IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от paa Разгледай мнение
    До andy2000 04.11.2016, 12:42 „бягаш ми от въпроса“
    Е що не си пишеш от другия ник? Все ще те познаем...чичето ли ти приплака, че е сам на амбразурата

Викаш, нормално е, вместо да сипваме пари за здравеопазване/МВР/магистралки и т.н., да ги сипем за пенсии. След 20-тина години, и 25% ДДС няма да стигне. А нали знаеш, че допреди няколко години, това "олучени допълнителни трансфери от ...." се водеше държавата като трети осигурител? Някъде нещо да са променили по коефициентите НОИ/УПФ? Нъцки.

Коментар

• Първоначално изпратено от paa Разгледай мнение
      Анди, нека опитам да поясня откъде идва „доходността“ на НОИ (кавичките са, защото познатият термин се използва в случая като абстрактно понятие (показател, число), чиято същност и път за изчисление са показаните от Л. Христов).
      Щом приемеш пояснението, ще осмислиш и основното предимство на НОИ пред понастоящем практикувания втори стълб.
      У нас съществуват (1) Кодекс за социално осигуряване, където в член 6 са посочени размерите на осигурителните вноски (например в ал. 1 т. 1 „17,8 на сто, а за …“) и (2) Закон за бюджета на бюджета на ДОО, където в т.5 на таблицата по чл.1 ал.1 има „Получени допълнителни трансфери от централния/държавния бюджет за покриване на недостига от средства“ с конкретно число. Ежегодно 240 „мъдреци“ определят какви да са тези числа. Изцяло в тяхната законодателна власт е и каквото им потрябва това пишат. Нали помниш годините, когато първото число беше много по-голямо? Нали знаеш, че ДДС в много страни на ЕС не е 20% като у нас, а 21 и повече процента, които могат да станат трансфери за пенсии? Ето, че, без да зависят пряко от какъвто и да е пазар, източници на финансиране на НОИ са достатъчни и лесно активизируеми, за да осигурят приемливи пенсии на пенсионерите-гласоподаватели членове на обществото в Държавата.

И това трябва да ме успокои ли? НОИ винаги ще има откъде да вземе пари, поне докато гражданите имат да дадат. Опитвате се да ме убедите, че ще имам по-висока доходност ако си прехвърля партидата в НОИ, но не включвате значителна част от парите, които аз съм дал на НОИ и ще продължа да давам докато се пенсионирам. Как да ви се доверя докато това остава пропуснато? Поне г-н Христов изрази желание да направи това изчисление, и с удоволствие чакам да видя резултатите.

Първоначално изпратено от paa Разгледай мнение
      Приемливи, толкова колкото пенсионерите си изискат – тук не коментирам как в страни с война има по-високи пенсии от нашите, че вдруги бивши соц. страни пенсиите са чувствително по-високо, а ние имаме много повече социално разслоение – много бедни и твърде богати. Ако направиш предположения и сметнеш онова, което наричаш „доходност“, ще се убедиш, че при предстоящо нарастване на доходи (догонване дори частично на европейските възнаграждения) няма как втори стълб да ти даде повече от НОИ (освен при фантастични доходи, които ПОД въобще не възнамерявнат да дават – съдейки по настоящата им практика).
      Както с лека река не се включват данъците в доходността на НОИ, така и тук се пропуска демографията, която ще има много по-голямо влияние върху нашата пенсионна система отколкото нарастването на доходите. Ако направиш предположения и сметнеш онова, което наричаш "доходност", ще се убедиш, че при продължаващият и предстоящ отлив на млади хора, ниската раждаемост и увеличаването на продължителността на живота, няма как първия стълб да ти даде каквото и да е, което ти вече няма да си му дал няколко пъти през трудовия си стаж.

Първоначално изпратено от paa Разгледай мнение
      Ето защо твърдението на Абаджиев, отразено в trud.bg/3665-българи-прехвърлиха-втората-си-пенс/ „е несъстоятелно и въвеждащо в заблуждение “, както са неговите собствени думи. За такива като него, за разни даниели и ангелинки трябва затвор за погрешен пенсионен съвет. В САЩ е предвиден затвор, хайде и в нашия Наказателен кодекс да го въведем, пък да видим как ще го манипулират Слави Трифонов в собственото му предаване, както манипулират всеки докогото се докопат разните петкови и петрови.
      Анди, ако не разбираш всичко тук написано изцяло или не го приемаш, по-добре слушай честните съвети и не замърсявай дискусиите с въпроси преди да си проучил/научил сам.
      Това последното няма да го коментирам, понеже ми се струва като лична вендета, която наистина би замърсила темата, за разлика от другите отовори в нея.

