IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

Бургас ли е метрополиса? Ти не си в час. Бургас дето който живее там се оплаква, че нямат доктори, туй ли е метрополиса? Купилите на слънчака ще реват и то много. Не е като да не се е случвало.
    Къде няма доктори в "Сърце и мозък" ли? Ами, да питаме Лева...

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Важно е да е близо до метрополиса. Колкото от Радомир до София, от какво толкова ще реват?
      Бургас ли е метрополиса? Ти не си в час. Бургас дето който живее там се оплаква, че нямат доктори, туй ли е метрополиса? Купилите на слънчака ще реват и то много. Не е като да не се е случвало.

Коментар

• Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение

Купуват в Слънчев бряг, Св.Влас, ще реват като им мине страха и се осъзнаят.
        Важно е да е близо до метрополиса. Колкото от Радомир до София, от какво толкова ще реват?
        Last edited by Bailor; 09.05.2023, 20:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение

Дори е сгрешил плащайки веднага в паниката. Какво са 50 лева?
          Ми ако е верно , че държат държат ниски лихеите на новите кредити и качват само на старите , може да е искал да затвори кредита за да опрости порцеса за взимане на нов. Не , че изглежда да е такъв случая.

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Как пиша на кило? Казах ти, че конкретния случай работи по-скоро за тезата на повишителите. Айде дай пример за човек на който му остават 30 години и няма да пиша, ма примера който си дал е безмислен. Сумата по кредита се качва с 2500 евро, че той даже си го платил предварително и дори с тази сума няма да се качи. Ма живее в собствен апартамент нали ? Айде пък ти почни да четеш какво постваш и мисли малко дали работи за тезата ти.
            Дори е сгрешил плащайки веднага в паниката. Какво са 50 лева?

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Пак пишеш ей така на кило .Защо не кажеш нямам нищо против да съм теглил кредит ,цената му да се е удвоила но вноската ми да е с фиксирана лихва за целия период на кредита ?Примера в статията е за някой дето си имал оставащи малко вноски ами за хора които са купили и имат да изплащат още 15,20,30 години?Или си мислиш че банките хоп днеска вдигат утре свалят и така...Както толкова време лихвите бяха ниски сега пак толкова дори и да ги свалят след 2 години малко ,след това пак ще са високи ...
              Как пиша на кило? Казах ти, че конкретния случай работи по-скоро за тезата на повишителите. Айде дай пример за човек на който му остават 30 години по кредита и му качат лихвата и няма да пиша. Сигурен съм , че има такива, но ти от торбата с .... абе примера който си дал е безмислен. Сумата по кредита се качва с 2500 евро, че той даже си го платил предварително и дори с тази сума няма да се качи. Ма живее в собствен апартамент нали ? Айде пък ти почни да четеш какво постваш и мисли малко дали работи за тезата ти.

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

А един чичак у село Гузгеографиево чакаше украинки. Ама те предпочели да купуват в Несебър:
                https://nova.bg/amp/news/view/2023/0...B1%D1%8A%D1%80

Бум на продажбите на недвижими имоти в община Несебър през миналата година.

„Миналата година цените на имотите бяха между 600 и 800 евро на квадрат. В момента цените са около 1000 евро на квадрат. Имаме доста сериозен ръст на цените - над 30%, спрямо миналата година”, посочи Тончева.

Брокери смятат, че цените скоро няма да паднат до нивата от предходните години, първо защото търсенето превишава предлагането и второ - заради профила на самите купувачи, голям процент от които в момента са украинци.
                Купуват в Слънчев бряг, Св.Влас, ще реват като им мине страха и се осъзнаят.

Коментар

Всеки си знае ,въпроса е че сега ако почнат няколко години да те стържат с няколко стотин лева горница не е приятно
                  Пишете като, че ли имат избор. Навсякъде са променливи проценти но в граници, определени обективно. Примерно към спестяванията - това води до ситуация където последните пет години променлив % бие оферти с фиксирана лихва. Абсурд, но факт.

Коментар

Пак пишеш ей така на кило .Защо не кажеш нямам нищо против да съм теглил кредит ,цената му да се е удвоила но вноската ми да е с фиксирана лихва за целия период на кредита ?Примера в статията е за някой дето си имал оставащи малко вноски ами за хора които са купили и имат да изплащат още 15,20,30 години?Или си мислиш че банките хоп днеска вдигат утре свалят и така...Както толкова време лихвите бяха ниски сега пак толкова дори и да ги свалят след 2 години малко ,след това пак ще са високи ...
                    50 лв са нищо тези дни...Сори, но преувеличавате по същия начин както повишителите преекспонират тяхната гледна точка. За някой взел кредит преди 5-6 години ситуацията всъщност потвърждава решението му, че е било правилно, независимо от очакваното повишение на лихвите. Дори за някой с кредит взет преди 2 години, ако е в София - имотът е качил 40-70% в зависимост от локация и подобряване. И в най-лош сценарий е напред. Само, ако някой купува сега е в неизгодна позиция - цени към намаляване, лихви към увеличаване - ще се задоволи с кофти имот. C'est la vie!

