IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Некои тука чакаха украински програмисти ,нищо не знаеш
    А един чичак у село Гузгеографиево чакаше украинки. Ама те предпочели да купуват в Несебър:
    https://nova.bg/amp/news/view/2023/0...B1%D1%8A%D1%80

Бум на продажбите на недвижими имоти в община Несебър през миналата година.

„Миналата година цените на имотите бяха между 600 и 800 евро на квадрат. В момента цените са около 1000 евро на квадрат. Имаме доста сериозен ръст на цените - над 30%, спрямо миналата година”, посочи Тончева.

Брокери смятат, че цените скоро няма да паднат до нивата от предходните години, първо защото търсенето превишава предлагането и второ - заради профила на самите купувачи, голям процент от които в момента са украинци.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

ПИБ още преди 7-8 години беше бомба със закъснител в нашия банков сектор и беше готова да е следващото КТБ.
      Интересното е, че аз с тях съм имал най-гладките отношения и не съм видял нищо лошо. Дори ми опростиха дребни задължения.
      Не съм си и представял, че банка би опростила каквото и да е задължение, но те го направиха. Не мога да кажа на бялото черно.

П.П. - Най-мутренската банка беше СИБАНК, но и в България както по целия свят се случва консолидация и целта е да останат 2-3 много големи.
      БАКБ -банката на ЦВЕТИ И БОЙКО
      ПИБ-Банката на Цеко Минев и реално цялата шайка /това е банката на държавата ,запомнете !/
      Инвестбанк .
      Общинска ...да продължавам ли ?
      Всичките са ...едни и същи
      Добре че не си имал проблеми с тях

Коментар

• 1000 е/кв искат в този район.Кат Пловдив.Балон няма и не може да има
        Прекрасна инфраструктура също така

Коментар

• Първоначално изпратено от iceto Разгледай мнение

Като ползваш кредит във валута, която не ти е основна.
          Колко са поскъпнали левовите кредити?

Пък и явно не правите разлика между промяна на индекс ползван в базата за определяне на лихвения процент и увеличаване на неговата стойност.
          Чакай ,всичко по реда си ,ти какво мислиш?
          Ще те дундуркат с евтини кредитчета ли ?
          Всичко е на пангара

Коментар

Виж си договора ,какво имат право да променят ако имат такова ,имаше някои банки които сами си имат някакви индекси и пиба беше една от тях ,май бяха две или три .
            Ти пък как можа да теглиш кредит от най-мутренската банка
            ПИБ още преди 7-8 години беше бомба със закъснител в нашия банков сектор и беше готова да е следващото КТБ.
            Интересното е, че аз с тях съм имал най-гладките отношения и не съм видял нищо лошо. Дори ми опростиха дребни задължения.
            Не съм си и представял, че банка би опростила каквото и да е задължение, но те го направиха. Не мога да кажа на бялото черно.

П.П. - Най-мутренската банка беше СИБАНК(сега част от ОББ), но и в България както по целия свят се случва консолидация и целта е да останат 2-3 много големи.
            Last edited by Kris_; 09.05.2023, 17:41.

Коментар

Бях шокиран, когато разбрах,................

„Поскъпване на кредитите в лева можем да очакваме, когато започне по-рязко покачване и на лихвите по депозитите”, изтъкват те.
              Като ползваш кредит във валута, която не ти е основна.
              Колко са поскъпнали левовите кредити?

Пък и явно не правите разлика между промяна на индекс ползван в базата за определяне на лихвения процент и увеличаване на неговата стойност.
              Last edited by iceto; 09.05.2023, 17:31.

Коментар

• https://banker.bg/2023/05/09/%D1%80%...8%D1%82%D0%B5/
                Рекорден скок на лихвите по ипотеките в евро !!

Невиждан в историята на кредитирането у нас скок отбелязаха лихвите по ипотечните кредити в евро, показа проучване на „БАНКЕРЪ”. Процентите им в някои банки увеличиха стойността си за броени седмици.

SHOCK NEWS !!!

BREAKING NEWS !!

Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през която обслужвам ипотечния си заем, е изтеглена месечна вноска от 690 лв., вместо дългогодишните 640 лева/AMA KAK TAKA ?. Помислих, че има някаква грешка или е добавена някаква такса или комисионна. Кредитната ми инспекторка обаче ми каза, че от началото на месеца лихвата е двойно по-висока – от 3.3 на сто е скочила на 6.6 процента”/ДУБЪЛ ! БРАТЧЕ , обясни потърпевш.
                • а лихвите по ипотеките в евро

Невиждан в историята на кредитирането у нас скок отбелязаха лихвите по ипотечните кредити в евро, показа проучване на „БАНКЕРЪ”. Процентите им в някои банки увеличиха стойността си за броени седмици.

„Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през която обслужвам ипотечния си заем, е изтеглена месечна вноска от 690 лв., вместо дългогодишните 640 лева. Помислих, че има някаква грешка или е добавена някаква такса или комисионна. Кредитната ми инспекторка обаче ми каза, че от началото на месеца лихвата е двойно по-висока – от 3.3 на сто е скочила на 6.6 процента”, обясни потърпевш.

Той направил проста сметка. Оставали му 4 години до края на ипотеката или 48 месечни вноски. Увеличението от 50 лева би му коствало почти 5000 лева повече по обслужването на дълга. Затова събрал пари от близки и роднини и изплатил окончателно заема.

Проверка в една от големите банки у нас показа, че лихвата по евровите жилищни кредити е скочила точно с толкова, колкото заяви клиентът и важи за всички еврови ипотеки. А причината е, че методиката на изчисляване на лихвата при тях била пряко свързана с EUROBOR и колкото скочел европейският индекс с толкова скачала и тя.

Проверката ни установи същата тенденция и в друга голяма кредитна институция.

Банкери коментираха, че рекордният рязък скок няма аналог през последните поне 20 години. От друга страна те посочиха, че по левовите ипотечни заеми няма промени.

Анализатори отбелязват, че въпреки покачването на лихвите от ЕЦБ на няколко пъти от юли насам отражението върху левовите кредити все още не се усеща. В банковата система в момента са акумулирани над 100 млрд. лв. привлечен капитал под формата на депозити, разплащателни сметки и др. Лихвите по тях са много ниски и затова няма предпоставки за коригиране на лихвите по левовите заеми.

„Поскъпване на кредитите в лева можем да очакваме, когато започне по-рязко покачване и на лихвите по депозитите”, изтъкват те.

Коментар

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

Добре, на 18.5 имам падеж, ако има някакви промени по вноската, ще напиша.
                  Виж си договора ,какво имат право да променят ако имат такова ,имаше някои банки които сами си имат някакви индекси и пиба беше една от тях ,май бяха две или три .
                  Ти пък как можа да теглиш кредит от най-мутренската банка

Коментар

Сменили са тихомълком индекса по който се формира лихвата по кредитите на хората .Това го научих сега в обедната.Лихвите вече са коригирани но неофициално и без много шум .
                    Моята позната каза така "Доста народ ще изреве "
                    Добре, на 18.5 имам падеж, ако има някакви промени по вноската, ще напиша.

Коментар

https://news.bg/int-politics/etsb-po...a-lihvite.html
                      ЕЦБ попари надеждите за скорошно намаляване на лихвите !!!

Европейската централна банка вероятно ще трябва да повишава лихвените проценти по-дълго от очакваното. За това предупреди централният банкер на Словакия и член на управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир, цитиран от "Ройтерс".
                      Това е лека подготовка , но какво ги чака никога не се казва отведнъж .

Коментар

• https://news.bg/int-politics/etsb-po...a-lihvite.html
                        ЕЦБ попари надеждите за скорошно намаляване на лихвите !!!

Европейската централна банка вероятно ще трябва да повишава лихвените проценти по-дълго от очакваното. За това предупреди централният банкер на Словакия и член на управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир, цитиран от "Ройтерс".

Коментар

• Първоначално изпратено от iceto Разгледай мнение

Сменили са индекса /базата в лихвения процент/ по ипотечните кредити или са го преизчислили?
                          Детайли не знам ,понеже беше за бързо ,доколкото разбрах са сменили индекса по който се формира самата лихва ,да кажем както в България лихвите са вързани с депозитната маса ,те са сменили досегашния си там техен ,какъвто използват ,за да могат да направят лихвените движения .

Коментар

• Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

Не бе , заплатите ще станат по 2000 евра а копторите ще се подаряват ,щото така е решил Ганьо !
                            достъпността до НИ е изключително обвързана с достъпността до кредитиране и усещането, че кредитната тежест може да се носи леко

Тези мантри кой с каква заплата купува важат само ако този някой разчита от заплатата да плаща вноска по ипотека и да му остават да си покрива разходите. Когато кредита стане скъп - достъпността пада генерално, но за хората със спестени пари се подобрява. Друг въпрос е инфлацията, която яде спестяванията, но пълно щастие няма.
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Сменили са тихомълком индекса по който се формира лихвата по кредитите на хората .Това го научих сега в обедната.Лихвите вече са коригирани но неофициално и без много шум .
                              Моята позната каза така "Доста народ ще изреве "
                              Сменили са индекса /базата в лихвения процент/ по ипотечните кредити или са го преизчислили?

Коментар

• Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

Не бе , заплатите ще станат по 2000 евра а копторите ще се подаряват ,щото така е решил Ганьо !
                                Грешка .
                                Ганьо беше решил че банките са благотворителни дружества ,а кредитите са семки и бонбонки ,раздавани на мача Левски -Цска !

Коментар

Working...
                                X