If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не знам, ама виждам че правят трипъл ботъм, на нивата си от преди 14 години са и само 12% по високо от дъното си преди 5г. Се едно да се чудя на софка 280 дали си заслужава...
Днес пак са надоле, почвам да увеличавам стъпаловидно.
Пфуу, че много малко индексни чайници си взех вчера, викам още малко да падне...
Ма поне и другите ми хартии от там не разочароват - CEO, CYOU...
Ма ша си взема пак шекерче, аче гледам на 8% вече под селнатото.
Кафето още е рано ми се чини, на фри фол ми мяза, досега най добрия профит де съм затворил на нисето бе при него, не ща да се прецакам ако го купя пак на неподходяща цена.
И като се засили търсенето, разбираш ли, на ел.автомобили.... и като стане скъп тоя литий.... и кой ще ги купува тези ел. автомобили, а?
Те и сега не ги купуват, пък камо ли ако и лития поскъпне. Освен, ако петрола не стане $500. Ама ако стане $500 поради инфлация на долара, той и лития няма да е евтин.
С една дума, не се знае, знае ли се.
кат глеам бензина на бензиностанцийте не е паднал и па се купуват дизелови и бензинови коли, даже още повече от преди ...
А аз за още едно збушлъо бразилейро се чудя дали да не се кача тия дни.
Налазва вече сма 200.....а и гледането на историческите графики предизвиква засилено слюноотделяне..
И като се засили търсенето, разбираш ли, на ел.автомобили.... и като стане скъп тоя литий.... и кой ще ги купува тези ел. автомобили, а?
Те и сега не ги купуват, пък камо ли ако и лития поскъпне. Освен, ако петрола не стане $500. Ама ако стане $500 поради инфлация на долара, той и лития няма да е евтин.
С една дума, не се знае, знае ли се.
На мен ми харесват компании с дългосрочни конкурентни предимства - тесла не е такава компания, още по малко пък на капитализация от 30 милиарда и нито долар печалба. Тесла в момента се търгува като мода, но модите веднъж са едни догодина други - 30 милиарда за мода ми изглежда бая солено. Всеки може да прави електрически автомобили, ако потръгнат батериите и всеки може да прави батерии. Но като ги правят трябва тези батерии им трябва литий - а там са три големи играчи.
Ха-Ха-Хаха... а не ли продухва през ушите че ако урана измести мазута, метана и въглищата - цената на петрола НАИСТИНА ще се срути. Или си мислиш че е възможен икономически ръст на батерийки..Отделно 30% по-малко от младите хора до 28 години си купуват кола в сравнение с преди 30 години. Ама ако се пръкне някой мозък като теб може да реши и влакове и космически совалки на батерийки да има в името на 'графиките'
Ок, купувай каквото си искаш Аз ще си купувам производители на литий за батерийки
Хахаха, с колко ще се увеличава потреблението на уран на година следващите десет години. Бих казал ако изобщо е на + ще е успех. Лития от друга страна при настоящите темпове на използване в мобилни устройства и най-вече електрически автомобили ще расте по 8-10%. В същото време търсенето на електрически автомобили почти сигурно ще расте значително - освен ако петрола не се срине. Отделно при значителни икономии на мащаба от производство в огромен мащаб на батерии, те ще почнат да се използват не само в автомобили, но и в домакинства. В отдалечени райони, в третия свят, на места с ненадежно електричество или просто от хора, които не искат да зависят толкова от големите ютилити компании. За автомобил отиват към 20 кг литии ако е изцяло електрически и към килограм до два ако е хибрид. За домакинство сигурно ще отиват 100- 500 килограма. Търсенето му буквално може да пробие тавана. А SQM държи 20% от предлагането.
Ето ги автомобилите
А ето и как се движи консумацията с прогнози
Ха-Ха-Хаха... а не ли продухва през ушите че ако урана измести мазута, метана и въглищата - цената на петрола НАИСТИНА ще се срути. Или си мислиш че е възможен икономически ръст на батерийки..Отделно 30% по-малко от младите хора до 28 години си купуват кола в сравнение с преди 30 години. Ама ако се пръкне някой мозък като теб може да реши и влакове и космически совалки на батерийки да има в името на 'графиките'
I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?
