IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Централна кооперативна банка АД (4CF / CCB) (архив до 13.01.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• започвам да си мисля, че даскала е счетоводител не че има някакво значение
    Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от M&A
      Първоначално изпратено от daskal
      Действително много разочароваща сделка. Вероятно между свързани лица, без аукцион или нещо подобно, при цени много под счетоводна и вероятно много под ликвидационна стойност. Ако с парите от сделката ЦКБ не купи други толкова подценени активи, което много ме съмнява, тук имаме, Plain Vanilla манипулиране на финансовия резултат за 2009 г., забележете за 2009, не за 2008г. Последното е така, тъй като пакета най-вероятно се отчитал като такъв "за търгуване", който се преоценя в края на всеки месец по пазарни цени, а разликите намират отражение в Отчета за доходите. Или пък се е отчитал като " на разположение за продажба", където всеки месец разликите от преоценката се отнасят към собствения капитал. И двата вариянта може да ги видите в последните отчети на ЦКБ. Така, че сделката няма никакво отношение за финансовия резултат на банката за 2008г.
      ..........
      Не е препоръка за търговия с акции.
      Пич, някви глупости си понаписал тука май? Закарай загубата направо в 2010 г. Как ще няма отношение към ФР за 2008 г. в който и от 2та портфейла да е държана имаме реализирана загуба....
      Приятелю, знам какво говоря. С тази или без тази сделка, финансовият резултат за 2008г. щеше да бъде един и същ. Ти това явно не можеш да го разбереш защото явно не отбираш много от счетоводство. Но никога не е късно, нали. Бих те посъветвал да разгледаш собств. капитал на банката от последния й счет. баланс и да си обясниш какви са тези - 8 549 000лв. преоценъчен резерв. След като си отговориш на този въпрос ще ти "светне". Няма нужда да ми благодариш.

Коментар

• Единствената безспорна истина е , че ЦКБ реализира загуба от 15 милиона. Само от тази сделка. Къде са парите, в чий джоб акционерът на ЦКБ не би трябвало да го интересува, защото тях ги НЯМА. И само те знаят колко още такива сделки има сключени..

Коментар

• Даскале, някакви сложни комбинации ти се въртят в главата, а истината вероятно е доста по-проста. Най-вероятно в момента кеша е доста по-важен от загубата, особено при мижавите переспективи през 2009 тази загуба да бъде покрита.

Коментар

• Първоначално изпратено от daskal
            Действително много разочароваща сделка. Вероятно между свързани лица, без аукцион или нещо подобно, при цени много под счетоводна и вероятно много под ликвидационна стойност. Ако с парите от сделката ЦКБ не купи други толкова подценени активи, което много ме съмнява, тук имаме, Plain Vanilla манипулиране на финансовия резултат за 2009 г., забележете за 2009, не за 2008г. Последното е така, тъй като пакета най-вероятно се отчитал като такъв "за търгуване", който се преоценя в края на всеки месец по пазарни цени, а разликите намират отражение в Отчета за доходите. Или пък се е отчитал като " на разположение за продажба", където всеки месец разликите от преоценката се отнасят към собствения капитал. И двата вариянта може да ги видите в последните отчети на ЦКБ. Така, че сделката няма никакво отношение за финансовия резултат на банката за 2008г.
            ..........
            Пич, някви глупости си понаписал тука май? Закарай загубата направо в 2010 г. Как ще няма отношение към ФР за 2008 г. в който и от 2та портфейла да е държана имаме реализирана загуба....

Коментар

• Може би врътката на загуба по тази позиция е за да се намали печалбата на ЦКБ за 2008г.Нали трябва да има и растеж на печалбата през тежката 2009г.
              Смъкват базата за 2008 и помпат 2009...

Коментар

Първоначално изпратено от hah
                Драги даскал, ще поясниш ли как сделка, приключена на 29 декември 2008 (датата на сетълмънт) ще влияе на финансовите отчети за 2009 г.?
                Приятелю, загубите за 2008г. от този портфейл са неизбежни независимо дали има или няма сделка, въпрос на счетоводни стандарти - прочети внимателно предишния ми пост. Ако акциите бяха останали в банката, при възстановяване на пазара и ако ИХ България не е фалирал, пък и да е фалирал, банката би реализирала печалби, които сега, след тази сделка, няма да реализира, защото най-вероятно с парите от сделката, банката няма да купи други по-подценени активи. Извинявам се, че малко по-сложно стана, но се опитвам да бъда максимално кратък.
                В практиката на холдинга има достатъчно, дори прекалено много примери, за големи печалби от операции с финансови инструменти. Каучук и ЦКБ Риъл Естейт са само два примера. Така е че е доста амбициозно да се твърди, че тези пари няма да бъдат инвестирани в ценни книжа, които да донесат печалба през 2009 г. Разликата е в контрола върху инвестицията. Освен това възстановяването на пазара е хипотетичен сценарий, който на много хора ни се иска да се случи, но не е задължително да е тази година. Така че да се каже "източване" с тази сделка е пресилено според мен.
                Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

Първоначално изпратено от prodigal
                  Здравей daskal,

Разбира се прав си че сделката за продажба сама по себе си няма отношение към печалбата. Самата покупка на пакета е една от причините цената да е на сегашните нелепи нива.

Само че не разбирам на какво се базира допускането ти че с парите от продажбата “банката няма да купи други по-подценени активи”. Цената на пакета е паднала с 80% или колкото са паднали почти всички ликвидни активи на БФБ!

