If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
E ти си много булиш бе, при мене е отдавна 1/5 само от първоначалното.
Инак за фармата не си прав - това е по-доброто, особено за дребния вложител !!!
Колко годишна гаранция искаш ?
Ти добре ли си
Атерката е несравнимо по сейфти и профитна не само от стандартна а и от елитна банка.
Дори и когато съм мечи настроен (средносрочно) към артията не мога да го отрека.
Моите почитания, но ми се струва, че Геко ще се окаже прав. Партито и апогея се изядоха. Май тренда е по-вероятно за надолу Дано греша
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Фармата бе просто пример за ликвидационен дивидент. Ако предпочитате може да се даде същия пример с Албена примерно. Все едно Албена да си продава хотелите /както Фармата да продава машините/ и с това да плаща дивидент, който да смятате като доходност.
Иначе Фармата я харесвам, но това обратно изкупуване много изкриви цената. Не случайно само те изкупуват на тези цени.
Инструментите за печалба на Фармата са машините, на Атерата са земите - нищо некоректно не виждам. Гледам, че сте се надъхали и будя само злоба, за това ще оставя тази тема. Пак повтарям - имам Атера, но вече само на 30% от първоначалната ми инвестиция. Всеки си знае.......
18% не е зле, но е доста близко до гарантирано получаемия дивидент в една стандартна банка. Само за +10 риска е прекалено голям.
Ти добре ли си
Атерката е несравнимо по сейфти и профитна не само от стандартна а и от елитна банка.
Дори и когато съм мечи настроен (средносрочно) към артията не мога да го отрека.
Е - то не може всеки път 18% дивидентна доходност. не ме притеснява, защото - както ногократно споделих - аз пазарувал средно на 2.3 кинта, хем последните пакети купувах на високите нива. След тазгодишният дивидент и догодиновият, реално акцията ми вече ще струва максимум 1.6 - което е повече от добре за акция, зад която стоят такива могъщи активи.
18% не е зле, но е доста близко до гарантирано получаемия дивидент в една стандартна банка. Само за +10 риска е прекалено голям.
Advance Terrafund sells 147 ha of land at an average €5202/ha in July (NEGATIVE)
In July Advance Terrafund sold 1 469 daa (147 ha) of farmland at an average price of BGN 1017/daa (€5202/ha), continuing to fall short of the indicative sales target announced by the management. For January-July the company sold 6 288 daa of land, or 13% of the 50k daa of land, which the REIT was expected to sell in 2013 according to the management guidance. The average sale price for July was up 28% YoY and down 10% MoM. During the month of July the REIT bought 2 185 daa (219 ha) of land at an average price of BGN 728/daa (€3722/ha), up 25% YoY and 12% MoM. We note that monthly prices for both sale and purchase could be influenced by the quality and location of landplots and thus are not fully indicative of trends. As of end-July Advance Terrafund owned 248 191 daa of land, purchased at an average price of BGN 331/daa. The company had rented 188 851 daa or 76% of its total farmland portfolio at an average rent of BGN 30.05/daa, flat MoM and up 12% YoY.
Еееее, много некоректно сравнение... Не можеш да сравняваш производствена компания като Фармата с АДСИЦ, чиято цел е търговия със земя.
Инструментите за печалба на Фармата са машините, на Атерата са земите - нищо некоректно не виждам. Гледам, че сте се надъхали и будя само злоба, за това ще оставя тази тема. Пак повтарям - имам Атера, но вече само на 30% от първоначалната ми инвестиция. Всеки си знае.......
Еееее, много некоректно сравнение... Не можеш да сравняваш производствена компания като Фармата с АДСИЦ, чиято цел е търговия със земя.
Фармата е компания, която произвежда лекарства (за което си купува ДМА - машини) и според това колко добре прави това (да произвежда лекарства) се оценява акцията й. АТЕРА-та е АДСИЦ, чиято цел е да купува и продава земя и според това колко добре прави това (да продава земя) се оценява акцията й.
Подвеждащо е да сравняваш продажбата на земя на АДСИЦ с продажбата на производствените активи (машините) на производствено предприятие.В крайна сметка, основната цел на Адванса е именно такава - да продава земите, които купува и всеки който е инвестирал или обмисля да инвестира в акцията е наясно с това....
Въпроса е колко струват тези 250 хил.дка земя, която ще бъде продадена рано или късно... и респективно по колко ще донесе на всяка една от наличните 85 млн.акции... Наличния кеш (промяне се с времето - в момента е около 40 млн.лв.) и годишните приходи от наеми и лихви са само екстри и усложняващи калкулацията фактори, но така или иначе основното е колко струва земята, която така или иначе ще се продаде.... но да сравняваш земята с машините е наистина подвеждащо....
Тия 40 КБ са ного важни.
- От една страна - при ликвидация - това близо половин лев на акция.
