IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Много ми е трудно да оценя нещата в Адванса и да дам долу-горе точна оценка.
    Тук инфото от управлението е толкова относително, а практиките доста извън обичайното. Да не пиша кое и как точно.
    Моята теза е, че нещата зависят от зърнените пазари, а те влияят пряко на финансовите възможносит на фермерите. Точно тези фермери Спряха бизнеса на Адванса през последните години и ги изтласкаха от добрите землища. Точно те сега не искат да плащат 1500лв за т.н. лизинг и продажбите намаляват.
    Вече има откази на земеделци да работят нивите с най-високи ренти - обикновено това са на фондовете.
    Дали ще поскъпва земята? Трябва световното потребление на зърно да е по-голямо от произовдството, но през последните няколко години това не е така. Само погледнете в БГ какви бяха добивите от пшеница и слънчоглед преди 5-10 години и сега !!!!
    Стана така, че дори и при засушаване добивите не спадат катастрофарно, а с 5-15%. Суша не става по цялото земно кълбо, а на места.
    Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/, а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
    Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.
    E, Форти, не прави много добро впечатление човек като тебе с реноме на познания в областта да говори така наизуст.
    От последния месечен бюлетин:

Отделно през 2016 г. общо са договорени 9787 дка зa продажба на разсрочено плащане при средна цена 1500 лв/дка.
    Та за няколко месеца работа миналата година ( знаем защо) и тази година само от лизинг се очертават над 18М продажби, от които над 2/3 подлежат на разпределение като дивидент след 4-5г. Това на калпав затапен пазар ли ти изглежда ??
    Само от това са осигурени таксите на ОД за 4-5 години напред и всичко друго като продажби и ренти остава чисто.
    Може и другояче да го кажем. Ако следващите 5г продадат директно само 20-22К дка ( което е 10-11 пъти по малко от пласираните 227К дка предните 5г) - отново ще покрият напълно таксите на ОД за този период.
    Тогава остават за разпределяне 49-50М от рента (5х7.4) и лизинг (12-13М). Което отвсякъде си прави 6% див.доходност на 1.92 настояща цена.
    А най вероятно директните продажби ще са по големи.
    Идеално си е за реинвестиране на дивидента.

Друг е въпроса че трябва да ми е изпила чавка мозъка да продавам на 570лв/дка нещо което струва поне 850-900. Знам ли,случаи всякакви, ептен ако съм го закъсал за лев и жената ме е подгонила с точилката за плис плис за децата - може и аз да стигна дотам да харижа някой друг дка ....но ще ми е доста кофти.
    Ала да кеширам на тия нива заради въображаеми ралита на избушшитове - дори не мога и да си го помисля. Ма народ всякакъв - пазар...
    Дано има начин по нататък да го свалят на 500лв та малко свеж кеш да вкара човек.
    Last edited by pipbel; 29.06.2016, 15:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
      Да 954 чисто.Халал да са ми ще купя нещо и на жената.
      При кой посредник си ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        При мен дивидентът пъкна.

При вас пъкна ли?
        Да 954 чисто.Халал да са ми ще купя нещо и на жената.

Коментар

• При мен дивидентът пъкна.

При вас пъкна ли?
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Много ми е трудно да оценя нещата в Адванса и да дам долу-горе точна оценка.
            Тук инфото от управлението е толкова относително, а практиките доста извън обичайното. Да не пиша кое и как точно.
            Моята теза е, че нещата зависят от зърнените пазари, а те влияят пряко на финансовите възможносит на фермерите. Точно тези фермери Спряха бизнеса на Адванса през последните години и ги изтласкаха от добрите землища. Точно те сега не искат да плащат 1500лв за т.н. лизинг и продажбите намаляват.
            Вече има откази на земеделци да работят нивите с най-високи ренти - обикновено това са на фондовете.
            Дали ще поскъпва земята? Трябва световното потребление на зърно да е по-голямо от произовдството, но през последните няколко години това не е така. Само погледнете в БГ какви бяха добивите от пшеница и слънчоглед преди 5-10 години и сега !!!!
            Стана така, че дори и при засушаване добивите не спадат катастрофарно, а с 5-15%. Суша не става по цялото земно кълбо, а на места.
            Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/, а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
            Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              В колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва
              Къде е тази доходност от 5%? Ако беше купил преди време на 2.1 лв и си получиш 10 стинки брутен дивидент, какво от това, когато цената гони 1.90?
              Last edited by needtoknowmore; 24.06.2016, 09:48.
              Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Да не би да ги пишеш тези работи защото искаш да купиш евтин.Да знаеш , че и аз искам

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  В колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва
                  Съгласен съм, но понякога цената не е само резултат на логически доводи а и на емоционални решения от резки външни фактори.

