IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    има сделки, които се изповядват сега или предстои да бъдат изповядани и цената е под 1000лв
    Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
    Въпросът е каква е тенденция, дали предходните месеци си били пика и дали юли е единичен спад или е началото на спада...ще поживеем, ще видим...
    Според мен, предвид намалените печалби на земеделците поради ниските цени (въпреки добрите добиви), вероятно е възможно да има някакъв спад на средните продажни цени през второто полугодие на година на пазара на земеделска земя, но пък точно Адванс ще продава под 1000 лв. както прогнозира Fortiss не мога да кажа... по-скоро си мисля, че Атера ще отложат продажбите за догодина, отколкото да продават под 1000 лв.

При преценката на продажните цени обаче следва да вземем предвид среднопретеглените такива. Защото дори да има "нови" сделки на по-ниски цени, смятам че те ще са малки като обем (декари), което на годишна база няма да намли толкова печалбите на декар

Все пак ако си спомняте, месец Май беше обявено, че има предварителни договори за около 15-16 000 дка при средна цена 1150 лв. Според мен при изповядване на тези сделки (към момента видимо тези сделки още не са финализирани според шестмесечния отчет и месечните бюлетини), средната продажна цена за второто полугодие също ще бъде доста прилична....

Според мен дори само тези сделки да се финализират, печалбата за годината ще бъде доста добра и оттам дивидента.... което ме води на мисълта, че може би Атера няма да продават земи на ниски цени.

При продадени до момента ~6300 дка и предварителни договори до края на годината за още 15-16000 дка, това прави около да речем 22000 дка., които ще са реализирани при цени около 1100 (продажната цена до момента) - 1150 лв./ дка (обявената цената на предварителните договоори).

Да речем че средната стане 1125 лв. (въпреки че по-големия обем декари по предварителните договори ще направи среднопретеглената вероятно по-висока). При средна балансова стойност на земите в момента от около 325 лв., това прави брутна печалба от 800 лв./ дка.

При 22000 продадени дка., това са 17,6 млн.лв.... те биха дали един приличен дивидент от 20,6 ст. . Като се добавят около 7-8 ст. от рента. Имаме едни 28-29 ст. печалба.... ако разпределят само 90 % от него (а не 100 % като тази година), имаме до момента около 25-26 ст. дивидент до момента.

Естествено ще имаме и малко разходи (външни услуги, заплати и др.), но те пък да кажем ще се коменсират от един немалък приход от лихви за свободните пари.... все пак има едни ~40 млн.лв. в момента, които според мен носят немалко лихвени приходи.... а тези депозити бяха над 80 млн. за периода януари-юни преди да се разпредели дивидента.... само към 30.06.2013 г. приходите от лихви са си 1670 хл, което си е почти 2 ст. дивидент на акция.

====
    Малко се отнесох в много калкулации... мисълта ми беше, че ако до момента мениджмънта е осигурил едни 25-26 ст. дивидент за догодина, не мисля че ще тръгнат да продават земя за под 1000 лв/дка.... или поне за мен не би било логично...Или ще си тъсят продажби на 1100-1150 лв., или ще "хлопнат кепенците за тази година" и след като са осигурили тези 25-26 ст. за догодина, ще чакат 2014 г. за нови продажби....

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
      Ако не бъркам в сметките, това са средните цени на продажби /не знам що не ги обявяват, ами трябва да си ги смяташ/:

юли 1017 лв. - 1469 дка
      юни 1133 лв. - 279 дка
      май - няма
      април 1148 лв. - 1626 дка
      март 1104 лв. - 2163 дка
      февруари 1200 лв. - 751 дка
      януари - няма
      Не бъркаш.... ето ти още малко сметки:

1.) средна цена на продажба: 1 108 лв. / дка
      2.) средна стойност на придобиване на земята: 324 лв./ дка (за 2013 г.)
      = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
      3.) средна печалба на дка.: 784 лв./ дка

Коментар

• Въпросът е каква е тенденция, дали предходните месеци си били пика и дали юли е единичен спад или е началото на спада...ще поживеем, ще видим...

Коментар

• има сделки, които се изповядват сега или предстои да бъдат изповядани и цената е под 1000лв

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
            Ако не бъркам в сметките, това са средните цени на продажби /не знам що не ги обявяват, ами трябва да си ги смяташ/:

юли 1017 лв. - 1469 дка
            юни 1133 лв. - 279 дка
            май - няма
            март 1104 лв. - 2163 дка
            януари - няма
            значи да го разбирме като няма продажби на Атера под 1000 лева декара досега

Коментар

• Ако не бъркам в сметките, това са средните цени на продажби /не знам що не ги обявяват, ами трябва да си ги смяташ/:

юли 1017 лв. - 1469 дка
              юни 1133 лв. - 279 дка
              май - няма
              март 1104 лв. - 2163 дка
              януари - няма
              Last edited by dex; 16.08.2013, 14:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от iv7771950 Разгледай мнение
                Все едни и същи коментари чета от ден...два ...Някой тук май манипулира за да смъкне цената....явно си е продал акциите и е в изчакване да си напазарува по-ефтинко....е нещата са се променили....още ще чакате...
                А ти що се манипулираш ? Слабички са ти ангелите ли
                Ако визираш мене - това е най голямата ми акция

Коментар

• Адванс Атера АДСИЦ

Все едни и същи коментари чета от ден...два ...Някой тук май манипулира за да смъкне цената....явно си е продал акциите и е в изчакване да си напазарува по-ефтинко....е нещата са се променили....още ще чакате...

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Нали знаеш - кьорав карти не играе.

Що за заювец би продал на 2.06 ??? - Да си носи последствията.
                    Е нали точно ти ми се спореше преди година че на 1.8 било балонирано

Сега пазарните условия не са толкова благоприятни.
                    Почему да нема още заювци на 1.96 та и на 1.86 дори ?
                    При калпава БГ реколта 2014 дори и стада зайци на 1.66 могат се появят, що не...

Коментар

същите думички съм ги чел и в темата на "саламаджийницата"
                      Да, ама компанията не е същата.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Той си тръгна, ми си взе и бутилките с него
                        пълно за празно
                        http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

Коментар

нали сервитьорът си тръгна
                          кой да сервира???
                          Той си тръгна, ми си взе и бутилките с него

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Но някой още се мотат около масата и се чудят, ама защо никой не сервира питиета повече.
                            нали сервитьорът си тръгна
                            кой да сервира???

Коментар

• Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнение
                              Помниш ли какво казваше Геко - партито приключва
                              Но някой още се мотат около масата и се чудят, ама защо никой не сервира питиета повече.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                                Нали знаеш - кьорав карти не играе.

Що за заювец би продал на 2.06 ??? - Да си носи последствията.
                                Помниш ли какво казваше Геко - партито приключва
                                http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

Коментар

Working...
                                X