Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Първоначално изпратено от dex
Разгледай мнение
При преценката на продажните цени обаче следва да вземем предвид среднопретеглените такива. Защото дори да има "нови" сделки на по-ниски цени, смятам че те ще са малки като обем (декари), което на годишна база няма да намли толкова печалбите на декар
Все пак ако си спомняте, месец Май беше обявено, че има предварителни договори за около 15-16 000 дка при средна цена 1150 лв. Според мен при изповядване на тези сделки (към момента видимо тези сделки още не са финализирани според шестмесечния отчет и месечните бюлетини), средната продажна цена за второто полугодие също ще бъде доста прилична....
Според мен дори само тези сделки да се финализират, печалбата за годината ще бъде доста добра и оттам дивидента.... което ме води на мисълта, че може би Атера няма да продават земи на ниски цени.
При продадени до момента ~6300 дка и предварителни договори до края на годината за още 15-16000 дка, това прави около да речем 22000 дка., които ще са реализирани при цени около 1100 (продажната цена до момента) - 1150 лв./ дка (обявената цената на предварителните договоори).
Да речем че средната стане 1125 лв. (въпреки че по-големия обем декари по предварителните договори ще направи среднопретеглената вероятно по-висока). При средна балансова стойност на земите в момента от около 325 лв., това прави брутна печалба от 800 лв./ дка.
При 22000 продадени дка., това са 17,6 млн.лв.... те биха дали един приличен дивидент от 20,6 ст. . Като се добавят около 7-8 ст. от рента. Имаме едни 28-29 ст. печалба.... ако разпределят само 90 % от него (а не 100 % като тази година), имаме до момента около 25-26 ст. дивидент до момента.
Естествено ще имаме и малко разходи (външни услуги, заплати и др.), но те пък да кажем ще се коменсират от един немалък приход от лихви за свободните пари.... все пак има едни ~40 млн.лв. в момента, които според мен носят немалко лихвени приходи.... а тези депозити бяха над 80 млн. за периода януари-юни преди да се разпредели дивидента.... само към 30.06.2013 г. приходите от лихви са си 1670 хл, което си е почти 2 ст. дивидент на акция.
====
Малко се отнесох в много калкулации... мисълта ми беше, че ако до момента мениджмънта е осигурил едни 25-26 ст. дивидент за догодина, не мисля че ще тръгнат да продават земя за под 1000 лв/дка.... или поне за мен не би било логично...Или ще си тъсят продажби на 1100-1150 лв., или ще "хлопнат кепенците за тази година" и след като са осигурили тези 25-26 ст. за догодина, ще чакат 2014 г. за нови продажби....
Коментар