IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
    1. Брокерите никога не са имали дума пред банката. Оценката я правят от самата банка или си наемат оценител да я свърши. В голяма грешка си ако мислиш, че някой пита брокера, да дам ли кредит за тоя имот или не

2. Никога не съм чувал брокер да е подавал данни към НСИ.

......
    Ъмм,

аз се сещам само за една баМка, която поддържа на щат оценител, всички останали ползват външни оценители, но не се сещам за случай, в който оценителят да не е и брокер, па не знам - може да съм изтещял

По т.2 ей ти кратък пасаж от методологията на НСИ как се изчисляват данните:
    .........
    б/ Извадка от фирми (агенции) за недвижими имоти. Предоставянето на
    данните е задължително за фирмите. Извадката включва фирми с регистрация по
    Булстат, които се явяват големи и активни посредници на пазара в областните градове.
    .........
    Обработват се данните от ТСБ
    и се получават изходни таблици и обобщени резултати. Съхраняват се и се публикуват
    тримесечни резултати в съответствие с установения ред в НСИ.
    Изследването се провежда на анкетен принцип. Регистрирането на цените на
    жилищата се осъществява от квалифицирани служители (регистратори) на ТСБ, които
    събират информация за реално продадени жилища (апартаменти) с предварително
    подбрани параметри, характеризиращи най-точно пазара. Информацията е извадка от
    действително осъществени продажби. Регистраторите посещават фирмите до 5-о число
    на януари, април, юли и септември и попълват в анкетни карти данни за
    наблюдаваните типове жилища, продадени през изтеклото тримесечие. Данните за
    жилищата са анонимни и служат само за целите на изследването. В анкетните карти се
    посочват: цена на жилището, квартал (зона) на града, конструкция на сградата,
    жилищна площ, брой стаи, състояние, етаж, изложение, начин на отопление, наличие
    на асансьор и други характеристики.
    ........
    http://www.nsi.bg/img/MRUBRIK/Homes_Method_3.pdf

По останалото не ми се коментира, че нямам време сега, па и гледам разни субекти чели-недочели ми се мятат по врата с комични коментари.

П.П. Предполагам сам ще забележиш, че не е трудно да се манипулират данните, които отчита НСИ предвид методиката им в зависимост от желанията за "посока".

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от PIMP Разгледай мнение
      Веско, ти от две години твърдиш, че цените не са паднали така ли? Няма намерение да те апострофирам, нито пък имам днес време за спорове. Хората могат да си държат цени от 2500Е, но едва ли някой ще им ги купи, а по статистика цените са паднали над 30%
      Уфффффф! Стига сте повтаряли глупости бе. Паднали са ви сайвантите на село. Чак си напрайх труда да пусна един филтър в имоти, може пък докато съм дремал на плажа да са се сринали. Под 1000 евро с общите части обяви НЯМА!

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
        За да ти отговоря ще ползвам цитат на един форумен трол

Ади сега се разходи по центъра и виж колко са паднали!
        Веско, ти от две години твърдиш, че цените не са паднали така ли? Няма намерение да те апострофирам, нито пък имам днес време за спорове. Хората могат да си държат цени от 2500Е, но едва ли някой ще им ги купи, а по статистика цените са паднали над 30%

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
          Офф ...

абе, бебе Джей - ти на халосан ли се прайкаш?

Само няколко въпроса:

1. Кой прави имотна оценка пред баМката? ( продавача или "лицензиран" оценител, демек брокер?

2. Кой подава данните към НСИ, на чиято база после те отчитат данните всяко тримесечие? ( АНИ-та или пак продавача ).

3. От всички обяви по имотните портали колко са от частни лица ( продавачи ) и колко са от брокери като дял?

4. Може ли продавач на индивидуален принцип да разполага с рекламен бюджет и да не слиза от всички медии в продължение на години почти всеки ден, където охотно и небрежно се подсказват "верните" цени?

