IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
    Ами не, не се живее добре в България. Слез на земята.
    Ако не е живял (или дори да е бил само малко по-дълго) навън - се съмнявам да те разбере.
    Нищо лично, не искам да обидя никого (най-малко конспиратора-песимист).

Допреди няколко години се шегувахме, че ходим да караме ски в Алпите, защото е по-евтино от Бг.
    Само че шегата отдавна стана реалност.
    И тук и там дневната карта гравитира около 40-на евро.
    За тия пари в БГ тук получаваш около 10-на писти и толкова лифтове (без значение Банско/Боро/Пампо)!
    Там за същата сума получаваш над 1000 км писти и над 300 лифта + ски-рейсчета и куп др. неща...
    Човек, който не е бил навън - няма база за сравнение и си мисли че тук развиваме туризъм!

Горе-долу така стои въпросът и с останалите неща...

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Покупвателна сила за какво бе човек? В София няма за какво да си харчиш парите - всички стоки и услуги са тотални боклуци. А вносните такива са по-скъпи от там. Атина, Солун, Рим , Лисабон - разликата в развитието между тези градове и София е точно толкова, колкото между София и Могадшу. Ти би ли отишъл да живееш в Афркиканска държава ако покупвателната сила там е по-висока? Не би много ясно.

Досега се разхождах из Южния Парк и надолу по Витошка към центъра . Ами мизерия бе, мизерия тотална. Боклуци, разбити тротоари, грозно, презастроено, неподдържано навсякъде. Каква изходна позиция, какви пет лева. Искам да живея в нормална държава - с нормални хора наоколо, не идиоти. С нормални, чисти и поддържани улици и квартали. С добри заведения с качествена храна. С добри условия за туризъм и развлечения. С качествени храни по магазините, с високо ниво на обслужване. По всички тези показатели София ни най-малко може да се доближи до изброените от теб градове. Пука ми, че мога да си купя по-малко като количество там, след като качеството е в пъти по-високо. София е град за пълни мазохисти.

Ниска била безработицата, малък бил дългът. Питай ги хората с по 1000 лева заплата (масово) какво мислят за безработицата и за дълга и как свързват двата края. Ти живееш на някаква друга планета и изказванията ти са типично Герберски - виж какво направихме и не гледай какво откраднахме. Ами не, не се живее добре в България. Слез на земята.
      Не обичам да съм песимисточно настроен, но реализма в момента ми подсказва, че това няма да го видим до края на това десетилетие
      За идиотите и до края на века, вероятно

Коментар

• Първоначално изпратено от Demertsel Разгледай мнение

Тоест, ако правилно те разбирам, ти даваш ръст на БВП на столицата с 5-6% за следващите 10-15г и -100% за цялата страна?
        Не знам дали нетно ще се отрази благоприятно за софия

България няма, но тя и както и цяла европа, ще плаща един чужд дълг.
        Сигурно не съм се изразил правилно.
        Пиша че в момента София е по-добре от много Европейски градове. Причината е по-ниският дълг у нас като страна със съответните последици ... данъчни и други включително безработицата. Така ще бъде докато, ако не ги настигнем по дълг.
        Всяка световна криза - вирус, война, дълг се отразява по-леко у нас спрямо света. И мисля че така ще бъде докато не се променят някои от базовите условия у нас - демография, дълг, бизнес , данъчна система, доходи-БВП по сектори , инфлация , спестявания.... и още куп неща. Да се променят в негативна посока сериозно относно безработицата . Негативно за демография е например повече хора в трудоспособна възраст