Коментар

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

Така се получи. ПИБ имат "Лихвен процент, базиран на спестяванията (СЛП)". СЛП на ПИБ представлява среднопретегления процент по срочни депозити за банковата система. Пощенска използват нещо подобно: т.н. ПРАЙМ. До април вноската не беше мръднала и на стотинка, та на 18.5 сутринта ще видя какво са дръпнали. Кредити вземам само в лева, за да не ми пука за EUROBOR.
                      Аз съм доволен, че взех кредит, защото нямах толкова кеш а и ми трябваше за довършителни, плюс това взех точно това, от което имах нужда, на предпочитано място.
                      Всеки си знае ,въпроса е че сега ако почнат няколко години да те стържат с няколко стотин лева горница не е приятно

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Мъка, нали разбираш , че точно тоя пример, който си го постнал подържа темата на повишителите ? Нямам нишо против да съм изтеглил кредит за апартамент и апартамента да се е удвоил а кредита да ми се оскъпи с 2500 евро.

Коментар

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

Така се получи. ПИБ имат "Лихвен процент, базиран на спестяванията (СЛП)". СЛП на ПИБ представлява среднопретегления процент по срочни депозити за банковата система. Пощенска използват нещо подобно: т.н. ПРАЙМ. До април вноската не беше мръднала и на стотинка, та на 18.5 сутринта ще видя какво са дръпнали. Кредити вземам само в лева, за да не ми пука за EUROBOR.
                          Аз съм доволен, че взех кредит, защото нямах толкова кеш а и ми трябваше за довършителни, плюс това взех точно това, от което имах нужда, на предпочитано място.
                          Винаги в лева! Банките гледам успяват да убедят разни балъци да вземат в евро.

Коментар

Виж си договора ,какво имат право да променят ако имат такова ,имаше някои банки които сами си имат някакви индекси и пиба беше една от тях ,май бяха две или три .
                            Ти пък как можа да теглиш кредит от най-мутренската банка

Коментар

https://banker.bg/2023/05/09/%D1%80%...8%D1%82%D0%B5/
                              Рекорден скок на лихвите по ипотеките в евро !!

Невиждан в историята на кредитирането у нас скок отбелязаха лихвите по ипотечните кредити в евро, показа проучване на „БАНКЕРЪ”. Процентите им в някои банки увеличиха стойността си за броени седмици.

SHOCK NEWS !!!

BREAKING NEWS !!

Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през която обслужвам ипотечния си заем, е изтеглена месечна вноска от 690 лв., вместо дългогодишните 640 лева/AMA KAK TAKA ?. Помислих, че има някаква грешка или е добавена някаква такса или комисионна. Кредитната ми инспекторка обаче ми каза, че от началото на месеца лихвата е двойно по-висока – от 3.3 на сто е скочила на 6.6 процента”/ДУБЪЛ ! БРАТЧЕ , обясни потърпевш.
                              • а лихвите по ипотеките в евро

Невиждан в историята на кредитирането у нас скок отбелязаха лихвите по ипотечните кредити в евро, показа проучване на „БАНКЕРЪ”. Процентите им в някои банки увеличиха стойността си за броени седмици.

„Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през която обслужвам ипотечния си заем, е изтеглена месечна вноска от 690 лв., вместо дългогодишните 640 лева. Помислих, че има някаква грешка или е добавена някаква такса или комисионна. Кредитната ми инспекторка обаче ми каза, че от началото на месеца лихвата е двойно по-висока – от 3.3 на сто е скочила на 6.6 процента”, обясни потърпевш.

Той направил проста сметка. Оставали му 4 години до края на ипотеката или 48 месечни вноски. Увеличението от 50 лева би му коствало почти 5000 лева повече по обслужването на дълга. Затова събрал пари от близки и роднини и изплатил окончателно заема.

Проверка в една от големите банки у нас показа, че лихвата по евровите жилищни кредити е скочила точно с толкова, колкото заяви клиентът и важи за всички еврови ипотеки. А причината е, че методиката на изчисляване на лихвата при тях била пряко свързана с EUROBOR и колкото скочел европейският индекс с толкова скачала и тя.

Проверката ни установи същата тенденция и в друга голяма кредитна институция.

Банкери коментираха, че рекордният рязък скок няма аналог през последните поне 20 години. От друга страна те посочиха, че по левовите ипотечни заеми няма промени.

Анализатори отбелязват, че въпреки покачването на лихвите от ЕЦБ на няколко пъти от юли насам отражението върху левовите кредити все още не се усеща. В банковата система в момента са акумулирани над 100 млрд. лв. привлечен капитал под формата на депозити, разплащателни сметки и др. Лихвите по тях са много ниски и затова няма предпоставки за коригиране на лихвите по левовите заеми.

„Поскъпване на кредитите в лева можем да очакваме, когато започне по-рязко покачване и на лихвите по депозитите”, изтъкват те.
                              Мъка, нали разбираш , че точно тоя пример, който си го постнал подържа темата на повишителите ? Нямам нишо против да съм изтеглил кредит за апартамент и апартамента да се е удвоил а кредита да ми се оскъпи с 2500 евро.

Коментар

ХА ХА ,До там ли стигна ?
                                Имотите в Несебър ...имотния пазар в Несебър не е фактор ,защото България е концентрирана в няколко града София ,Пловдив ,Варна и Бургас
                                Мъка, едно е да изкарваш аргументи за падане на цените , друго е да казваш на черното бяло. Цените се качиха. Дали прави смисъл и за колко време е друг въпрос , но гледай фактите.
                                Last edited by segato; 09.05.2023, 18:50.

Коментар

Working...
                                X