П.П. Много те харесвам и поддържам една камара твои позиции, ама ако не си заинтересована страна по имотките по-добре не ги коментирай, че ми е кофти да ти виждам високото ниво по други теми, а тук ... ( но комент ). Става ми кофти

Или поне кажи "Момчета, вадя си 'лебеца с имотки и на база моя опит и наблюдения очаквам да се случи еди-какво си .." <-- тогава ще те разбера

П.П.П. Темата е много дълга, но накратко от точка 1 и 2 е видно, че цените се определят основно от държавата, баМките и посредниците по веригата като брокитата.

Когато в БГ-стан видя като масово явление, че няма разлика между цена на сделката, данъчна оценка и баМковата ипотечна оценка ( айде да не е ликвидационната им ), тогава ще повярвам в пазарните принципи, които застъпваш, че имотния маркет в БГ-стан е на търсене и предлагане, продавач и купувач.

За домашно си помисли за колко имотни сделки под данъчна оценка се сещаш и после можем да продължим да коментираме кой определя цената на имотките? После може да помислиш за колко оценки на ипотека под данъчна оценка се сещаш тоже. Демек, продавачът е последният, за който се сещам по веригата дет' блее в хора ...
          1. Брокерите никога не са имали дума пред банката. Оценката я правят от самата банка или си наемат оценител да я свърши. В голяма грешка си ако мислиш, че някой пита брокера, да дам ли кредит за тоя имот или не

2. Никога не съм чувал брокер да е подавал данни към НСИ.

3. Брокерите рекламират чрез обяви (те са платени в 95%), но цените са цените които обявят продавачите. Че нали ако надуе цената без да е казал на продавача оня ще му каже - Алооо, ти що така, тоя имот е мой.

4. Не знам как е при вас, но тук разходите на една агенция са от 2 000 до около 10 000 на месец, а може и повече. Всичко това заради рекламата, заплати, телефони, коли, бензин и т.н.
          Точно и за това казвам, че много зависи кои точно имото ще се рекламират. Иначе всякакви безумия има.

5. "Когато в БГ-стан видя като масово явление, че няма разлика между цена на сделката, данъчна оценка и баМковата ипотечна оценка ( айде да не е ликвидационната им ), тогава ще повярвам в пазарните принципи, които застъпваш"

Ако смяташ, че в САЩ или Великобритания е другояче, в грешка си. Ако бе така както казваш навън, нямаше да им фалират банките и да капят като гнили круши.
          Тези месеци една позната от Хамбург ми обяснява как се наема апартамент в града.
          Прекръстих се и се моля и тук да не става така, че ще ми е жал за младите семейства. В Бърно, Чехия е още по-зле. Тук слава богу има малко по-голям избор.

6. Данъчната оценка най-малко има общо с брокерите. Тях тя просто не ги касае, защото не те плащат данъците. Те си плащат техните си данъци и такси за лиценз, а не тия на имотите или нотариалните такси.

В заключение ми дойде на ума - Най-близко може би до пазарът на имоти е пазарът на автомобили, нови и употребявани.
          Там е същото такова лъскане, надлъгване, реклама, пазарене, по-ниски оценки, или по-високи, всичко като с имотите. Както за някой таралясник може по чудо да се вземе някаква супер цена от някой наивник, така и за нова запазена кола може да не се намери продавач дори на добра цена.

А за прането на пари, както каза един колега .. ооооооооо.... ... тук в един миг такива куфарчета и куфари с пари се разхождаха от някакви момченца и момиченца на по 20 години, че ..... Голямата перална обаче поне за мен мина в около 2005-2006 г. Тя тогава и на БФБ се вихреше с пъла пара

И искам да кажа, че хиляда мнения не могат да мръднат пазара, така че кой какво пише няма значение. Той ще пада или ще се качва, но това си зависи само от него, а не от нас.

