IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
    Ми не, напротив, 4Д, позволи ми да поназнайвам и да съм чел повечко, за да знам каква секта сте няколко човека, които отлично се познавате по някакви причини, и как лекичко се мъчиш да завъртиш нещата на психологическа основа (здравех, алетер его на Ендер), уж, за да ми направиш добро със смирението и ала-бала, а реално - да ме омаскатиш като див балкански субект, че и хейтър на всичкото отгоре!

4Д, фактите са си факти - поздравления за прогнозата ти за 2020, дължаща се основно на една компания - ти си говореше за нея от много време, дано и си я отиграл! И фактите са такива, че ти си се справил точно толкова по-добре от мен, колкото аз от Батя. Какво нередно и некоректно има във фактите - истинският мъж винаги има топките да ги признае, а не се изсулва, когато някой му предложи бас Е, има една малка разлика - в моите постове няма чувството за превъзходство тип "аз съм профосионален инвеститор бре, сополанко, с това си вадя хляба" и хоп, минус 22% доходност в прогнозата ти и предпоследно място. Мда, само факти, никакъв хейт.

Разбирам, че си ми сърдит, задето извадих твои мнения, в които си противоречиш как хем си инвестор, и то не какъв да е, а брокер, който се занимава с акции от 2000 година, и как същият този инвеститор бил хванат по бели гащи през 2008, щото нямал опит, но и това са факти (сам си ги писал), но това не е причина да се насъсква глутницата от адепти и многоникови, които ей сега ще се появят - топчето, шоковата терапия, прецаканото, ендър, една торба мечки с различки наименования и т.н.

Просто форумът има нужда от дискусия, а за това са нужни двама души, а не един човек с два ника, от една страна, а от друга, д ане отричаме фактите такива, каквито са. Толкова. Бъди здрав и успех - ако не си забелязал, съм ви оставил да се вихрите по сектантски и в чичовите компании, за да не го наричам с египетските му титли, и в темата за крушките и релетата, и там да не ги наричам с друготе имена, че не било възпитано. хес, мес и други такива не ме вълнуват, хеле пък като го няма вече митанкин. Още веднъж - здраве и успехи!
    Госпожо 4 км,
    ясно е, че си чела най-много и си най-умна и най-богата, абе въобще ти си НАЙ!
    ​​​​​

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
      Oще ли се кълвете туканка, бре, 2-3 дузини сте, пфу, балканска му работа, засрамете се.

Нейсе, успех на всички тая година, дано.
      Ако дори и тоя лъскав бул не помогне - начи няма оправия туй бфб-ту.

[ATTACH=CONFIG]n3697388[/ATTACH]
      Който иска де се джафка, аз си гледам пазара и личния портфейл да върви.. няма да хабя време и енергия за махленски свади

Вече помага бичето Пип! Вчера пазарчето се ослушваше като гърмян заек как ли да я кара през новата година, но днес вече виждам че бичетата почват да не издържат и да атакуват по аска

Коментар

• Ми не, напротив, 4Д, позволи ми да поназнайвам и да съм чел повечко, за да знам каква секта сте няколко човека, които отлично се познавате по някакви причини, и как лекичко се мъчиш да завъртиш нещата на психологическа основа (здравех, алетер его на Ендер), уж, за да ми направиш добро със смирението и ала-бала, а реално - да ме омаскатиш като див балкански субект, че и хейтър на всичкото отгоре!

4Д, фактите са си факти - поздравления за прогнозата ти за 2020, дължаща се основно на една компания - ти си говореше за нея от много време, дано и си я отиграл! И фактите са такива, че ти си се справил точно толкова по-добре от мен, колкото аз от Батя. Какво нередно и некоректно има във фактите - истинският мъж винаги има топките да ги признае, а не се изсулва, когато някой му предложи бас Е, има една малка разлика - в моите постове няма чувството за превъзходство тип "аз съм профосионален инвеститор бре, сополанко, с това си вадя хляба" и хоп, минус 22% доходност в прогнозата ти и предпоследно място. Мда, само факти, никакъв хейт.