Надувай ти лития... уранът е бъдещето.. Питай китайците две неща влизат в държавата им и не излизат от там..ш'съ сетиш
Хахаха, с колко ще се увеличава потреблението на уран на година следващите десет години. Бих казал ако изобщо е на + ще е успех. Лития от друга страна при настоящите темпове на използване в мобилни устройства и най-вече електрически автомобили ще расте по 8-10%. В същото време търсенето на електрически автомобили почти сигурно ще расте значително - освен ако петрола не се срине. Отделно при значителни икономии на мащаба от производство в огромен мащаб на батерии, те ще почнат да се използват не само в автомобили, но и в домакинства. В отдалечени райони, в третия свят, на места с ненадежно електричество или просто от хора, които не искат да зависят толкова от големите ютилити компании. За автомобил отиват към 20 кг литии ако е изцяло електрически и към килограм до два ако е хибрид. За домакинство сигурно ще отиват 100- 500 килограма. Търсенето му буквално може да пробие тавана. А SQM държи 20% от предлагането.
Може да е малко рано да се влиза при толкова дългосрочна перспектива, но поне на мен ми се иска да хвана цялото движение в този нов балон в развитие, който може да се надува и 10-15 години.
И да . Компанията вече участвува в приказка. Дори и да сбърка някъде, пазарът ще се разсърди за малко и ще и прости.
P.S. Аз пък искам да хвана цялото движение и корекциите
Поташа да е стигнал дъно...надявам се и аз на това. Затова ползвам SQM като злато защото има дъно.
Цената на лития е един от най важните фактори влияещи върху степента и бързината на проникване на електрическите автомобили. Едно нейно падане може да се окаже катализатор за всички компании в сектора.
В крайна сметка цената му ще зависи от отношението Demand/Supply.
Аз все още не съм решил този проблем, с намирането на достоверен източник за тази информация.
В дългосрочен план също мисля че SQM ще се представи по-добре от останалите, добиващи литий компании. Особенно, като имаме в предвид, че цената на лития първаначално може да тръгне и надолу. Но точно днес LIT ми се стори странно подценен.
Имам предположението, че докато тече Кримска криза, поведението на SQM ще е като на златото. Причината: много малко вероятна, но с опустошителни последици за преки конкуренти (K&S, Uralkali, Belaruskali) икономическа блокада.
Ако съм прав, волатилността ще е висока, ще продавам и купувам често.
Чак пък опустошителна блокада, то основните пазари са Индия и Китай, а там санкции не се очаква да бъдат налагани. Просто при поташа се предполага че има достигнато някакво дъно, и че има вероятност картела отново да започне да действа. Т.е. там потенциала за нагоре е вече да кажем по-висок от този за надолу. При лития от друга страна търсенето ще се движи от ръста на продажбите на електрически автомобили. А там ръста е доста солиден и в момента. 2017 се очаква тесла да отвори гигафабриката и търсенето на литии да се удвои. SQM произвежда високо качество литии, има значителен дял на пазара и е между компаниите с най-ниски разходи. Сега падането на чилийското песо я прави още по-конкурентоспособна. За момента очакването е търсенето на литий да расте с по 8-10% на година, но това ми се вижда доста късогледа гледна точка, при положение че само фабриката на Тесла ще доведе до 100% ръст след 3 години. Дори до тогава да няма никакъв ръст, а то ще си има, това пак прави по 30% ръст на търсенето анюализирано. При положение че предлагането не е чак толкова голямо, това би могло да доведе до доста значим ръст в цената на лития. А ако спадне цената на литиевите батерии поради голямо предлагане, то това ще даде възможност да се използват едва ли не във всеки дом - слънчеви батерии на покрива, литиево-йонни батерии в мазето и НЕК да го духа И отново големия печеливш ще са добиващите литий компании.
Може да е малко рано да се влиза при толкова дългосрочна перспектива, но поне на мен ми се иска да хвана цялото движение в този нов балон в развитие, който може да се надува и 10-15 години.
Коментар