IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В АЕЦ „Олкилуото-3“ във Финландия през ноември-декември миналата година са открити дефекти в уплътненията на конекторите, съобщи операторът на атомната електроцентрала Teollisuuden Voima (TVO).

    При инспекцията са проверени осем конектора, в седем от тях са установени дефекти на уплътнението, а в един изобщо не е имало уплътнение. В резултат на ремонтни дейности конекторите бяха заменени с нови, съобщи операторът на финландската АЕЦ.

    Отбелязва се, че проверките са резултат от констатирани недостатъци в „Олкилуото-3“ през пролетта на 2023 година. По това време са открити дефекти на уплътнението в 29 конектора.

    Изграждането на първи и втори блок на атомната електроцентрала е извършено от американската Westinghouse Electric. Компанията беше избрана и от българското правителство след ултимативна нота от американското посолство в София да строи 7-и блок на ЕАЦ „Козлодуй“, както и да зарежда 5-и блок атомната ни централа с ядрено гориво.

    Третият блок на финландската атомна електроцентрала – АЕЦ „Олкилуото-3“ – беше построен от „Арива“, сега „Фраматом“, след забавяне от 14 г. Френската компания „Фраматом“ беше избрана от българското правителство да доставя ядрено гориво на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

    Финландската „Олкилуото-3“ преустанови дейността си на 29 ноември миналата година заради неизправност, което беше вторият провал в рамките на десет дни.

    Спирането се дължеше на тестови проверки на мрежите в района на електроцентралата, обясни тогава операторът на АЕЦ „Олкилуото“.

    Атомната електроцентрала вече беше спряна вечерта на 19 ноември, след това неизправността беше идентифицирана в турбинния блок. Станцията възобнови работа на 21 ноември.

    Преди това през октомври 2022 г. бяха открити повреди в третия реактор на АЕЦ „Олкилуото“. По това време операторът съобщи за повреда на вътрешните части на помпите, разположени в турбинната зала на „Олкилуото-3“. Заради инцидента тестовете на силовия агрегат бяха отложени.

    Операторът на електроцентралата изчислява, че третият блок трябва да произвежда около 30% от цялата електроенергия в северната европейска страна. Той беше пуснат в тестов режим през март 2022 г. и в експлоатация през април 2023 г.


    А бе защо тези не карат на перкопанели, а строят ядрени централи

    Соска какво стана с обществения транспорт в осло, подкараха ли електричките, или и на теб ти е ясно че при минус 30 електричка не вирее

    Коментар


    • Японците са тези които направиха първи тези неща и не ги въвеждат масово при тях защото казват че не са донаправени и все още държат на водорода като източник на захранване в бъдеще. Все пак е спекулация, електрическата трансмисия е доста ефективна - 15% загуби има, дори 10 само в оптимален режим. Т.е. това е някаква спекулация по американски. Там явно не ги бърка да се завъртат и да бъркат черното с бялото, дребна грешка.
      Last edited by supertrader; 25.01.2024, 12:58.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • https://www.youtube.com/watch?v=TgfV_nDhWUc, май електрокарите ги подкараха в САЩ, точно където не очакваш, тази говори за връщане на парите от субдидиите защото били на данъкоплатците и са им отнети с измама доколкото я разбрах. Елон Мъск бил получил най много такива субсидии.
        Да не стане същото с перкопанелите че и на тях доста пари им даваха ?
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

          И кач пара това удоволствие
          Гледах го аз това удоволствие но, илимлошо съм хледал, или не е написано.

          Коментар


          • Immer mehr VerzögerungenHabecks umstrittener Kraftwerks-Plan steht jetzt auf der Kippe
            Сплит
            22 Сряда, 24 януари 2024 г., 17:46 ч
            За да осигури енергийния преход, Германия се нуждае от редица нови газови електроцентрали като спешна опция. Но как трябва да работят строителството и финансирането? Необходимата „стратегия за електроцентрали“ от Министерството на икономиката на Робърт Хабек все още не е налична. Една от причините: има съпротива в светофарната коалиция.

