IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не мога да кажа със 100% сигурност но съм предубеден че оловото може да се синтерира и да се получи добра пореста структура с голяма активна площ. Също мисля ще е по устойчива и няма да се разпада толкова бързо и тази решетка от плътно олово е доста като маса, дали е полезна или по скоро има функцията в нея да се запресова това тесто. Не знам какво представлява, сигурно е по някаква рецепта тази смес. Ако случайно изляза прав, какво ли съотношение съхранена енергия към теглото наистина би се получило при оловната батерия. Не ми е мисълта да олекне като за бързи електромобили, но просто и като спестяване на метал.
    Last edited by supertrader; 02.07.2021, 21:24.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • Относно синтерованото олово, дали не грешиш? Идеята НЕ Е да се спекат едни нано/микро кристали или сачми. ТАМ, картинката би била трагична. Помисли: много мек метал, смачкваш, става плътен, и ГУБИШ активна площ, а ти трябва огромна разгърната. Т.е., поне в ТОВА, не се наемам да ги съдя, че много са изостанали. По-скоро, целта е минимална маса олово, с което, са се справили. Това, че са жертвали трайността и устойчивостта, ПАК са се справили. Имат задача програмирано остаряване - решили са я. Кой нов акумулатор ще изтрае някогашните 5-8-10 години активна работа с напълно запазени качества? Изкарал гаранцията - даваш ОТНОВО ДВОЙНА ЦЕНА, вземаш 1 нов, ОТНОВО, ДО ГАРАНЦИЯ, (+/- някой месец).
      Тъй че, всичко е точно, както им е зададено. Ако не ни изнася...
      ТОВА ВЕЧЕ, е друг въпрос. Производителят, нали печели, има икономически "ръст"...

      Коментар


      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        https://atreashop.bg/bg/, това е от рекламно каре на главната страница на инвестора. Става въпрос за топлообменници и има и такива които осигуряват топлообмен между постъпващ в помещението въздух и такъв който се изхвърля за да се поддържа чист въздуха в помещението - един вид проветряваш постояно без да отваряш прозорци. Та ефективноста на топлообмена я посочват - 93%, успяват да прехвърлят повече от половината топлина както се твърдеше че не е възможно. Сега не искам да се заяждам , нека да има МИР че пак ще изпаднем в състояние на самота.
        Тези 93%, са от теоретично максимално възможните 50% при НУЛЕВА ∆t на вход/изход. Защо? Ами защото, са ТОПЛООБМЕННИЦИ, А НЕ ТЕРМОПОМПИ. Иначе, те могат да посочват каквото си щат. Фактите са уникално упорити, обаче: Специално за замърсения с етилацетатни пари въздух, докато работех в полиграфията, идваха Големи Майстори и направиха Чудесни Рекуператори, дето уж трябвало да се изплатят за 3-5 години...Красиви, яки, големи... Та, играх си тогава с едни електронни термометрите и измерих: На практика, те прехвърляха при ∆t входящи потоци = 60°C, под 3°С. Ти сам смятай, колко % са това. Разгърнатата площ на алуминия, с дебелина 2-3 ДЕСЕТИ от мм, беше стотици квадратни метри. Някого го беше заболяло сърцето, май, като видял Ефекта на база цената.

