IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Браво Диск. Отлично мнение и описа голяма част от въпросите/проблемите, които ме терзаят след пръкването на вируса / тм/ и държавните рестрикции , сега със случките в свободният и с неприкосновена собственост / само ако си от правилната страна/ Запад относно руснаци още повече. Не защитавам олигарсите им, а се чудя ако нещо не съм симпатичен на държавата могат да ме върнат в първи клас за 2 дни.... без да съм направил нищо незаконно и т.н.. Това поне за мен действа леко демотивиращо. Като през комунизма - и да работиш и да не работиш заплатата си тече....
    Докато търся отговорите/решенията им се замотах и цените на имотите отлетяха. Все още търся отговори.... и се мотая...
    Отговорът на хората стигнали нивото да имат инвестиции и някакъв нетуърф е децентрализирани виртуални активи. Последните събития доказват, че са нещо задължително в портфолиото на всеки човек.

Нека поставя въпрос по следния начин, защото ми се струва че не успявам да разбера последното ти изречение какво точно иска да изрази.

Аз съм от 15г. наемател в София. Никога не съм имал проблем с наемодатели и т.н. Наемът ми е позволил от ден 1 да правя по-големи инвестиционни планове за своето бъдеще, да съм гъвкав, да вземам непопулярни решения, да имам свободата да действам. И от тази гледна точка, назаждането на това, че някой "изтървал" покупката на имот и цените са "отлетели" не виждам да е в полза на някого. Не, ако някой не може да има финансовата култура да живее под наем и да инвестира и да се развива, защо се смята, че той ще има като бърза да си купи имот за да "не изтърве влака" и за да не "отлетят завинаги" цените на имотите? Всякаш това е единсвеното, което има смисъл ?! И което гарантира 100% сигурност дори на най-големия некадърник да си прави сметката?!

И ако до скоро това съм го оправдавал в някаква степен, защото светът в който сме живяли последните 20-30г. ни е давал само сигурност и ясни перспективи, абсолютно не мога да го разбера след март 2020г....и не мога да разбера, как някой продължава да си живее с илюзиите от предходните 20-30г. и да прави същите планове за нови събития...

Разбира се, животът ще научи всички ни, без значение от коя страна сме.

Коментар

Прав си за проблемите.
      Моята логика и преди и сега е еднаква и се базира на демографията. Всяка година 50-100К хора в трудоспособна възраст изчезват в посока пенсиониране / не знам точната цифра но е там някъде/ . Това са 2-3% от заетите. И така ще бъде за доста години напред. Дори целият сектор туризъм да го закрият безработицата няма да мине 10%. Например сега за Украинците официално заявени места писаха че са 150К . Да повторя 150К !!!!!! Това е равнозначно на ПОД НУЛА безработица ако Българи ги заемат тези места. Всички регистрирани безработни у нас да се наемат няма да покрият нуждите.... И отново хората в трудоспособна възраст намаляват всяка година.
      Интересно ще бъде да гледаме процесите в близките години, а Енергийни проблеми има и в Европа, дори и в Китай / още от миналата година там има режим на тока за индустрията и беше забранено ползването на климатици/ поне в някои градове/ . Т.е. ние сме много зле най-зле вероятно, но себестойността на производсвото се вдига в целият свят / без Русия :–)))))/

ПП Борово не е лошо. Преди беше по-добре. Транспортно е идеално, а след 10 години като удължат метрото към него още по-добре. Става като цяло според мен. Иначе и то като почти цяла София е надценено..... в момента..., но тва е....
      Отдавна го чета (предимно) този форум и винаги съм се учудвал на пишещите как говорят за Бъглария, все едно е някакъв остров, който е назависим от всичко и от всички. Ако някой, който гледа само тази тема, ще реши, че БГ е единствената страна в света.
      България в момента е като листо в ураган и следващите години няма да са особено благоприятни за развитието ни, за голямо мое съжаление.
      На края сме на голям икономически цикъл (ако някой се инстересува, да прочето за Рей Далио, примерно).

Тези 30 трилиона как се плащат (и от кого), като по-опитен ми кажи ? :-)
      Last edited by Demertsel; 20.03.2022, 17:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнение

И аз, скоро ще се видим.