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

България е в чудесна позиция спрямо много други страни / болшинството/ по куп причини без да издребнявам в детайли по причинно-следствените връзки. . Развитието на вирус кризата го показа/доказа. И в момента безработицата е на исторически минимум. Сега както колегата написа по-рано ситуацията е по-сложна по ПОЛИТИЧЕСКИ причини /забранено е да плащаме на Русия/ и от тук ще ми бъде интересно развитието. Понеже това е масова Западна политика ни носи и някои ползи - засега за зърнарите. Да видим дали държавата може да преразпредели тази полза за повече хора.
          Чел съм го онзи чиляк.
          В България няма 30 трилиона дълг...,засега....:-) няма и 30% / привилигирована позиция много различна от света/. Разбора се с новите управляващи нещата се променят бързо. А иначе такива дългове се плащат с инфлация, данъчни приходи и съответно и по двете направления реално обедняване....Да му мислят тези с по 100-150-200% дълг. Няма нищо случайно в това че от доста време покупателната сила на Софиянец бие тази в Атина, Солун, Рим , Лисабон и т.н.
          Покупвателна сила за какво бе човек? В София няма за какво да си харчиш парите - всички стоки и услуги са тотални боклуци. А вносните такива са по-скъпи от там. Атина, Солун, Рим , Лисабон - разликата в развитието между тези градове и София е точно толкова, колкото между София и Могадшу. Ти би ли отишъл да живееш в Афркиканска държава ако покупвателната сила там е по-висока? Не би много ясно.

Досега се разхождах из Южния Парк и надолу по Витошка към центъра . Ами мизерия бе, мизерия тотална. Боклуци, разбити тротоари, грозно, презастроено, неподдържано навсякъде. Каква изходна позиция, какви пет лева. Искам да живея в нормална държава - с нормални хора наоколо, не идиоти. С нормални, чисти и поддържани улици и квартали. С добри заведения с качествена храна. С добри условия за туризъм и развлечения. С качествени храни по магазините, с високо ниво на обслужване. По всички тези показатели София ни най-малко може да се доближи до изброените от теб градове. Пука ми, че мога да си купя по-малко като количество там, след като качеството е в пъти по-високо. София е град за пълни мазохисти.

Ниска била безработицата, малък бил дългът. Питай ги хората с по 1000 лева заплата (масово) какво мислят за безработицата и за дълга и как свързват двата края. Ти живееш на някаква друга планета и изказванията ти са типично Герберски - виж какво направихме и не гледай какво откраднахме. Ами не, не се живее добре в България. Слез на земята.
          Last edited by ejonny2376; 20.03.2022, 17:11.

Коментар

• Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнение

Отговорът на хората стигнали нивото да имат инвестиции и някакъв нетуърф е децентрализирани виртуални активи. Последните събития доказват, че са нещо задължително в портфолиото на всеки човек.

Нека поставя въпрос по следния начин, защото ми се струва че не успявам да разбера последното ти изречение какво точно иска да изрази.

Аз съм от 15г. наемател в София. Никога не съм имал проблем с наемодатели и т.н. Наемът ми е позволил от ден 1 да правя по-големи инвестиционни планове за своето бъдеще, да съм гъвкав, да вземам непопулярни решения, да имам свободата да действам. И от тази гледна точка, назаждането на това, че някой "изтървал" покупката на имот и цените са "отлетели" не виждам да е в полза на някого. Не, ако някой не може да има финансовата култура да живее под наем и да инвестира и да се развива, защо се смята, че той ще има като бърза да си купи имот за да "не изтърве влака" и за да не "отлетят завинаги" цените на имотите? Всякаш това е единсвеното, което има смисъл ?! И което гарантира 100% сигурност дори на най-големия некадърник да си прави сметката?!

И ако до скоро това съм го оправдавал в някаква степен, защото светът в който сме живяли последните 20-30г. ни е давал само сигурност и ясни перспективи, абсолютно не мога да го разбера след март 2020г....и не мога да разбера, как някой продължава да си живее с илюзиите от предходните 20-30г. и да прави същите планове за нови събития...