Коментар

• До andy2000 04.11.2016, 12:42 „бягаш ми от въпроса“

Анди, нека опитам да поясня откъде идва „доходността“ на НОИ (кавичките са, защото познатият термин се използва в случая като абстрактно понятие (показател, число), чиято същност и път за изчисление са показаните от Л. Христов).
        Щом приемеш пояснението, ще осмислиш и основното предимство на НОИ пред понастоящем практикувания втори стълб.
        У нас съществуват (1) Кодекс за социално осигуряване, където в член 6 са посочени размерите на осигурителните вноски (например в ал. 1 т. 1 „17,8 на сто, а за …“) и (2) Закон за бюджета на бюджета на ДОО, където в т.5 на таблицата по чл.1 ал.1 има „Получени допълнителни трансфери от централния/държавния бюджет за покриване на недостига от средства“ с конкретно число. Ежегодно 240 „мъдреци“ определят какви да са тези числа. Изцяло в тяхната законодателна власт е и каквото им потрябва това пишат. Нали помниш годините, когато първото число беше много по-голямо? Нали знаеш, че ДДС в много страни на ЕС не е 20% като у нас, а 21 и повече процента, които могат да станат трансфери за пенсии? Ето, че, без да зависят пряко от какъвто и да е пазар, източници на финансиране на НОИ са достатъчни и лесно активизируеми, за да осигурят приемливи пенсии на пенсионерите-гласоподаватели членове на обществото в Държавата. Приемливи, толкова колкото пенсионерите си изискат – тук не коментирам как в страни с война има по-високи пенсии от нашите, че вдруги бивши соц. страни пенсиите са чувствително по-високо, а ние имаме много повече социално разслоение – много бедни и твърде богати. Ако направиш предположения и сметнеш онова, което наричаш „доходност“, ще се убедиш, че при предстоящо нарастване на доходи (догонване дори частично на европейските възнаграждения) няма как втори стълб да ти даде повече от НОИ (освен при фантастични доходи, които ПОД въобще не възнамерявнат да дават – съдейки по настоящата им практика). Ето защо твърдението на Абаджиев, отразено в trud.bg/3665-българи-прехвърлиха-втората-си-пенс/ „е несъстоятелно и въвеждащо в заблуждение “, както са неговите собствени думи. За такива като него, за разни даниели и ангелинки трябва затвор за погрешен пенсионен съвет. В САЩ е предвиден затвор, хайде и в нашия Наказателен кодекс да го въведем, пък да видим как ще го манипулират Слави Трифонов в собственото му предаване, както манипулират всеки докогото се докопат разните петкови и петрови.
        Анди, ако не разбираш всичко тук написано изцяло или не го приемаш, по-добре слушай честните съвети и не замърсявай дискусиите с въпроси преди да си проучил/научил сам.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
          Аз бих могъл много лесно щом ще е с "обосновани предположения".

Ето:
          След само 10-ина години, приходите в нои вече няма да достатъчни дори и за 50% от изплащаните пенсии и ще се наложи от бюджета да се субсидират примерно 70%, което автоматично ще значи нови, още по-високи "осигуровки" за работещите българи, което ще доведе до революция, избесване на де що има "политик", фалит, мораториум и така на татък (знаете си как е след управление на цоциалисти, а субсидирането на нои от данъците ни е ЧИСТ цоциализЪм).

Е ТОГАВА, ще се окаже, че упефетата ВСЕ ПАК ще имат нещо по личните пенсионни сметки, а нои ще ви покаже среден пръст.

....обаче, като се замисля, като си замине цялата държава, то шефчетата на упефетата ли ще са най-големите останали алтруисти, че да раздават пенсии (макар и минимални) на балъците?

Та изводът е:

КРИЙТЕ данъци и "осигуровки", КОЛКОТО МОЖЕТЕ ПОВЕЧЕ!!!! И от нои и от упефетата.
          Жалко за тези дето не могат

Всъщност Ной държи ного козове в рачичките си. Пръвият е, че те не само сбират парата, но определят и правилата - променят ги по време на играта. Все едно футболният садия да има право да си измисля правила - и то не да ги съобщи на играчите в тунелът преди да излязат, но да си ги мъдри на теренът според обстоятелствата. Примерно - като види, че отборът, дето не го кефи, има мощни, високи и добре играещи с глава стопер и таран, да забрани играта с глава.
          Така и Ной - просто ще вдигат изискуемите стаж и възраст, така че 68% от хората да пукнат преди да се пенсионират и още 26% да се озъбят, след като са вземали пенсия по-малко от пет години.
          Вторият е, че заради сериозната безработица, както и заради това, че 90-те частният бизнес масово работеше "на тъмно" на работещите сега хора масово не им достига стаж.

Лошото е, че УПФ по закон трябва да играят по свирката на Ной.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• ще ми е интересно да чуя, някакви коментари от представителите на пенсионните фондове за новата им инвестиция в етф-а
            “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
              Това е един много хубав въпрос, отговорът на който може да се сметне.
              Ще го направя и ще ти пиша (къде?) какъв е резултата, но ще е след петък. Сега бързам за летището.

Поздрави и стой на сухо.
              Благодаря, подобно. Нямам претенции кога ще е, и бих предпочел писането да е тук, понеже много хора биха имали полза от подобни изчисления.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
                Приятелю,

Пак писа много но не отговори нищо. Ще те питам пак по начин по който ще ме разбереш.