Разбирам, че си ми сърдит, задето извадих твои мнения, в които си противоречиш как хем си инвестор, и то не какъв да е, а брокер, който се занимава с акции от 2000 година, и как същият този инвеститор бил хванат по бели гащи през 2008, щото нямал опит, но и това са факти (сам си ги писал), но това не е причина да се насъсква глутницата от адепти и многоникови, които ей сега ще се появят - топчето, шоковата терапия, прецаканото, ендър, една торба мечки с различки наименования и т.н.

Просто форумът има нужда от дискусия, а за това са нужни двама души, а не един човек с два ника, от една страна, а от друга, д ане отричаме фактите такива, каквито са. Толкова. Бъди здрав и успех - ако не си забелязал, съм ви оставил да се вихрите по сектантски и в чичовите компании, за да не го наричам с египетските му титли, и в темата за крушките и релетата, и там да не ги наричам с друготе имена, че не било възпитано. хес, мес и други такива не ме вълнуват, хеле пък като го няма вече митанкин. Още веднъж - здраве и успехи!
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Да, това е важно да се уточни! Например класацията ми за 2021 не копира портфейла. Не защото давам фалшиви прогнози, а защото прагът ми на риск не позволява да набия много пари в някои по-рискови компании, които наистина смятм, че ще се представат по-добре от други в портфейла ми. Ето, според класацията ми за 2020 имам доходност от - 17% ли беше, а реално е -9,3%. Тоест тади моя предпазливост ми е спестила едни 8% загуба. Идеята ми е, че като ме питат кои ще се представят най-добре нямам страхове колко са рискови и съм по-обективен от реалния ми портфейл, в който има някакви спирачки.
          Това разминаване в реалните ни портфейли и това кои компании сме сложили в класирането мисля е напълно нормално. Освен толерантността към риск при мен е от основно значение компанията да дава дивидент и стабилност като резултати. Логично е ако гоним по високи печалби риска да расте, още повече, че става въпрос само за класация. При мен компанията с най голяма тежест в портфейла съм я сложил последна като потенциал за растеж.

Портфейл

Корадо - 17,48%
          Софком - 15,32%
          Хес - 11%
          М+С - 10,93%
          Софарма - 10,43%
          Адванс Терафонд - 10,06%
          Софарма Трейдинг - 8,49%
          Химимпорт - 4,74%
          Монбат - 3,52%
          Градус - 3,29% 10.
          Алтерко - 2,74%
          Спиди - 1,93%
          Албена - 0,06%

Класация

1. Монбат
          2. Софарма
          3. Софарма трейдинг
          4. Химимпорт
          5. Алтерко
          6. Градус
          7. Доверие
          8. Албена
          9. Хес
          10.Корадо
          Last edited by Zdravko; 05.01.2021, 12:30.