Разбира се, животът ще научи всички ни, без значение от коя страна сме.
            Виртуални, децентрализирани може да те нулира буквално за миг. Не става въпрос за кражби, фалити и т.н., а например крипто рестрикциите в Китай, отрязването на Русия от всичко виртуално и банково извън нея, плановете за дигитален долар, евро, юан. Поне за мен има безкрай рискове в тази посока след като е виртуално. Всяко едно държавно решение може да преобърне и контролира всичко това виртуално. Децентрализирано.... няма как да е. Държавата решава и цирка с децентрализацията приключва. Когато решат ще започнат да регулират и край.
            Как да го напиша - няма лошо да има част в такива неща, но тази част е много рисково да бъде основната....
            Реалните материални неща от живота винаги ще се оценяват по държавно регулиран начин. Все повече с намаляващото използване на кеш. Каквото и виртуално да правиш в даден момент те чака митницата на държавната регулация... иначе то си остава виртуално.

Коментар

• Първоначално изпратено от mecka_stryvnica Разгледай мнение
              Човече не се заигравай с графики. Направо отложи продажбите с поне 1година!
              Така и направих. Спрял съм я за 1 месец, ако се наложи няма да го предлагам и повече.
              Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
              Форсмажора ако не си разбрал се отказа,от цялата коалиция ,и категорично няма да се приеме. Войната ще приключи скоро ,както е видно банките глобално полека,лека обявяват война на инфлацията,така че сам си направи сметката за какво става въпрос,ти като продавач отиваш в незавидна позиция,и ако искаш да продадеш ще сваляш цената,няма къде да ходиш,банките все по трудно ще кредитират,отделно влизат нови регулации,които ще ги карат да отделят още повече капитал,за да свиват кредитите,инфлация в такива огромни размери винаги води до криза,смешното е сега че доста народ както и ти се лъже и си прави сметката на база Ковида,но тогава ние криза нямахме,сега вече си идва криза,ама баш криза като по учебник
              И това го зная - от есента ги затягат, но не съм на зор. Което ме интересува е стабилни цени за няколко месеца, докато продам този, който е супер за живеене, но неизгоден за даване под наем и намеря и купя друг, който лесно ще се дава на наематели.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

България е в чудесна позиция спрямо много други страни / болшинството/ по куп причини без да издребнявам в детайли по причинно-следствените връзки. . Развитието на вирус кризата го показа/доказа. И в момента безработицата е на исторически минимум. Сега както колегата написа по-рано ситуацията е по-сложна по ПОЛИТИЧЕСКИ причини /забранено е да плащаме на Русия/ и от тук ще ми бъде интересно развитието. Понеже това е масова Западна политика ни носи и някои ползи - засега за зърнарите. Да видим дали държавата може да преразпредели тази полза за повече хора.
                Чел съм го онзи чиляк.
                В България няма 30 трилиона дълг...,засега....:-) няма и 30% / привилигирована позиция много различна от света/. Разбора се с новите управляващи нещата се променят бързо. А иначе такива дългове се плащат с инфлация, данъчни приходи и съответно и по двете направления реално обедняване....Да му мислят тези с по 100-150-200% дълг. Няма нищо случайно в това че от доста време покупателната сила на Софиянец бие тази в Атина, Солун, Рим , Лисабон и т.н.
                Тоест, ако правилно те разбирам, ти даваш ръст на БВП на столицата с 5-6% за следващите 10-15г и -100% за цялата страна?
                Не знам дали нетно ще се отрази благоприятно за софия

България няма, но тя и както и цяла европа, ще плаща един чужд дълг.

Коментар

• Първоначално изпратено от Demertsel Разгледай мнение

Отдавна го чета (предимно) този форум и винаги съм се учудвал на пишещите как говорят за Бъглария, все едно е някакъв остров, който е назависим от всичко и от всички. Ако някой, който гледа само тази тема, ще реши, че БГ е единствената страна в света.
                  България в момента е като листо в ураган и следващите години няма да са особенно благоприятни за развитието ни, за голямо мое съжаление.
                  На края сме на голям икономически цикъл (ако някой се инстересува, да прочето за Рей Далио, примерно).

