IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от пасъм Разгледай мнение
    Аз пък мисля, че това съвсем скоро ще се промени. И тогава другите мисли отиват подяволите. И не е проблем, че няма квалифицирани кадри. Фирмите няма да могат да изплащат заплати съответсващи на инфлацията. Заради енергиините ресурси, които използват и са на баснословни цени. И ще се покачват още, защото България няма план Б. Летните почивки ще са с много по-високи цени, даже и апартите и малките хотелчета. Големите са перачница и не ги мисля. Та доста хора ще се сепнат дали да почиват. И колелото се завърта още веднъж. И нови фалити, този път и частни.
    Може би ако успеят да направят сделката с Иран ще има леко успокояване.

ПП Онзи апартамент в Борово е много съмнителен. Мисля, че 1980 не е годината. Може би неговият Нот.акт е оттогава, ако е бил ведомствен преди това.
    Гаражи в Борово има няколко тунела с подземни, но повечето са в лошо състояние и течащи. Те са в тази част зад 34 у-ще. Към Каблешков само срещу Бесото има подземни. Другите гаражи са в част от "новите" кооперации. Но са малко и свободни за купуване няма, даже и парко места. Правят списък с желаещи и си чакат...Хубав е кварталът, но за тези които са му свикнали и имат сентимент. На приходящите едва ли ще им хареса, много се презастрои, трудно паркиране, добре поне, че направиха еднопосочни улиците, макар някои да са леко сбъркани
    Прав си за проблемите.
    Моята логика и преди и сега е еднаква и се базира на демографията. Всяка година 50-100К хора в трудоспособна възраст изчезват в посока пенсиониране / не знам точната цифра но е там някъде/ . Това са 2-3% от заетите. И така ще бъде за доста години напред. Дори целият сектор туризъм да го закрият безработицата няма да мине 10%. Например сега за Украинците официално заявени места писаха че са 150К . Да повторя 150К !!!!!! Това е равнозначно на ПОД НУЛА безработица ако Българи ги заемат тези места. Всички регистрирани безработни у нас да се наемат няма да покрият нуждите.... И отново хората в трудоспособна възраст намаляват всяка година.
    Интересно ще бъде да гледаме процесите в близките години, а Енергийни проблеми има и в Европа, дори и в Китай / още от миналата година там има режим на тока за индустрията и беше забранено ползването на климатици/ поне в някои градове/ . Т.е. ние сме много зле най-зле вероятно, но себестойността на производсвото се вдига в целият свят / без Русия :–)))))/

ПП Борово не е лошо. Преди беше по-добре. Транспортно е идеално, а след 10 години като удължат метрото към него още по-добре. Става като цяло според мен. Иначе и то като почти цяла София е надценено..... в момента..., но тва е....

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Истина е че не мога , а и да можех на тези нива трудно ще се съглася да купя, но колегата пише за продаване.....Купуване-продаване.... правиш ли разлика ? Какво би ме принудило или Левчо да продаваме в София ? То и сега имаме огромни проблеми с кеша та по-големи ли да ги направим ?
      Трябва да си силно луд за да продаваш готов апарт в Сф в момента.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

В Плевен няма смисъл,по добре ги инвестирай всичките в индекси,ама ти си знаеш.
        Доходността е добра ако имаш правилния имот. 400 - 450€ как ти се струват рента?

Коментар

Ми не съм говорил с него напоследък и не знам как ги мисли , но съм почти убеден че единият имот дето гледа в Плевен му е за живеене. Той има лична нужда от още 1 имот в Плевен... Освен това за момента цена 900 евро на ново ми се струва добра / зависи от мястото де/, но съм писал тук миналата година че като пазарих в Кауфланд Перник на път за Радомир имаше до него нов строеж / мястото е да речем широк център и ок за града но не е топ център/ . Цените бяха ОТ 950.... т.е. за по-хубавите повече.... Настоящата строителна себестойност е над 500 евро вече за каквото и да е... Сложи земя, разправии ДДС и 900 евро е почти подарък.... към момента.
          А Левчо има вече в акции/фонд кеш. Изкарва и прилични пари за страната които трудно ще похарчи при нормални разходи. Какво да прави остатъка ? Да го остави на инфлацията ли ?! Проблема може да го реши ако ги даде на жена му да се разпорежда с тях ама едва ли е оптималното решение :-)
          600€ е себестойността. Да, позна Песи, строителят ми снощи го потвърди.
          За наем се е утепало, в много добър район е. Неслучайно и не продават а си ги оставят за себе си и те отдават. Спекула яко - 3,20 лв е цената на желязото вече.
          Другият тристайния е за мои лични нужди. Там още чакаме да видим офертата ми приема ли се от продавача.
          Last edited by bulgarian lev; 20.03.2022, 15:15.