Коментар

• Г-н Груев, според мен подходихте изключително неетично спрямо Батя. Това предизвика долният ми пост. Не виждам нищо лошо в уважителното отношение към околните.
            Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
            Остава да смекчиш тона, да започнеш да се отнасяш уважително към околните и всичко ще е наред.
            По отношение на мен го приемам като извинение с половин уста, но не се извини на Батя за думите които написа по-долу. Ей това смирение ти трябва.
            Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
            Ех, Батя, Батя, и това го казва "професионален инвеститор", който в годишната си прогноза за 2020 е на предпоследно място от 19 ника - велико! Даже простият и тъп Грую се е справил 2 пъти по-добре от теб в прогнозата си -само факти, нулев хейт.
            Как би се почувствал Грую ако смени неговото име в долният цитат с dddd и името на Батя с Грую? Прочети внимателно как сам себе си си се описал. Реално погледнато разликите в представянето ни в анкетата между мен и теб и между теб и батя са сходни. Сега го прочети пак. Виждаш ли как сам себе си си се описал. Това е грубо, неетично и така не се прави форум. Как следващият път някой би дал прогноза ако резултатите ще бъдат иронизирани? Просто не се държите етично и мъжки и затова ми беше репликата за смекчаване на тона.
            След призива ми за смирение не само не почувствахте необходимост да се се държите коректно към другите ами се разкаяхте за извинението към мен поднесено с половин уста и е заляхте с помия. Много неетично поведение. Пак казвам, че така форум не се прави.
            Отчайващо се нуждаете от смирение и уважение към околните.
            Но нека да се съсредоточим на пазара. Предполагам днес ви харесва раздвижването при Доверие и ще пожелаете успех на акционерите там. Нали все пак сме тук да правим пари. Гледам, че аска на 3,84 при ХЕС го няма. Дали е свършил или ще извади нова доза? Айде лека и успешна.

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
              Оптимизъм или песимизъм - въпрос на възприятие. Както и да е. Борсите продължават да следват логичната си последовстелност. Те си растат а ние падаме .
              Въпросът е следния : Някой голям би ли заложил на нашета брса?
              Би ли си дал парите на непрекъснато губещ пазар при условие че за последните 5 години е единственият и най - губещ в Европа?. Ами не . Защо да купувам нещо чиято стойност непрекъснато пада.
              Вероятно пенсионните фондове и други ощипани на пазара физически и юридически лица, прецакани от ниската ликвидност и мажовски изпълнения казват на чуждите - Бягайте, това не е за вас.
              И... така. Напълно нормално. Винаги когато мога бих отказал всеки един да инвестира на - БФБ - Единствения губещ актив според мен. Злато, имоти, ЗЗ, селски къщи , sp500 , nasdaq - само не БФБ, но както и да
              На БФБ спокойно всеки може да дарява.
              Не е точно така, винаги и за какво да се хванеш, а и много зависи от тайминга - от тези, дето търгувахме преди 2008, не са останали много и повечето са киселяци (като мен, ма аз май бях хейтър). При останалите - някои са влезли в старопланинските дружества и трейдинга през 2009-2011 и сега си мислят, че са велики инвеститори, други хванаха на никиту фонда и ъпа и също доскоро се мислеха за велики инвеститори, но последните 2 години им охладиха ентусиазма. Трети пък са влезли на върха на никиту и само псуват - въпрос на тайминг, който много често е функция изцяло на късмета. Ето, вчера жената ми вика, че си говорили с приятелка и оная ѝ обясняла как трябвало да инвестира в биткойни, щото тя, дето от месец инвестирала, вече си била удвоила парите - много било сигурно и дъра-бъра. Та се наложи да се ограмотяваме

Винаги ще има шитове, ще има и добри компании - лошото е, че на бфб аз лично се сещам за не повече от 5 добри компании и цената на всяка от тях е доволно висока Та викате, ударили сме били дъното - буахаха. Някои май бързо забравят какво беше дъно в началото на века, когато дивиденти под 10% изобщо не се брояха за такива, а дивидентна доходност от 20% си беше нещо съвсем нормално. Е, после беше "нормално" хим на 17-18 лева и чакахме още да расте, оцк на 120 май беше, патки на 48 000, 1500 пъти презаписване на трасето и т.н. Времена...
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Остава да смекчиш тона, да започнеш да се отнасяш уважително към околните и всичко ще е наред.
                Хайде пак, тъкмо те похваля и почваш с менторския тон - те затова не ни обичат хората, както казал евреина, след като очаквал пълне казан с водка от събратята си, с който да почерпи, но всеки донесъл по бутилка вода, щото си мислел, че в общото количество водка неговата бутилка с вода ще се размие И после се вклчват адептите, особено топчестите, прецаканите или шоковотерапийните такива, които искат да ядат на майка си кора, както пък се казваше в един друг виц, само за да оправдаят максимата, че интернет не ни прави по-глупави, просто много лесно показва глупостта ни пред света (включително моята).