            Един от най-важните компоненти на енергийния преход предстои още много време. Среща на най-високо ниво във вторник вечерта във Федералното канцлерство трябваше най-накрая да сложи началото на така наречената „стратегия за електроцентрали“. Но след срещата между канцлера Олаф Шолц (SPD), министъра на икономиката Robert Habeck (Greens) и министъра на финансите Christian Lindner (FDP), няма нищо ново за съобщаване. Все още няма съгласие по стратегията, твърдят в коалиционните среди.

            За какво става дума? Така наречената „стратегия за електроцентрали“ е нещо като аварийния генератор на германския енергиен преход. Федералната република иска да стане климатично неутрална до 2045 г. и за тази цел иска да генерира общо 80 процента от електроенергията си от възобновяеми енергийни източници до 2030 г. В края на миналата година Германия възлиза на 59 процента - така че е необходима скорост през следващите шест години.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

              Има бре, и все повече ще има.
              25 години минимум. 3 цента за киловатчас, ако всеки ден го разреждаш, широк температурен диапазон, незапалим, напълно рециклируем
              https://essinc.com/
              И кач пара това удоволствие

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

                Има бре, и все повече ще има.
                25 години минимум. 3 цента за киловатчас, ако всеки ден го разреждаш, широк температурен диапазон, незапалим, напълно рециклируем
                https://essinc.com/
                Това ще работи ли 25 години, колкото панелите могат да работят по толкова време, приказваме си защото никой не го е видял още да работи 25 години. Като минат става ясно че не може да издържи толкова време и центовете ще са 10.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                  Ти пак не даваш решение за съхранението...
                  Има бре, и все повече ще има.
                  25 години минимум. 3 цента за киловатчас, ако всеки ден го разреждаш, широк температурен диапазон, незапалим, напълно рециклируем
                  https://essinc.com/

                  Коментар


                  • v_tin, това е добърия начин за употреба на соларни панели - 2 броя и не на покрива, а в двора и може да си правиш тока за битовони нужди на нещата които консумират постоянно, хората си слагат само един панел и се използва наистина тока който прави защото не се мъчиш да го подаваш в мрежата, а от нея се добавя ток когато соларния панел не може да произведе..т.е. 100% от тока се използва за хладилници, фризери и други консуматори. Такава инсталация ще се изплати, а соларите в полето никога няма да се изплатят, те няма да доживеят възраста на която се изплащат. Другото е да се захранва климатик през лятото и през зимата някои дни също. Като в големите жеги трябва да си пазиш панелите и да ги покриваш, иначе се загряват до висока температура и чао на клетките, също се почистват и мият стъклата. Тези неща кой ще ги направи за панели на полето - никой и сега се лъже че щели да преживеят 25 години, реално 5 само. С охлаждане и позициониране се правят ако искаш да не си хвърлиш парите напразно.
                    Last edited by supertrader; 24.01.2024, 14:46.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
                      Боже Господи, тук някакви хора се опитват да ни убеждават колко било евтино да се изгради и поддържа АЕЦ. И тези се имат за "енергетици"... Дават цени само за самия продукт, а не знаят че още толкова (поне) отиват за самото му изграждане, после още колко в бъдеще неопределено за заплати на квалифициран персонал, после още колко (пак неопределено) за отработка и съхранение на ядрено гориво. Ясни сте колко ги разбирате нещата, след като изобщо не отваряте дума за тези разходи, а те вероятно сумарно ще са 4х или 5х цената на самия реактор...
                      Искам да намериш и да ми цитираш поста, в к9йто го твърдя. Ама нямам спомени да съм казвал подобно нещо. При. АЕЦ, капиталовите разходи, са най-високи в абсолютно изражение, поне на пръв поглед. Обаче,
                      по неясни вам причини, са (заедно с разходите за енергоносител, поддръжка и експлоатация за единица инсталирана мощност) трайно по-ниски , разхвърляни върху целия жизнен цикъл на централата. Пък за ОЯГ, що ревеш, е зна . Злите руснаци, вече и него, го преработват за последващо използване и ПРАВЯТ пари от него Който е достатъчно елементарен да ви се върже на глупостите, накрая, мрънка за цени, за газ, и накрая за дърва. Ама ни разсмиваш, вярно.