Тези 30 трилиона как се плащат (и от кого), като по-опитен ми кажи ? :-)
                  Чел съм го онзи чиляк.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                    Факт, спрях от продажба апартамент, в последния миг, докато се избистри ситуацията. Ако клиентът не бе тръгнал да се пазари и бе подписал предварителен договор веднага, сделка щеше да има, но докато се мотка 7 дни чакайки кой знае какво, войната започна. Ей, сега чета че Камарата на строителите искали ''Форсмажорните'' простотии на Нинова. Това означава, че ще изгорят мнозина с покупка на зелено, ако мине. Защото и строителите са евтини на брашното и скъпи на триците. Не си хеджират строителството, докато тече, а цените на стомана, дограма, всичко скочи бясно, не заради войната (която също добави), а заради Ковид блокадите и простотиите, докато лекари и чиновници се гушат. От началото на годината цените на имотите във Варна и София се качват, а от 24 февруари насам съвсем.
                    Човече не се заигравай с графики. Направо отложи продажбите с поне 1година!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                      Факт, спрях от продажба апартамент, в последния миг, докато се избистри ситуацията. Ако клиентът не бе тръгнал да се пазари и бе подписал предварителен договор веднага, сделка щеше да има, но докато се мотка 7 дни чакайки кой знае какво, войната започна. Ей, сега чета че Камарата на строителите искали ''Форсмажорните'' простотии на Нинова. Това означава, че ще изгорят мнозина с покупка на зелено, ако мине. Защото и строителите са евтини на брашното и скъпи на триците. Не си хеджират строителството, докато тече, а цените на стомана, дограма, всичко скочи бясно, не заради войната (която също добави), а заради Ковид блокадите и простотиите, докато лекари и чиновници се гушат. От началото на годината цените на имотите във Варна и София се качват, а от 24 февруари насам съвсем.
                      Форсмажора ако не си разбрал се отказа,от цялата коалиция ,и категорично няма да се приеме.
                      Войната ще приключи скоро ,както е видно банките глобално полека,лека обявяват война на инфлацията,така че сам си направи сметката за какво става въпрос,ти като продавач отиваш в незавидна позиция,и ако искаш да продадеш ще сваляш цената,няма къде да ходиш,банките все по трудно ще кредитират,отделно влизат нови регулации,които ще ги карат да отделят още повече капитал,за да свиват кредитите,инфлация в такива огромни размери винаги води до криза,смешното е сега че доста народ както и ти се лъже и си прави сметката на база Ковида,но тогава ние криза нямахме,сега вече си идва криза,ама баш криза като по учебник

Коментар

Браво Диск. Отлично мнение и описа голяма част от въпросите/проблемите, които ме терзаят след пръкването на вируса / тм/ и държавните рестрикции , сега със случките в свободният и с неприкосновена собственост / само ако си от правилната страна/ Запад относно руснаци още повече. Не защитавам олигарсите им, а се чудя ако нещо не съм симпатичен на държавата могат да ме върнат в първи клас за 2 дни.... без да съм направил нищо незаконно и т.н.. Това поне за мен действа леко демотивиращо. Като през комунизма - и да работиш и да не работиш заплатата си тече....
                        Докато търся отговорите/решенията им се замотах и цените на имотите отлетяха. Все още търся отговори.... и се мотая...
                        Отговорът на хората стигнали нивото да имат инвестиции и някакъв нетуърф е децентрализирани виртуални активи. Последните събития доказват, че са нещо задължително в портфолиото на всеки човек.

Нека поставя въпрос по следния начин, защото ми се струва че не успявам да разбера последното ти изречение какво точно иска да изрази.

Аз съм от 15г. наемател в София. Никога не съм имал проблем с наемодатели и т.н. Наемът ми е позволил от ден 1 да правя по-големи инвестиционни планове за своето бъдеще, да съм гъвкав, да вземам непопулярни решения, да имам свободата да действам. И от тази гледна точка, назаждането на това, че някой "изтървал" покупката на имот и цените са "отлетели" не виждам да е в полза на някого. Не, ако някой не може да има финансовата култура да живее под наем и да инвестира и да се развива, защо се смята, че той ще има като бърза да си купи имот за да "не изтърве влака" и за да не "отлетят завинаги" цените на имотите? Всякаш това е единсвеното, което има смисъл ?! И което гарантира 100% сигурност дори на най-големия некадърник да си прави сметката?!