4Д, аз винаги се старая да бъда реалист и си признавам грешки и провалите, но държа да покажа и случаите, в които съм бил прав. По темата с оптимизма, аморфния май се изрази най-добре - мерене на его - нищо че си изтри поста след това (абе що пишете постове, като после ги триете). Моят топ 10, както съм го заявил в класацията на биг беър, следва портфейла ми към момента, в който съм дал прогнозата си. Както казах неколкократно, форумът е място за дискусии, в които някой може да "прогледне" (ех, къде е Колчо Слепеца, толкова читав форумец беше) и съответно да си направи сам рекапитулацията дали да купи или продаде даден актив. Аз така си купих Балоняка (който и аз считах за такъв дълго време) и после, при катаклизмите, разкеших изцяло фибанкасъту и чезетките (от тях после купих част с 20% надолу от цената, на която ги продадох) и пак купих Балоняк. Това се оказа много вярно решение и въпреки продажбите ми на загуба и на фибанкасъту, и на чезетките, и заиграването ми с химчето, в края на годината съм не само на виртуален плюс, но и с добър дивидент в джобчето, с който отидох на едно фамилно море с децата в рейна дел мар и един дълъг уикенд в катарино, та даже и останаха малко кинти, та направих и една зимна градина на терасата (не изцяло завършена).

Затова и харесвам форума, пиша в него, съответно се самобанирам в някои теми, където слушам само НАЙ и други едносрични думички от едноклетъчни, и го следя не само като индикатор, но и като възможност отнякъде да излезе бисер сред цялата кал и шлака. Толкова

П.С. Инта, ти пък що триеш, всички прочетохме, че имаш втори профил на някой си Иван Христов, който я си ти, я не си. Пък дори и да си ти - сигурно има поне 5000 човека у нас с това име Наздраве, ако вече си излязъл от снощния делириум

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Интересно къде го видяхте този голям оптимизъм ? При мен оптимизма би дошъл при промяна на управлението на държавата ! Ако няма такава промяна и Тиквун и Сокола+Шиши продължават да дърпат конците, и да има ръст на борсата, то той не би бил по голям от 10-20%.
                  Оптимизъм или песимизъм - въпрос на възприятие. Както и да е. Борсите продължават да следват логичната си последовстелност. Те си растат а ние падаме .
                  Въпросът е следния : Някой голям би ли заложил на нашета брса?
                  Би ли си дал парите на непрекъснато губещ пазар при условие че за последните 5 години е единственият и най - губещ в Европа?. Ами не . Защо да купувам нещо чиято стойност непрекъснато пада.
                  Вероятно пенсионните фондове и други ощипани на пазара физически и юридически лица, прецакани от ниската ликвидност и мажовски изпълнения казват на чуждите - Бягайте, това не е за вас.
                  И... така. Напълно нормално. Винаги когато мога бих отказал всеки един да инвестира на - БФБ - Единствения губещ актив според мен. Злато, имоти, ЗЗ, селски къщи , sp500 , nasdaq - само не БФБ, но както и да
                  На БФБ спокойно всеки може да дарява.
                  Last edited by MrSi; 05.01.2021, 02:20.
                  Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• Добрият финансов анализ ..
                    Препоръчвам!!!

Автор: Янис Варуфакис, преподавател по икономика в Атинския университет и бивш финансов министър на Гърция, в анализ за Project Syndicate

capital.bg
                    Седем тайни на 2020 г.
                    Тази година приличаше на бързо оттеглящ се прилив, принуждавайки ни да се изправим пред потопени истини

Коментар

• ЗАБРАВЕНИТЕ, НО СЪДБОВНО ВАЖНИ ПРИМЕРИ НА ИСТОРИЯТА

Днес, българският премиер Бойко Борисов заявява (цитирам според сайта Епицентър.бг), че:

""Влизаме в новата година с най-ниския дефицит в ЕС и с най-ниския външен дълг.... Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки".

