Първоначално изпратено от analog
Разгледай мнение
Разобличен съм! )) Посипвам си главата с пепел! )) Скривам се в миша дупка...
Все пак....
Постоянните токове /по памет, но приемам всякакви забележки в тая посока/ - са около 4 пъти "по-безопасни" от променливите...
Значи, ако ползваме долните изчисления на колегата - 2000 ампера сила на ПОСТОЯННИЯ ТОК - можем да "сравним" по "опасност" - с около 500 ампера - ПРОМЕНЛИВ ТОК...
Разбира се, това не искам да бъде покана за опит към никого!!!
Справка: съвременните автомобили също ползват постоянен ток, с високо напрежение в съответната верига - от над 25 000 волта, като - при няколко ампера сила на тока - "изтръскването" е доста сериозно /отново не препоръчвам да се опитва/...
Е, аз само разсъждавам: ако няколко ампера ток имат това здраво "изтръскващо" действие - как ли бихме понесли стотина /500/ или друго, ако - както се казва - ни мине черна котка..., или каквото там...
Говоря с недомлъвки, но се съгласих с факта, че съм разобличен! Все пак, при електромобила нещата отиват към цяла /опасна/ система, докато при конвенционалните автомобили - опасна е само една от системите - запалителната..., където нещата са ясни, а при зареждане това няма никакво отношение /към опасността/, докато при електромобила - зареждането е в основата на опасностите - висок амперажи, за да се зареди за кратко време батерията...
Това ми идва наум на първо четене... Никак не е малко! Съгласих се, че токът е постоянен /как не се бях сетил!/ Да не го спохожда човек и постоянен, защото направо не е за приказване!
Коментар