Грую,това че някой е подредил някаква класация-не означава,че е заложил на нея.Възможно е в движение да е извършил корекции......да отклонява внимание.....
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Дано, аморфния, дано, всички сме на влака, просто аз не виждам никакви особено поводи за оптимизъм, дори мисля, че са по-ниски, сравнени с миналата година. Това не значи, че акциите трябва да падат - не, не твърдя подобно нещо, у нас всичко е възможно. Много народ е заложил на Доверие и онова, гаражното фирме с лампичките и релета и чака нещо - ок, дано са прави, дано!
Аз не разбирам едно - когато някой изкаже различно мнение от сектата, веднага се активизират поне 10 ника (многоникови), които почват да сипват помия. Е, видяхме ги великите инвеститори - Батя с предпоследно място във всички 19 прогнози за 2020, дадени в началото на годината, а още по-великият 4Д дори не е дал прогноза, щото той прогнозите винаги ги дава следварително, като винаги е хванал дъно за покупки и връх за продажби. Ма това е щото той е позитивен и оптимист, а аз съм простои Грую и хейтър. Ех, ако можех да не съм такъв хейтър, охоооо, колко щях да съм напред с материала, ма на, проЗ хейтър съм и това си е!
Йезуита, сащ са излезли от депресията само и единствено благодарение на едно нещо - нарича се Втора световна война, която, о, чудо, не се води на територията на континентална Америка, а разсипва основните ѝ конкуренти в Европа и Азия. Сега война няма и се молете да няма, грипчето е ташак работа, ще ни поставят под контрол (някои от нас, дето са по-лабилни) и толкова. Ок, печатат се пари, всичко е на ол тайм хай, а, ако мога да те запитам с твоя въпрос - какво след след ол тайм хай Е, може и да е нов ол тайм хай, както и след 12 години права линия следва 13-та година на такава
Успех на всички, които инвестират на БФБ, в края на годината да си мерим доходностите в пъти, а не в проценти!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеОстава да смекчиш тона, да започнеш да се отнасяш уважително към околните и всичко ще е наред.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеОП, извинявам се, браво, 4д, отлично постижение за годината - когато съм сгрешиш, а и ответната страна е коретна, съм длъжен да се извиня и да поздравя! Догодина процентите в плюс да са поне по 20
- 5 Харесвания
Коментар
-
ОП, извинявам се, браво, 4д, отлично постижение за годината - когато съм сгрешиш, а и ответната страна е коретна, съм длъжен да се извиня и да поздравя! Догодина процентите в плюс да са поне по 20Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеАз не разбирам едно - когато някой изкаже различно мнение от сектата, веднага се активизират поне 10 ника (многоникови), които почват да сипват помия. Е, видяхме ги великите инвеститори - Батя с предпоследно място във всички 19 прогнози за 2020, дадени в началото на годината, а още по-великият 4Д дори не е дал прогноза, щото той прогнозите винаги ги дава следварително, като винаги е хванал дъно за покупки и връх за продажби.Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеДобри прогнози от миналата година :-)
5 от 18 имат положителна доходност при спад на софикса с 21%
16 от 18 бият резултата на СОФИКС. Като цяло по - спекулативните избори в десете позиции дърпат силно в отрицателната зона.
Име Резултат 1 Иван Давидов 10.9% 2 mancev 10.2% 3 dddd 4.4% 4 B.Graham 0.7% 5 BSE 0.4% 6 Огнян Николов -5.0% 7 Kiril Ognyanov -6.7% 8 BigBear -7.0% 9 Zdravko -7.5% 10 Ivo Orozov -7.6% 11 Грую Груев -9.4% 12 tony1975 -9.5% 13 znae6t -11.4% 14 Etihad -16.2% 15 kubrat -17.2% 16 15% -17.8% 17 Батя -22.4% 18 Dex -24.6%
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
При мен е просто gut feeling съчетан с това как ми се изправи чарта на портфейла последните 3 месеца..
Аз не разбирам едно - когато някой изкаже различно мнение от сектата, веднага се активизират поне 10 ника (многоникови), които почват да сипват помия. Е, видяхме ги великите инвеститори - Батя с предпоследно място във всички 19 прогнози за 2020, дадени в началото на годината, а още по-великият 4Д дори не е дал прогноза, щото той прогнозите винаги ги дава следварително, като винаги е хванал дъно за покупки и връх за продажби. Ма това е щото той е позитивен и оптимист, а аз съм простои Грую и хейтър. Ех, ако можех да не съм такъв хейтър, охоооо, колко щях да съм напред с материала, ма на, проЗ хейтър съм и това си е!
Йезуита, сащ са излезли от депресията само и единствено благодарение на едно нещо - нарича се Втора световна война, която, о, чудо, не се води на територията на континентална Америка, а разсипва основните ѝ конкуренти в Европа и Азия. Сега война няма и се молете да няма, грипчето е ташак работа, ще ни поставят под контрол (някои от нас, дето са по-лабилни) и толкова. Ок, печатат се пари, всичко е на ол тайм хай, а, ако мога да те запитам с твоя въпрос - какво след след ол тайм хай Е, може и да е нов ол тайм хай, както и след 12 години права линия следва 13-та година на такава
Успех на всички, които инвестират на БФБ, в края на годината да си мерим доходностите в пъти, а не в проценти!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнение1939-1929 са 10 г. период
Ние сме в такава депресия още от 2008... така че след 12 г. какво следва...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
А какво точно определяш като риск (risk) и защо наричаш депресията - дъно? Депресията може да продължи доста време преди или след като се е формирало дъно, пример 1929-1938.