И ако до скоро това съм го оправдавал в някаква степен, защото светът в който сме живяли последните 20-30г. ни е давал само сигурност и ясни перспективи, абсолютно не мога да го разбера след март 2020г....и не мога да разбера, как някой продължава да си живее с илюзиите от предходните 20-30г. и да прави същите планове за нови събития...

Разбира се, животът ще научи всички ни, без значение от коя страна сме.

Коментар

Прав си за проблемите.
                          Моята логика и преди и сега е еднаква и се базира на демографията. Всяка година 50-100К хора в трудоспособна възраст изчезват в посока пенсиониране / не знам точната цифра но е там някъде/ . Това са 2-3% от заетите. И така ще бъде за доста години напред. Дори целият сектор туризъм да го закрият безработицата няма да мине 10%. Например сега за Украинците официално заявени места писаха че са 150К . Да повторя 150К !!!!!! Това е равнозначно на ПОД НУЛА безработица ако Българи ги заемат тези места. Всички регистрирани безработни у нас да се наемат няма да покрият нуждите.... И отново хората в трудоспособна възраст намаляват всяка година.
                          Интересно ще бъде да гледаме процесите в близките години, а Енергийни проблеми има и в Европа, дори и в Китай / още от миналата година там има режим на тока за индустрията и беше забранено ползването на климатици/ поне в някои градове/ . Т.е. ние сме много зле най-зле вероятно, но себестойността на производсвото се вдига в целият свят / без Русия :–)))))/

ПП Борово не е лошо. Преди беше по-добре. Транспортно е идеално, а след 10 години като удължат метрото към него още по-добре. Става като цяло според мен. Иначе и то като почти цяла София е надценено..... в момента..., но тва е....
                          Отдавна го чета (предимно) този форум и винаги съм се учудвал на пишещите как говорят за Бъглария, все едно е някакъв остров, който е назависим от всичко и от всички. Ако някой, който гледа само тази тема, ще реши, че БГ е единствената страна в света.
                          България в момента е като листо в ураган и следващите години няма да са особено благоприятни за развитието ни, за голямо мое съжаление.
                          На края сме на голям икономически цикъл (ако някой се инстересува, да прочето за Рей Далио, примерно).

Тези 30 трилиона как се плащат (и от кого), като по-опитен ми кажи ? :-)
                          Last edited by Demertsel; 20.03.2022, 17:17.

Коментар

И аз, скоро ще се видим.

Разбирам, но не разбирам. Опитвам се да разбера разликата в мисленето на поколенията и нуждите на хората. Как да купиш 80кв. ограничено пространство, което изисква големи разходи за поддръжка и струва 30г. бъдещи заплати може да е инвестиция днес?? Нима хората, не виждат, че "важните неща" днес не са важни утре? И пак повтарям, ако някой седи на 500хил кеш и няма никакви инвестиции, окей много ясно...Ама всеки сульо и пульо с 1.5к заплата да изплаща ипотеката е мега ниска финансова култура. Реално С. и П. правят, хората като теб, мен, песи, по-богати защото имаме вече тези имоти изплатени. И от тази гледна точка, не е важно някой да си играе на мечти и той да има заветните тухли, а да седне на дупенцето, направи нужната математика и тогава да калкулира риска и какво трябва да стане за да си купи нещо. И в тази връзка инвестицията в имот в момента ми се струва най-голямата грешка за едно 80% от "инвеститорите"...

