да имам. Ако го извадя ще го вкарам дирекно пак в нещо. Мислех да влизам сега пак на БФБ за коледа, но омикрона и цените на енергоносителите ме отказаха. Догодина може би за мен ще е време от по-нисколиквидни активи да се влезе в по-високоликвидни, но за кеш е рано. Лично мнение успех на всички, поздравления за направилите добра доходност тази година. Мисля че в голямата си част в момента ръста се дължи на сериозния глад за инвестиции, т.е. съобразно максимата да се набута някъде кеша каквато култова тема има тук Според мен това се вижда и от огромните презаписвания на всяко ново ИПО. Признавам за себе си, че може би съм прекалено консервативен в инвестициите последните 3 години. Успех на всички картодържатели
Мдаааа едни с "Чичо" други с Лагард , не им вярвам на тези! Така беше и през 2008, уж всичко е в реда на нещата и ни успокояваха и след 1 месец гръмна "балона".
Всичко се повтаря, сега Китай спука гума с недвижимите имоти, скоро на други места.
П.П. Британското кралство за Европа ли се брои или не???
Нас Британците не ни касаят. Виж сега мантрата е че инфлацията е преходна На хората им трябват повече години за да докажат че средно инфлацията ще е под 2 % Така че тая година малко, догина малко, и до 2024 ще стане ясно че не е баш временна но то пък тогава други ще го мислят.
Мдаааа едни с "Чичо" други с Лагард , не им вярвам на тези! Така беше и през 2008, уж всичко е в реда на нещата и ни успокояваха и след 1 месец гръмна "балона".
Всичко се повтаря, сега Китай спука гума с недвижимите имоти, скоро на други места.
П.П. Британското кралство за Европа ли се брои или не???
Същото се случи и с корона кризата! Могат да се видят и още многи примери от близкото минало. Просто Бг се движи между 6 месеца и година след останалият свят. Реотан братко
Брей да не си пиеш кафето с Лагард
“On the prospect of a future interest rate rise, we expect the ECB to raise rates in 2024 - once core inflation has likely settled at 1.5% as pandemic and policy distortions subside. That would mean an entire decade of negative rates.”
Какви покачващи се лихви ? Да видим след колко време ще видим лихви над нулата в Европа
В Европа до 3 месеца, за БГ след още 3 !
Същото се случи и с корона кризата! Могат да се видят и още многи примери от близкото минало. Просто Бг се движи между 6 месеца и година след останалият свят. Реотан братко
А така, браво. Попитах те тъй като би било много странно точно от тези 2 компании някой да е излязъл на загуба! Просто не можах да разбера поста ти и останах с убеждението, че си кеширрал със загуба от 6% при тях. Както и да е. При вълната от покачващи се лихви, може би си на прав път да имаш кеш
Какви покачващи се лихви ? Да видим след колко време ще видим лихви над нулата в Европа
Аз лично смятам, че постепенно по-високите лихвени проценти ще започнат да се пренасят у нас ефективно след 1-1,5 години и че още е рано. Но потенциално и аз бих събрал кеш за погасяване на задължения преди по-сериозно покачване на лихвените проценти. Дълга дискусия. Нямам препоръки.
Коментар