IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възможности за инвестиция в Исторически парк АД

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Аз познавам Ивелин, той наистина иска да реализира проекта и ще го направи. Аман от песимисти!
    Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

    Коментар


    • Разбрах за темата от групата на Стойне Василев – „Клуба на инвеститора“, човек, който изключително уважавам, за това реших и аз да споделя личен опит по темата.
      Занимавам се от 15 години с инвестиции и това е причината да има какво да пиша в следващите редoве.

      Моя много добра приятелка миналата година разбра за Историческия Парк, гледала няколко видеа в Facebook и Youtube, от които още по се разбирала. Много и харесало как млади, красиви и усмихнати хора са занимават с този проект и как точно такъв проект имала нужда България, как с този проект ще се вдигне едва ли не българския дух. Решила да се свърже с представители в София, дали и информация по телефона. Отговорили и на въпросите, които питала. В последствие си уговорили среща и тук идвам и аз в историята. Питала дали на срещата може да присъства, друг човек, към който да се обърне, ако има финансови питания.

      Срещата беше в една много хубава октомврийска сутрина, разбира се, в офис на Тогедър. Влизаме в офиса, той много хубав, лъскав, свети, абе с две думи, много добре Почти веднага дойде консултанта, с който е говорила няколко пъти по телефона. Момчето на видима възраст под 20 години, малко бях озадачен, ама викам си залагат на млади надежди сигурно са ги обучили добре – все пак приятелката ми нали това я грабна – мотивацията на младежите. Младежа и той в тон с офиса, изтупан от горе до долу, ни покани да седнем и да започнем разговора.

      След има няма 5 минути в общи приказки, основно колко е хубаво времето, стана дума за подписване на договор, като дори и договора беше на масата, и точно в този момент нещата започнаха да се променят. Придърпах настрана моята приятелка и я помолих да ме остави да говоря с консултанта, защото аз мислих, че става дума среща за въпроси и отговори, а не среща за подписване на договор, за 5 цифрена сума пари.

      Почнах да говоря с младежа, 10 минути ми обясняваше, какво представлява проекта, как точно от това има нужда България и как това е инвестиция с огромен потенциал и как вече тези инвестирали по-рано вече са на печалба. В първия момент не разбрах какво има предвид, но го помолих да дообясни. Младежа сподели, че цената на пакета от акции вече се е покачила, като една акция вече е 140 лева, а след Новата година, т.е. от 2018 ще стане 180 лева. Също обясни, че един пакет ще носи 5 000 лева дивидент или по 25 лева на акция и как това правило 17% на година и как това е изключителна доходност. Това като го чух просто се втрещих, но го помолих да ми даде бизнес плана на проекта.

      След като го поучих, го помолих го за малко време, за да премина през нещата - нещо съм се специализирал толкова много проспекти и тримесечни финансови отчети съм изчел, че вече има тренинг, да вадя важната информация, при диагонално четене.

      До среда на планът имаше основно реднери, статистика свързана с подобни паркове или марко данни за България, съседи, туристи, климат и т.н. Това са си стандартни неща, но от средата на сетне се видяха финансовите отчети и там нещата започнаха да става доста криви.

      В разговора се разбира, че парка има 1 милион акции, като 35% се продават, но не се продават на регулиран пазар, а извън борсово. Това още повече започна да ме притеснява, но след като прочетох финансовия отчет и договора, вече всички аларми се включиха от раз.

      Не целя да коментирам естетиката на проекта, както избора на епохи, както и артефакти в тях, ще коментирам, по точно ще пиша въпросите, които зададох към консултанта.

      Опитах се да разбера защо толкова перспективен проект, от който има нужда България, не мине през капиталовия пазар? Младежа отговори, че мениджмънта не вярва на БФБ-то и че не очакват от там да съберат пари, защото управата е убедена, че сама ще намери капитала, с помощта на свои ресурси – консултанти.

      Питах го на каква основа една акция, трябва да е 140 лева, а не примерно 50 лева, т.е. няма прозрачен механизъм(пазар), който да определи цени, а трябва се приемат цените на компания. Младежа каза, че това е оценка спрямо текущото ниво на проекта и такива били оценките на подобни проекти. Питах на кои, но не получих точен пример, защото каза още веднъж, че това е следствие на нивото на проекта и всеки има право да приема тази цена или не. Питах го след като в момента имате едни декари земя и архи план, одобрения от общината за строителство, ПУП и още няколко документи, но нямате първа копка. Как това ще струва 140 милиона? В очите на момчето се изписа тих ужас, опита се да скалъпи отговор, но не можа да каже нищо смилено. Смилих се, викам си не са го до обучили, та го питах друго.

      Питах, защо казват, че на пакет ще има 5000 лева дивидент, един пакет от 200 акции или 25 милиона дивидент, след като в самия бизнес план в година, в която ще имат най-много туристи печалба е по-малка от 25 милиона лева. Младежа почна да увърта, че планът едва ли не е бил вече остарял в тази си част и че финансовите перспективи са много по-добри. Помолих го да ми даде актуална информация, каза, че не разполагал с нея.

      Питах няколко други въпроса, за жалост пак със същия успех на отговори, докато не стигнах до договора.
      Акциите се купуват, като човекът Х продава акциите, на купувач, в случая на моята приятелка.
      От тук въпросът беше, спрямо кой механизъм, член, алинея от договора парите на моята приятелка ще влязат в дружеството. Момчето успя само да каже, че не е наясно с правните аспекти и трябва се свържи с адвокат. Помолих го да поговоря с адвокат, но младежа каза, че в момента нямат на разположение.