Коментар

Как кой,ето ти си го закъсали,не можеш да купиш в София,Левчо също,а я да помислим за хората с ипотеки и разходи,които имат по малко собственост от теб и Левчо ??
            Истина е че не мога , а и да можех на тези нива трудно ще се съглася да купя, но колегата пише за продаване.....Купуване-продаване.... правиш ли разлика ? Какво би ме принудило или Левчо да продаваме в София ? То и сега имаме огромни проблеми с кеша та по-големи ли да ги направим ?

Коментар

В старата тема едно време спорех с Полакс и му обяснявах че у нас няма как да има безработица. Продължавам да твърдя същото . Населението е застаряващо, а има работа за вършене.
              По това което гледах през 2021 цените се вдигнаха НАД нормалното , сега тази година продължава. Сумарно има едни поне 20% поскъпване над нормалното на база доходи. Може да продължи още не знам 1-2 години, но после трябва да има застой поне 4-5 години за да се изравнят нещата. Това без инфлацията.... С нея нещата се усложняват
              Аз пък мисля, че това съвсем скоро ще се промени. И тогава другите мисли отиват подяволите. И не е проблем, че няма квалифицирани кадри. Фирмите няма да могат да изплащат заплати съответсващи на инфлацията. Заради енергиините ресурси, които използват и са на баснословни цени. И ще се покачват още, защото България няма план Б. Летните почивки ще са с много по-високи цени, даже и апартите и малките хотелчета. Големите са перачница и не ги мисля. Та доста хора ще се сепнат дали да почиват. И колелото се завърта още веднъж. И нови фалити, този път и частни.
              Може би ако успеят да направят сделката с Иран ще има леко успокояване.

ПП Онзи апартамент в Борово е много съмнителен. Мисля, че 1980 не е годината. Може би неговият Нот.акт е оттогава, ако е бил ведомствен преди това.
              Гаражи в Борово има няколко тунела с подземни, но повечето са в лошо състояние и течащи. Те са в тази част зад 34 у-ще. Към Каблешков само срещу Бесото има подземни. Другите гаражи са в част от "новите" кооперации. Но са малко и свободни за купуване няма, даже и парко места. Правят списък с желаещи и си чакат...Хубав е кварталът, но за тези които са му свикнали и имат сентимент. На приходящите едва ли ще им хареса, много се презастрои, трудно паркиране, добре поне, че направиха еднопосочни улиците, макар някои да са леко сбъркани

Коментар

Айде стига. Да не сме 90-те години ? Кой би го закъсал в момента и при какви условия ? Явно нещо много сме се разглезили. За периода 2009-2020 доходите се вдигнаха на хората 2-3 пъти при сумарна инфлация 20%.... и свикнаха да ядат пасти вместо хляб. И пак 2009 много малко частни лица бяха принудени да продават имот / основно набълбукани с ипотечки на 8-10% и останали безработни и НЕотишли да работят на Запад/... т.е. единици.
                За да се случи принуда някой да продава в момента трябва да ударим 200% инфлация без доходите да мръднат и лихвата по ипотечките да гони 10%.... Това като минимум лошо....
                Та макар и гадно да е положението с наченки на мека / ако има такъв термин/ стаггфлация сме много много много далеч да стигнем до критична точка за принуда за продаване на имот. И затова се получава второто - никой не е на зор и цените продължават да растат до умопомрачителни нива... Както се казва който иска да купува.....ако може...
                Как кой,ето ти си го закъсали,не можеш да купиш в София,Левчо също,а я да помислим за хората с ипотеки и разходи,които имат по малко собственост от теб и Левчо ??

Коментар

• Първоначално изпратено от chokolino Разгледай мнение
                  Ако се стигне до стагфлация, което е твърде вероятно, то пазарът на имоти става напълно непредсказуем. Може да се появят големи разлики от сделка до сделка за сходни имоти. Едни продавачи ще имат реална и спешна нужда от пари, защото ще са го закъсали, а други няма да са мотивирани да продават без наистина сериозна печалба и ще държат висока цена. Ще преобладават купувачите с кеш, които искат да направят изгодна сделка в кризата.
                  Айде стига. Да не сме 90-те години ? Кой би го закъсал в момента и при какви условия ? Явно нещо много сме се разглезили. За периода 2009-2020 доходите се вдигнаха на хората 2-3 пъти при сумарна инфлация 20%.... и свикнаха да ядат пасти вместо хляб. И пак 2009 много малко частни лица бяха принудени да продават имот / основно набълбукани с ипотечки на 8-10% и останали безработни и НЕотишли да работят на Запад/... т.е. единици.
                  За да се случи принуда някой да продава в момента трябва да ударим 200% инфлация без доходите да мръднат и лихвата по ипотечките да гони 10%.... Това като минимум лошо....
                  Та макар и гадно да е положението с наченки на мека / ако има такъв термин/ стаггфлация сме много много много далеч да стигнем до критична точка за принуда за продаване на имот. И затова се получава второто - никой не е на зор и цените продължават да растат до умопомрачителни нива... Както се казва който иска да купува.....ако може...