ПС: и със самите данъчни оценки например държавата често също не е в час. Ако в един миг има малки оценки, после тя ги надува и се получават интересни ситуации когато данъчната оценка е по-голяма от реалната при някой имоти.
          Давам пример със себе си. Още на времето като купих моя, данъчната му оценка бе с около 40 % по-голяма от реалната. дори бъзиках шефката на данъчното, че ако искат може да им продам моя с 10% отстъпка и пак ще сме на давалвера и аз и държавата. После нещата изостанаха, а сега някъде и на места се припокриват, защото цените в района където живея са спаднали с около 50% в сравнение с 2006 минимум, ако не и повече

.... И само не упреквайте мен в опити за манипулации, защото може да се види в 2006-2007 година какво съм писал за имотите и дали ще има спад, точно когато всички крякаха, че ще се качват още и още
          Last edited by Jay Gould; 20.10.2010, 14:53.
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от PIMP Разгледай мнение
            Е като не си оптимист за РБ на какво се базира оптимизма ти за НИ, а това че цените не падали е смешно твърдение.
            За да ти отговоря ще ползвам цитат на един форумен трол
            Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
            Масови цени 1000 евро не е имало никога, never, nie, jamais, nunca, mai, никогда ...
            Ади сега се разходи по центъра и виж колко са паднали!

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
              С други думи,е спаднало търсенето,така ли?И брокерите не можаха да направат нищо,че да задържат цените,нали?Излиза,че не са всемогъщи и не те определят цените,а?

П.С.Аз никъде не скачам - поразрови се из коментари на брокери от преди 2.5-3 години и виж за какви цени говореха.
              Ще дам интересен реален пример от 2008 година за цените...

Сделка с имот за ремонт в Банишора 750 Е кв.м. Няколко месеца сделка на ул "Баба Неделя 8" за 5000 Е кв.м. . Който е от София се предполага, че знае коя е тази улица...ако ли не питай Google Earth...
              Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
                Масови цени 1000 евро не е имало никога, never, nie, jamais, nunca, mai, никогда, ти къде скачаш на 2 000 евро? Иначе цените започнаха да падат, защото банките спряха да кредитират. Брокерите бяха зомбирали народа, много малко хора знаехме какво ще стане, а преобладаващата част от хората вярваха на брокерите и тези, които имаха възможност да теглят кредит, го направиха.
                С други думи,е спаднало търсенето,така ли?И брокерите не можаха да направат нищо,че да задържат цените,нали?Излиза,че не са всемогъщи и не те определят цените,а?

П.С.Аз никъде не скачам - поразрови се из коментари на брокери от преди 2.5-3 години и виж за какви цени говореха.
                Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                  И един въпрос към Защончо.Защо,когато на пика на пазара брокерите вещаеха още покачване и едва ли не масови цени над 2000 евро,това не се случи,а цените започнаха да падат?Нали брокерите са всемогъщи,нали те движат пазара и определят цените?
                  Масови цени 1000 евро не е имало никога, never, nie, jamais, nunca, mai, никогда, ти къде скачаш на 2 000 евро? Иначе цените започнаха да падат, защото банките спряха да кредитират. Брокерите бяха зомбирали народа, много малко хора знаехме какво ще стане, а преобладаващата част от хората вярваха на брокерите и тези, които имаха възможност да теглят кредит, го направиха.

Коментар

[FONT="Lucida Sans Unicode"]

Еми като стъкмяват оценката, защо ги изключваш? Точно защото не носят отговорност, оценителите спокойно надуват цените. И после и банката, и купувача минават през n-найсе продажби, докато стигнат до реалната цена. С предвижданите промени в закона това може да се промени към по-добро
                    Защо според теб банката има изгода от кредитиране на надценен имот?
                    Те големите фирми правят големи фокуси, не се бутай там, където не разбираш как са нещата.
                    Мъдро изказване!