Разбирам, но не разбирам. Опитвам се да разбера разликата в мисленето на поколенията и нуждите на хората. Как да купиш 80кв. ограничено пространство, което изисква големи разходи за поддръжка и струва 30г. бъдещи заплати може да е инвестиция днес?? Нима хората, не виждат, че "важните неща" днес не са важни утре? И пак повтарям, ако някой седи на 500хил кеш и няма никакви инвестиции, окей много ясно...Ама всеки сульо и пульо с 1.5к заплата да изплаща ипотеката е мега ниска финансова култура. Реално С. и П. правят, хората като теб, мен, песи, по-богати защото имаме вече тези имоти изплатени. И от тази гледна точка, не е важно някой да си играе на мечти и той да има заветните тухли, а да седне на дупенцето, направи нужната математика и тогава да калкулира риска и какво трябва да стане за да си купи нещо. И в тази връзка инвестицията в имот в момента ми се струва най-голямата грешка за едно 80% от "инвеститорите"...

Как тухлата на някой в Киев в момента е добра инвестиция? Говоря за хората, които са направили all in в тухли. Дали няма да им е по-добре да имат едни 20-30к кеш, злато, крипто, знания с които да си подсигурят наемите на друго място...за 1-2-3г...И как те могат да си "менажират" инвестицията докато и тя и те са на различни места. И фируса и фойната повдигнаха много въпроси. Като примерно как имаш апарт, или банкови сметки с пари, когато правителството ти казва, че си престъпник и ти запорира всичко щото си бил на протест с надуваеми замъци?!?!...и то си говорим за "най-развитите" държави в света...Абсолютна лудост и вкарване в робство доброволно... Интересно какви още процеси ще се случат следващите 5-7г, определено ще са променящи целия свят....а някой си прави изостанали сметки сега...аха...много умно...
        Браво Диск. Отлично мнение и описа голяма част от въпросите/проблемите, които ме терзаят след пръкването на вируса / тм/ и държавните рестрикции , сега със случките в свободният и с неприкосновена собственост / само ако си от правилната страна/ Запад относно руснаци още повече. Не защитавам олигарсите им, а се чудя ако нещо не съм симпатичен на държавата могат да ме върнат в първи клас за 2 дни.... без да съм направил нищо незаконно и т.н.. Това поне за мен действа леко демотивиращо. Като през комунизма - и да работиш и да не работиш заплатата си тече....
        Докато търся отговорите/решенията им се замотах и цените на имотите отлетяха. Все още търся отговори.... и се мотая...

Коментар

И аз, скоро ще се видим.

Разбирам, но не разбирам. Опитвам се да разбера разликата в мисленето на поколенията и нуждите на хората. Как да купиш 80кв. ограничено пространство, което изисква големи разходи за поддръжка и струва 30г. бъдещи заплати може да е инвестиция днес?? Нима хората, не виждат, че "важните неща" днес не са важни утре? И пак повтарям, ако някой седи на 500хил кеш и няма никакви инвестиции, окей много ясно...Ама всеки сульо и пульо с 1.5к заплата да изплаща ипотеката е мега ниска финансова култура. Реално С. и П. правят, хората като теб, мен, песи, по-богати защото имаме вече тези имоти изплатени. И от тази гледна точка, не е важно някой да си играе на мечти и той да има заветните тухли, а да седне на дупенцето, направи нужната математика и тогава да калкулира риска и какво трябва да стане за да си купи нещо. И в тази връзка инвестицията в имот в момента ми се струва най-голямата грешка за едно 80% от "инвеститорите"...