      Следващия въпрос, защо така продавате акции между физически лица. Моята приятелка ще даде 140 лева за една акция, но продавача, че дължи данък печалба, спрямо разликата от покупката и продажбата до 140 лева. Защо го правят по този начин, като директно ще „загубят“ в данъци 10 процента от стойността на акцията, вместо да емитират нови акции. Отново получих отговор стил управата така реши и че не е много наясно с данъчното право.

      Последен въпрос – след като моята приятелка купува акциите от консултант, то питах на каква цена ги е купил той. Младежът използва целия си арсенал от знания и умения, който е натрупал до сега, и след като не успя да даде точен отговор, най-накрая си каза, че цената е десетки пъти по ниска.

      Благодарих му за информацията, хванах приятелката за ръка и си тръгнахме.
      След като излязохме от офиса, 1 час обяснявах на моята приятелка срещата(защото много не разба всички аспекти) като накрая и обещах, че ще и намеря по-добро решение за нейните пари, като утешителна награда

      Надявам се историята да била полезна, за който му представлява интерес.

      Спокойна вечер
      Г.

      Коментар


      • На мен тук друго ми е интересно, тъй като дружеството е непублично и се продават от съществуващите акции, а не се издават нови, то не се ли дължи данък върху тази печалба?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение

          Продавачът на мечти смята да генерира ПЕЧАЛБА!!!! от 22 Евро на калпак.
          Великите в бранша при 2 220 000 visitors last year, 100 millions euros of sales revenue - или 45 евро ПРОДАЖБИ!!!!



          Къде са те, къде сме ние!!!!
          Не си прав, на предишните страници ще видиш бизнес планът и в най-силната си година мисля, че очакваха под 23 милиона печалба от тези 600 000 души ... с тънката разлика, че това е нетна оперативна печалба.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от georgnank Разгледай мнение
            Как смятате, дали звучи реалистично?


            Акции и срокове

            При цялостно изграждане и достигане на пълен работен капацитет на “Исторически парк” през 2022 година цената на акциите се очаква да надхвърли 90 000 лева. Според предварителните разчети при туристопоток от 600 000 души годишно паркът ще генерира печалба в размер на около ‎25 000 000 лева, от което един пакет от 200 броя акции ще носи дивидент от 5000 лева на своя притежател. При очаквано нарастване броя на посетитетели ще се повиши и печалбата, от което ще се увеличи и цената на акциите и съответният дивидент от тях. Проектирането и изграждането на подобен обект изисква огромен експертен потенциал и отнема над 15 години. Това налага дългосрочно планиране и е предпоставка за устойчиви приходи от ефективното експлоатиране на създадената бизнес ниша.

            http://ipark.bg/historical-park/


            Продавачът на мечти смята да генерира ПЕЧАЛБА!!!! от 22 Евро на калпак.
            Великите в бранша при 2 220 000 visitors last year, 100 millions euros of sales revenue - или 45 евро ПРОДАЖБИ!!!!



            Къде са те, къде сме ние!!!!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Aleo Разгледай мнение
              От предисторията разбирам, че и ние трябва се готвим - https://www.facebook.com/ivelin.miha...6272532708440/ Наивник, май и теб ще те подмете
              Хахах. Младежът явно си е повярвал....

              https://www.tourmag.com/Le-Puy-du-Fo...na_a85968.html

              Ето за какви пари иде реч при най-добрите.

              Сладурчо и той се готви да похарчи същите
              Le Puy du Fou

              се готви да инвестира 200 милиона в Испания и Китай. Баровецът събира толкова за ТКЗС-то в Горно Надолнище.

              Коментар


              • Изгледах диагонално видеото, но видях тотална липса на знания по линия на БФБ, също така, се замислих, че директор от БФБ си позволи такава риторика, било то и от бизнес за няколко милиона директно ще изхвърчи на следващата ОСА, а какво да говорим за бизнес за стотици милиони ... разбира се OTC оценка, защото БФБ е едвали не тотал щете

                Коментар


                • Да напълно си прав, човека продава мечти https://prnt.sc/j54s8f и това е МОЛ-а на проект за десетки милиони ...

                  Last edited by Aleo; 14.04.2018, 13:31.

                  Коментар


                  • ПредставянеТой човека си го е казал във фейсубук профила. Продава мечти... Вие какво си помислхте

                    Коментар


                    • От предисторията разбирам, че и ние трябва се готвим - https://www.facebook.com/ivelin.miha...6272532708440/ Наивник, май и теб ще те подмете

                      Коментар


                      • Да се смееш или да плачеш - https://www.youtube.com/watch?v=bB9aUByJBak
                        Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Aleo Разгледай мнение
                          Наивник, схема е защото нещо не ти харесва или защото има разминаване спрямо някои закони - ако е второто може ли да дадеш малко повече инфо, защото явно не съм толкова наясно колкото си ти
                          Аз съм посочил доста в темата. Ако за теб това не е достатъчно да не се натресеш - парите са си твои

                          Коментар


                          • Наивник, схема е защото нещо не ти харесва или защото има разминаване спрямо някои закони - ако е второто може ли да дадеш малко повече инфо, защото явно не съм толкова наясно колкото си ти

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                              Абе хора, тя схемата крещи
                              ...но сълзите идват след това.....

                              Коментар


                              • Абе хора, тя схемата крещи

                                Коментар

                                Working...
                                X