IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от chokolino Разгледай мнение
    Ако се стигне до стагфлация, което е твърде вероятно, то пазарът на имоти става напълно непредсказуем. Може да се появят големи разлики от сделка до сделка за сходни имоти. Едни продавачи ще имат реална и спешна нужда от пари, защото ще са го закъсали, а други няма да са мотивирани да продават без наистина сериозна печалба и ще държат висока цена. Ще преобладават купувачите с кеш, които искат да направят изгодна сделка в кризата.
    Айде стига. Да не сме 90-те години ? Кой би го закъсал в момента и при какви условия ? Явно нещо много сме се разглезили. За периода 2009-2020 доходите се вдигнаха на хората 2-3 пъти при сумарна инфлация 20%.... и свикнаха да ядат пасти вместо хляб. И пак 2009 много малко частни лица бяха принудени да продават имот / основно набълбукани с ипотечки на 8-10% и останали безработни и НЕотишли да работят на Запад/... т.е. единици.
    За да се случи принуда някой да продава в момента трябва да ударим 200% инфлация без доходите да мръднат и лихвата по ипотечките да гони 10%.... Това като минимум лошо....
    Та макар и гадно да е положението с наченки на мека / ако има такъв термин/ стаггфлация сме много много много далеч да стигнем до критична точка за принуда за продаване на имот. И затова се получава второто - никой не е на зор и цените продължават да растат до умопомрачителни нива... Както се казва който иска да купува.....ако може...

Коментар

• Инфлация от 25%-30% прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" икономистът Мика Зайкова. Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

"Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че инфлация по-малка от 25%-30%, аз не мога да очаквам.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Мен не ме гледай,моите пари са за имот за живеене,тук говорим за свободни пари,пари които са за инвестиция.При мен плюс това става въпрос и за основно жилище.При него ,а и при теб става въпрос за пари които са свободни,те не ви трябват да купувате основни имоти,в които да живеете,защото имате предостатъчно.
        Ми не съм говорил с него напоследък и не знам как ги мисли , но съм почти убеден че единият имот дето гледа в Плевен му е за живеене. Той има лична нужда от още 1 имот в Плевен... Освен това за момента цена 900 евро на ново ми се струва добра / зависи от мястото де/, но съм писал тук миналата година че като пазарих в Кауфланд Перник на път за Радомир имаше до него нов строеж / мястото е да речем широк център и ок за града но не е топ център/ . Цените бяха ОТ 950.... т.е. за по-хубавите повече.... Настоящата строителна себестойност е над 500 евро вече за каквото и да е... Сложи земя, разправии ДДС и 900 евро е почти подарък.... към момента.
        А Левчо има вече в акции/фонд кеш. Изкарва и прилични пари за страната които трудно ще похарчи при нормални разходи. Какво да прави остатъка ? Да го остави на инфлацията ли ?! Проблема може да го реши ако ги даде на жена му да се разпорежда с тях ама едва ли е оптималното решение :-)

Коментар

• Ако се стигне до стагфлация, което е твърде вероятно, то пазарът на имоти става напълно непредсказуем. Може да се появят големи разлики от сделка до сделка за сходни имоти. Едни продавачи ще имат реална и спешна нужда от пари, защото ще са го закъсали, а други няма да са мотивирани да продават без наистина сериозна печалба и ще държат висока цена. Ще преобладават купувачите с кеш, които искат да направят изгодна сделка в кризата.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Какъв процент от твоите спестявания са в индекси ? Поне един процент има ли ?
            Мен не ме гледай,моите пари са за имот за живеене,тук говорим за свободни пари,пари които са за инвестиция.При мен плюс това става въпрос и за основно жилище.При него ,а и при теб става въпрос за пари които са свободни,те не ви трябват да купувате основни имоти,в които да живеете,защото имате предостатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

В Плевен няма смисъл,по добре ги инвестирай всичките в индекси,ама ти си знаеш.
              Какъв процент от твоите спестявания са в индекси ? Поне един процент има ли ?

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

И на теб, и на Песи отговарям. За мен имоти в София са вече недостъпни. Сега съм с оферта за собствено ползване на един апарт в Плевен 93 кв на прилично място и днес буквално се свързах с инвестотор с ново - на 900 € на акт 14 е но знам сградата и говорих със строителя му. Видеонаблюдение и асансьор до апарта на инвеститора собственик на последния етаж. Италианците са фенове на такива имоти - следят децата си онлайн. Дават мили и драго за такива апарти под наем. Двата последни етажа са си за собственика. По 2 апарта на етаж. Все повече собственици на нови сгради не продават а си отдават те самите всички апарти в сградата. Писах за това преди години, така е и в Близкия изток, така е и на много други места. Става и у нас така - строиш и отдаваш.
                Купувам тези два апарта и приключвам с инвестициите в имоти за дълго или завинаги.
                В Плевен няма смисъл,по добре ги инвестирай всичките в индекси,ама ти си знаеш.

