If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Адванса е за средно-, и дългосрочни инвеститори ... Сякаш като си купиш реална земя всяка година я продаваш и купуваш ,респ. увеличаваш рентата и т.н ..
Форти гледа нещата от гледна точка на зърнопроизводител ,а не от страната на рентиер/арендодател/ ...То е ясно, че ръстът в цената на земята няма да е без край
Повече ме притеснява съдбата на ЕС ,респ. земеделските субсидии и т.нар. програми ,защото от там има изкривяване на реалността
субсидиите и програмите изкривяват пазара, но тях ги има на много места по света, не само в ЕС
не точно то гледна точна ка зърнопроизводител, макар, че те движат основно пазара и тяното състояние е най-важно
Адванса е за средно-, и дългосрочни инвеститори ... Сякаш като си купиш реална земя всяка година я продаваш и купуваш ,респ. увеличаваш рентата и т.н ..
Форти гледа нещата от гледна точка на зърнопроизводител ,а не от страната на рентиер/арендодател/ ...То е ясно, че ръстът в цената на земята няма да е без край
Повече ме притеснява съдбата на ЕС ,респ. земеделските субсидии и т.нар. програми ,защото от там има изкривяване на реалността
Ми ето ти например от преди 7г, близо 1/3 са нечитави планински канари.
Това попречи ли на дружеството да продаде досега 90% от тоя портфейл на средна 55-60% премия спрямо средната цена за страната по нси ?
Ми не....
-Не трябва да ги оборваме , а трябва да се разпределяме правилно по полето и да ги оставим да забиват "остри" сервизи - най обичам
от последният бюлетин: отдадена земя под аренда 80,20% , Дек 2012 - 92%. Всеки който е наясно с пазара на зем. земя ще ти каже,че няма читава ниви, които да не се обработват. Тези 20% които не са отдадени под аренда какви са ?
Ми ето ти например от преди 7г, близо 1/3 са нечитави планински канари.
Това попречи ли на дружеството да продаде досега 90% от тоя портфейл на средна 55-60% премия спрямо средната цена за страната по нси ?
Ми не....
Към 31 март 2009 инвестиционните имоти на Дружеството включват: земеделска земя с площ приблизително 263,034 декара на стойност 89,821 хил. лв...
Към края на първото тримесечие на годината, Дружеството има сключени за стопанската 2008-2009 година договори за наем и аренда на 180 087 декара, които съставляват 68,47% от земите, закупени до момента. Средният размер на арендното/наемното плащане за стопанската година е в размер на 20 лв/дка,
от последният бюлетин: отдадена земя под аренда 80,20% , Дек 2012 - 92%. Всеки който е наясно с пазара на зем. земя ще ти каже,че няма читава ниви, които да не се обработват. Тези 20% които не са отдадени под аренда какви са ?
10% новозакупени от миналата година
~ в началото бяха 212хил. дка а сега са 232+ мисля
Имат и около 10 хил. Декара отдадени на лизинг това са 4% от общата земя. Рентата от тзи декари мисля не я включват като отдадена под наем земя.Продажбата на лизинг е на по висока цена но и рентите отиват за лизингополучателя според мен
ето я разликата между човек, който си седи в офиса и чете каквото му дадат и друг който е на място и разполага с реална информация от първа ръка като Форти.
Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
.
В това също ще чакам с нетърпение да ме убедиш на 200%. И с колко ?
След продажбата на над 230К дка последните 6г аз също мисля че има влошаване в качеството на притежавания портфейл земя в сравнение с преди 7-8г, но е не повече от 5-6% максимум.
Основание за това ми дава сравнението на ежегодните сводки за притежаваните земи по категории.
Друг е въпроса ако не им вярваш ( то в какво ли да не се съмнява човек на бфб...), но имайки предвид че продаденото за тоя период и като обем и като премия спрямо пазарните цени за съответните години е достатъчно показателно - за мен си отговарят на реалността.
Коментар