Точно на ДПС хората много бързо ще бъдат инфилтрирани в местната власт в някои региони за сметка на случайно останалите там нетехни хора. Освен това, както можеш да се досетиш, след метлата ще последва масово назначаване на новите близки, така че нетният ефект едва ли ще бъде значителен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Те си мислят,че плащат,ние си мислим,че работим.....до кога.
Collapse
X
-
Как според вас ще се отрази на пазара на труда, армията от държавни чиновници, която ще бъде съкратена до 2-3 месеца?Дали тези хора ще успеят да променят манталитета си, дали чиновниците от закритото министерство на Емел Етем ще се върнат по родните си места в родопите или директно от министерския офис, ще отидат на най-близкия строеж
Коментар
� -
SoKoLoV
"Професионалното образование - подценявано по инерция"
"Акъл не ща, пари ми дай!" Тази крилата фраза символизира балканския манталитет, включително и на много българи, насочващи се днес към бизнеса при условията и изискванията на Европейския съюз. Той не е чужд и на мнозина от управляващите, които гледаха на отпуснатите средства по различните европейски програми като на аванта за безконтролно и безотговорно харчене. Е, парите на европейските данъкоплатци бяха спрени за (зло)употреба, много и от парите на българските отидоха на вятъра, та сега питаме и Световната банка как да излезем от ситуацията. Днес промишленото производство се нуждае от съвременни технологии, намалени енергийни разходи и качествено производство, конкурентно на свободния пазар. А то се създава от квалифицирани специалисти с висше и средно професионално образование, не от бюрократичен държавен апарат и бумащина.
В доклада на Световната банка се посочва, че половината от населението в Европейския съюз се обучава в професионални училища. У нас броят на такива училища също не е малък, но в тях постъпват много повече ученици с посредствен успех, отколкото в общообразователните гимназии. Неграмотността е често срещана, а мнозина от тях ще напишат един ден при кандидатстване за работа, че "имат незавършено (или незапочнато!) средно образоване". А в Европа се говори за "образование през целия живот"!
Една от съществените причини за незадоволителната подготовка на възпитаниците в професионалните училища е, че на училището се възлагат социални функции, които да решат проблемите, свързани с безработицата сред младите хора, особено тези от малцинствата. По конституция на тях трябва да бъде осигурено обучение до 16-годишна възраст, но дечицата престават да ходят на училище още през първите години. А училищата ги водят на отчет уж като редовни заради бройката, която определя делегираните им бюджети. Ако пък случайно възпитаниците им придобият някакви професионални знания и умения, те са с такава ниска квалификация, че бъдещето им с временна трудова заетост и социални помощи е в немалка степен предначертано. (Дали социалното министерство ще помогне да се реши проблемът с неграмотността, след като на изборите по-лесно се купуват гласовете на социално слаби и неграмотни?)
Друга причина за недостатъците на професионалното образование е занаятчийският подход към знанията, които трябва да се получават в съответното училище. Той е наследен чрез традициите, наложени през десетилетията, когато младите се обучаваха в техникуми и УТР-та (училища за трудови резерви), като вечерните форми на обучение просто даваха дипломи за завършено средно професионално образование на работещите през деня ученици. Затова днес - както отбелязват представителите на Световната банка - производителността на труда у нас е с 40% по-ниска от тази в страните от Европейския съюз. Е, как у младите ще възникнат стимули да знаят и могат много повече в избраната чрез училището професия, ако тя се прилага в производства на занаятчийско равнище?
Тясно профилното обучение в професионалните училища може да осигури в най-добрия случай специалисти, търсени понастоящем на трудовия пазар заради нуждите на конкретни производства. Така например техникумите по електроника, към които преди години се насочваха кадърни млади хора с техническа нагласа, биха могли да осигурят достатъчно можещи специалисти на производствените звена (колко ли останаха такива?) за битова електроника и на ведомствата, използващи електронни устройства. Но електрониката се развива много интензивно и изисква допълнителни знания извън тези, получени в техникума преди време. За да ги получи, младият специалист трябва да ги търси сам, а тази потребност трябва да му бъде внушена от учителите му още в техникума. Затова "широко скроените" учители, работещи по написани с перспектива учебници, са по-необходими за формиране на професионализма у възпитаниците си от учители и учебници, стриктно следващи официалните програми и изисквания. Но ще позволят ли МОН и местните просветни органи отклонения от тясно профилния характер на своите документи?
Май ще трябва - в разумни граници. За да не доведат добрите намерения, с които се постила пътят към бъдещето на професионалното образование, отново до познатия резултат."
потвърждение на интелектуалният геноцид провеждан от 1976г насам след "уж" падането на "желязната завеса"
Коментар
� -
Първоначално изпратено от SoKoLoVВиж балломед това което говоря се потвърди от проверките в страната,как е ....
Та ти на колко пари се осигуряваш,ако не е тайна.....
Какво да плача ли,еми не ще си остана доволен и няма да пиша за реалността в Бг,ако ти си се предал разбирам те.....
Айде кажи най-накрая, какво образование имаш, какво работиш и каква ти е заплата, стига пействал разни статии, да обясняваш кой колко е зле, дай личен пример, но да не е пак плод на въображението ти!
Коментар
� -
SoKoLoV
Виж балломед това което говоря се потвърди от проверките в страната,как е ....
Та ти на колко пари се осигуряваш,ако не е тайна.....
Какво да плача ли,еми не ще си остана доволен и няма да пиша за реалността в Бг,ако ти си се предал разбирам те.....