                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                        Соска, много пъти те питах- защо не сглобиш кочина и да сложиш панели горе, да се топлиш и да си светиш денем и нощем с тях, а се оплакваш от атомния ток колко е скъп или евтин
                        Не му стиска. Ама иначе, корназ.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение

                          Отчайващо е. То не може да проумее след 12 години дискусии колко е скъп ядрения ток, иска някой да му подари пари за нов мерцедес. Започнем ли двата нови реактора в Козлодуй и Путин да дойде не може да ни спаси от поне още 20 години беднотия. Слушат "анализите" по въпроса на лидерите си Волен Сидеров и Копейкин, и после интернет вече им дава трибуна да изливат тоновете си простотия.
                          Соска, много пъти те питах- защо не сглобиш кочина и да сложиш панели горе, да се топлиш и да си светиш денем и нощем с тях, а се оплакваш от атомния ток колко е скъп или евтин

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

                            Знам, това беше следващото, за което щях да пиша. Абсолютно съм съгласен.
                            Отчайващо е. То не може да проумее след 12 години дискусии колко е скъп ядрения ток, иска някой да му подари пари за нов мерцедес. Започнем ли двата нови реактора в Козлодуй и Путин да дойде не може да ни спаси от поне още 20 години беднотия. Слушат "анализите" по въпроса на лидерите си Волен Сидеров и Копейкин, и после интернет вече им дава трибуна да изливат тоновете си простотия.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение

                              То само това да беше, добре. 98% от българите ще ти кажат, че "ядрения ток е евтин" защото такъв бил от Козлодуй. Имаше енргиен министър от БСП, това го заяви от трибуната на Народното събрание. В цената на тока на Козлодуй изобщо не присъства най-скъпата съставка - строежа му. При суперинфлацията дълговете на Козлодуй станаха към нула, но българите ги платиха косвено с глада през 90-те години, плащайки за самата суперинфлация и с очевидното си затъпяване, при което не са разбрали защо са гладували. Сега считат, че Западът ги е обирал по някакъв незнаен начин. Един пък по-долу счита, че стои гладен заради ВЕИ-та - тази прогнила империалистиеска технология.
                              Знам, това беше следващото, за което щях да пиша. Абсолютно съм съгласен.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
                                Боже Господи, тук някакви хора се опитват да ни убеждават колко било евтино да се изгради и поддържа АЕЦ. И тези се имат за "енергетици"... Дават цени само за самия продукт, а не знаят че още толкова (поне) отиват за самото му изграждане, после още колко в бъдеще неопределено за заплати на квалифициран персонал, после още колко (пак неопределено) за отработка и съхранение на ядрено гориво. Ясни сте колко ги разбирате нещата, след като изобщо не отваряте дума за тези разходи, а те вероятно сумарно ще са 4х или 5х цената на самия реактор...
                                То само това да беше, добре. 98% от българите ще ти кажат, че "ядрения ток е евтин" защото такъв бил от Козлодуй. Имаше енргиен министър от БСП, това го заяви от трибуната на Народното събрание. В цената на тока на Козлодуй изобщо не присъства най-скъпата съставка - строежа му. При суперинфлацията дълговете на Козлодуй станаха към нула, но българите ги платиха косвено с глада през 90-те години, плащайки за самата суперинфлация и с очевидното си затъпяване, при което не са разбрали защо са гладували. Сега считат, че Западът ги е обирал по някакъв незнаен начин. Един пък по-долу счита, че стои гладен заради ВЕИ-та - тази прогнила империалистиеска технология.

                                Коментар

                                Working...
                                X