• НИ винаги са били и ще са удобен начин за "осветляване" на пари - получаваш подкуп 200 000, продаваш си панелката 66 кв. за 300 000 лв. и ето ти ги парите изпрани. Брокерите, адвокатите и нотариусите само гледат как един куп пари минават от един човек в друг и след като го видят няколко пъти, започват да вярват, че наистина един имот струва толкова пари.
                    Едва ли брокерите имат участие в такива сделки, а и те са прекалено малко за да повлияят на пазара.

• Масовата психоза се поддържа и от сайтове като imot.bg и imoti.net. Всеки потребител се е консултирал със средните цени за даден квартал и по-глупавите от тези потребители вярват, че това са реални цени. Средната цена се вдига с много наивен трик, като се пускат свръх надути обяви, като тези по-долу например:
                      Двустаен в Дървеница, 64 кв.м за 6 005 760 лв. Квадратът идва на 93 840 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...292&f1=details
                      Едностаен в центъра, 53 кв.м за 11 397 650 лв. Квадратът идва на 215 050 лв. С парите за тоя апартамент можеш да си построиш цяло ваканционно селище http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...441&f1=details
                      Тристаен в Дървеница, 104 кв.м за 15 858 960 лв. Квадратът идва на 152 490 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...905&f1=details
                      Тристаен в Центъра, 83 кв.м за 16 713 295 лв. Квадратът идва на 201 365 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...733&f1=details
                      Тристаен в центъра, 112 кв.м за 18 721 080 лв. Квадратът идва на 167 152 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...125&f1=details
                      Тристаен в Дървеница, 136 кв.м за 26 056 240 лв. Квадратът идва на 191 590 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...955&f1=details
                      С тия 26 млн.лв ще си построиш цялото блокче, блокчето до него, блокчето и до него и блокчето и до него и т.н...
                    има и обратните обяви :
                    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...435&f1=details

Пусни си сърч, няма да ги поствам всички.

ПС. От края на 2007 не съм брокер, но пак съм свързан с имотите.
                    Its only worth what someone else is willing to pay!

Коментар

Понеже си сравнително нов Стрелецо, ще те светна защо Марадни е по-скоро прав, а ти си по-скоро объркан форумен брокер.

Не можеш да се съгласиш, защото си брокер и не ти отърва.

Еми като стъкмяват оценката, защо ги изключваш? Точно защото не носят отговорност, оценителите спокойно надуват цените. И после и банката, и купувача минават през n-найсе продажби, докато стигнат до реалната цена. С предвижданите промени в закона това може да се промени към по-добро

Те големите фирми правят големи фокуси, не се бутай там, където не разбираш как са нещата.

Да бе да, Данчо да не е прост. Един апартамент се пуска на 4-5 цени в различни сайтове и след това се гледа за коя цена се обаждат най-много и дали за най-скъпата цена има обаждания. Брокерите са усвоили тарикатлъците по-добре от продавачите на коли в Горубляне и Дупница

