If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Централна кооперативна банка АД (4CF / CCB) (архив до 13.01.2012 г.)
ако гледаме текущите цени на ИХБЛ сделката направо отива към добра
Коментар
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от Айъ
Според мен такава операция може да се прави и в случай, когато корба потъва и искаш да спасиш най-ценните активи, като гипрехвърляш в офшорки, откъдето кредиторите не могат да ти ги пипнат. Естествено случаят тук най-вероятно е съвсем друг.
Айде глупости сега кораба потъвал...
Такава операция се прави, когато се опитваш да разкараш глупостите от balance sheetа ти.
Според мен такава операция може да се прави и в случай, когато корба потъва и искаш да спасиш най-ценните активи, като гипрехвърляш в офшорки, откъдето кредиторите не могат да ти ги пипнат. Естествено случаят тук най-вероятно е съвсем друг.
Действително ли мислиш, че не знам какво е финансов резултат? И още нещо, когато човек се занимава професионално с оценка на компании и портфолио мениджмънт, първото нещо, което прави е да конструира т.нар. adjusted FS и познай тези отрицателни преоценки в собствения капитал къде се записват. Но спирам с обучението до тук, че ми почва часът по финансово счетоводство.
Защо си мислиш, че се занимавам с нещо различно? Прекрасно е че си коригирал финансовите отчети, но не се познаваме и не виждам как може да ме обучаваш, като от твоето твърдение излиза, че не аз имам нужда от обучение? Просто ми и е много интересно казаното от теб, ".....че сделката няма никакво отношение за финансовия резултат на банката за 2008г. "
Ти наистина ме развесели. Добре, представи си, че продадения пакет е отчитан като "за търгуване". Това, че е отчитан като "за продажба" е само мое предположение, ако си чел внимателно предишните ми постове. Накрая кое е по-важно за теб когато инвестираш в акции: финансовия резултат от Отчета за доходите ли или т.нар. "коригиран" ФР. Този форум все пак е за инвеститори в акции, нали така, а не за самохвалебствия.
Хайде със здраве!
Явно, че не може да се разберем и се веселим взаимно, както и да е...Загубата от която и да е инвестиция вече е отразена в цената от 1лв.
Действително ли мислиш, че не знам какво е финансов резултат? И още нещо, когато човек се занимава професионално с оценка на компании и портфолио мениджмънт, първото нещо, което прави е да конструира т.нар. adjusted FS и познай тези отрицателни преоценки в собствения капитал къде се записват. Но спирам с обучението до тук, че ми почва часът по финансово счетоводство.
Защо си мислиш, че се занимавам с нещо различно? Прекрасно е че си коригирал финансовите отчети, но не се познаваме и не виждам как може да ме обучаваш, като от твоето твърдение излиза, че не аз имам нужда от обучение? Просто ми и е много интересно казаното от теб, ".....че сделката няма никакво отношение за финансовия резултат на банката за 2008г. "
Ти наистина ме развесели. Добре, представи си, че продадения пакет е отчитан като "за търгуване". Това, че е отчитан като "за продажба" е само мое предположение, ако си чел внимателно предишните ми постове. Накрая кое е по-важно за теб когато инвестираш в акции: финансовия резултат от Отчета за доходите ли или т.нар. "коригиран" ФР. Този форум все пак е за инвеститори в акции, нали така, а не за самохвалебствия.
Хайде със здраве!
ЦКБ прехвърли дела си в "Индустриален холдинг България"
Купувачът отново е лице, свързано с групата на ТИМ
от Татяна Пунчева, tatyanap@dnevnik.bg [492 прочитания]
12 януари, 19:
Централна кооперативна банка (ЦКБ) е прехвърлила дела си в "Индустриален холдинг България", става ясно от съобщение на холдинга. Негов купувач стана лице, свързано с групата на ТИМ, контролираща холдинговото дружество "Химимпорт", което е пряк собственик на банката.
Според съобщението ЦКБ се е разделила с 5.35% от холдинга, а "Дженерал сток инвестмънт" ЕООД го е придобило. Прехвърлянето на пакета е осъществено в предпоследния ден на борсовата търговия за миналата година - 22 декември, като обект на сделката са 2.343 млн. акции при единична цена 1.6 лв. за лот.
ЦКБ придоби придоби дела от "Индустриален холдинг България" в началото на март 2008 г. при средна цена на акция от около 7.89 лв. Тогава продавач беше "Химимпорт", който три месеца по-рано придоби малко над 9% от капитала на бившия приватизационен фонд. Настоящата препродажба на дела значи, че в годишния отчет на банката тази сделка ще генерира загуба над 14 млн. лв.
Настоящият купувач на дела в "Индустриален холдинг България" се оказва лице, непряко свързано с групата, контролираща "Химимпорт". Според Търговския регистър "Дженерал сток инвестмънт" е регистрирано на адрес София, ул. "Княз Александър Батенберг" 1 и е 100% собственост на "Дженерал сток инвестмънт" - Швейцария. Пълномощник на швейцарското дружество за България е Венцеслав Евстатиев, който е собственик на телевизия "М-сат", която е близка до ТИМ.
"Дженерал сток инвестмънт" е имала дял и от дружеството "Зърнени храни", в чието управление участва "Слънчеви лъчи трейд", което премина под шапката на зърнения холдинг на "Химимпорт" - "Зърнени храни България".
