1984-, във военната техника за космоса отдавна има батерии с много по висока енергийна плътност, ако са на 700 бара - 1.5 киловата на килограм тегло. Има ги разработени, може и на повече от 700 да са, там няма хора и да стане нещо. Тойота пуска коли серийно които са с налягане 700 бара в бутилките и се движат сред хората по пътищата. Тойтота мисля че 80 и някоя година са опитвали с такива батерии направо за които говоря, забравих как бяха наречени, но са ги отказали да не се занимават с тях, май 800км е минавала колата с един заряд. Някъде пишеше как ги спират да не правят такива коли, направо им вземат колите и казват такива коли - не.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Аз не разбрах, разработва ли я още, или вече е готова?
За нас е наложително да възстановят батерията Чаира, по-късно да изградят Яденица, за да има кой да обира екстремумите.При тези разлики ПАВЕЦ са още по-рентабилни:
https://ibex.bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D...-2/#avg-glanceLast edited by 1984-; 05.11.2023, 13:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение
Коментар
-
Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
В обогатеното до 5-10% ядрено гориво.
То и аз за малко да напиша 99,3, но се сетих, че в горивото е повече.
За останалото съм съгласен.
Коментар
-
Turbolan, от тези реактори отпадъка трябва да е олово и се решава проблема със съхраняването и трупане на отработило ядрено гориво.D.Y.F-091066
Коментар
-
Ами не точно. Не са 93, ами са 99,28%.
То и аз за малко да напиша 99,3, но се сетих, че в горивото е повече.
За останалото съм съгласен.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
Ако не греша, в РБН се получава плутоний от частта U238 на урановото гориво, която е, грубо казано, 93% от него?
Коментар
-
То, и да я наводним Земята с реактори, 235-ти свършва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
Как няма да е перфектна като наследникът на бащата на народите я управлява.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
А някои правят сметки за много скъпа и недостъпна енергия, ще излязат криви тези сметки. Най добре е да започне масово наводняване на планетата с реактори и много евтина енергия. Русия може да държи 100% монопол върху производството, не е като с петрола и газта.
Коментар
-
Те имат про производство на литиеви руски акумулатори, дори доста компании като едната правела почти всичко за батериите. Нормално защото Китай им е на границата и там може да купиш химикалите, контейнерите, всичко във вид на части за батериите, имат някакви които си правят катоди и аноди, т.е. фолиото е тяхно и му правят слоевете. Та те се хвалят, но пък са честни че не били единствените и имало много компании които правят един стандартен типоразмер примерно като старите на Тесла. Не е голяма философия това производство, белите не произвеждаме щото ни мързи..ай какво чудо литиева батерия..ами не е.D.Y.F-091066
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнениеперфектна организация имат в Русия.
А Мъск изпаднал в депресия като видял резултата от перфектната организация. Сигурно най-много се е впечатлил от оловните акумулатори.
Last edited by analog; 05.11.2023, 01:06.
Коментар
-
Нещо такова правят с реакторите на подводниците.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеТака казват и заявяват че за реактора горивото само се рециклира и с едно гориво работи за целия си жизнен цикъл. Разбирам примерно ако той е 50 години, за друг реактор ще са необходими 50 нови горива - зареждания с тях, а за този няма да са необходими и ще работи с първото си гориво, доставка на ново не е необходима, също съхранение на отработилото гориво вече не е проблем.
Нещо друго много интересно е че сега разработват други реактори които с едно зареждене ще работят по 5 години и дори 7-8 години, това ще е сериозен скок и 5 години да работи без да се налага да се сменя горивото или по точно да се извади и рециклира то енергията произвеждана става вече съвсем много.
Коментар
Коментар