Коментар
� -
Първоначално изпратено от SoKoLoVЗавиждай,нормално...балломед
Коментар
� -
SoKoLoV
Завиждай,нормално...балломед
Коментар
� -
SoKoLoV
"Масларова: Хората масово са осигурявани на минималната работна заплата
Извършени са общо 5 100 проверки на предприятия и обекти в рамките на кампанията Работи легално
Масово явление е плащането на осигурителни вноски въз основа минималната работна заплата, установи проучване на Главната инспекция по труда, заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Направени са общо 5 100 проверки на предприятия и обекти в рамките на кампанията Работи легално. Най-често срещаните нарушения са свързани със Закона за безопасността на труда. При 36% от случаите са констатирани и нередности при трудовото законодателство.
Масларова ще настоява за 30% ръст на осигурителните прагове. Приоритетен е сектор строителство, където покачването трябва да бъде с пъти, допълни социалният министър."
Това води до пенсия,от по 50лв. как е,следствие на откраднатите пари от нашите родители пенсионери...и ако вдигнат доходите,какво ще нарушат държавната баница....яхяхях утре напускам, и излизам на протест.....
Yerdna,ballomed,казах ви вече,че функцията ми на полезност е колкото на още двама като вас....
Коментар
� -
Първоначално изпратено от SoKoLoVYERDNA,МАЛКО ЛИ СИ НАГЪЛ,
Не взимам 225лв.просто обеснявах с този пример,защото е мин. заплата. - Никой в крайна сметка не знае колко взимаш, какво работиш и от какво се оплакваш, ти се оплакваш от нещо което теб дори не те засяга. В случая наглия си ТИ!
Докато има такива,като тебе които си мислят,че им мрънкат,а не са реалисти в България няма Шанс за нещо като развитие..... - докато има такива като които само мрънкат, ще сме на тоя хал. Такива като теб които подсмърчат по близкото комунистическо минало, където я работиш я не, държавата те хрантути и мангалите само дърпат държавата надоло.
Значи и тия 225 лв са ми много ли хяхяхяхя по смешен във форума няма...... Предполагам визираш себе си, тогава всички ще се съгласим. По предобеден от теб не бях виждал,ти все едно говориш на робът си.....хяхяхяхя мноо смешно..... - Човекът както теб е на заплата, просто не е мързеливо мрънкало.
За теб може и да не се изрязявам точно, но ти не си се замислял за такива неща и си личи,помисли малко и ще видиш колко точно съм се изразил. - пак не можеш да се изразиш
Личи си,че мисленето ви е Посттоталитарно... - ммда, да си амбициозен, да работиш здраво, да поемаш рискове и да се развиваш е постоталитарно, а да мрънкаш колко си недооценен и да искаш някой да те хрантути е много капиталистическо....
Коментар
� -
harpoon
Първоначално изпратено от SoKoLoVYERDNA,МАЛКО ЛИ СИ НАГЪЛ,
Не взимам 225лв.просто обеснявах с този пример,защото е мин. заплата.
Докато има такива,като тебе които си мислят,че им мрънкат,а не са реалисти в България няма Шанс за нещо като развитие.....
Значи и тия 225 лв са ми много ли хяхяхяхя по смешен във форума няма......По предобеден от теб не бях виждал,ти все едно говориш на робът си.....хяхяхяхя мноо смешно.....
За теб може и да не се изрязявам точно,но ти не си се замислял за такива неща и си личи,помисли малко и ще видиш колко точно съм се изразил.
Личи си,че мисленето ви е Посттоталитарно...
Коментар
� -
SoKoLoV
YERDNA,МАЛКО ЛИ СИ НАГЪЛ,
Не взимам 225лв.просто обеснявах с този пример,защото е мин. заплата.
Докато има такива,като тебе които си мислят,че им мрънкат,а не са реалисти в България няма Шанс за нещо като развитие.....
Значи и тия 225 лв са ми много ли хяхяхяхя по смешен във форума няма......По предобеден от теб не бях виждал,ти все едно говориш на робът си.....хяхяхяхя мноо смешно.....
За теб може и да не се изрязявам точно,но ти не си се замислял за такива неща и си личи,помисли малко и ще видиш колко точно съм се изразил.
Личи си,че мисленето ви е Посттоталитарно...
Коментар
� -
harpoon
Първоначално изпратено от SoKoLoVда това "парче хляб" звучи като парче хляб,че да разчупим студентското пиле хлябът....
Да такива са законите за да ми плащаш 225лв. заплата,аз трябва да ти изработя три пъти повече от това,това е като да работя за трима пенсионера в повече....защото някои на времето им е откраднал спестяванията,и ако това се наруши може икономиката да пострада,а за да се наруши ще минат по бавният път 20г. Влаутен борд.Така е защото едно поколение на запад изкарва за три и поколения след него....а тука обратно...така че успех с работата в Бг...: )..
Като ти гледам правописа, пунктуацията и несвързаната мисъл, която се опитваш, но не успяваш да изразиш точно, си мисля, че и тия 225 лева са ти твърде много.
Вместо да се оплакваш, вземи да си потърсиш друга работа със заплата, която те удовлетворява. Толкова е просто - ама трябва да проявиш малко инициативност, да си размърдаш задника, а не да седиш и да мрънкаш.
Коментар
� -
SoKoLoV
да това "парче хляб" звучи като парче хляб,че да разчупим студентското пиле хлябът....
Да такива са законите за да ми плащаш 225лв. заплата,аз трябва да ти изработя три пъти повече от това,това е като да работя за трима пенсионера в повече....защото някои на времето им е откраднал спестяванията,и ако това се наруши може икономиката да пострада,а за да се наруши ще минат по бавният път 20г. Влаутен борд.Така е защото едно поколение на запад изкарва за три и поколения след него....а тука обратно...така че успех с работата в Бг...: )..
Коментар
�
Коментар