IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ползвайте зехтин, по-полезен е. Няма файда от олиото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Специално се разрових в нета - дават се различни дании. Първо, има два типа слънчоглед - единият е за семки-занимавки и той действително има около 20% масленост, другият е маслодаен и там е около 50%. Второ - в същият този слънчоглед има влажност, която е различна, ерго, като се поизпари, от този 1 тон ще останат 900 кг. Трето, при направата на слънчогледа някои пекат семките предварително и тогава постигат тези митични 50% масленост (щото водата съвсем си е заминала).
      Вероятно не отчиташ, че литър олио тежи около 920 грама и компенсира изпарената влага. Екстракция с хексан вдига рандемана.
      Семките за занимавка са с масленост 43 - 50% (маса, не обем), по-едри са от маслодайния слънчоглед.
      Има някакъв вид от шарените слънчогледи, който е нискомаслен.

Капацитетът на Кехлибар е 50 000 т. годишно.
      Движението на рапичното и палмовото масло не предполагат скорошно поскъпване на слънчогледовото, но пак е два пъти повече пари от лятото на 2020г

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Пак си много рязък в изказванията! Не си ли чувал за Шарлан? Студенопресовано олио без рафиниране, което е много по вкусно и полезно. Аз и много приятели около мен ползваме точно такова.
        Малко по-скъпо е от рафинираното.
        eкстра вържин-а на олиото

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          .. . Отделно, супер удивен съм, че произвеждат основно нерафинирано олио, което е пълен боклук и като такъв не се купува от обикновения потребител, освен да се раздава като някаква форма на аренда в натура на селяците - идея си нямам?

....
          Пак си много рязък в изказванията! Не си ли чувал за Шарлан? Студенопресовано олио без рафиниране, което е много по вкусно и полезно. Аз и много приятели около мен ползваме точно такова.
          Малко по-скъпо е от рафинираното.

Коментар

• Грую Груев

Когато ти дадем инфо от извора, ни качваш по лодките или ни пращаш в телефонната централа!
            Да беше дошъл на ОСА да бе чул от "помощник капитана", при над 90% прибран ечемик от над 12% обработвани площи( а те са над дубъла на личните) отчетени над 650кгр./дка. (усложлива адв. памет-беше коментирано)
            Сега пък ни заливаш с общи средни добиви,- кога ще вдянеш, че те купуват и в климатично избрани райони и за себеси от най качественото, за да не ни заливаш със средните?
            Кажем ли нещо за имотите, ни пращаш по най успешните и печеливши по пример сделки, оценки и накрая се застраховаш с едно скобирано негодувание по моментната заетост и резултати.
            ...

Коментар

• Мерси, Пончо, но това не дава особена светлина като точно колко слънчоглед са закупили през цялата година, а само за тези 3 месеца (може би само в тях купуват - идея си нямам), за д апроизведат въпросните количества. Отделно, супер удивен съм, че произвеждат основно нерафинирано олио, което е пълен боклук и като такъв не се купува от обикновения потребител, освен да се раздава като някаква форма на аренда в натура на селяците - идея си нямам?

Ето една статия от конкурентна медия, в която също не виждам особени поводи за оптимизъм, особено за засадилите слънчоглед (тук не знам какво са садили като култури), но то и за пшеницата не е особено оптимистично

Mиниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo изнece пъpвaтa oфициaлнaтa cтaтиcтиĸa зa cpeднитe дoбиви oт дeĸap, a дaннитe, cpaвнeни c минaлaтa гoдинa, ca cилнo пpитecнитeлни. И пpи тpитe ocнoвни eceнни ĸyлтypи - пшeницa, eчeмиĸ и paпицa, cтoпaнитe ca пpибpaли c пo 100 ĸилoгpaмa oт дeĸap пo-мaлĸo cпpямo peĸoлтaтa oт 2021 г.

Tpeвoгa бyди и cъcтoяниeтo нa пpoлeтнитe ĸyлтypи, ĸoитo зapaди cyшaтa нямa дa ocигypят нopмaлни дoxoди нa cтoпaнитe, a тoвa нa фoнa нa бяcнoтo пocĸъпвaнe нa cypoвинитe нe вeщae нopмaлeн cтapт зa нoвaтa cтoпaнcĸa гoдинa, ĸoмeнтиpa ѕіnоr.bg.