Коментар

• В колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                      Е признавам, това вече е нова теза по темата...

Досега се нагледах на "чукари, Мусала, и реална цена 50 стотинки на декар", но това с лихвите сцепи наистина (е не като чукарите, но все пак...).

Как лихвите на ЕЦБ и ФЕД ще повлияят ?

Айде там, цени на зърната, субсидии, сантимент на земеделците и т.н.... ама лихвите на ФЕД....

Май вече съвсем се чудите какво да измислите....
                      Е какво не разбираш - вдигат лихвите (дали и кога друг въпрос) -> борсите на Запад тръгват надолу -> повличат и БФБ -> Адванса придобива по реална цена...Поради хлабавата парична политика някои акции са сериозно надценени; умниците нека кажат дали Адванса не е сред тях?

Коментар

• Зърнените пазари са най-важни, много важни. След това колко са рентабилни земеделците.
                        Субсидиите паднаха и сега не са особен фактор за зърнопроизводителите.
                        Те са важни за дребните фермери, но точно те няма как да купуват много земя.
                        Last edited by fortiss; 24.06.2016, 08:33.

Коментар

• Хааа това за лихвите е за друга тема- вицове- велико е

Коментар

• Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение
                            Хайде не се заблуждавайте - едно вдигане на лихвите от ЕЦБ и ФЕД с даже 0.25% ще смъкне сериозно акцията; както разбира се и други акции. Кога ще стане е друг въпрос, но при сегашните лихвени нива акцията няма да ходи твърде много надолу.
                            Е признавам, това вече е нова теза по темата...

Досега се нагледах на "чукари, Мусала, и реална цена 50 стотинки на декар", но това с лихвите сцепи наистина (е не като чукарите, но все пак...).

Как лихвите на ЕЦБ и ФЕД ще повлияят ?

Айде там, цени на зърната, субсидии, сантимент на земеделците и т.н.... ама лихвите на ФЕД....

Май вече съвсем се чудите какво да измислите....

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                              Нещо не ми стана ясно как всяка година ще има и + от лизинг 7 мил. и печалба от продажби по 5 мил..криви са ти сметките. Реалистичния дивидент би бил 5-8 стотинки освен ако не тръгнат масово да продават/което пък ще намали земята/. Ако пък пазара на земя зацикли ..
                              ДЕКС, за миналата година има 3,8 мио от лизинг, тази година мисля са 9 хил. Декара по 1500 e 13,5 мио ( a годината не прикл. Още) прибави приходите от ренти и текущите от продажба на земя и си направи сам сметката.........не си мв разбрал в предишния пост.....то и аз така съм го написал де.......

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
                                f
                                Интересно как ще се промени цената на ЗЗ при така жадуваната инфлация
                                Един от най добрите хеджове е за това, със сигурност по добър от златото.

Farmland offers an excellent hedge against inflation. Many investors face the challenge of simply maintaining the wealth they have already built. The threat of inflation can strongly impact an investor’s real worth. Surprisingly, farmland has been a higher returning, lower risk investment than gold in the long run. Farmland provides returns similar to stocks but with similar risk levels to bonds. Over the past 100 years, farmland has only decreased in value three times: during the great depression, the inflation crisis of the early 1980s and most recently during the housing crisis of 2008/2009. Despite three bumps in the road over the past 100 years, historical US farmland returns are one of the most attractive asset classes that compares favorably with more traditional assets such as stocks and bonds. Over the last 20 years, American farmland has provided a total return to investors of 12.4% that is a combination of appreciation and current income from cash rental contracts. Similar long term appreciation in farmland has been experienced in Europe, South America, and Australia. Research shows a positive correlation between US farmland and the Consumer Price Index (CPI). Farmland’s correlation to the CPI exceeds that of stocks, bonds, and non-farm real estate. The farmland asset class has many of the characteristics of an inflation-indexed bond (high positive inflation correlation, and consistent real returns).
                                http://piafarmland.com/piawp/wp-cont...tion-Hedge.pdf
                                http://www.moore-warner.com/farmland-investing-guide/

Коментар

Working...
                                X