IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Два въпроса към г-н Маринов (ПОК "Доверие")

г-н Маринов,

Забелязал съм, че от време на време участвате (конструктивно) в този форум, та ще съм Ви благодарен, ако намерите за възможно да отговорите на следните въпроси (вярвам, ще е от полза за участващите) :

1. Чувствате ли се комфортно, че двете Ви пенсии (намалена от ДОО и от УПФ), ще са повече от пенсия само от ДОО (ако незабавно се откажете от осигуряване и в УПФ) с цели 2 (словом: "два") бъдещи лева на месец? (по собствените Ви изчисления)

2. Как би се променил резултатът в т. 1, ако до пенсионирането си не получавате по 5 % годишна доходност по партидата си, а - например - 3.08 %, която доходност (по собствените Ви сметки, споделени в този форум), сте получил средногодишно за периода 2002-2014 г.?

(5 % доходност е допускането, по което ПОК "Доверие" получава, че 2 пенсии са повече от 1 с 2 лв. на месец).

Благодаря.

С уважение:
    лх

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Тук се разминаваме. България не е сравнима с държавите в ЕС, нито като икономика, нито като политическа среда, нито като демография, така че сравнения на % от БВП разходи за пенсии изобщо не ме успокояват. Като изчислихме доходност на НОИ, ние го равнихме с компания, а нито една компания не може да работи на 50% загуба вечно, дори и ако има цяла държава зад гърба си. Хора често обичат да споменават, че рано или късно ще има пак криза като 2008, и тя пак ще стопи парите ни във втория стълб. Е, рано или късно ще има реформа в ДОО, и тя няма да е в ползва на работещите в момента. Каква ще е доходността след нея можем само да гадаем.

Иначе дискусията ми е много приятна, и мога да те успокоя, че дори и да съм се изразил като обиден, всъщност не съм бил такъв в нито един момент. Наздраве!
      Съгласен с теб, че други страни се различават по всички измерения, които цитираш. Използвам дела на разход за пенсии в % от БВП за страните от евросъюза за да покажа, какво е икономически възможно и политически търпимо да се изразходва за пенсии там. Ако някой в България смята, че у нас ТРЯБВА да се изразходва по-малка част от БВП за пенсии от средното за Европа, трябва да обясни защо. Да обясни на хората от твоето поколение (не на мен), защото вие ще гласувате тогава. И ще ставате (относително) все повече.

Наздраве и от мен!

Коментар

Тук се обърках. Значи не вноска 30%, а нарастване на възрастта за пенсиониране е тайната за балансирано ДОО? Колко трябва да бъде тази възраст, защото очевидно при сегашната дефицитът е огромен. Предвид това уточнение, защо използваме 17.83 години продължителност на получаване на пенсия при изчисляването на доходност? Това не е ли малко хем вълкът сит хем агнето цяло? Или НОИ очаква да живея 18 години дори и след като ме пенсионира на 70+? Не че в УПФ го няма също този проблем, но фактът, че наследниците ми ще получат каквото имам е още един от тези плюсове, които оказват вклияние върху изборът ми, но не и върху доходността.

Ами няма причина да се объркваш

Ето логическата последователност

1) Дефицитът на НОИ ще бъде контролиран за сметка на твоите набори, които се осигуряват в УПФ. Това ще намали задълженията на НОИ към вас - с цели 3.4 % от БВП. Честито на печелившите. Това дори Даниела Петкова го разбра и няма причина да не го разбереш и ти.

2) При възраст на пенсиониране на мъжете и жените, валидна за 2016 г., пенсионерът получава пенсия средно 20.4 години. При нарастване на възрастта до 65 години за мъже и жени, средният период на получаване на пенсия става 17.8 години или 2.5 години по-малко

3) - Осигурителна вноска и дефицит - Ами числата се връзват, оценени на око. Сега дефицитът на НОИ е около 50 %. Това е при ефективна осигурителна вноска от около 15 % (17.8 % в НОИ плащам аз, а ти - 12.8 %, та средно взето - едно на друго - пиши ги 15 % (не съм вадил числа, колко от осигуряващите се са родени преди 1960 и колко след 1959). Нормално, при удвояване на вноската да бъде ликвидиран и дефицита.

Та така.

Last edited by LChristoff; 07.12.2016, 21:46.

Коментар

...Докато мога да следя портфейлите на пенсионните фондове и свободно да се прехвърлям между тях, аз съм доволен от нивото на риск, което тази инвестиция ми носи. Заради този вид разсъждения и не съм във фонда с най-висока доходност. Да разбирам ли, че според теб непременно трябва да се прехвърля от моя фонд в друг?...

Да, точно това имам предвид, да се прехвърлиш в друг фонд, извън пенсионните в България, които се управляват некадърно и не могат да достигнат индексите дори и преди такси. Да се прехвърлиш, например, в индексни продукти при 5 пъти по-ниски разходи (без такса на входа и при 0.2 % годишна инвестиционна такса).