Oĸoнчaтeлнитe дaнни зa пшeницaтa ĸъм 31 aвгycт т. г. пoĸaзвaт, чe peĸoлтaтa e в paзмep нa 6,3 милиoнa тoнa, пpи 7,1 млн. т пpeз минaлoтo лятo. Cpeднитe дoбиви oт дeĸap ca пaднaли дo 525 ĸг oт дeĸap, пpи цeли 637 ĸг пpeз лятoтo нa минaлaтa гoдинa.

Πpибpaният eчeмиĸ ĸъм ĸpaя нa aвгycт e 617 567 т, cъc cpeдни дoбиви oт 498 ĸг oт дĸa, ĸoeтo e пoчти cъc 100 ĸг пo-мaлĸo oт 2021 г., ĸoгaтo дoбивитe ca били 588 ĸг oт дeĸap.

Cпaдът пpи paпицaтa e мaлĸo пo-cлaб. Oжънaтoтo мacлoдaйнo ceмe e в paзмep нa 131 084 т, ĸaтo oт дeĸap ca пpибpaни пo 226 ĸилoгpaмa. Πpeз минaлoтo лятo тeзи ĸoличecтвa ca били 284 ĸг oт дeĸap.

Bъпpeĸи чe жътвaтa нa пpoлeтницитe e в нaчaлeн eтaп, зapaди cyшaтa и yнищoжeнитe cлънчoглeдoви ниви пpи мacлoдaйния cлънчoглeд тя пoдpaни и oт oбщo зaceтитe 913 659 дeĸapa в цялaтa cтpaнa вeчe ca oжънaти нaд 109 xил. дeĸapa. Koлĸoтo дo дoбивитe, тe ca cвити и oт дeĸap cpeднo ca пpибpaни пo 200 ĸг, пpи 284 ĸг - пpeз минaлaтa гoдинa. Hяĸoи cтoпaни cилнo ce cъмнявaт, чe cpeднитe дoбиви ca 200 ĸг, тъй ĸaтo гoлямa чacт oт нивитe ce жънaт зapaди изcъxнaлитe cлънчoглeдoви пити.

Cъвceм в paнeн eтaп e жътвaтa и нa цapeвицaтa, нo тaм вce oщe ca пpибpaни мaлĸи ĸoличecтвa - oт oбщo зaceтитe 527 261 дeĸapa, ca пpибpaни цapeвицитe oт 1 705 дĸa. Cpeдният дoбив e 442 ĸг, пpи 582 ĸг oт дeĸap пpeз 2021 г. B дoбpи гoдини oт дeĸap ce жънaт мeждy 780 ĸилoгpaмa и eдин тoн, в зaвиcимocт oт copтoвeтe, ĸoмeнтиpaт xopa oт бpaншa.

Толкова от мен - не съм в бранша, коментирам по изнесени данни от земеделското министерство. Цените на торовете и сами си ги знаем, себестойността на продукцията - ще я видим, може би. И все пак тук си има фундамент, което никой не отрича. Но не и за 30 лева на този етап, а още по-малко пък за 60. Но пък, ако мажо реши, що да не Успех, колеги, следя с интерес

П.С. Абе, къде е пандичката? Да не е с нов ник покрай ребрандираното освинване на форума?
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Тази част от отчета на Кехлибар може да хвърли малко светлина по разискванията по-долу:

Коментар

• Специално се разрових в нета - дават се различни дании. Първо, има два типа слънчоглед - единият е за семки-занимавки и той действително има около 20% масленост, другият е маслодаен и там е около 50%. Второ - в същият този слънчоглед има влажност, която е различна, ерго, като се поизпари, от този 1 тон ще останат 900 кг. Трето, при направата на слънчогледа някои пекат семките предварително и тогава постигат тези митични 50% масленост (щото водата съвсем си е заминала). И четвърто - почти всички, ако не искат да направят някаква лайняна течност, белят слънчогледа, преди да почнат да го пресоват на олио.

