IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
    Обаче, ако се повтори ситуацията с пшеницата 2009 - 2011, което според мен е около 85% вероятно - резултатите ще къртят.
    Точно такова избухване очаквам и аз.
    След близо 60% спад на пешницата и то по време на инфалция,отскока там ще е много голям.А и досега пуска доволно
    Ще дойде време всичко на БФБ ще пада,само тук ще расте

...........

4 месеца акумулация,пробив,тест на пробива,...изригване. Магнита е на 700$

https://tvc-invdn-com.investing.com/...510f76085d.png

Last edited by petrg5s; 13.12.2023, 08:44.

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
      Има промяна в прогнозите на https://www.agriabg.com/bg/financial...%B7%D0%B8.html
      41 милиона печалба е реалистично, даже може и да я надминат с малко!

Коментар

• Има промяна в прогнозите на https://www.agriabg.com/bg/financial...%B7%D0%B8.html

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение

За мен ще минат 30 мил лв печалба от реален бизнес през 2024г. За мен тук има сам +, въпрос на изцеждане е цената, на която ще се влезе.
          Аз имам малко по умерени очаквания, предвид на факта че разходите за лихви се утрояват (от 3 мил се увеличават на 9 мил).
          Обаче, ако се повтори ситуацията с пшеницата 2009 - 2011, което според мен е около 85% вероятно - резултатите ще къртят.
          Като цяло, след като консолидира и Комерс-а ръста за 2024 трябва да е двуцифрен %.
          Очаквам през 2026 цената на хартийката да бъде Мин - сегашната консолидирана BVPS (P/B=1) ;-)

Коментар

• Има големи шансове Агрия да влезе в Софикс през Февруари!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Възвръщаемост на кредитите за мен няма икономически смисъл, тъй като печалбата е собственост на акционерите (собствения капитал), а не на привлечения, чиято цена е ясна под формата на лихва независимо от дейността на компанията. Ако говорим за възвръщаемост на активите закупени с оборотни или краткосрочни кредити, то те могат да бъдат от най-различно естество и с различно време на задържане в компанията и съответно класифицирани по различен начин.
              Сами по себе си нито дълготрайните, нито краткотрайните активи могат да донесат някаква доходност. Земята ако не се засее, за което трябват семена, гориво, торове - краткотрайни активи, няма да донесе никаква доходност. Търговията със стоки пък изисква те да се съхраняват, транспортират за което трябват пък инвестиции в дълготрайни активи.
              Струва ми се че по-скоро искаш да повдигнеш въпроса за различната възвръщаемост при земеделското производство, търговията, производството на Алмагест и т.н. За съжаления нямаме достъп до такава детайлна информация, освен ако не ровим по отчетите на дъщерните дружества, макар че не съм наясно доколко са специализирани в конкретни дейности и колко големи са синергичните ефекти и прехвърляне на стойност между тях, както и зависимостта на различните дейности една от друга - една доходоносна например може да не може да съществува без друга губеща.
              А по-долу споменах размера на лихвите по оборотните заеми, защото за тях има информация в отчета.
              много добра е графиката, която си споделил, няма две мнения. Само исках да кажа, че изводите , които могат да се направят, от няколко изречения, че текущите кредити към 7% са над дългогодишната доходност от 6% на активите, е нещо не съмсем добро(отрицателна разлика). Аз исках да кажа, че са различни неща т.е. не трябва да се вадят(стравняват) - първо защото са правени в различен период, и се ползват за различни неща. Може и да не съм се изразил правилно
              Last edited by petyob; 07.12.2023, 18:44.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

За мен е реалистично. Тоест 15 милиона годишно за Агрия - 10 като фермер и още 5 от рента, която трябва да платят към себе си. Каква ще е печалбата/загубата от стоките, които са напълнили, алмагест, производтвото на олио и другите странични дейности, си признавам че нямам никаква представа, но вярвам, че ръководството знае доста повече от нас и ще се справят добре в тази сложна обстановка, така както са го правели през последните 15 години. Надявам се, че добре са си направили сметката при това увеличение на дълга при тези високи лихви.
                За мен ще минат 30 мил лв печалба от реален бизнес през 2024г. За мен тук има сам +, въпрос на изцеждане е цената, на която ще се влезе.