Пазарът е изкривен поради съвсем други причини.
                      • Увеличеното кредитиране - когато се увеличи кредитирането в България, периода 2002+, получените пари трябваше да се оползотворят. Най-голяма част попаднаха в НИ. Увеличаващ се брой купувачи с пари, много по-бавно увеличаване на предлаганите апартаменти. Резултатът е балониране на цените - Да бе да, Данчо и апартамент, Па Па Па Па Па, Ама чакайте, аз си го избрах - а пък ние го купихме! Това го знаят и децата вече
                      • НИ винаги са били и ще са удобен начин за "осветляване" на пари - получаваш подкуп 200 000, продаваш си панелката 66 кв. за 300 000 лв. и ето ти ги парите изпрани. Брокерите, адвокатите и нотариусите само гледат как един куп пари минават от един човек в друг и след като го видят няколко пъти, започват да вярват, че наистина един имот струва толкова пари.
                      • Масовата психоза се поддържа и от сайтове като imot.bg и imoti.net. Всеки потребител се е консултирал със средните цени за даден квартал и по-глупавите от тези потребители вярват, че това са реални цени. Средната цена се вдига с много наивен трик, като се пускат свръх надути обяви, като тези по-долу например:
                        Двустаен в Дървеница, 64 кв.м за 6 005 760 лв. Квадратът идва на 93 840 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...292&f1=details
                        Едностаен в центъра, 53 кв.м за 11 397 650 лв. Квадратът идва на 215 050 лв. С парите за тоя апартамент можеш да си построиш цяло ваканционно селище http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...441&f1=details
                        Тристаен в Дървеница, 104 кв.м за 15 858 960 лв. Квадратът идва на 152 490 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...905&f1=details
                        Тристаен в Центъра, 83 кв.м за 16 713 295 лв. Квадратът идва на 201 365 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...733&f1=details
                        Тристаен в центъра, 112 кв.м за 18 721 080 лв. Квадратът идва на 167 152 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...125&f1=details
                        Тристаен в Дървеница, 136 кв.м за 26 056 240 лв. Квадратът идва на 191 590 лв. http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...955&f1=details
                        С тия 26 млн.лв ще си построиш цялото блокче, блокчето до него, блокчето и до него и блокчето и до него и т.н...

Цените се влияят от много работи. Ще видиш как след 2-3 години ще излязат наистина качествени апартаменти в наистина качествени сгради на нормални цени. И тези инвеститори, които не са продали на бума, а предлагат по-некачествена стока, ще научат по-болезнен начин някои уроци на капитализма. Както и някои лалугери, които си стискат хралупите

Посланието е следното: Един брокер фалира (постнал съм, че му разпродават офиса), щото пуска надути обяви и върви против пазара. Който иска да бъде като него, да продължава с надутите обяви.
                      аз лично без да претендирам да съм 100% прав имам 1 обяснение защо пазарът на НИ е толкова изкривен- заради алчността на предрпиемачи и брокери . Вижте най-простата сметка показва ,че от високите цени те са хората , които ще се уядат аз купувачът ще издуха супата много здраво. Брокерите няма как да не са в играта- колкото по -висока цената толкова по- голяма комисионна лапат. и това е порочен кръг ако съм прав. Алчността на българина е пословична и се проявява не само в този пазар ,а и на много други . има стоки в БГ , които с по 300-400% надценка , което е единствено в резултат на алчни търгаши.
                      когато цялата ти държава е пълна с алчни търговци и алчния стр. предрпиемачи нещата не отиват на добре .....

Коментар

• Първоначално изпратено от nikki Разгледай мнение
                        На това се казва да търсиш под вола теле. От обявлението е видно че собственик е частно лице, агенцията вероятно е наемател - а дали фалира, защо фалира и какво значи това за цените на недвижимите имоти... Имаш бъдеще в жълтата преса, там обичат подобни полети на мисълта.
                        Абе,то за Питанчо АНИ-тата са в основата на световната конспирацияТе водят всички продавачи и купувачи за носа и им казват за колко да купуват или продават.Чакай тия дни да се изтресе у вас някой брокер и да ти каже за колко ти е спазарил апартамента....и няма искам-неискам,щом брокера е казал значи е така

И един въпрос към Защончо.Защо,когато на пика на пазара брокерите вещаеха още покачване и едва ли не масови цени над 2000 евро,това не се случи,а цените започнаха да падат?Нали брокерите са всемогъщи,нали те движат пазара и определят цените?
                        Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                          .................
                          Не съм придобил доста имотки, поне не според моите критерии. Писал съм доста в други форуми какво съм придобил под никове Собственик 31 и SAHIB 31. Нямам намерение отново да се впускам в подробности освен ако не работиш в агенцията по вписвания
                          Темата все пок е какво понижение очаквате и аз в това се упражнявам. Обичам да свиря по тънките струни на сополанковците-влогари, които са дошли в Софето, след като са продали две наследствени ниви в Чепърчане и искат да купят мезонет в кв. "Иван Вазов".
                          Поздрави!
                          Такива пишман инвеститори могат само да ми свирят на свирката. Кажи едно мнение - ама конкретно - цени, дати и т.н. не да преливаш от пусто в празно и да свириш на хората на свирките. И някакви по актуални дати - не от 2002 - тогава цените бяха под 300$ на квадрат.

