Значи цените в Алди са по-ефтини от тук, но за сметка на това всичко останало е мега скъпо. Дрехи, застряховки, кафе, ресторант, градски транспорт или кола/ бензин, цигари абе каквото не се сетиш дори фризьор и т.н. и т.н. Познавам хора с доста приличен доход, но разходите изяждат всичко. Това не е само в Германия. Собствено жилище може само да сънуваш.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
Какво КФН те гони.ETF се търгуват на чужди борси. В САЩ гаранцията е 500 000 usd. Като ги надхвърлиш се обади да те открехна ка да процедираш.
Като дойде момент за акции / след гоУемото Мяу/ ще ти се обадя. Интересува ме най-вече частта по данъчните декларации как се случва....До тогава тула та дрънка :-)))Last edited by pesimist4o na kvadrat; 08.11.2021, 15:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Ми щото баща ми не знаеше как да си управлява парите в инфлационни времена и изгуби всичко спестено
Не съм се замогнал / в тази тема всички са по-богати от мен/ , а само осигурил спокойно бъдеще на децата ми в имотен план.... За себе си ми е все тая...Мога с 2 и с 200 като минал през 90-те години. Както на Крети му писах днес набрах половин кофа мушмули и след някоя седмица ще са на масата като омекнат....
Макар и да стават някои шокове с цените на храните и ще има все повече такива гладните хора като цяло ще намаляват.... Виж обаче и хората със собствен имот също ще намаляват....Last edited by nradev; 08.11.2021, 16:15.
Коментар
-
Какво КФН те гони.ETF се търгуват на чужди борси. В САЩ гаранцията е 500 000 usd. Като ги надхвърлиш се обади да те открехна ка да процедираш.
Гледах, че депозитарните сметки в нашите банки са с някакви фантастични такси поддръжка, а цената на сделка е нещо от порядъка на 50 Евро /долара и нагоре. Това си е жив обир.
В немската ми банка нямам дори 1 евро такса поддръжка, а цената на спестовния план е 1,50 Евро месечно. Има и по-евтини варианти, напр. Scalable Capital и подобни.Last edited by ejonny2376; 08.11.2021, 15:23.
Коментар
-
ETF е най -доборото решение за непрофесоинален имвеститор.Малко такси добра ликвидност добра доходност.Даже и аз имам нищо че се числя към професионалиситите.
Активно управляваните фондове са освен това и скъпи и е доста глупаво да мислиш, че ще изкараш повече чрез тях. Всичко отива в джоба на тези, които управляват фонда, но не и в твоя джоб.
Това, което всеки инвеститор трябва да знае е: Световната икономика расте, компаниите съществуват, защото са доходоносни. В дългосрочен план винаги ще преживееш 1-2 кризи и 1-2 срива, но крайният резултат ще бъде 7%-8% средна доходност. Това е без всякаква спекула и нула опит - правиш се един спестовен план и си клатиш краката, след 30 години почваш да харчиш. Ако те интересува определен сектор - може да купиш и отделни акции със спекулативна цел, но това е само с малка част от капитала.
- 1 like
Коментар
-
Джони, не мое сички да са убави и умни. Некои от нас требе да праим грешки та да мое вие да печелите повече :-)
Ти да си чувал как е с гаранционните фондове за акционни посредници в КФН ? Може ли сумата да покрие поне 1 гараж или трудно ? Нататък не ме интересува дали е ЕТФ, бинарни опции / четох че много фърфят напоследък у нас/ или па че койна станал мелеон.... Ма ич не ме брига :-) Земи ги ти тея печалби и ми вервай, че не ти завиждам за тях. Заслужени са спрямо риска. :-)
Джони кажи сега възможно ли е човек със средна заплата 2К в София да си купи имот във Вазов ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Хайде де, като лъсва направи ми сравнение да видим.
Не че има значение де :-) дискусията в тази насока е меко казано абсурдна....:-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Само от любопитство, знаеш ли колко е свободният наем в не-емигрантски квартал на Мюнхен? Например на посочените от теб "80 квадрата чиста площ".
https://www.immobilienscout24.de/expose/129751195#/
При средна нетна заплата от 3300 Евро прави 50% от нетната заплата. Не е малко.
А в Гоцето колко ще излезе наемът на този апарт? И какъв процент от средните 1500 лева заплата ще бъде?
Коментар
-
Ти за ETF-и да си чувал?
БФБ не става, но пък имаме достъп до световните пазари.
Инвеститор, набил целия си капитал в апартаменти, при това в град като София, където сме в демографска катастрофа, 30% празни жилища и лихви на исторически ниски нива (движение възможно само нагоре оттук нататък)... Че и мислиш още да купуваш...
В момента в София има точно X на брой песимиста като теб, които имат повече жилищна площ, отколкото им трябва. Всички те са налапали де що има имоти на зелено, затова и няма никакви оферти. Всичко живо ще "спасява" парите в имоти. Наемите пък падат, а наемателите ще стават кът. Ситуацията почва много да ми прилича на биткойна. Никакъв фундамент, но набалончени цени. Напълно излишна жилищна площ, която става все повече и повече. Биткойнът поне има шанс да стане глобална валута и тогава цената му може и да мине милион долара. А имотите в София? Кой ще живее в тях след 20 години? Кой ще плаща наеми, за да покрива качващите се данъци, амортизацията, ремонтите? Кой?Даже и аз имам ,нищо че се числя към професионалиситите.
Last edited by nradev; 08.11.2021, 15:42.
Коментар
-
Не съм на тежки субстанции, просто съм живял там дълги години и съм сравнявал. А ти си живял в Радомир през това време. Там е разликата приятелю.
https://m.dir.bg/business/pazari/kad...viya-za-zhivot
Храните в Германия са над 50% по-скъпи от тези у нас, но това е МАЛКО защото за един и същи живот тук и там разликата е 2-3 пъти като разход....
Та ниските разходи в Германия можеш да ги разказваш само на някой дето не е пипал компютър и нет ако не е бил там.
И не 4 човека гастери в 1 стая и 3 куфара с лютеница от България, кола с БГ номер и т.н. няма да те направят по-добре живеещ ''немец'' :-))))Last edited by pesimist4o na kvadrat; 08.11.2021, 15:02.
- 1 like
Коментар
-
В София със средна заплата си на ръба на оцеляването и не ти остава дори стотинка за жилище.
В Мюнхен със средна заплата ти остава много, но не го набутваш в имоти, а живееш под наем, защото не си глупав. Това е разликата.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ddb Разгледай мнение
бая бело трябва да минало през носа... хахахахахаха
https://m.dir.bg/business/pazari/kad...viya-za-zhivot
А за услуги, застраховки, данъци и т.н. буквално всичко няма смисъл да се коментира..... Бият ни по социал де Крети ги разбира там херцове ли беха.....:-))))Last edited by pesimist4o na kvadrat; 08.11.2021, 14:58.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ddb Разгледай мнение
бая бело трябва да минало през носа... хахахахахаха lidl.de v.s. lidl.bg и всичко лъсва
Коментар
-
Немският Лидъл е 20% по-евтин от Софийският само ако си на тежки субстанции и ти се привиждат цифри. :-)
От тук е ясно защо не ти излизат сметките при имотите :-)
Коментар
-
Немският Лидъл е 20% по-евтин от Софийският само ако си на тежки субстанции и ти се привиждат цифри. :-)
От тук е ясно защо не ти излизат сметките при имотите :-)
- 1 like
Коментар
Коментар