- От друга - ако падне земята до около 400 кинта, с тия пари могат да се купят още 100 000 дка. Ако тогава земята се даде под аренда на 90%, това ще ни носи по 13-14 стинки дивидент само от ренти. Ако към тях добавим и неголеми продажби с неособено големи печалби, пак ще се събират 18-20 стинки дивидент годишно - доволно.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Импе, цените в момента на земеделската земя са далеч от отчетите, които четем - сринали са се и това може да продължи. През следващите 1,2,3 г. няма да правят подобни печалби от продажби /да не говорим, че последните им покупки може би ще излезнат дори на загуба/. При това положение се разчита на аренда, която дава 6 ст. дивидент приблизително. При 2,30 лв какво правим?
На кого бе Импе и на каква цена?
П.С. Не обърна внимание на поста в София комерс! Пак повтарям - нещо Бойко, нещо карате, нещо спад, нещо ...... Енергони.
Мнението ми НЕ е препоръка за търгуване на ценни книжа!!!
И колко ще срине земицата - 100 кинта на декар ли? Бая трябва да падне, че дапродават на загуба, спрямо средната си цена. Стига всява паника, Процентов.
Апропо - за да избягам аз на загуба (ако тръгна да бягам) трябва да продавам на 1.8 сега... как го виждаш да падне толкова, при дивидент догодина 22-28 стинки?
Импе, а при твоята средна 2,30 лв как виждаш реален дивидент 6-9 ст./без продажби, които не се знае в бъдеще колко ще бъдат/? Всичко над това е ликвидация - т.е. да се радваш бате Оги да си разпродава машините и да дава дивиденти с парите. А на колко би ги разпродавал след 1 г., а след 2??? И какво П/Б би останало?
Фармата е компания, която произвежда лекарства (за което си купува ДМА - машини) и според това колко добре прави това (да произвежда лекарства) се оценява акцията й. АТЕРА-та е АДСИЦ, чиято цел е да купува и продава земя и според това колко добре прави това (да продава земя) се оценява акцията й.
Подвеждащо е да сравняваш продажбата на земя на АДСИЦ с продажбата на производствените активи (машините) на производствено предприятие.В крайна сметка, основната цел на Адванса е именно такава - да продава земите, които купува и всеки който е инвестирал или обмисля да инвестира в акцията е наясно с това....
Въпроса е колко струват тези 250 хил.дка земя, която ще бъде продадена рано или късно... и респективно по колко ще донесе на всяка една от наличните 85 млн.акции... Наличния кеш (промяне се с времето - в момента е около 40 млн.лв.) и годишните приходи от наеми и лихви са само екстри и усложняващи калкулацията фактори, но така или иначе основното е колко струва земята, която така или иначе ще се продаде.... но да сравняваш земята с машините е наистина подвеждащо....
Без продажби няма да остане, това е ясно. Дивиденти под 18-20 стинки надали ще има. Ликвидация не мислят да правят, напротив - ще използват спадовете, за да купуват. За да има ликвидация - някой трябва да поиска да купи всичкото земя или почти всичкото - че и да предложи поне 1 Б за декар: смятай тогава няма ли да сме на далавера от ликвидация, като се има предвид, че в компанията има и сухо.
Импе, цените в момента на земеделската земя са далеч от отчетите, които четем - сринали са се и това може да продължи. През следващите 1,2,3 г. няма да правят подобни печалби от продажби /да не говорим, че последните им покупки може би ще излезнат дори на загуба/. При това положение се разчита на аренда, която дава 6 ст. дивидент приблизително. При 2,30 лв какво правим?
На кого бе Импе и на каква цена?
П.С. Не обърна внимание на поста в София комерс! Пак повтарям - нещо Бойко, нещо карате, нещо спад, нещо ...... Енергони.
Мнението ми НЕ е препоръка за търгуване на ценни книжа!!!
Импе, а при твоята средна 2,30 лв как виждаш реален дивидент 6-9 ст./без продажби, които не се знае в бъдеще колко ще бъдат/? Всичко над това е ликвидация - т.е. да се радваш бате Оги да си разпродава машините и да дава дивиденти с парите. А на колко би ги разпродавал след 1 г., а след 2??? И какво П/Б би останало?
Без продажби няма да остане, това е ясно. Дивиденти под 18-20 стинки надали ще има. Ликвидация не мислят да правят, напротив - ще използват спадовете, за да купуват. За да има ликвидация - някой трябва да поиска да купи всичкото земя или почти всичкото - че и да предложи поне 1 Б за декар: смятай тогава няма ли да сме на далавера от ликвидация, като се има предвид, че в компанията има и сухо.
Импе, сегашната цена на акцията отчита и очаква точно тази, 18% дивидентна доходност да се случва и за в бъдеще. Поне такива са сантиментите по позицията според мен.
Не мисля, драги приятелю.
18% годишна доходност от дивидент: та това е противоестествено, макар че аз съм виждал и ного по-сосна.
В нормалният свят и на 8% подскачат до небето.
Е - то не може всеки път 18% дивидентна доходност. не ме притеснява, защото - както ногократно споделих - аз пазарувал средно на 2.3 кинта, хем последните пакети купувах на високите нива. След тазгодишният дивидент и догодиновият, реално акцията ми вече ще струва максимум 1.6 - което е повече от добре за акция, зад която стоят такива могъщи активи.
Коментар