If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Точно!
Брутна сума на дивидента: 0,01228 лв. на акция.
Нетна сума на дивидента след приспадане на 5% данък: 0,01167 лв. на акция.
Дори в сметките, които ползваме заедно с ЦД за изчисляване на брутния дивидент на всеки акционер, числото беше още по-точно: 0,01228095.
Да припомня, че през юни 2007 година бе направен сплит на акциите 1:12.
Масовите акционери, които притежаваха по 25 акции, вече имат по 300.
Ето нетният размер на дивидента за последните години на тези акционери:
2004 - 3,15 лв. за 25 акции
2005 - 3,20 лв. за 25 акции
2006 - 3,30 лв. за 25 акции
2007 - 3,50 лв. за 300 акции
Здравейте,
Извинявам се за забавените отговори. Не ми е в стила, но си признавам, че напоследък по-рядко поглеждам форума. Може би защото, повлияни от скуката на борсата, във форума намират място какви ли не теми.
На въпросите:
znae6t, Съветът на директорите е овластен да избере лицензиран инвестиционен посредник, чрез който да бъде извършено обратното изкупуване, да определи датата и цената. Гарантирам, че всичко това своевременно ще бъде обявено веднага, щом бъде взето решение.
_1912_, Общата сума на дивидента е 257 900 лева. На 4 септември преведохме парите на Централен депозитар, който веднага ги е разпределил по ИП. Изплащането му започна на 10 септември. Естествено коректните ИП са превели парите по сметките ви веднага. За останалите срокът е до 9 декември. Пратихме известна сума и на Интернешънъл Асет банк, където около 24 000 акционери, които нямат сметки при ИП, могат да си вземат дивидента от клоновете на банката. Някъде в началото на следващата година получаваме информация от ЦД и от банката за платените дивиденти, а неизплатените суми се връщат по наша сметка. Тези пари ги пазим за вас 5 години – срок, в който всеки може да си ги получи. Ето как... Какво става с парите, непотърсени 5 години? С решение на Съвета на директорите се прехвърлят в „Резерви”.
Данъкът върху дивидента през 2008 година е 5%. Но се дължи само от акционерите – физически лица и от някои чуждестранни юридически лица. Целият размер на данъка (8803 лв.) преведохме на държавата още през август. Тя си получава цялата сума, независимо дали някакъв дивидент е изплатен или е останал непотърсен.
Hakkinen е прав. Сумите, получени от дивидент не се декларират, тъй като са обложени при източника. Пише го във всяка данъчна декларация. Имаше и подобна тема във форума.
siko13, ако имате предвид конкретен текст от данъчните разпоредби, моля, цитирайте го – но едва ли ще намерите такъв.
_1912_, нямате задължение да обявявате в данъчната си декларация сумата, получена от дивиденти от български компании. Разбира се, няма пречка да го направите, но нито е предвидено място за това, нито сте заплашен от санкция. Иначе представяте ли си как нашите акционери от масовата приватизация, които днес имат по 300 акции и са получили по 3,50 лв. дивидент за 2007 година ще декларират тази сума или данъка, който е 18 стотинки?
кога са ми превели 300 кинта , изобщо не съм разбрал
би следвало да ме предупреждава ИП , нали ?
така не се разбира какво става , а тези суми и на данъчните трябва да се обявяват , а като не си разбрал става лошо
Хм, не съм специалист по въпроса с данъците, ама защо да трябва да ги обявяваш? Не беше ли казано някъде, че доходите получени от търговия на БФБ са необлагаеми? Върху дивидентите се дължи данък, но той се събира при източника, т.е. емитента... Може и да не съм прав, но така ми изглежда на мен.
прав си
доходите от търговия на БФБ не се облагат
данъкът от дивидента се събира предварително и на нас ни превеждат чистата сума - нето , но в годишната си декларация се подава справка за прихода през годината , иначе глобата май бе 500 кинта при първо нарушение за недеклариране на доход
така не се разбира какво става , а тези суми и на данъчните трябва да се обявяват , а като не си разбрал става лошо
Хм, не съм специалист по въпроса с данъците, ама защо да трябва да ги обявяваш? Не беше ли казано някъде, че доходите получени от търговия на БФБ са необлагаеми? Върху дивидентите се дължи данък, но той се събира при източника, т.е. емитента... Може и да не съм прав, но така ми изглежда на мен.
Мисля, че дивидентите трябва информативно да бъдат декларирани в данъчните декларации. Това е нещо ново и важи за доходи получени през 2008г.
"The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko
Коментар