Нямам намерение да влизам в дебат с хора извън моята професия и разбирания.

Но, за тези, които се изкушават да познават световната история и особено историята на големите икономически кризи, няма как тези днешни думи на българския премиер да не напомнят за един станал вече класически пример за съдбовно опасно политическо късогледство и липса на каквото и да е визионерство в учебниците по икономическа история, макроикономика и политика.

На 4 декември 1928 г. отиващият си американски президент Калвин Кулидж заявява в своя Доклад за състоянието на Съюза, пред Конгреса на САЩ следното:

"Никога досега в историята, събиран Конгрес на САЩ по повод на състоянието на Съюза (на Федерацията) не е бил изправен пред толкова приятна картина и перспектива, от тази, която се очертава днес пред американската икономика. Във вътрешната политика има спокойствие и задоволство.... и е налице най-високият рекорд на години на просперитет... Страната трябва да гледа на настоящето със задоволство и на бъдещето с оптимизъм." (http://www.let.rug.nl/…/calvin…/state-of-the-union-1928.php )

Няколко дни преди да напусне президенсткия пост, през януари 1929 г. , Кулидж заявява, че "икономиката е абсолютно стабилна и че акциите са евтини при техните сегашни цени" (Виж: The Memoirs of Herbert Hoover: The Great Depression, 1929-1941, New York (Macmillan), 1952, p. 16)

За съжаление и заменилият Кулидж, Президент Хърбърт Хувър също опасно не внимава с думите си. В Своята Встъпителна Реч като новоизбран Президент на САЩ на 4 март 1929 г. Хувър заявява:

„Ние в Америка сега сме по-близо до триумф над бедността от когато и да е било в историята на всяка държава.... Аз не се страхувам за бъдещето на моята страна. То блести от надежда“. (Виж: https://avalon.law.yale.edu/20th_century/hoover.asp )

Само няколко месеца по-късно, след авторитетните думи на президентите Кулидж и Хувър, на 24 октомври 1929 г. избухва най-голямата в света икономическа криза на 20-я век - Голямата Депресия, която по същество продължава до началото на Втората Световна Война в 1939 г.

Подчертавам всичко това, защото във времена на световна пандемия, икономическа и финансова криза, радикално нарастващи геополитически опасности, остър дефицит на силни световни лидери, разчупване на икономически пактове и търговски съюзи, на един установен след 1945 г. световен ред, - опитите за сляпо и лекокавалерийско инжектиране на политическо доверие от страна на политически лидери сред народа - са твърде безотговорни.

Самият Хърбърт Хувър тъжно ще признае само седмица след избухването на Голямата Депресия, че, "Моят собствен опит... показа, че думите нямат никакво значение във времена на икономическо срутване". (Виж: The Memoirs of Herbert Hoover: The Great Depression, 1929-1941, New York (Macmillan), 1952, p. 37).

И всичко това, въпреки високата оценка на историята за политическите качества и безспорната компететност и държавно лидерство на цитираните по-горе американски президенти Калвин Кулидж и Хърбърт Хувър.

И затова, вместо да предупредят гражданите на България за идващите и даже вече надвиснали икономически, финансови и социални тежки облаци, за очертаващата се дългосрочна, комплексна криза, подобни думи, като на българския премиер, не основаващи се на фундаментален и политически неутрален и обективен, научен анализ - могат да имат своята много опасна цена.

Един истински, честен и отговорен Премиер на България, компетентен лидер, водещ народа си напред, трябваше да представи реалната картина, която се очертава пред България и пред гражданите на страната - за тази и следващите години, да предупреди хората за идващите нови и нови трудности и да очертае една възможна, реалистична, но и амбициозна, дългосрочна политика за конструктивен и и ефективен път напред.