        Коментар


        • https://atreashop.bg/bg/, това е от рекламно каре на главната страница на инвестора. Става въпрос за топлообменници и има и такива които осигуряват топлообмен между постъпващ в помещението въздух и такъв който се изхвърля за да се поддържа чист въздуха в помещението - един вид проветряваш постояно без да отваряш прозорци. Та ефективноста на топлообмена я посочват - 93%, успяват да прехвърлят повече от половината топлина както се твърдеше че не е възможно. Сега не искам да се заяждам , нека да има МИР че пак ще изпаднем в състояние на самота.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Pyramid, ами погледай видеа как произвеждат батерии, особенно оловните..те още не са чували че активното вещество - оловото което се нанася в електрода който е като решетка може да се синтерира. Това тесто което забъркват естественно ще пада, те го завалцоват - пресоват и тези оловни батерии ти ги предлагат да съхраняваш в тях тока от соларки..ами мерси, те са проспали една цяла революция. Работят по над 50 години металхидриди в космоса и то без никой да ги поддържа, а съм виждал много по съвременни машини от лаболатории ги продават на цена за вторичен метал и дори никой не ги купува. Тези батерии от ел.коли ги намират и от катастрофирали и имат доста живот. Сега не ми се търси къде четох велосипедистите какво пишеха за чисто нови батерии Панасоник и то скъпи че не издържат много цикли, а като вземат от модули пак Панасоник много доволни от тях.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Имхотеп, без съхранение наистина за толкова 5-6 години ще се изплаща една инсталация ако е на покрив е по ефективна и няма да се учудя и за 5 години да произведе толкова ток че да се изплати. Защото това което оскъпява е ако трябва съхранение в батерии, тук мрежата не може да поеме много ток от слънчеви централи, защото тока ще почне да прекъсва съобразно наличието на облаци и наистина прекъсва точно при хубаво време а при облачно няма да има достатъчно ток или пък за отопление зимата точно тогава има дни без слънце и ...А това че повечето хора не се замислят да печелят от това, ами добре защото ако се нахвърлят цената на която го купуват ще се сгромоляса със сигурност.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                Или -
                вариант 1, монтираш си от най реномираната марка стена за съхранение на енергия
                вариант 2, искаш да спестиш, но да не изгърмиш и да направиш по големичка нещо като централа - ползваш фирма която е направила такива локално където си и има опит.
                вариант 3, не си чак толкова бос техник и може да си направиш нещата като тези хора които използват отпаднали батерии от електромобили. Електромобила го бърка че 30 процента от капацитета на батерията го няма и тя се сменя, теб не те бърка батерия подарък със 70 процента капацитет защото я ползваш стационарно и капацитета си го докарваш.
                вариант 4, намираш си нещата от оборудване което е на космическо ниво, там нещата се правят и с 50 години живот, само че трябва да знаеш кое какво е понеже тези неща не приличат на нещата в магазина.
                Чакай сега. Кое от нещата, е живяло и номинално работило 50 години, че ми убягва? И още, днешният "добър техник", БЪРЖЕ пуска кабели и кримпва, ама като го попиташ, какъв е токът в звездния център на двигателя, ти казва "нула". Питаш го, защо не откачи намотките тогава - гледа като отровен.
                И още, ско батерията ще я ползваш всеки ден и вече е изгубила 30%, каква ти е гаранцията, че след още три месеца, няма да останеш с под 50%, а до половин година - и под 10% ИЗОБЩО? Ами то, азбучна истина е, че от лайна боя не става.
                Накратко, ентусиазъм и оптимизъм е добре, ама здрав разум - още по- добре, компромисите с качеството, почти винаги, са много скъпо удоволствие.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                  Като си голям ербап, загуби 2-3 години от живота си, за да натрупаш експертни познания, и след това започни да правиш безплатни централи само заради сините очи на инвеститорите. Ще ти ръкопляскам - обещавам. Аз обаче съм пас. Съжалявам .....

                  ПП: Между другото твоето мнение е ярко доказателство за това, че инвеститорите са си въобразили, че някой им е длъжен с нещо само заради сините им очи ...
                  Харесах. Особено това, последното.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Имхотеп, зависи какво целиш и какви средства можеш да похарчиш за целта. Ако средствата не са ограничени си вземи покрив Тесла с стена за съхранение най доброто, поне е правено поначало от хора с визия че това да се прави ток от слънце и да се бута в мрежата не е никакво решение а признак за височайша неграмотност.
                    То хубаво но погледни от другата страна. 1кв/ч струва $0.12, за двеста квадрата къща в която абсолютно всичко е на ток месечната сметка е около $150, и то когато е много жега.
                    Не знам на колко го изкупуват тока, но ако е на $0.10 такава инсталация се избива за под пет години.
                    Въпросът е, че сметката за ток е много малка, повечето хора въобще не се и замислят да инсталират подобно нещо, ми то няма смисъл.
                    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                    Коментар