Коментар

Бертрам, не си разбрал. Посланието е следното: Един брокер фалира (постнал съм, че му разпродават офиса), щото пуска надути обяви и върви против пазара. Който иска да бъде като него, да продължава с надутите обяви.

На това се казва да търсиш под вола теле. От обявлението е видно че собственик е частно лице, агенцията вероятно е наемател - а дали фалира, защо фалира и какво значи това за цените на недвижимите имоти... Имаш бъдеще в жълтата преса, там обичат подобни полети на мисълта.

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
                              Естествено!
                              Това, че не съм съгласен със сривльовците, а и пазара показва, че цените не падат, не значи че съм оптимист за РБ.
                              Е като не си оптимист за РБ на какво се базира оптимизма ти за НИ, а това че цените не падали е смешно твърдение.

Коментар

• Понеже си сравнително нов Стрелецо, ще те светна защо Марадни е по-скоро прав, а ти си по-скоро объркан форумен брокер.
                                Първоначално изпратено от sagittarius Разгледай мнение
                                Тук не съм много съгласен с Маранди. Брокерите могат да се явяват коректив на самозабравили се продавачи, но чак пък да определят цени ...
                                Не можеш да се съгласиш, защото си брокер и не ти отърва.
                                Оценителите бих ги изключил, тъй като те изразяват само и единствено своето мнение и не носят отговорност за него. Единственото което могат да загубят е банката да спре да ги ползва. ПО настоящем, водени от своята алчност, те стъкмяват оценка на имота такава, че да удовлетворява и купувача и банката.
                                НСИ прави справка всяко тримесечие и с всички големи строителни фирми, които са продавачи.
                                Зад всяка обява на брокер стои продавач.
                                Да бе да, Данчо да не е прост. Един апартамент се пуска на 4-5 цени в различни сайтове и след това се гледа за коя цена се обаждат най-много и дали за най-скъпата цена има обаждания. Брокерите са усвоили тарикатлъците по-добре от продавачите на коли в Горубляне и Дупница
                                Пазара ни е изкривен поради големия процент от населението собственици на имоти. В индивидуален план Българина е генетично обременен и апартаментчето е нещо свято. А някой е казал, че банката ще му го вземе скача чялата рода - и майки и баби да помагат на чедото да си го спаси от алчната банка.
                                Пазарът е изкривен поради съвсем други причини.
                                • Увеличеното кредитиране - когато се увеличи кредитирането в България, периода 2002+, получените пари трябваше да се оползотворят. Най-голяма част попаднаха в НИ. Увеличаващ се брой купувачи с пари, много по-бавно увеличаване на предлаганите апартаменти. Резултатът е балониране на цените - Да бе да, Данчо и апартамент, Па Па Па Па Па, Ама чакайте, аз си го избрах - а пък ние го купихме! Това го знаят и децата вече
                                Може би цените се влияят най вече от взаимоотношението строителен предприемач - купувач.
                                Цените се влияят от много работи. Ще видиш как след 2-3 години ще излязат наистина качествени апартаменти в наистина качествени сгради на нормални цени. И тези инвеститори, които не са продали на бума, а предлагат по-некачествена стока, ще научат по-болезнен начин някои уроци на капитализма. Както и някои лалугери, които си стискат хралупите

Посланието е следното: Един брокер фалира (постнал съм, че му разпродават офиса), щото пуска надути обяви и върви против пазара. Който иска да бъде като него, да продължава с надутите обяви.

Коментар

Working...
                                X