Към Q3 “ценни книжа за търгуване” са за 19мил (36мил към началото на 2008), а “финансови активи държани за продажба” са за 103мил (81мил към началото на 2008). Определено тази нито им е първата финансова инвестиция нито ще им е последната. Дано другите са им по-добри де.

Предвид горните цифри да не забравяме че капитализацията на цялата ЦКБ е 88мил понастоящем.
                  Здравей prodigal,

За това мое предположение може да се пише доста, но ето синтезирано само някои от аргументите ми:
                  1. ЦКБ е почти на ръба по обща капиталова адекватност около 12%, всъшност толкова й е и адекватността на първичния й капитал. За непросветените, това не е ЛОШО, напротив. Просто имат чисто регулативен проблем. Може би и затова, наскоро искаха да вдигат капитала.
                  2. Банката е с най-голям портфейл от ЦК, сред местните банки;
                  3. Групата около Химимпорт, използват банката за, как да ги нарека, "преструктуриращи" операции. Въпреки това очаквам да продължават с стратегията си да показват стабилен растеж на печалбата от основна дейност;
                  4. Мисля, че ще е трудно, чисто пазарно сега, да се купи портфейл за повече от 3,700,000лв. на текущите пазарни нива. Просто си мисля, че няма институционален инвеститор, който да продава сега, освен ако не е на път да фалира.

Това е за сега.
                  Благодаря за отговора, всъщност мисли свързани с точка 2 от твоя пост ме провокираха да попитам.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                    Здравей daskal,

Разбира се прав си че сделката за продажба сама по себе си няма отношение към печалбата. Самата покупка на пакета е една от причините цената да е на сегашните нелепи нива.

Само че не разбирам на какво се базира допускането ти че с парите от продажбата “банката няма да купи други по-подценени активи”. Цената на пакета е паднала с 80% или колкото са паднали почти всички ликвидни активи на БФБ!

Към Q3 “ценни книжа за търгуване” са за 19мил (36мил към началото на 2008), а “финансови активи държани за продажба” са за 103мил (81мил към началото на 2008). Определено тази нито им е първата финансова инвестиция нито ще им е последната. Дано другите са им по-добри де.

Предвид горните цифри да не забравяме че капитализацията на цялата ЦКБ е 88мил понастоящем.
                    Здравей prodigal,

За това мое предположение може да се пише доста, но ето синтезирано само някои от аргументите ми:
                    1. ЦКБ е почти на ръба по обща капиталова адекватност около 12%, всъшност толкова й е и адекватността на първичния й капитал. За непросветените, това не е ЛОШО, напротив. Просто имат чисто регулативен проблем. Може би и затова, наскоро искаха да вдигат капитала.
                    2. Банката е с най-голям портфейл от ЦК, сред местните банки;
                    3. Групата около Химимпорт, използват банката за, как да ги нарека, "преструктуриращи" операции. Въпреки това очаквам да продължават с стратегията си да показват стабилен растеж на печалбата от основна дейност;
                    4. Мисля, че ще е трудно, чисто пазарно сега, да се купи портфейл за повече от 3,700,000лв. на текущите пазарни нива. Просто си мисля, че няма институционален инвеститор, който да продава сега, освен ако не е на път да фалира.

Това е за сега.

Коментар

• Здравей daskal,

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
                        Драги даскал, ще поясниш ли как сделка, приключена на 29 декември 2008 (датата на сетълмънт) ще влияе на финансовите отчети за 2009 г.?
                        Приятелю, загубите за 2008г. от този портфейл са неизбежни независимо дали има или няма сделка, въпрос на счетоводни стандарти - прочети внимателно предишния ми пост. Ако акциите бяха останали в банката, при възстановяване на пазара и ако ИХ България не е фалирал, пък и да е фалирал, банката би реализирала печалби, които сега, след тази сделка, няма да реализира, защото най-вероятно с парите от сделката, банката няма да купи други по-подценени активи. Извинявам се, че малко по-сложно стана, но се опитвам да бъда максимално кратък.

Коментар

... тук имаме, Plain Vanilla манипулиране на финансовия резултат...
                          Сефте.

Коментар

• Драги даскал, ще поясниш ли как сделка, приключена на 29 декември 2008 (датата на сетълмънт) ще влияе на финансовите отчети за 2009 г.?
                            Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Действително много разочароваща сделка. Вероятно между свързани лица, без аукцион или нещо подобно, при цени много под счетоводна и вероятно много под ликвидационна стойност. Ако с парите от сделката ЦКБ не купи други толкова подценени активи, което много ме съмнява, тук имаме, Plain Vanilla манипулиране на финансовия резултат за 2009 г., забележете за 2009, не за 2008г. Последното е така, тъй като пакета най-вероятно се отчитал като такъв "за търгуване", който се преоценя в края на всеки месец по пазарни цени, а разликите намират отражение в Отчета за доходите. Или пък се е отчитал като " на разположение за продажба", където всеки месец разликите от преоценката се отнасят към собствения капитал. И двата вариянта може да ги видите в последните отчети на ЦКБ. Така, че сделката няма никакво отношение за финансовия резултат на банката за 2008г.
                              Не искам да навлизам в подробности относно и други тълкования на тази и други подобни сделки, а те биха могли да бъдат много. Едно обаче е сигурно, 2008г. ще остане в историята като годината на "дивия запад" на БФБ , а КФН ще бъде запомнена като главния шериф или като главния, помощник бандит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Han Krum
                                Стара мечка с нов ник...хахахаха, кой ти е старият
                                от 2 г. съм мечка Ханчо, затова казах, че съм стара, но може и да си прав - 2 г. не са много и повече върви на "млада мечка". Но пък като минат още 2 мечи години, вече ще съм стара )))

Коментар

X