                    • Или -
                      вариант 1, монтираш си от най реномираната марка стена за съхранение на енергия
                      вариант 2, искаш да спестиш, но да не изгърмиш и да направиш по големичка нещо като централа - ползваш фирма която е направила такива локално където си и има опит.
                      вариант 3, не си чак толкова бос техник и може да си направиш нещата като тези хора които използват отпаднали батерии от електромобили. Електромобила го бърка че 30 процента от капацитета на батерията го няма и тя се сменя, теб не те бърка батерия подарък със 70 процента капацитет защото я ползваш стационарно и капацитета си го докарваш.
                      вариант 4, намираш си нещата от оборудване което е на космическо ниво, там нещата се правят и с 50 години живот, само че трябва да знаеш кое какво е понеже тези неща не приличат на нещата в магазина.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • redcretin, те на 8 са без пари, намират се по нови. Ако си мислиш че рециклирани оловни ще издържат повече цикли ще се разочароваш. Не искам да зачеквам една стара тема, защото да има мир но особенно оловните батерии направо си стоят 30 години в миналото. Те са най зле. Иначе съм виждал апаратура от фалирали разработчици на технологии в която има неща за съхранение на енергия, които струват четвърт милион и се продаваха по 5 хиляди, а това нещо има живот 30 години и повече и е доста мощно. Това са работещи неща, които не навлизат заради цената..но да ти ги подарят не е лошо.
                        Last edited by supertrader; 02.07.2021, 17:44.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                          redcretin, силно се заблуждаваш, ако аз си правя соларка ще я направя така както никъде не можеш да видиш такова нещо с друго съхранение на енергия и ще ми излезе на много добри пари. Ти гледаш че се правя на луд, но щом мога да поправям електроника която самите японци не могат да си я поправят така..сигурно не съм съвсем бос в тази област. Въобще няма да ползвам акумулатори, но понеже става въпрос какви могат да се купят и да се използват без риск да ти изгорят много пари може да провериш че грамотни хора си правят техни батерии като използват литиевойонни клетки от отпаднали модули от електромобили. Едно е Мъск да купува батерии от Панасоник с договор за милиарди и съвсем друго да си ги купиш от някой онлайн шоп. Тези които си правят сами електровелосипеди съм чел как си вземат такива батерии от модули и казват че с тях карат адски много сравнено с купувани "оригинални"панасоници от тези шопове при това скъпи. За оловни батерии въобще не коментирам, производителите на тези батерии с дълбок цикъл дори не са си направили труда да променят технологията за активната маса в плочите, бъркат едно тесто и го запресоват на валцови преси а вече има съвсем друга технология открита за такива неща. Дори са си пуснали видеа как произвеждат и на тях се вижда колко са архаични.
                          Ако баба ми беше мъжка, щях да и викам дядо. Тия бракувани тесла батерии са на 8 години поне, като химия вече са на финала.

                          Коментар


                          • Имхотеп, зависи какво целиш и какви средства можеш да похарчиш за целта. Ако средствата не са ограничени си вземи покрив Тесла с стена за съхранение най доброто, поне е правено поначало от хора с визия че това да се прави ток от слънце и да се бута в мрежата не е никакво решение а признак за височайша неграмотност.
                            D.Y.F-091066

                            Коментар


                            • redcretin, силно се заблуждаваш, ако аз си правя соларка ще я направя така както никъде не можеш да видиш такова нещо с друго съхранение на енергия и ще ми излезе на много добри пари. Ти гледаш че се правя на луд, но щом мога да поправям електроника която самите японци не могат да си я поправят така..сигурно не съм съвсем бос в тази област. Въобще няма да ползвам акумулатори, но понеже става въпрос какви могат да се купят и да се използват без риск да ти изгорят много пари може да провериш че грамотни хора си правят техни батерии като използват литиевойонни клетки от отпаднали модули от електромобили. Едно е Мъск да купува батерии от Панасоник с договор за милиарди и съвсем друго да си ги купиш от някой онлайн шоп. Тези които си правят сами електровелосипеди съм чел как си вземат такива батерии от модули и казват че с тях карат адски много сравнено с купувани "оригинални"панасоници от тези шопове при това скъпи. За оловни батерии въобще не коментирам, производителите на тези батерии с дълбок цикъл дори не са си направили труда да променят технологията за активната маса в плочите, бъркат едно тесто и го запресоват на валцови преси а вече има съвсем друга технология открита за такива неща. Дори са си пуснали видеа как произвеждат и на тях се вижда колко са архаични.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                                Как не те е срам бре? Оскъпявате над двойно проекта спрямо материалите по цени на дребно, без дори да ви гледаме печалбата от препродажба. И пак нищо налице. Че ако 4 човека за 4 дни не можете да вдигнете една централка до 30 киловата, какви професионалисти сте бре?!
                                Като си голям ербап, загуби 2-3 години от живота си, за да натрупаш експертни познания, и след това започни да правиш безплатни централи само заради сините очи на инвеститорите. Ще ти ръкопляскам - обещавам. Аз обаче съм пас. Съжалявам .....

                                ПП: Между другото твоето мнение е ярко доказателство за това, че инвеститорите са си въобразили, че някой им е длъжен с нещо само заради сините им очи ...
                                Last edited by Mateev; 02.07.2021, 15:24.

                                Коментар

                                Working...
                                X