Първоначално изпратено от wannarock
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стара планина Холд АД (SPH / CENHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bobo67g-n Mitankin iskam da vi popitam kakvo stava s obratnoto iskupuvane na akcii i kakvi sa cenovite ravni6ta na sa6toto
Първоначално изпратено от Николай МитанкинСъветът на директорите е овластен да избере лицензиран инвестиционен посредник, чрез който да бъде извършено обратното изкупуване, да определи датата и цената. Гарантирам, че всичко това своевременно ще бъде обявено веднага, щом бъде взето решение.Първоначално изпратено от Николай Митанкинdex, отново и лично пред Вас гарантирам, че информацията ще бъде обявена веднага, щом бъде взето решение. Така, както сме го правили и досега. Този въпрос е регламентиран в закона. Никой няма право да споделя само с една медия каквато и да е важна информация, която би могла да повлияе на цената на акциите. Длъжен е да уведоми КФН, борсата и обществеността. От тук започва "тънката" разлика между различните емитенти. Приетата от нашия мениджмънт корпоративна практика ме задължава да пусна съобщението почти едновременно. Ние сме в договорни отношения с 4 медии, на които изпращам информацията в същия нередактиран вид и пълнота, както съм ги изпратил на надзора.
Времето ми е доста кът, но за нас всеки акционер е № 1 или поне се стремим да е така.
В офиса съм до 13 часа. А в 16 часа ще бъда на редовната месечна среща на г-н А. Апостолов с инвестиционната общност.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от dnbПървоначално изпратено от bobo67g-n Mitankin iskam da vi popitam kakvo stava s obratnoto iskupuvane na akcii i kakvi sa cenovite ravni6ta na sa6toto
ne vijdash li , che choveka e otgovoril niakolko posta po - nadolu ?!
Значи г-н Митанкин може да си направи труда да отговори на всеки, който има въпроси, а някои участници тук ги мързи да прочетат няколко мнения по-надолу в темата..."The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko
Коментар
� -
Първоначално изпратено от vhkг-н Митанкин, благодаря за коректния отговор, въпреки че не променя мнението ми. Междувпрочем преди години имах доста голям пакет, купен по номинал и тогава дивидента ме устройваше ,а и сега мисля че вашия холдинг е най-коректния на БФБ.
Относно номинала - малко статистика.
Размер на нетния дивидент в лева на акция по години (всяка година от съществуването на холдинга е гласуван дивидент!)
1997 - 0,400
1998 - 0,080
1999 - 0,090
2000 - 0,100
2001 - 0,110
2002 - 0,112
2003 - 0,114
2004 - 0,126
2005 - 0,128
2006 - 0,132
2007 - 0,140 (числото е отнесено към номинала преди сплита, т.е. 0,01167 х 12)
Това означава, че за 1 лев, първоначално вложен в акция по номинал, натрупаният през годините нетен дивидент е равен на 1,532 лв. Номиналът е достигнат на седмата година.
Коментар
� -
dex, отново и лично пред Вас гарантирам, че информацията ще бъде обявена веднага, щом бъде взето решение. Така, както сме го правили и досега. Този въпрос е регламентиран в закона. Никой няма право да споделя само с една медия каквато и да е важна информация, която би могла да повлияе на цената на акциите. Длъжен е да уведоми КФН, борсата и обществеността. От тук започва "тънката" разлика между различните емитенти. Приетата от нашия мениджмънт корпоративна практика ме задължава да пусна съобщението почти едновременно. Ние сме в договорни отношения с 4 медии, на които изпращам информацията в същия нередактиран вид и пълнота, както съм ги изпратил на надзора.
vhk, вярно че въпросът Ви е риторичен, но все пак ще си позволя да го коментирам. Решението за размера на дивидента при нас не се взема от мениджмънта на компанията. Вижте тук - последното изречение в публикуваните проекти за решения на общото събрание на акционерите съобщава, че Съветът на директорите не предлага решение по т. 2 от дневния ред "Разпределение на печалбата." Решението се взема от акционерите, присъствали на общото събрание. Тази година на събранието бяха представени над 57% от капитала и, както личи от протокола те единодушно са приели този размер на дивидента. Там можете да видите и списъка на акционерите, които са взели решението.
Впрочем, списък на по-големите акционери-юридически лица публикуваме всяко тримесечие. Ето го последния (вж. бележка 12). Иначе законът ни задължава да ви съобщим само акционерите, притежаващи над 5%. Но ако инвеститорът има интерес, би могъл да проследи промените в тази табличка. В последния доклад бях публикувал интересни данни. Цитирам: "За периода на значителна корекция на цената на акциите, търгувани на БФБ, български пенсионните фондове са увеличили сумарно участието си в капитала на Стара планина холд АД с близо 800 000 акции. От 6,8% в края на трето тримесечие на 2007 година, към 01.07.2008 г. 10,6% от капитала на холдинга са притежание на различни пенсионни фондове." Средната цена на акция през този период е малко над 6 лева. Това означава, че пенсионните фондове са похарчили близо 5 млн. лева да купуват акции на Стара планина холд. След около месец ще стане ясно какво са напазарували през третото тримесечие.
И накрая, моля да имате предвид, че моите мнения в никакъв случай не представляват препоръка за конкретно инвестиционно решение. Всички данни, които давам, вече са обявени. Разбира се, всеки предпочита да види някакво извлечение, на което се базира и моята активност във форума.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Hacko11Първоначално изпратено от vhk... Ами един акционер като си получи дивидента за една година от 300 акции дали би могъл да си поръча един скромен обяд в някои скромен ресторант, надали за разлика от менаджерите и мажоритарите?Въпроса е риторичен и отговора ми е ясен.
На фона на доста компании листвани на БФБ мисля, че Стара Планина се представя повече от добре. Мнението е лично и не е препоръка за каквото и да било. Освен това нямам желание да влизам в излишни спорове. В крайна сметка доверието се печели и губи. Аз още не съм изгубил доверие в това дружество.
Живи и здрави!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от vhk... Ами един акционер като си получи дивидента за една година от 300 акции дали би могъл да си поръча един скромен обяд в някои скромен ресторант, надали за разлика от менаджерите и мажоритарите?Въпроса е риторичен и отговора ми е ясен.
На фона на доста компании листвани на БФБ мисля, че Стара Планина се представя повече от добре. Мнението е лично и не е препоръка за каквото и да било. Освен това нямам желание да влизам в излишни спорове. В крайна сметка доверието се печели и губи. Аз още не съм изгубил доверие в това дружество.
Живи и здрави!Мненията ми не са препоръка за взимане на инвестиционно решение
И още нещо:
човешката глупост е
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Николай МитанкинПървоначално изпратено от Hacko11Нетният дивидент е 0.0116
Брутна сума на дивидента: 0,01228 лв. на акция.
Нетна сума на дивидента след приспадане на 5% данък: 0,01167 лв. на акция.
Дори в сметките, които ползваме заедно с ЦД за изчисляване на брутния дивидент на всеки акционер, числото беше още по-точно: 0,01228095.
Да припомня, че през юни 2007 година бе направен сплит на акциите 1:12.
Масовите акционери, които притежаваха по 25 акции, вече имат по 300.
Ето нетният размер на дивидента за последните години на тези акционери:
2004 - 3,15 лв. за 25 акции
2005 - 3,20 лв. за 25 акции
2006 - 3,30 лв. за 25 акции
2007 - 3,50 лв. за 300 акции
Коментар
�
Коментар