IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стара планина Холд АД (SPH / CENHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ок тогава замисли се защо повечето модели машини за чорапи са китайски и пакистански (не ми казвай, че произвеждат чорапи с нископлатени работници и после прецакват задняците като им продават машини):

http://www.alibaba.com/catalogs/3300...ml?searchweb=Y

Има и добри оферти за употребявани машини:

http://www.alibaba.com/product-free/..._Knitting.html

Не можеш да караш без технологично обновление и да си конкурентноспособен. Това са го разбрали няй-добре по време на индустриалната революция. Сега всички говорят за качество, но в крайна сметка е по-важна цената, съжалявам. Ето защо Тойота имат повече продажби от Ролс Ройс.

Коментар

• Първоначално изпратено от Phoenixheart
      Много ясно, всичко старо е по-малко ефективно от новото. РС-то най-старото ми е на 12 години, в добро състояние, но не го ползвам просто защото с него вече не мога да свърша нищо в сравнение с това което мога с новия ми компютър. Не можеш да ме убедиш, че машини над едно десетилетие могат да бъдат конкурентни по ефективност на ной-новите технологии в даден бранш. Това, че работят добре, нищо не значи. Важното е ефективността и конкурентноспособността. Гледал ли си "Ловът на мишката"? Там правеха коноп с машини на 30-40 години и бяха пред фалит. Идея защо? Защото машините просто не са конкурентноспособни и ефективни, следователно и продукцията не е, поне що се отнася до цена.
      Същото е и с Фазан. Или технологиите не са се развили изобщо, а тези машини могат да си работят вечно без проблеми?
      По твоята логика да влизам в нета направо с пишеща машина защото още работи
      Навремето имах плетачен цех за детски пуловери , машините бяха доста стари над 30 г.!!! Малко ги преоборудвахме от ръчни на полуавтоматични .Човешкото присъствие беше задължително до всяка машина плетачка ,жени над 50 години със стаж цял живот като плетачки .!!! Само ако си имаш най малка представа от този тип производство нямаше да пишеш за ефективност и конкурентноспособност ... 6 жени правеха по 50- 60 пуловера на ден , за сравнение една нова и доста скъпа машина прави от порядака на 150-200 на ден.
      Чорапоплетачните машини са нещо подобно ..

п.с. Имах продукция и то качествена със прежда ПАН от завода на Велбъжд Кюстендил , имах и що годе добра дистрибуция и пазар .. В един момент се появиха стотици контейнери със китайски пуловери много нискокачествени но много евтини., клиентите искаха евтино не държаха да е качествено . В рамките на 3 месеца разпродадох всичко на символични цени :машини,готова продукция незавършена в това число (прежда) освободих си персонала (жените на възраста на майка ми ) .Съгласи се че със Китай не мога да се боря прекалено съм малък а и може би този бизнес не беше лъжица за моята уста . Най тъпо и жално ми стана когато освободих жените, когато ме прегръща и казваха че са нямали по добър шеф ...А аз им казах, ако бях добър шеф щяхте да сте на работа .Бих искал да завърша че стана малко лично и дълго , дано холдинга да е по добър шеф от мен ............................

Коментар

..
        не бе човек, недей влизай в нета, понеже на пишещата машина не й трябва нет. )))

Коментар

• Много ясно, всичко старо е по-малко ефективно от новото. РС-то най-старото ми е на 12 години, в добро състояние, но не го ползвам просто защото с него вече не мога да свърша нищо в сравнение с това което мога с новия ми компютър. Не можеш да ме убедиш, че машини над едно десетилетие могат да бъдат конкурентни по ефективност на ной-новите технологии в даден бранш. Това, че работят добре, нищо не значи. Важното е ефективността и конкурентноспособността. Гледал ли си "Ловът на мишката"? Там правеха коноп с машини на 30-40 години и бяха пред фалит. Идея защо? Защото машините просто не са конкурентноспособни и ефективни, следователно и продукцията не е, поне що се отнася до цена.
          Същото е и с Фазан. Или технологиите не са се развили изобщо, а тези машини могат да си работят вечно без проблеми?

Коментар

Зависи какво се разбира под "стар" разбира се, защото това е относително понятие. За мен лично всяка машина над пет години е стара.
            Аз искам да те попитам твоята кола над 5 години ли е - личната ? Ми ако Да - то вече е стара ....защо не я продаваш ?
            Или втори вариант - компютрите се амортизират за 2 години .....след това са "стари" ....ти твоят лаптоп (настолно PC) Понеже е над 2 годишен продаваш ли го ? Или си го ползваш със здраве докато бачка ?!