Предишната сделка между свързани с "Химимпорт" беше в края на юни 2008 г., когато в две сделки "Химимпорт" продаде пряко притежаваните по 23% в две дъщерни дружества със специална инвестиционна цел . На 27 юни холдингът продаде пакетите си от по 150 хил. акции в "Кепитъл мениджмънт" и "ЦКБ риъл истейт фонд" съответно за 7.77 млн. и 8.57 млн. лв., от които реализира значителна печалба. Купувачи бяха "Бългериън милс" и "Техноимпортекспорт", които според информация на в. "Капитал" са свързани с ТИМ.
През първото тримесечие на 2008 г. пък "Химимпорт" се раздели с 28% от капитала на пазарджишкия производител на каучукови изделия "Каучук". Тогава купувач на пакета беше "Нова индустриална компания", която е свързано с ТИМ чрез собствениците си - "Елпромтрейд", "Елпром" и "Терма", и също като "Дженерал сток инвестмънт" е регистрирана на адрес София, ул. "Княз Александър Батенберг" 1. От своя страна "Елпром" държи 40% от капитала на "Варна - плод", където пък управляващи са Иво Каменов и Марин Митев, и двамата изпълнителни директори на "Химимпорт". Тази сделка се отрази положително върху отчета на "Химимпорт", тъй като холдингът продаде акциите на "Каучук" на цена около 53 лв. за лот, а ги беше придобил на около 5 лв.
А може и да е даскал по счетоводство Не че има някакво значение
Първоначално изпратено от wannarock
започвам да си мисля, че даскала е счетоводител не че има някакво значение
Коментар
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от ОК
Те през 2008 от основна дейност си бяха на загуба (като махнем оная операция със свързани лица). Какво те кара да мислиш, че резултатите им рязко ще се подобрят през 2009, че чак и цената да се удвои. Примерно ще наложат по-високи лихви по кредитите към другите фирми от групата?
Ти някакъв инсайдър ли си че си им виждал годишния отчет за 2008? Я раздуй малко какво става с баланса, ако е така моля те. Иначе си прав, че към 3Q 2008 наистина са на загуба от оперативна дейност, което вече е калкулирано в цената. Към момента акцията според мен е препродадена. За това смятам, че има потенциал за ръстеж.
Както каза Владо Панев в едно интервю, акцията или ще се качи или ще падне.
Действително много разочароваща сделка. Вероятно между свързани лица, без аукцион или нещо подобно, при цени много под счетоводна и вероятно много под ликвидационна стойност. Ако с парите от сделката ЦКБ не купи други толкова подценени активи, което много ме съмнява, тук имаме, Plain Vanilla манипулиране на финансовия резултат за 2009 г., забележете за 2009, не за 2008г. Последното е така, тъй като пакета най-вероятно се отчитал като такъв "за търгуване", който се преоценя в края на всеки месец по пазарни цени, а разликите намират отражение в Отчета за доходите. Или пък се е отчитал като " на разположение за продажба", където всеки месец разликите от преоценката се отнасят към собствения капитал. И двата вариянта може да ги видите в последните отчети на ЦКБ. Така, че сделката няма никакво отношение за финансовия резултат на банката за 2008г.
.......... Не е препоръка за търговия с акции.
Пич, някви глупости си понаписал тука май? Закарай загубата направо в 2010 г. Как ще няма отношение към ФР за 2008 г. в който и от 2та портфейла да е държана имаме реализирана загуба....
Приятелю, знам какво говоря. С тази или без тази сделка, финансовият резултат за 2008г. щеше да бъде един и същ. Ти това явно не можеш да го разбереш защото явно не отбираш много от счетоводство. Но никога не е късно, нали. Бих те посъветвал да разгледаш собств. капитал на банката от последния й счет. баланс и да си обясниш какви са тези - 8 549 000лв. преоценъчен резерв. След като си отговориш на този въпрос ще ти "светне". Няма нужда да ми благодариш.
Доста разбирам от счетоводство, но това е друга тема. То е пределно ясно какво е преоценъчния резерв е как е сформиран той в случая с ЦКБ. Но явно не правиш разлика между преоценъчен резерв и финансов резултат и от реализирана и нереализирана загуба. Разбирам те какво си искал да кажеш, но си се изразил неправилно.
А не съм сигурен кога е правена последната преоценка на IHLBL. При преоценъчен резер от (8.5) млн. и загуба от 14 млн. от инвестицията има едни милиони които се губят. И да твърдиш, че сделката няма отношение към финансовия резултат за 2008 г. е нелепо и смешно!
Няма смисъл да навлизам в теоритични постановки за да ти показвам, че разбирам доста от счетоводство. Имам доста акции в ЦКБ и се надявам свободния кеш да бъде инвестиран в по-подценен и доходоносен актив.
Никола е прав по скоро "big bath" и това е...
Коментар
ОК
Те през 2008 от основна дейност си бяха на загуба (като махнем оная операция със свързани лица). Какво те кара да мислиш, че резултатите им рязко ще се подобрят през 2009, че чак и цената да се удвои. Примерно ще наложат по-високи лихви по кредитите към другите фирми от групата?
Коментар
Anton Chigurh
Без да следя инвестиционниq портфейл на ЦКБ в детайли от страни изглежда, че правят big bath. Тоест без това 2008 са я писали дъждовна и за това ще гледат да вкарат всички загуби тук, за да могат 2009 да я започнат начисто. Според мен търсения ефет не е да прехвърлят загубата, а напротив. По-скоро да изчислят баланса от тъпи инвестиции защото момента е идеален за това.
За една година може да си удвоите инвестицията тук. До към края на годианта очавам цени от 2 лева. Нямам още достатъчно акции.
Коментар