Първоначално изпратено от Minka
Разгледай мнение
На едно - малко закъсняло следобедно кафе - мога да кажа няколко думи... Прави ми впечатление миналото свършена време, което използваш тук. Лошо няма! Е, аз не съм инвеститор от тоя вид. Не мога правилно да определям върховете и предстоящите спадове...
Примерът ми е от печално нашумелият "Химко" - нашият гигант, който изнасяше амониева селитра по света - вкл. в Южна Америка... Помня, че номиналът на акциите от 1 лв. се коригира с инфлацията - на 1 000 лв., а след деноминацията - отново стана 1 лв... Да де, ама всяка акция от 1 000 лв. - по пазарни цени, в големият бум - скочи - над 27 000 - 31 000 лв.... /може би имаше и цени от 33 000 лв. - няма да ровя сега/. Е, сигурно е имало такива, които продадоха на върха..., нали? Това са - или супер-инвеститорите, или /по-скоро/ - разполагащите с някаква вътрешна информация /отнякъде:/ - най-общо...
Тъй като не разполагам с вътрешната инфо - не можах да се проявя като супер-инвеститор /тогава/. Значи, въпросите следват логиката:
1. Как разбра, че тая акция ще расте? Как разбра, че това е върхът ѝ и защо не остана в нея, ако си видял 20% доход? Това е много трудно решение: да продадеш акция, която ти носи такъв доход! Как сега, след като си продал - отново чакаш тази акция да скочи, ако има много други, които /вероятно/ ще имат по-висока доходност? Всъщност - тук отново мога да се върна на Химко: независимо от причината за падане на акциите му /ликвидиране на комбината, спиране на търговията с акциите му на регулиран пазар..../, дали все пак някой би си купил от акцията??? Е, защо това да не е според теб едно супер-решение, ако и да е извънборсова търговията с тия акции /ако изобщо я има!!!/...
2. По-сложният въпрос е отново по темата. Някои колеги цитират тук бум в произвидството на батерии за електромобилите - след 2020-2021. Мен не ме интересуват конкретните източници, а по-скоро - фактът - защо, ако са убедени в нещо, което няма да е така далеч във времето /според тях/ - хората НЕ КУПУВАТ??? Нали точно това е пътят, за да помогнат на производството, което вярват, че ще се случи, на продажбите, които ще донесат несметните богатства???.... Значи - 3-4 години не са много, а ако аз имах увереност, че нещото ще се случи - бих продал всичко и бих вложил средствата от продажбата в акциите на ония, в които вярвам /и за които се дърля по цял ден във форума/..., е - ще ги "отгладувам" някак тия 3-4 години, но после - шапка на тояга...
Да де - нещо ми се губи логиката... А - и кафето ми свършило...
Не се притеснявайте да ми отговаряте. Въпросите са риторични и Алогични... ))
Коментар