Аз всеки месец давам Х осигуровки и Y данъци на НОИ. Накрая ще получа някаква пенсия. Защо като изчисляваш доходността я изчисляваш само спрямо X?

Много прост въпрос, който щеше да е от значение независимо от спора дали НОИ ще фалира или не.
                Това е един много хубав въпрос, отговорът на който може да се сметне.
                Ще го направя и ще ти пиша (къде?) какъв е резултата, но ще е след петък. Сега бързам за летището.

Поздрави и стой на сухо.

Коментар

Приятелю,

На всички - изтъркани - въпроси вече съм отговорил - в т.ч. и как "НОИ ще фалира" и за "хъхреците" и пр., но тук много чукча - не ще да чете (разбирам ви, дълго е).

Напр. за теб нова ли е идеята, че дефицита на НОИ няма НИКАКВО значение за това колко и в какъв размер пенсии ще се изплащат след 10-, 20- и 30 години? Обяснил съм. И с картинка.

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2825011

Приемам вече само конкретни критични бележки по текста и файла със сметките - и то, с благодарност.
                  Приятелю,

Пак писа много но не отговори нищо. Ще те питам пак по начин по който ще ме разбереш.

Аз всеки месец давам Х осигуровки и Y данъци на НОИ. Накрая ще получа някаква пенсия. Защо като изчисляваш доходността я изчисляваш само спрямо X?

Много прост въпрос, който щеше да е от значение независимо от спора дали НОИ ще фалира или не.

Коментар

Изборът ви на кои постове да отговаряте е почти толкова селективен, колкото сметките ви за "доходността" на НОИ. Но все пак ви разбирам, понеже наистина няма какво да кажете.
                    Приятелю,

На всички - изтъркани - въпроси вече съм отговорил - в т.ч. и как "НОИ ще фалира" и за "хъхреците" и пр., но тук много чукча - не ще да чете (разбирам ви, дълго е).

Напр. за теб нова ли е идеята, че дефицита на НОИ няма НИКАКВО значение за това колко и в какъв размер пенсии ще се изплащат след 10-, 20- и 30 години? Обяснил съм. И с картинка.

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2825011

Приемам вече само конкретни критични бележки по текста и файла със сметките - и то, с благодарност.

Коментар

Ето:
                      След само 10-ина години, приходите в нои вече няма да достатъчни дори и за 50% от изплащаните пенсии и ще се наложи от бюджета да се субсидират примерно 70%, което автоматично ще значи нови, още по-високи "осигуровки" за работещите българи, което ще доведе до революция, избесване на де що има "политик", фалит, мораториум и така на татък (знаете си как е след управление на цоциалисти, а субсидирането на нои от данъците ни е ЧИСТ цоциализЪм).

Е ТОГАВА, ще се окаже, че упефетата ВСЕ ПАК ще имат нещо по личните пенсионни сметки, а нои ще ви покаже среден пръст.

....обаче, като се замисля, като си замине цялата държава, то шефчетата на упефетата ли ще са най-големите останали алтруисти, че да раздават пенсии (макар и минимални) на балъците?

Та изводът е:

КРИЙТЕ данъци и "осигуровки", КОЛКОТО МОЖЕТЕ ПОВЕЧЕ!!!! И от нои и от упефетата.
                      Не забравяй че все повече хора ще имат проблеми с пенсионирането преди 67г,Като се замислиш и на какви доходи са осигурявани едва ли ще е проблем за НОИ да им плаща мизерните пенсии.Рано или късно днешните пенсионери с днешните пенсии ще си отидат.

Коментар

Ха де. Чакам.
                        Изборът ви на кои постове да отговаряте е почти толкова селективен, колкото сметките ви за "доходността" на НОИ. Но все пак ви разбирам, понеже наистина няма какво да кажете.

Коментар

Ха де. Чакам.

Ето:

Та изводът е:

Коментар

• Много добро !

Първоначално изпратено от innergy Разгледай мнение
                            Много лесно може да се обори г-н Христов - като се докаже, че "2 пенсии са повече от 1", но никой не го прави!? Защо?

Ха де. Чакам.

Коментар

Ок, но не съм съгласен на някого да му дават моите пари и после това да го наричат доходност по медиите. Ако ще има кампания да се прелее от втория към първия стълб, поне да не е толкова нагла.
                              Нагла е - защото Ной няма кинти. Наясно са, че ако очешат ПФ, тия пари ще ги изхарчат само за няколко месеца и после дупката ще стане дори още по-дълбока, ама те управляващите въобще не мислят в перспектива... само гледат да очешат каквото могат сега, пък след тях: и потоп.

Коментар

Амиии на всеки му струва различно бате.

На един дето има "астма" и се пенсионира на 35 здрав, прав и неработил 1 ден в живота си, "доходността" му е в хиляди проценти, но на друг, който е работил до 70 години (за да докара 40 години стаж!!!)и се осигурявал на макс (балъка му с балък), а на 71 се е гътнал от инфаркт, доходността му е 2 кубика пръст.
                                Ха-ха-ха: точно така. Това е гнъсното на - едни само снасят, други само чешат системата. Поодло е, непочтено е.

Коментар

Working...
                                X