Как тухлата на някой в Киев в момента е добра инвестиция? Говоря за хората, които са направили all in в тухли. Дали няма да им е по-добре да имат едни 20-30к кеш, злато, крипто, знания с които да си подсигурят наемите на друго място...за 1-2-3г...И как те могат да си "менажират" инвестицията докато и тя и те са на различни места. И фируса и фойната повдигнаха много въпроси. Като примерно как имаш апарт, или банкови сметки с пари, когато правителството ти казва, че си престъпник и ти запорира всичко щото си бил на протест с надуваеми замъци?!?!...и то си говорим за "най-развитите" държави в света...Абсолютна лудост и вкарване в робство доброволно... Интересно какви още процеси ще се случат следващите 5-7г, определено ще са променящи целия свят....а някой си прави изостанали сметки сега...аха...много умно...
          Всички рискове за които пишеш съществуват и имаш право. Могат да се случат. Но и колко, каква част са тези със знания, опит, инвестиции в активи които също могат да се сринат да могат да си позволят наем и живот на друго място. Теслата е навсякъде. Помни, не всички имат твоето, моето, на Песи образованието...че дори нашите не ти позволяват сигурност и работа 100% в никоя точка на света.
          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Факт, спрях от продажба апартамент, в последния миг, докато се избистри ситуацията. Ако клиентът не бе тръгнал да се пазари и бе подписал предварителен договор веднага, сделка щеше да има, но докато се мотка 7 дни чакайки кой знае какво, войната започна. Ей, сега чета че Камарата на строителите искали ''Форсмажорните'' простотии на Нинова. Това означава, че ще изгорят мнозина с покупка на зелено, ако мине. Защото и строителите са евтини на брашното и скъпи на триците. Не си хеджират строителството, докато тече, а цените на стомана, дограма, всичко скочи бясно, не заради войната (която също добави), а заради Ковид блокадите и простотиите, докато лекари и чиновници се гушат. От началото на годината цените на имотите във Варна и София се качват, а от 24 февруари насам съвсем.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Диск, радвам се да те видя тук пак.
              Така е, но имот е инвестиция, дава наем особено ако е купен в подходящ момент. Да, слабичка е доходността. Но в един момент същия този имот ти върши работа и с основното си предназначение - жилищна нужда. Разбери, тези след нас никога няма да могат да си купят имот. Доходите ще изостават в следващото десетилетие. Толкова шума се напечата, а по време на война х10...инфлацията е факт още отпреди войната и ковида. Тя просто беше родена вече.
              И аз, скоро ще се видим.

Коментар

Диск, радвам се да те вид тук пак.
                Така е, но имот е инвестиция, дава наем особено ако е купен в подходящ момент. Да, слабичка е доходността. Но в един момент същия този имот ти върши работа и с основното си предназначение - жилищна нужда. Разбери, тези след нас никога няма да могат да си купят имот. Доходите ще изостават в следващото десетилетие. Толкова шума се напечата, а по време на война х10...инфлацията е факт още отпреди войната и ковида. Тя просто беше родена вече.
                Левчо това им го пиша от години.... Представи си сега моите чавета ако са без нищо тухлено как и кога ще купят.
                Щото са ного убави 2К нето средна заплата приход и после 600 лева наем, 300 сметки, 500 лева храна, 300 лева кола/транспорт, и 200 лева дрехи /техника без почивки, без кръчми, без забавление, без цигари който пуши и нема и 1 лев на страни.....А тухлата в завършен вид започва от 200К лева. , а свестно е към 500К лева. Ми за 10 години не може да събере само за 20% вноска за ипотечка....
                Трябва яко лишение или комбинации по двойки за намаляване на разхода или да си в топ 10% / вече 5%/ по доходи за поне 5 години или да продадеш нивите на село.
                За идващите млади поколение ако нямат нещо от родителите им ще бъде невъзможно да си помислят за собствено жилище в София.... Или поне докато не станат на 40-50 години, ако са си инвестирали спестяванията до тогава добре....

ПП Някой ако каже ами ето на значи цените ще паднат. КОгато цните паднат то ще е защото другите разходи са станали още по-несъразмерни на дохода и остатъчният такъв след дохода ще е по-малко. Демек ще е още по-трудно да купят.
                Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.03.2022, 16:12.

Коментар

Ама как не са добре нещата? Само аз ли виждам хилядите строителни кранове, на стериопорени комплекси нацвъкани на всяко празно място в София? Този бум в строителството е по-потресващ и от предишния... Ние на различни места ли живеем ))
                  Кранове и разрешителни много, но поне за мен високи цени и големи рискове в настоящата ситуация.....:-)
                  Противоположни неща. След като има риск цената трябва да е адекватна за него....

Коментар

Ако ти е за собствено ползване и си го изплатил, да може би. Оценката на домашния уют и нужда е строго индивидуална. Но ако е инвестиционен според мен е окей. Може да има още 1-2г. макс ръст заради яко напечатана шума, но трясъкът от новата "рецесия", дали ще е от фируси, войни или микс и там каквото дойде, ще е много по-бърз отколкото ще може да се реагира. Опитвайки се да разсъждавам като инвеститор, сега е момента да се продаде апарт. Давам и пример. Жилището, което обитавам е на пазарна цена около 130-140хил евро. С наем от 600лв. Дори и 800лв. да стане, пак си направете сметката има или няма смисъл. Аз като наемател от близо следя наемите и не само, че не виждам поскъпване, а виждам едно задържане и спад. Със сигурност спрямо миналата година виждам по-качествени предложения на апарти за под наем на същите цени, което при 20% инфлация за миналата година и едни 10% от началото на тази за мен говори за корекция.