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

Да, гаранция има проблеми апартамента, а и от две изречения става ясно че продавача е противняк (и килограм домати не бих купил от такъв).
                  Иначе Борово е приличен квартал (част от него), поне за мен след като съм решил да живея там
                  Проблемът е че, в последните години, ценово почти почти се изравни с елитните квартали и не знам дали сега си струва да се купува там.
                  И на теб, и на Песи отговарям. За мен имоти в София са вече недостъпни. Сега съм с оферта за собствено ползване на един апарт в Плевен 93 кв на прилично място и днес буквално се свързах с инвестотор с ново - на 900 € на акт 14 е но знам сградата и говорих със строителя му. Видеонаблюдение и асансьор до апарта на инвеститора собственик на последния етаж. Италианците са фенове на такива имоти - следят децата си онлайн. Дават мили и драго за такива апарти под наем. Двата последни етажа са си за собственика. По 2 апарта на етаж. Все повече собственици на нови сгради не продават а си отдават те самите всички апарти в сградата. Писах за това преди години, така е и в Близкия изток, така е и на много други места. Става и у нас така - строиш и отдаваш.
                  Купувам тези два апарта и приключвам с инвестициите в имоти за дълго или завинаги.
                  Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

По-добре си купи два-три гаража там. Същата възвръщаемост, по-малко проблеми
                    Иначе при цените прогнозирам, че ще има стагнация поне 1-2 години. Поевтиняване е малко вероятно освен ако няма рязко повишена безработица.
                    Хем стагнация,пък поевтиняване нямало..

Коментар

Иначе при цените прогнозирам, че ще има стагнация поне 1-2 години. Поевтиняване е малко вероятно освен ако няма рязко повишена безработица.
                      В старата тема едно време спорех с Полакс и му обяснявах че у нас няма как да има безработица. Продължавам да твърдя същото . Населението е застаряващо, а има работа за вършене.
                      По това което гледах през 2021 цените се вдигнаха НАД нормалното , сега тази година продължава. Сумарно има едни поне 20% поскъпване над нормалното на база доходи. Може да продължи още не знам 1-2 години, но после трябва да има застой поне 4-5 години за да се изравнят нещата. Това без инфлацията.... С нея нещата се усложняват

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Ама няма продажби на тези балонизирани цени. Нормални двойки не могат да ги изплащат дори за 30 години.
                        Продажби явно има / както казах как ти се струват 175К за малък двустаен отлетял на мига/. Въпросът е докога....
                        А младите двойки ще им се наложи да свикнат с живот под наем .... цял живот. Пиша го без лоши чувства и само като констатация....
                        Едно време пишех, че купувам защото мисля че моите деца сами няма да може да си купят. Очаквах да се стигне до там след 10-20 години, а то стана само за няколко....

Коментар

Не знам за Борово как са цените обаче днес пак поогледах обявите / и този квартал/ и просто нивата са зашеметяващи. Това по 200-300-400, че и 500К евро за нищо ги нямат. Дори двустаен няма свестен под 100К където и да е...Нужни са корекции. Почвам да се чудя кой купува....,
                          Не знам. Вече си мисля че имотите не са достъпни за 10-те %, а по-скоро отиваме към първите 3-5% само. За мен са вече недостъпни / типа имоти който харесвам/ . Накрая ще взема една панелка в Люлин и приключвам :-)

Коментар

А знаеш ли колко е поскъпнала тулата от 2018 ? Повече от кюлчето....
                            Ама няма продажби на тези балонизирани цени. Нормални двойки не могат да ги изплащат дори за 30 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Той беше направен и обзаведен. Ебаси, ние се чудехме дали тези пари му бяха много, тези пък и препродали. Ужаст! Като не излиза сметката с наема само спекулата остава.
                              Аз давах 120....., а сега за 175 замина за 2 седмици....Явно сме тотално не в час с пазара....
                              Ся Джони ще каже че приличаме на него :-)

Коментар

Да, гаранция има проблеми апартамента, а и от две изречения става ясно че продавача е противняк (и килограм домати не бих купил от такъв).
                                Иначе Борово е приличен квартал (част от него), поне за мен след като съм решил да живея там
                                Проблемът е че, в последните години, ценово почти почти се изравни с елитните квартали и не знам дали сега си струва да се купува там.
                                Не знам за Борово как са цените обаче днес пак поогледах обявите / и този квартал/ и просто нивата са зашеметяващи. Това по 200-300-400, че и 500К евро за нищо ги нямат. Дори двустаен няма свестен под 100К където и да е...Нужни са корекции. Почвам да се чудя кой купува....,
                                Не знам. Вече си мисля че имотите не са достъпни за 10-те %, а по-скоро отиваме към първите 3-5% само. За мен са вече недостъпни / типа имоти който харесвам/ . Накрая ще взема една панелка в Люлин и приключвам :-)

Коментар

Working...
                                X