Ние сме в такава депресия още от 2008... така че след 12 г. какво следва...http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеДано не звуча песимистично в темата за оптимизма, но четейки постовете, оставам с впечателнието за масов ентусиазъм и оптимизъм, който много рязко контрастира с определението за дъно, където би следвало да има пълна апатия и примирение! Ок, бфб не е нормална борса, тук всичко върви наопаки и резултатите на съответната компания почти не ѝ влияят, за разлика от врътките на съответния мажоритар, който си определя цената както му е кеф и единиците вътрешняри го играят фронтрънъри, но споделете, колеги, кое ви кара да сте такива оптимисти? ще се пробвам аз:
- щом е паднало, значи ще се качи - лаишката грешка на всеки аматьор, който купува пени сток
- новото правителство - ако има такова и БХ не си направи някоя коалицийка тип царската 3-5-8
- сигурността, че нищо не е сигурно, щото с грипчето всички планове отиват в коша
- честните и коректни мажовци
- големите, редовни и прогнозируеми дивиденти
Нека не се счете за заяждане, просто ми е интересно на базата на какво се крепи оптимизма ви, освен че темата се казва така Имам акции - една и половина, както биха се изразили от секатата в този форум
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от representjah
Това е така, но няма пряка корелация между риск и доходност. По-висок риск, не означава (корелира) с по-висока доходност. Има поне няколко изследвания за щатските пазари, че точно обратното е вярно. В периодите на депресия (дъна) рискът е най-нисък, защото margin-a of safety е на-голям (като процент), съответно цената която плащаме е най-ниска (ще загубим възможно най-малко). Въпреки че интуитивно го чувстваме и действаме точно обратното - Март 2020 го показа нагледно за пореден път.
Има разлика между Риск (risk) и Несигурност (uncertainty), и това е ча на несигурността не можем да лепнем/изичслим число/вероятност (без оглед на точност)Last edited by top; 04.01.2021, 16:46.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от fur6ton Разгледай мнение
Разбирам те/ви. Аз не мисля, че Грую е безполезен и вечно мрънкащ. Интересни са ми и неговите мнения и гледни точки. Относно личните ти поводи за оптимизъм:
По тирета: Подценеността и изостаналостта са факт от доста време.
Българския пазар е подценен и беше подценен (според мен) дори преди ковид.
Надявам се да си прав за изборите.
Както на запад наблюдаваме голямо откъсване на фундамента от цените на акциите, така е и при нас само че в обратната посока.
Прав си за инициативите. Дано да пожънат успех.
В заключение, аз не съм песимист. Също имам акции на няколко дружества на БФБ и се надявам целия ни пазар да бъде по-добре оценен в края на тази година. Просто някак си в момента не виждам ясни сигнали това да започне да се случва.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Това, което определено липсва на нашата борса са компании, които предвидимо си растат всяка година, без особени фанфари. Другото, което липсва са мажоритари, които да мисля как да развиват бизнеса. Всичко си върви по инерция.
Затова и повечето акции са спекулативни и точно това виждаме. Чака се някакъв прилив, който да повдигне всички лодки и да се издебне правилният момент за продажба. Ако ли не се минава на "дългосрочно инвестиране".
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеЕх, Батя, Батя, и това го казва "професионален инвеститор", който в годишната си прогноза за 2020 е на предпоследно място от 19 ника - велико! Даже простият и тъп Грую се е справил 2 пъти по-добре от теб в прогнозата си -само факти, нулев хейт. Аз не съм песимист, напротив, винаги съм бил оптимист и още повече реалист, затова и все още съм в Родината си, не съм избягал и обучавам децата си в любов към ктм България и българското, а завистта не ми е присъща, точно както не ми е присъщ и особения алтруизъм. Иначе оптимизмът струи от цялата ви група - и ти, и 4Д с много му никове, и останалите, дето съм ви в "игнора", и т.н. - как сте били на 100%+ в кации, как сте теглили репа и кредити, как сега бил момента да яздим жребчета и пак т.н. Дано, много, ама много искрено ви го желая!
Още 5 стинки от мен по темата:
- Бх със сигурност ще спечели следващите избори, дали ще управлява - не знам, зависи от патериците му от обединените полуидиоти и вечно готовите на всичко за едната власт десни (припомням 2014, когато пак се тръгна с а, у, и как десните сме били независими и дъра-бъра). Дори и по някакво чудо БХ да не е на власт, там ще е една нова, доста слаба коалиция, която дпс ще изкалти за нула време, както стана с орешака
- популистко харчене на средства за пенсии и държавни заплати - тези пари няма да дойдат на БФБ, не че много са се засилили насам инвеститори де
- с грипчето нищо не е ясно - това с ваксината е толкова пунта мара, колкото беше с локдауните и затварянето на парковете и кпп-тата
- на запад са на максове, ерго, време им е за път надолу
- от друга страна имаме огромно количество пари, които се чудят къде да идат. Засега заобикалят БФБ и то от 2008 насам
- честните и почтени мажовци - говорили сме го милиард пъти, няма да се повтарям
- липсата на дивиденти в 90%+ от комапниите на БФБ
- и на всичко това противопоставяме само мантрата, че било евтино - кое по-точно е евтино? Ма евтино така, че да си кажеш, дреме ми, продавам апартамента и влизам, няма какво да се обърка.
Толкова, няма да пиша в тази тема един месец - нито ми плащат за това, нито ми се губи излишно време да се убеждаваме в очеизвадното, ще си говорим пак през февруари
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Интересно къде го видяхте този голям оптимизъм ? При мен оптимизма би дошъл при промяна на управлението на държавата ! Ако няма такава промяна и Тиквун и Сокола+Шиши продължават да дърпат конците, и да има ръст на борсата, то той не би бил по голям от 10-20%.
Коментар
Коментар