Не мисля, че скоро ще има недостъпност за жилища в България. Та ние останахме 6.5млн. Плюс това "тъмните прозорци' ще излязат на пазара, когато хората бъдат в затрудено финансово положение и ще трябва да решават дали да си запазят къщата в Австрия, Швейцария, Германия, Испания Англия и т.н. или апарта в София, който от години не обитават. Да не говорим, че София не е и става все по-малко място за живеене. Деифицитите за детски градини, инфраструктура и т.н. само се засилват и влошават....Бачкерско предградия отвсякъде...

И пак казвам, говоря като наемател. Абсурдно е да нарина 130хил евро за нещо, което мога да наема за 600лв. айде ако ще и 800лв. да е... в днешния хипердинамичен и променящ се свят. Просто тухлите не виждам, как могат да са водеща инвестиция в портфолито на който и да е инвеститор днес!!! Изобщо не се връзва. За хора като Левчо и Песи има смисъл, но иначе абсурд. За мен трябва да са част от портфолиот и то намаляваща такава.
                    Диск, радвам се да те видя тук пак.
                    Last edited by bulgarian lev; 20.03.2022, 15:58.
                    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

Анализ на база 11-12години е меко казано аджемийски подход и силно пожелателно мислене
                      Ако ставаше така нямаше да има кризи, войни и фалити в човешката история. Уви не става и историята шамаросва всяко поколение поне по веднъж...яко.
                      Горното не беше анализ, а пример и какво трябва да се случи за да се получи принуда за продаване. Очаквая ли да има 200% инфлация сумарно за 2-3 години и доходите да не мръднат ?. За шамарите си прав има ги. И аз и ти сме ги минали през 90-те . Вероятно още 1 път ще си ги получим, но е по-добре да си на имоти като дойдат от колкото на кеш . Тези на кеш почнаха да ги получават. Аз също - кеша ми не е малко....и това е равно на поне 20К загуба за миналата година.
                      Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.03.2022, 15:55.

Коментар

За продаване пишат само хора, които не са в позиция да продават имот. Готов имот се продава само ако е с неразрешими проблеми, неразбиращи се наследници или ако имаш късмет някой който иска да си купи нещо по-добро и не му стига кеша. И остава само зеленото.... , обаче там напоследък не са добре нещата....
                        Ама как не са добре нещата? Само аз ли виждам хилядите строителни кранове, на стериопорени комплекси нацвъкани на всяко празно място в София? Този бум в строителството е по-потресващ и от предишния... Ние на различни места ли живеем ))

Коментар

Айде стига. Да не сме 90-те години ? Кой би го закъсал в момента и при какви условия ? Явно нещо много сме се разглезили. За периода 2009-2020 доходите се вдигнаха на хората 2-3 пъти при сумарна инфлация 20%.... и свикнаха да ядат пасти вместо хляб. И пак 2009 много малко частни лица бяха принудени да продават имот / основно набълбукани с ипотечки на 8-10% и останали безработни и НЕотишли да работят на Запад/... т.е. единици.
                          За да се случи принуда някой да продава в момента трябва да ударим 200% инфлация без доходите да мръднат и лихвата по ипотечките да гони 10%.... Това като минимум лошо....
                          Та макар и гадно да е положението с наченки на мека / ако има такъв термин/ стаггфлация сме много много много далеч да стигнем до критична точка за принуда за продаване на имот. И затова се получава второто - никой не е на зор и цените продължават да растат до умопомрачителни нива... Както се казва който иска да купува.....ако може...
                          Анализ на база 11-12години е меко казано аджемийски подход и силно пожелателно мислене
                          Ако ставаше така нямаше да има кризи, войни и фалити в човешката история. Уви не става и историята шамаросва всяко поколение поне по веднъж...яко.
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Трябва да си силно луд за да продаваш готов апарт в Сф в момента.
                            За продаване пишат само хора, които не са в позиция да продават имот. Готов имот се продава само ако е с неразрешими проблеми, неразбиращи се наследници или ако имаш късмет някой който иска да си купи нещо по-добро и не му стига кеша. И остава само зеленото.... , обаче там напоследък не са добре нещата....