Коментар

Много хубаво, ама как може да се заличи структура като НОИ без да се прецака цяло поколение?
            Ами все някога тези диспропорции трябва да се оправят и ще се оправят.Заради такива политически социални недомислици(системни грешки),не вярвам света да загине!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение

Искаме държавата да не участва в раздаването на пенсии-кой го беше казал това бре!!!
              Много хубаво, ама как може да се заличи структура като НОИ без да се прецака цяло поколение?

Коментар

Въпросът има две измерения. Едното е изчисляването на доходност, другото са всички фактори извън нея. За доходността на НОИ ще пиша по-долу. За другите фактори, по-добре от мен познаваш обвързаността между доходност и риск. За мен НОИ трябва да има двуцифрена доходност, за да ме мотивира да се прехвърля. Докато мога да следя портфейлите на пенсионните фондове и свободно да се прехвърлям между тях, аз съм доволен от нивото на риск, което тази инвестиция ми носи. Заради този вид разсъждения и не съм във фонда с най-висока доходност. Да разбирам ли, че според теб непременно трябва да се прехвърля от моя фонд в друг?

Тук се обърках. Значи не вноска 30%, а нарастване на възрастта за пенсиониране е тайната за балансирано ДОО? Колко трябва да бъде тази възраст, защото очевидно при сегашната дефицитът е огромен. Предвид това уточнение, защо използваме 17.83 години продължителност на получаване на пенсия при изчисляването на доходност? Това не е ли малко хем вълкът сит хем агнето цяло? Или НОИ очаква да живея 18 години дори и след като ме пенсионира на 70+? Не че в УПФ го няма също този проблем, но фактът, че наследниците ми ще получат каквото имам е още един от тези плюсове, които оказват вклияние върху изборът ми, но не и върху доходността.

Ок, колко тогава, долу горе? Разликата между 1,9% и 0,4% по начало не е огромна, така че всяко следващо понижаване от 1,9% може да я направи незначителна. Иначе забелязваш ли, че откакто започнахме все добавяме фактори в доходността на НОИ, и тя все спада? Ако някой се опитваше да те убеди, че трябва да инвестираш в компания, която ще ти донесе X%, но при всеки твой въпрос за дейността й, X ставаше все по-малък, щеше ли да се навиеш?

Тук се разминаваме. България не е сравнима с държавите в ЕС, нито като икономика, нито като политическа среда, нито като демография, така че сравнения на % от БВП разходи за пенсии изобщо не ме успокояват. Като изчислихме доходност на НОИ, ние го равнихме с компания, а нито една компания не може да работи на 50% загуба вечно, дори и ако има цяла държава зад гърба си. Хора често обичат да споменават, че рано или късно ще има пак криза като 2008, и тя пак ще стопи парите ни във втория стълб. Е, рано или късно ще има реформа в ДОО, и тя няма да е в ползва на работещите в момента. Каква ще е доходността след нея можем само да гадаем.

Иначе дискусията ми е много приятна, и мога да те успокоя, че дори и да съм се изразил като обиден, всъщност не съм бил такъв в нито един момент. Наздраве!
                Искаме държавата да не участва в раздаването на пенсии-кой го беше казал това бре!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Пращал съм ти калкулатор
                  Тоя калкулатор извинявай не струва

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

И това приемам, въпреки, че не го разбирам. А ще ти кажа защо не го разбирам: Не мога да разбера, как хора, които могат и желаят да контролират сами нещата си, приемат да ги задължават (до скоро) да инвестират в УПФ без да им дават право да избират в какво и как да се инвестират парите им (И не, мултифондовете въобще не решават проблема, казах го в очите на София Христова и други от този ранг през ... 2009 година. Но дори и мултифондовеве ги няма).

А приемам предпочитанието ти, защото то си е твое решение. За мен е важно да знаеш какви ще са последиците за размера на пенсията ти. Ако си направил избора си при пълно съзнание, че 2-те ти пенсии ще са по-малко от една, кой съм аз, че да ти давам акъл, който не си ми и поискал. За мен е важно да разбираш последиците на избора си.
                    Въпросът има две измерения. Едното е изчисляването на доходност, другото са всички фактори извън нея. За доходността на НОИ ще пиша по-долу. За другите фактори, по-добре от мен познаваш обвързаността между доходност и риск. За мен НОИ трябва да има двуцифрена доходност, за да ме мотивира да се прехвърля. Докато мога да следя портфейлите на пенсионните фондове и свободно да се прехвърлям между тях, аз съм доволен от нивото на риск, което тази инвестиция ми носи. Заради този вид разсъждения и не съм във фонда с най-висока доходност. Да разбирам ли, че според теб непременно трябва да се прехвърля от моя фонд в друг?

Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                    Сега на конкретните въпроси :

Заради нарастване възрастта за пенсиониране: Колкото по-висока възраст за пенсиониране, толкова по-малко пенсионери във всеки момент и по-кратък период на получаване на пенсия.

За изчисляване вътрешна възвръщаемост на вноските в ДОО и размер на пенсия от УПФ, приемам една и съща продължителност на получаване на пенсия, а именно 17.83 години. Това число идва от биометричните таблици на КФН и се получава като средна претеглена величина между очакваната продължителност на бъдещия живот на 65-годишни мъже и жени (таблици от 31.12.2015 г. - всъщност към 2041 г. може да се очаква числото да е по-голямо, което ще доведе до по-висока "доходност" на ДОО и по-ниски пенсии от УПФ от тези, които смятам).