Коментар

• Инфлация от 25%-30% прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" икономистът Мика Зайкова. Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

"Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че инфлация по-малка от 25%-30%, аз не мога да очаквам.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Коментар

Мен не ме гледай,моите пари са за имот за живеене,тук говорим за свободни пари,пари които са за инвестиция.При мен плюс това става въпрос и за основно жилище.При него ,а и при теб става въпрос за пари които са свободни,те не ви трябват да купувате основни имоти,в които да живеете,защото имате предостатъчно.
                      Ми не съм говорил с него напоследък и не знам как ги мисли , но съм почти убеден че единият имот дето гледа в Плевен му е за живеене. Той има лична нужда от още 1 имот в Плевен... Освен това за момента цена 900 евро на ново ми се струва добра / зависи от мястото де/, но съм писал тук миналата година че като пазарих в Кауфланд Перник на път за Радомир имаше до него нов строеж / мястото е да речем широк център и ок за града но не е топ център/ . Цените бяха ОТ 950.... т.е. за по-хубавите повече.... Настоящата строителна себестойност е над 500 евро вече за каквото и да е... Сложи земя, разправии ДДС и 900 евро е почти подарък.... към момента.
                      А Левчо има вече в акции/фонд кеш. Изкарва и прилични пари за страната които трудно ще похарчи при нормални разходи. Какво да прави остатъка ? Да го остави на инфлацията ли ?! Проблема може да го реши ако ги даде на жена му да се разпорежда с тях ама едва ли е оптималното решение :-)

Коментар

• Ако се стигне до стагфлация, което е твърде вероятно, то пазарът на имоти става напълно непредсказуем. Може да се появят големи разлики от сделка до сделка за сходни имоти. Едни продавачи ще имат реална и спешна нужда от пари, защото ще са го закъсали, а други няма да са мотивирани да продават без наистина сериозна печалба и ще държат висока цена. Ще преобладават купувачите с кеш, които искат да направят изгодна сделка в кризата.

Коментар

Какъв процент от твоите спестявания са в индекси ? Поне един процент има ли ?
                          Мен не ме гледай,моите пари са за имот за живеене,тук говорим за свободни пари,пари които са за инвестиция.При мен плюс това става въпрос и за основно жилище.При него ,а и при теб става въпрос за пари които са свободни,те не ви трябват да купувате основни имоти,в които да живеете,защото имате предостатъчно.

Коментар

Какъв процент от твоите спестявания са в индекси ? Поне един процент има ли ?

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

И на теб, и на Песи отговарям. За мен имоти в София са вече недостъпни. Сега съм с оферта за собствено ползване на един апарт в Плевен 93 кв на прилично място и днес буквално се свързах с инвестотор с ново - на 900 € на акт 14 е но знам сградата и говорих със строителя му. Видеонаблюдение и асансьор до апарта на инвеститора собственик на последния етаж. Италианците са фенове на такива имоти - следят децата си онлайн. Дават мили и драго за такива апарти под наем. Двата последни етажа са си за собственика. По 2 апарта на етаж. Все повече собственици на нови сгради не продават а си отдават те самите всички апарти в сградата. Писах за това преди години, така е и в Близкия изток, така е и на много други места. Става и у нас така - строиш и отдаваш.
                              Купувам тези два апарта и приключвам с инвестициите в имоти за дълго или завинаги.

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

Да, гаранция има проблеми апартамента, а и от две изречения става ясно че продавача е противняк (и килограм домати не бих купил от такъв).
                                Иначе Борово е приличен квартал (част от него), поне за мен след като съм решил да живея там
                                Проблемът е че, в последните години, ценово почти почти се изравни с елитните квартали и не знам дали сега си струва да се купува там.
                                И на теб, и на Песи отговарям. За мен имоти в София са вече недостъпни. Сега съм с оферта за собствено ползване на един апарт в Плевен 93 кв на прилично място и днес буквално се свързах с инвестотор с ново - на 900 € на акт 14 е но знам сградата и говорих със строителя му. Видеонаблюдение и асансьор до апарта на инвеститора собственик на последния етаж. Италианците са фенове на такива имоти - следят децата си онлайн. Дават мили и драго за такива апарти под наем. Двата последни етажа са си за собственика. По 2 апарта на етаж. Все повече собственици на нови сгради не продават а си отдават те самите всички апарти в сградата. Писах за това преди години, така е и в Близкия изток, така е и на много други места. Става и у нас така - строиш и отдаваш.
                                Купувам тези два апарта и приключвам с инвестициите в имоти за дълго или завинаги.

Коментар

Working...
                                X