Проф. Димитър М. Иванов
                      Доктор на икономическите науки
                      4 Януари 2021 г.
                      Лондон - София

Коментар

• Гледам, се коментират компании, перспективи, но една отново бива пропусната. Тя е на отговорните фактори на БФБ, тези т.н АНАЛизатори, които вземат решенията за доверителните портфейли, за фондовете и пенсионните, които така манипулират цените, че изгониха всичко живо от БФБ и я направиха напълно обратна на всичко по света, обратна на всеки здрав разум или логика.
                        https://www.investor.bg/novini-i-ana...2020-g-319127/
                        Чета и не мога да повярвам, чудя се на кой свят съм или БФБ е от някой друг? Откога на БФБ има Технологични компании, че аз не съм разбрал?
                        Или пък че имало дори шампиони, как думата шампион и БФБ са в едно изречение на всичко което се случи последните 10 г.? С какъв оборот и ръст трябва да си за да си Шампион?
                        Оставете тези манипулации. Ами откровените лъжи и прикриване на информация? Този т.н. АНАЛизатор с поменал, че имало увеличения на капитал за 100 милиона като очевидно премълчава или не чул за НАЙ-ГОЛЯМОТО ИПО за послендите 10 г. - това на ПИБ и увеличението с близо 200 милиона. Навсякъде когато Държавата запише акции е ТОП НОВИНА. На БФБ даже не е събитие, което да е от значение или новина? Как може, това да не е новина или събитие? На кой свят е БФБ?
                        Докато на БФБ лъжата и манипулацията са на такова ниво като на АНАЛизаторите си, няма да има капитал.
                        Всеки ден Б-я се приближава до Еврото. Това е което единствено има значение за БФБ. Отново, не видях, нито едно мнение в тази насока.

Коментар

• Oще ли се кълвете туканка, бре, 2-3 дузини сте, пфу, балканска му работа, засрамете се.

Нейсе, успех на всички тая година, дано.
                          Ако дори и тоя лъскав бул не помогне - начи няма оправия туй бфб-ту.

Click image for larger version

Name:	66006495.jpg
Views:	2
Size:	40.6 КБ
ID:	3697388

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                            При мен класацията за 2021 г. се различава съвсем малко спрямо теглата на портфейла ми поради незавършено преструктуриране, но разликите са нищожни. Честно казано не помня какво точно съм дал преди година, но не вярвам да е имало разлика спрямо тогавашният ми портфейл и възгледите ми към онзи момент.
                            По принцип твоето е правилно. Просто човек трябва да бъде по-увурен в себе си и да има по-голям праг на търпимост към риск, за да го прави. И аз се стремя към това и вървя в правилната посока.
                            Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• При мен класацията за 2021 г. се различава съвсем малко спрямо теглата на портфейла ми поради незавършено преструктуриране, но разликите са нищожни. Честно казано не помня какво точно съм дал преди година, но не вярвам да е имало разлика спрямо тогавашният ми портфейл и възгледите ми към онзи момент.

Коментар

• Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение
                                Грую,това че някой е подредил някаква класация-не означава,че е заложил на нея.Възможно е в движение да е извършил корекции......да отклонява внимание.....
                                Да, това е важно да се уточни! Например класацията ми за 2021 не копира портфейла. Не защото давам фалшиви прогнози, а защото прагът ми на риск не позволява да набия много пари в някои по-рискови компании, които наистина смятм, че ще се представат по-добре от други в портфейла ми. Ето, според класацията ми за 2020 имам доходност от - 17% ли беше, а реално е -9,3%. Тоест тади моя предпазливост ми е спестила едни 8% загуба. Идеята ми е, че като ме питат кои ще се представят най-добре нямам страхове колко са рискови и съм по-обективен от реалния ми портфейл, в който има някакви спирачки.
                                Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Working...
                                X