Как тухлата на някой в Киев в момента е добра инвестиция? Говоря за хората, които са направили all in в тухли. Дали няма да им е по-добре да имат едни 20-30к кеш, злато, крипто, знания с които да си подсигурят наемите на друго място...за 1-2-3г...И как те могат да си "менажират" инвестицията докато и тя и те са на различни места. И фируса и фойната повдигнаха много въпроси. Като примерно как имаш апарт, или банкови сметки с пари, когато правителството ти казва, че си престъпник и ти запорира всичко щото си бил на протест с надуваеми замъци?!?!...и то си говорим за "най-развитите" държави в света...Абсолютна лудост и вкарване в робство доброволно... Интересно какви още процеси ще се случат следващите 5-7г, определено ще са променящи целия свят....а някой си прави изостанали сметки сега...аха...много умно...
                            Браво Диск. Отлично мнение и описа голяма част от въпросите/проблемите, които ме терзаят след пръкването на вируса / тм/ и държавните рестрикции , сега със случките в свободният и с неприкосновена собственост / само ако си от правилната страна/ Запад относно руснаци още повече. Не защитавам олигарсите им, а се чудя ако нещо не съм симпатичен на държавата могат да ме върнат в първи клас за 2 дни.... без да съм направил нищо незаконно и т.н.. Това поне за мен действа леко демотивиращо. Като през комунизма - и да работиш и да не работиш заплатата си тече....
                            Докато търся отговорите/решенията им се замотах и цените на имотите отлетяха. Все още търся отговори.... и се мотая...

Коментар

И аз, скоро ще се видим.

Разбирам, но не разбирам. Опитвам се да разбера разликата в мисленето на поколенията и нуждите на хората. Как да купиш 80кв. ограничено пространство, което изисква големи разходи за поддръжка и струва 30г. бъдещи заплати може да е инвестиция днес?? Нима хората, не виждат, че "важните неща" днес не са важни утре? И пак повтарям, ако някой седи на 500хил кеш и няма никакви инвестиции, окей много ясно...Ама всеки сульо и пульо с 1.5к заплата да изплаща ипотеката е мега ниска финансова култура. Реално С. и П. правят, хората като теб, мен, песи, по-богати защото имаме вече тези имоти изплатени. И от тази гледна точка, не е важно някой да си играе на мечти и той да има заветните тухли, а да седне на дупенцето, направи нужната математика и тогава да калкулира риска и какво трябва да стане за да си купи нещо. И в тази връзка инвестицията в имот в момента ми се струва най-голямата грешка за едно 80% от "инвеститорите"...

Как тухлата на някой в Киев в момента е добра инвестиция? Говоря за хората, които са направили all in в тухли. Дали няма да им е по-добре да имат едни 20-30к кеш, злато, крипто, знания с които да си подсигурят наемите на друго място...за 1-2-3г...И как те могат да си "менажират" инвестицията докато и тя и те са на различни места. И фируса и фойната повдигнаха много въпроси. Като примерно как имаш апарт, или банкови сметки с пари, когато правителството ти казва, че си престъпник и ти запорира всичко щото си бил на протест с надуваеми замъци?!?!...и то си говорим за "най-развитите" държави в света...Абсолютна лудост и вкарване в робство доброволно... Интересно какви още процеси ще се случат следващите 5-7г, определено ще са променящи целия свят....а някой си прави изостанали сметки сега...аха...много умно...
                              Всички рискове за които пишеш съществуват и имаш право. Могат да се случат. Но и колко, каква част са тези със знания, опит, инвестиции в активи които също могат да се сринат да могат да си позволят наем и живот на друго място. Теслата е навсякъде. Помни, не всички имат твоето, моето, на Песи образованието...че дори нашите не ти позволяват сигурност и работа 100% в никоя точка на света.
                              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Факт, спрях от продажба апартамент, в последния миг, докато се избистри ситуацията. Ако клиентът не бе тръгнал да се пазари и бе подписал предварителен договор веднага, сделка щеше да има, но докато се мотка 7 дни чакайки кой знае какво, войната започна. Ей, сега чета че Камарата на строителите искали ''Форсмажорните'' простотии на Нинова. Това означава, че ще изгорят мнозина с покупка на зелено, ако мине. Защото и строителите са евтини на брашното и скъпи на триците. Не си хеджират строителството, докато тече, а цените на стомана, дограма, всичко скочи бясно, не заради войната (която също добави), а заради Ковид блокадите и простотиите, докато лекари и чиновници се гушат. От началото на годината цените на имотите във Варна и София се качват, а от 24 февруари насам съвсем.
                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Working...
                                X