Конкретно, демографията не влияе върху доходността на ДОО. Влияе, обаче - зле влияе - върху дефицита на НОИ. Затова, очаквам повишаването на коефициента на натрупване от 1.5 % да бъде отменено преди да е влязло в сила. Така, "доходността" на ДОО ще се окаже по-ниска от 1.9 %.
                    Ок, колко тогава, долу горе? Разликата между 1,9% и 0,4% по начало не е огромна, така че всяко следващо понижаване от 1,9% може да я направи незначителна. Иначе забелязваш ли, че откакто започнахме все добавяме фактори в доходността на НОИ, и тя все спада? Ако някой се опитваше да те убеди, че трябва да инвестираш в компания, която ще ти донесе X%, но при всеки твой въпрос за дейността й, X ставаше все по-малък, щеше ли да се навиеш?

Демографията влияе зле върху общия разход за пенсии като дял от бюджета и БВП. Наистина, на мен ми е сложно да съставям и решавам модел за целта, затова се опирам на актюерския доклад на НОИ, а той казва, че разходите за пенсии като % от БВП ще нарастват. Нарастването ще е приемливо (ще остава под средния разход за пенсии в ЕС), ако всички останат в УПФ и така се съгласят (съзнателно или по невнимание) да им бъдат намалени пенсиите от ДОО. Нарастването ще е по-драстично (до 14.8 % от БВП през 2060 г.) и ще скочи над средното за ЕС. Вижда се на картинката.
                    БГ I (червено) - е разход на НОИ за пенсии (към БВП), ако всички се осигуряват САМО в ДОО.
                    БГ II (зелено) - е разход на НОИ за пенсии (към БВП), ако всички се осигуряват и в ДОО и в ДЗПО (УПФ).
                    Данните за България са от Актюерския доклад на НОИ (2016), а за ЕС - от Eurostat.

(Нещо не можах да кача картинката, вж. тук https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

Ако съм ти бил полезен, пий чаша червено за мое здраве. Аз пък ще пия една за твое - заради хубавите въпроси и желанието да дискутираш, независимо, че съм те обидил на "измамен" - за което съжалявам и поднасям извиненията си (ако ги приемаш).

Коментар

• Първоначално изпратено от konsultant_hr Разгледай мнение

И как стана тази сметка? Хем хората в пари са го показали? Отделно, каква е точно инфлацията за годините от 2012-2015 - да не се окаже, че дефлацията носи допълнителна доходност, вместо да "покрива". И как точно е по-интересно, става сметката 400 млн. към млрд. и 300 милиона прави 50% такси. Съвсем ги хванахте за мезе тия проценти.
                      Консултантов, не се мори - няма смисъл. И 38% годишна доходност да имат ПФ, Л. Христов пак ще намери начин да ти докаже, че хората са вътре от тях и е по-добре да си подарят парите на Хъхрю, Талибанчо и Ушо чрез Ной, а те после - като станат дърти - да чакат от Ной един... хОй.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Не не е за НОИ
                        Пращал съм ти калкулатор
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Не следиш темата, приятелю. Можеш да си направиш справка тук (стр. 92) - Даже е и на картинка е показано, та да ти стане ясно

"Pension Savings: The Real Return" 2016

http://betterfinance.eu/positions-and-publications/all-publications/
                          Е, чудно, може и да не следя, отскоро гледам форума и ще прочета стр. 92, благодаря! Но, по-ми е ценно като потребител да разбера по-простичкото - дружествата как точно са "послъгали" - неверни ли са числата, които са дали, КФН ли е пуснала неверни данни или кое точно е лъжата? Не са реализирали въпросния милиард и триста, не са разпределили въпросните 900 млн. или са взели повече такси от изнесените 400 млн.?

Коментар

• Първоначално изпратено от konsultant_hr Разгледай мнение

И как стана тази сметка? Хем хората в пари са го показали? Отделно, каква е точно инфлацията за годините от 2012-2015 - да не се окаже, че дефлацията носи допълнителна доходност, вместо да "покрива". И как точно е по-интересно, става сметката 400 млн. към млрд. и 300 милиона прави 50% такси. Съвсем ги хванахте за мезе тия проценти.
                            Не следиш темата, приятелю. Можеш да си направиш справка тук (стр. 92) - Даже е и на картинка е показано, та да ти стане ясно

"Pension Savings: The Real Return" 2016

http://betterfinance.eu/positions-and-publications/all-publications/

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Ако е за Ной, не ме питай мене. В ПФ още никой не се е осигурявал 30 години.
                              Не не е за НОИ

Коментар

Само малко послъгват. Точно 50 % от реализираната номинална доходност на фондовете (УПФ) изтича като такси, други 40 % от доходността са покрили инфлацията, а за ощетените в УПФ остават реално 10 % от рапортуваната доходност.

Коментар

X