Финално - цените вече са под 4 лв за олиото на промоция в големите вериги, Ако цената на тон слънчоглед е 1200 лева, то цената на олиото при производителите трябва да е около 3 лева с включени всички видове продукция, ток, рандеман, амортизация и т.н., т.е. толкова, колкото е в момента по борсите. Вече колко му е себестойността като за производител на слънчоглед - идея си нямам

Не мисля, че тук има някакви невероятни поводи за оптимизъм - лесното мина миналата година, когато беше перфектната буря за подобни фирми, сега остана само мажото (за мен, пак да го кажа - прост аграр, който не знае какво да си прави парите) да крепи цената. Ситуацията е повторение на тази с Балонерко преди година по горе-долу същото време. И цената е горе-долу в този диапазон. Разликата е, че тук има основа, за разлика от там. Успех на държащите тук и дано интересите ви съвпадат с тези на мажото
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Добре де - съгласен. Докато не видя пакетчето - не споря поовече. Приемам че съм в гршка.
                    Но като малък помня нещо такова- 4-5 кила семки за 1 кг олио.

Prendre plaisir

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                      Докато не видя на пакетчето какво пише не вярвам
                      Пък и той май говори за белен слънчоглед, което е същото като по-долу. И не е правилно в първоначалната сметка за 1 тон кюспе от 2 тона ожънат слънчоглед. Нейсе - Хайде да ходя да уча гугъл ( ), като нямам още внуци
                      Между другото аз ползвам дъг-дъг а не гугъл, но приемаме че това не е от значение.
                      Енджой
                      Къде пише белен? Пише слънчогледова реколта.. аз разбирам току - що ожънат слънчоглед.. сега ако си насосваш както ти е удобно, твоя си работа.. Но самозалъгването и неприемането на грешките не са път към успеха! Аз често си признавам грешки пред себе си, взимам си поука и продължавам напред.. не си държа на ината че винаги съм прав! Да кажем само в 90% от случаите съм

Коментар

• Докато не видя на пакетчето какво пише не вярвам
                        Пък и той май говори за белен слънчоглед, което е същото като по-долу. И не е правилно в първоначалната сметка за 1 тон кюспе от 2 тона ожънат слънчоглед. Нейсе - Хайде да ходя да уча гугъл ( ), като нямам още внуци
                        Между другото аз ползвам дъг-дъг а не гугъл, но приемаме че това не е от значение.
                        Енджой

Коментар

• Ето на бързо от този чичо Гугъл:

Тазгодишната реколта от слънчоглед е с отлично качество като съдържанието на масленост достига 45-47 на сто, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов пред БТА
                          https://agrozona.bg/novata-rekolta-o...-za-maslenost/

Голяма работа е, казвам ти! Дето ще тичаш до магазина за семки.. по-бързо и удобно е!

Коментар

Всъщност точно това мислех да направя. Тази информация за мен е много по-надеждна от нещо написано в нета. Но аз съм стар , от ерата на черно-белите телевизори и динозаврите в Искъра...
                            Хаха, еми нямаш ли внуче бе колега.. да те научи що е то Гугъл и колко е полезен в наши дни..
                            Вярно че има и много шлака в нета, но ако ти е умно вничето, ще те научи и как да отсяваш зърното от плявата

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Еми така е като взимаш инвестиционни решения на база на пакет семки.. Чети малко по-официални източници

Бъзикам се, да не се засегнеш.. но ме удари на хумор като прочетох препоръката ти, да си купим семки за да се информираме
                              Па то ако сме все сериозни за какво живеем,..

Всъщност точно това мислех да направя - да си купя пакетче семки и да видя какво пише. Тази информация за мен е много по-надеждна от нещо написано в нета. Но аз съм стар , от ерата на черно-белите телевизори и динозаврите в Искъра...

ПП
                              А и според долните данни май няма такова животно като 50% рандеман, даже при белените семки. И за мен не е правилно да се смята рандеманът на белени семки и да се отнася къмто тон ожънат слънчоглед.
                              Ябълки не се сравняват с круши.

Това инфо в "Актуално" мисля да го игнорирам...
                              Last edited by VNM; 02.09.2022, 14:29.

Коментар

Не е истина.... Aз от малък знам за 5:1 слънчоглед олио. Ще си упдейтвам представите значи..
                                Еми така е като взимаш инвестиционни решения на база на пакет семки.. Чети малко по-официални източници

Бъзикам се, да не се засегнеш.. но ме удари на хумор като прочетох препоръката ти, да си купим семки за да се информираме

Коментар

X