Коментар

Трябва да си силно луд за да продаваш готов апарт в Сф в момента.
                              Ако ти е за собствено ползване и си го изплатил, да може би. Оценката на домашния уют и нужда е строго индивидуална. Но ако е инвестиционен според мен е окей. Може да има още 1-2г. макс ръст заради яко напечатана шума, но трясъкът от новата "рецесия", дали ще е от фируси, войни или микс и там каквото дойде, ще е много по-бърз отколкото ще може да се реагира. Опитвайки се да разсъждавам като инвеститор, сега е момента да се продаде апарт. Давам и пример. Жилището, което обитавам е на пазарна цена около 130-140хил евро. С наем от 600лв. Дори и 800лв. да стане, пак си направете сметката има или няма смисъл. Аз като наемател от близо следя наемите и не само, че не виждам поскъпване, а виждам едно задържане и спад. Със сигурност спрямо миналата година виждам по-качествени предложения на апарти за под наем на същите цени, което при 20% инфлация за миналата година и едни 10% от началото на тази за мен говори за корекция.

Не мисля, че скоро ще има недостъпност за жилища в България. Та ние останахме 6.5млн. Плюс това "тъмните прозорци' ще излязат на пазара, когато хората бъдат в затрудено финансово положение и ще трябва да решават дали да си запазят къщата в Австрия, Швейцария, Германия, Испания Англия и т.н. или апарта в София, който от години не обитават. Да не говорим, че София не е и става все по-малко място за живеене. Деифицитите за детски градини, инфраструктура и т.н. само се засилват и влошават....Бачкерско предградия отвсякъде...

И пак казвам, говоря като наемател. Абсурдно е да нарина 130хил евро за нещо, което мога да наема за 600лв. айде ако ще и 800лв. да е... в днешния хипердинамичен и променящ се свят. Просто тухлите не виждам, как могат да са водеща инвестиция в портфолито на който и да е инвеститор днес!!! Изобщо не се връзва. За хора като Левчо и Песи има смисъл, но иначе абсурд. За мен трябва да са част от портфолиот и то намаляваща такава.

Коментар

• Първоначално изпратено от пасъм Разгледай мнение
                                Аз пък мисля, че това съвсем скоро ще се промени. И тогава другите мисли отиват подяволите. И не е проблем, че няма квалифицирани кадри. Фирмите няма да могат да изплащат заплати съответсващи на инфлацията. Заради енергиините ресурси, които използват и са на баснословни цени. И ще се покачват още, защото България няма план Б. Летните почивки ще са с много по-високи цени, даже и апартите и малките хотелчета. Големите са перачница и не ги мисля. Та доста хора ще се сепнат дали да почиват. И колелото се завърта още веднъж. И нови фалити, този път и частни.
                                Може би ако успеят да направят сделката с Иран ще има леко успокояване.

ПП Онзи апартамент в Борово е много съмнителен. Мисля, че 1980 не е годината. Може би неговият Нот.акт е оттогава, ако е бил ведомствен преди това.
                                Гаражи в Борово има няколко тунела с подземни, но повечето са в лошо състояние и течащи. Те са в тази част зад 34 у-ще. Към Каблешков само срещу Бесото има подземни. Другите гаражи са в част от "новите" кооперации. Но са малко и свободни за купуване няма, даже и парко места. Правят списък с желаещи и си чакат...Хубав е кварталът, но за тези които са му свикнали и имат сентимент. На приходящите едва ли ще им хареса, много се презастрои, трудно паркиране, добре поне, че направиха еднопосочни улиците, макар някои да са леко сбъркани
                                Прав си за проблемите.
                                Моята логика и преди и сега е еднаква и се базира на демографията. Всяка година 50-100К хора в трудоспособна възраст изчезват в посока пенсиониране / не знам точната цифра но е там някъде/ . Това са 2-3% от заетите. И така ще бъде за доста години напред. Дори целият сектор туризъм да го закрият безработицата няма да мине 10%. Например сега за Украинците официално заявени места писаха че са 150К . Да повторя 150К !!!!!! Това е равнозначно на ПОД НУЛА безработица ако Българи ги заемат тези места. Всички регистрирани безработни у нас да се наемат няма да покрият нуждите.... И отново хората в трудоспособна възраст намаляват всяка година.
                                Интересно ще бъде да гледаме процесите в близките години, а Енергийни проблеми има и в Европа, дори и в Китай / още от миналата година там има режим на тока за индустрията и беше забранено ползването на климатици/ поне в някои градове/ . Т.е. ние сме много зле най-зле вероятно, но себестойността на производсвото се вдига в целият свят / без Русия :–)))))/

ПП Борово не е лошо. Преди беше по-добре. Транспортно е идеално, а след 10 години като удължат метрото към него още по-добре. Става като цяло според мен. Иначе и то като почти цяла София е надценено..... в момента..., но тва е....

Коментар

Working...
                                X