Мдаа, логичното се случвааа..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнениеСлучайно да забелязвате ще никой не натиска ценатаНямаш нещо против предполагам
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
Имах предвид, че може да е нормативно ограничен.
Истината е че пазарния устрем трудно се спира.. а се вижда че търсенето на тези нива е в пъти по-голямо от предлагането.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Е, ако има желание ще намери начин..
А иначе цената беше изкуствено натисната след предния си възход до 3,60 от онзи спешен продавач, който я свали до 3,10 за да разтовари всичко. Сега просто се възстанови и си продължава предходния устрем водена от пазарните сили и превеса на търсенето над предлагането.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
Сигурно продавача не може да продава в момента
А иначе цената беше изкуствено натисната след предния си възход до 3,60 от онзи спешен продавач, който я свали до 3,10 за да разтовари всичко. Сега просто се възстанови и си продължава предходния устрем водена от пазарните сили и превеса на търсенето над предлагането.
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнениеСлучайно да забелязвате ще никой не натиска цената
Коментар
� -
Това е малко като да питаш в коя банка си си оставил парите? Ами ако ти не знаеш, аз как да знам. Най-вероятно не са в нито един посредник, затова отиваш в един такъв и си ги дърпаш по сметка при тях. Първо питай колко ще струва това. Ако не смяташ да ги продаваш скоро, по добре не ги дърпай при някой посредник, който ще те товари с месечни такси.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Виж, принципно си прав.. До преди няколко години и аз бях така категоричен. В 90% залагах на компании които ще ми донесат хубав капиталов растеж, вместо дойни крави за дивидент. Но специално за БФБ има едно голямо НО. Тук разпределянето на дивидент, пък дори и символичен, се утвърди като признак по който се различават що годе коректните мажоритари, готови да поделят успехите на компанията и бизнеса й с дребните акционери, и тези които въобще нямат такова намерение, а по скоро се стремят да цоцат компанията само за себе си.
Случая на ДОХ обаче е по-специален и тази акция е вид хибрид. Хем от една страна мажоритаря й /г-н Донев/ се е доказал като коректен такъв и споделящ печалбата със своите съакционери, хем засега от ДОХ не може да се очаква дивидент. Но пък затова си има обективна причина. Вярвам че след няколко години, когато задлъжнялоста /основно към Софарма/ спадне, и тук ще започне изплащането на дивидент. Даже си въобразявам /взаимствам този готин израз от колегата дддд/ че след "н" години, ако банката в Молдова се препродаде с тлъста печалба на някой стратегически инвеститор, тук може да се плати и еднократен дивидент невиждан на БФБ като %-тна доходност. А може пък парите да се насочат към други рентабилни инвестиции и проекти, което пък ще ни се отлати през цената на акциите..
Абе възможности много. Когато мажо е коректен и не иска да те извози си е кеф да си съдружник в перспективна компания.. Особено пък когато бъгавия пазар ти предостави супер евтино тази възможност
Даже и на дивидент за 2021 се надявам че ще има, дори и да е символичен.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеСлед като купих и аз малко акции на Доверие – реших да погледна и общите данни на банката, т.е. сега ми остана малко време.
Впечатление ми направи увеличената разлика между оперативната печалба и чистата печалба за 01-11.2020г спрямо разликата от 2019г. Това се получава още от първите месеци на текущата година. В същото време нередовните кредити рязко намаляват.
Предполагам е направено оздравяване на кредитния портфейл /може би/. Някои кредити са приведени по-близо до възможностите на клиентите да ги обслужват и в същото време са увеличени провизиите свързани с тези промени. Процесът се е развил бързо през второто и третото тримесечие на 2020г и затихва в края на годината. Вероятно в края на 2019г са реинтегрирани провизии.
Оперативната печалба се запазва на нивата от 2019г. Разлика е, че портфейла расте, лихвените приходи относително намаляват, вдигат се таксите – може би като абсолютна стойност по услугите и се увеличават и услугите успоредно с портфейла.
Много е вероятно през 2021г начисляваните провизии да са много малко и чистата печалба да е близка до оперативната. Така че може би и аз го очаквам за 2021г чистата печалба на банката да е около 55 - 60 мил. лева. Ако се почувства и раздвижване на световната икономика ще интегрираме някои провизии, т.е. печалба 60 – 70 мил.
Към консолидацията на Доверие няма ли да добавим тогава едни 50 мил. лева???
- 2 Харесвания
Коментар
� -
След като купих и аз малко акции на Доверие – реших да погледна и общите данни на банката, т.е. сега ми остана малко време.
Впечатление ми направи увеличената разлика между оперативната печалба и чистата печалба за 01-11.2020г спрямо разликата от 2019г. Това се получава още от първите месеци на текущата година. В същото време нередовните кредити рязко намаляват.
Предполагам е направено оздравяване на кредитния портфейл /може би/. Някои кредити са приведени по-близо до възможностите на клиентите да ги обслужват и в същото време са увеличени провизиите свързани с тези промени. Процесът се е развил бързо през второто и третото тримесечие на 2020г и затихва в края на годината. Вероятно в края на 2019г са реинтегрирани провизии.
Оперативната печалба се запазва на нивата от 2019г. Разлика е, че портфейла расте, лихвените приходи относително намаляват, вдигат се таксите – може би като абсолютна стойност по услугите и се увеличават и услугите успоредно с портфейла.
Много е вероятно през 2021г начисляваните провизии да са много малко и чистата печалба да е близка до оперативната. Така че може би и аз го очаквам за 2021г чистата печалба на банката да е около 55 - 60 мил. лева. Ако се почувства и раздвижване на световната икономика ще интегрираме някои провизии, т.е. печалба 60 – 70 мил.
Към консолидацията на Доверие няма ли да добавим тогава едни 50 мил. лева???
- 3 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнениеИграта става доста интересна тук. На ход е Оги - да видим какво ще измисли след 15ти
Коментар
� -
Първоначално изпратено от fur6ton Разгледай мнение
Доста хора в България много държат на дивидента, което е ужасно погрешно според мен. Дори е тъпо бързо развиваща се компания да разпределя дивидент. Нямам предвид конкретно Доверие, а по принцип, че когато дивидента е за сметка на голям растеж си струва.
Случая на ДОХ обаче е по-специален и тази акция е вид хибрид. Хем от една страна мажоритаря й /г-н Донев/ се е доказал като коректен такъв и споделящ печалбата със своите съакционери, хем засега от ДОХ не може да се очаква дивидент. Но пък затова си има обективна причина. Вярвам че след няколко години, когато задлъжнялоста /основно към Софарма/ спадне, и тук ще започне изплащането на дивидент. Даже си въобразявам /взаимствам този готин израз от колегата дддд/ че след "н" години, ако банката в Молдова се препродаде с тлъста печалба на някой стратегически инвеститор, тук може да се плати и еднократен дивидент невиждан на БФБ като %-тна доходност. А може пък парите да се насочат към други рентабилни инвестиции и проекти, което пък ще ни се отлати през цената на акциите..
Абе възможности много. Когато мажо е коректен и не иска да те извози си е кеф да си съдружник в перспективна компания.. Особено пък когато бъгавия пазар ти предостави супер евтино тази възможност
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Не се съмнявай! Със сигурност няма да видим такъв и това е правилното решение за компанията и акционерите й съответно. Има си задължения за обслужване и те са приоритет.
Предпочитам дружеството да следва приоритетите си, да се развива и управлява добре, което да ни донесе по 3-4 лв. капиталова печалба на акция тази година, отколкото да вземем по 30-40 ст. дивидент и да си прецакаме компанията!
Коментар
�
Коментар