Коментар

• Първоначално изпратено от Николай Митанкин
              Ее, polki, не "сривай" пазара, де Качествените чорапи вървят по лев и 60 в Била и Кауфланд. Дори вчера видях и промоция. Здраво, качествено, а и с добър дизайн.
              Чичо Кольо, имам прилично количество акции тук и няма как да искам да сривам цената , но явно имаме сключени договори с двете посочени търг.вериги за продажба на чорапи ................... което мисля, че е добра новина
              fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

Зависи какво се разбира под "стар" разбира се, защото това е относително понятие. За мен лично всяка машина над пет години е стара.
                вероятно имаш предвид морално остаряване и зависи от отрасъла. за едни /например ИТ/ 5 години е много време, но за производство на чорапи май не чак толкова....

Коментар

• Зависи какво се разбира под "стар" разбира се, защото това е относително понятие. За мен лично всяка машина над пет години е стара.

Коментар

• Точно! Въпрос на амортиационен план. Съгласно него машините са счетоводно амортизирани, но това не означава, че са стари.

Коментар

• Съжалявам, но това не е вярно. Амортизационния план на машините е петгодишен нали? Направих извадка от счетоводните отчети на компанията от 2003-2008 за отчетната стойност и амортизацията на машините. През 2003 са почти напълно амортизирани. Иначе най-много закупени машини има през 2005 - за 210 хил. Извода е, че машини почти не се купуват и че е било поне на пет години почти цялото оборудване през 2003.

Година.......Отч. ст........Аморт.

2003.........1,230...........1,167

2004.........1,299...........1,214

2005.........1,509...........1,287

2006.........1,371...........1,310

2007.........1,371...........1,348

2008.........1,282...........1,209

Коментар

• Благодаря за анализа, Phoenixheart. Но машините в никакъв случай не са стари - въпрос на амортизационен план. Каква част от незавършеното производство към 30.06 се прехвъря към готова продукция, ще разберем в края на тримесечието (няма да забавим отчета!). За инвестициите - дали и колко, предстои да се анализира.

Коментар

• Не съм съгласен, г-н Митанкин.
                          Аз проблема го виждам така - само 8 хил парични средства и увеличаващи се задължения. Машини с 1,282 хил отчетна стойност и амортизация 1,222 хил (т.е. всичко е старо). Продукция 231 хил, което според темпа на продажбите за първите шест месеца би трябвало да се изчерпи за малко повече от месец (1,025 хил продажби за полугодието). И разбира се, много голямо незавършено производство и запас от материали - 985 хил и 482 хил, съответно. Това е почти половината от активите.
                          Извод - очевидно изобщо не се прилага добра система за управление на запасите и се работи с остарели машини. А ако "фабриката не е достатъчно мощна, за да се бори с негативните тенденции на световните пазари" защо просто холдинга не инвестира в нея?

Коментар

• Ее, polki, не "сривай" пазара, де Качествените чорапи вървят по лев и 60 в Била и Кауфланд. Дори вчера видях и промоция. Здраво, качествено, а и с добър дизайн.
                            За съжаление, XY, фабриката не е достатъчно мощна, за да се бори с негативните тенденции на световните пазари. А българският пазар не е достатъчен. Още повече, тук ни задушава и сивата икономика. Нека оставим продажбите да изпразват пълните складове, а резултатът от тези действия ще виждаме в отчетите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Николай Митанкин
                              dex, то предпирятието сиго бива, но складовете пълни! Сривът с поръчките дойде от Запад. И там хората започнаха да игнорират качеството и да купуват източноазиатска стока
                              А как го виждате предприятието в средносрочен план? Какво ще предприемете срещу спада на продажбите?
                              Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Първоначално изпратено от dex
                                Предлагам на акционерите да ни дадете по чифт чорапи за всяка акция Дивидент

Първоначално изпратено от Николай Митанкин
                                dex, то предпирятието сиго бива, но складовете пълни! Сривът с поръчките дойде от Запад. И там хората започнаха да игнорират качеството и да купуват източноазиатска стока
                                ЧИФТ ЧОРАПИ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА АКЦИЯ

остава варианта да замениш акциите за чорапи в съотношение 'Сашо Диков" - едно към едно
                                fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

Working...
                                X