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

една е възвращаемостта на капитал в дълготрайни активи, например земя, друга е възвращаемостта от оборотни кредити, например за закупуване на стоки за препродажби ..
                  Възвръщаемост на кредитите за мен няма икономически смисъл, тъй като печалбата е собственост на акционерите (собствения капитал), а не на привлечения, чиято цена е ясна под формата на лихва независимо от дейността на компанията. Ако говорим за възвръщаемост на активите закупени с оборотни или краткосрочни кредити, то те могат да бъдат от най-различно естество и с различно време на задържане в компанията и съответно класифицирани по различен начин.
                  Сами по себе си нито дълготрайните, нито краткотрайните активи могат да донесат някаква доходност. Земята ако не се засее, за което трябват семена, гориво, торове - краткотрайни активи, няма да донесе никаква доходност. Търговията със стоки пък изисква те да се съхраняват, транспортират за което трябват пък инвестиции в дълготрайни активи.
                  Струва ми се че по-скоро искаш да повдигнеш въпроса за различната възвръщаемост при земеделското производство, търговията, производството на Алмагест и т.н. За съжаления нямаме достъп до такава детайлна информация, освен ако не ровим по отчетите на дъщерните дружества, макар че не съм наясно доколко са специализирани в конкретни дейности и колко големи са синергичните ефекти и прехвърляне на стойност между тях, както и зависимостта на различните дейности една от друга - една доходоносна например може да не може да съществува без друга губеща.
                  А по-долу споменах размера на лихвите по оборотните заеми, защото за тях има информация в отчета.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение

При добри реколти от всички култури (не рекордни) и тези цени ще има добри ренти и печалба около 50 лв дек за фермерите.
                    За мен е реалистично. Тоест 15 милиона годишно за Агрия - 10 като фермер и още 5 от рента, която трябва да платят към себе си. Каква ще е печалбата/загубата от стоките, които са напълнили, алмагест, производтвото на олио и другите странични дейности, си признавам че нямам никаква представа, но вярвам, че ръководството знае доста повече от нас и ще се справят добре в тази сложна обстановка, така както са го правели през последните 15 години. Надявам се, че добре са си направили сметката при това увеличение на дълга при тези високи лихви.
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от GenCho Разгледай мнение

Това сигурно е защото цените на зърното са на историческо дъно за последните 3,5 години...
                      Шегуваш се...

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                        За да е изгодно за компанията и акционерите вземането на кредит, то вложението за което се използва трябва да носи по-висока доходност от разходите по заема, освен ако не се преследват цели извън икономическата логика.
                        Възвръщаемостта от активите на Агрия преди лихви и данъци за последните 7 години е средно 7,45%, а ако изключим последните две години 5,79%.

Разходите по привлечения капитал трябва дългосрочно да са под нея, за да има смисъл от вземането му, и да води до увеличаване на печалбата за акционерите. То се изразява в разликата между възвращаемостта на собствения капитал и тази на активите. През годините тя е положителна като особено силен ефект се реализира през последните две години. Покачването на лихвите засилва опасенията за настъпването на времена с отрицателен знак. Дългосрочните инвестиции и заети пазари обаче изискват относително запазване на кредитните позиции и в такива моменти
                        Лихвите по оборотните заеми на Агрия, каквито са по-голямата част от пасивите, са в диапазона на едномесечен и тримесечен EURIBOR, увеличен с добавки между 1,20 и 3,0 процентни пункта или към настоящия момент 5-7%.
                        една е възвращаемостта на капитал в дълготрайни активи, например земя, друга е възвращаемостта от оборотни кредити, например за закупуване на стоки за препродажби ..
                        Last edited by petyob; 07.12.2023, 09:30.

Коментар

• Първоначално изпратено от maradona Разгледай мнение
                          Утре минаваме кота 21 и се запътваме към 22, която ще отнесем преди Коледа..... под 25 е чист подарък тук
                          Това сигурно е защото цените на зърното са на историческо дъно за последните 3,5 години...

Коментар

• Утре минаваме кота 21 и се запътваме към 22, която ще отнесем преди Коледа..... под 25 е чист подарък тук

Коментар

• За да е изгодно за компанията и акционерите вземането на кредит, то вложението за което се използва трябва да носи по-висока доходност от разходите по заема, освен ако не се преследват цели извън икономическата логика.
                              Възвръщаемостта от активите на Агрия преди лихви и данъци за последните 7 години е средно 7,45%, а ако изключим последните две години 5,79%.

Разходите по привлечения капитал трябва дългосрочно да са под нея, за да има смисъл от вземането му, и да води до увеличаване на печалбата за акционерите. То се изразява в разликата между възвращаемостта на собствения капитал и тази на активите. През годините тя е положителна като особено силен ефект се реализира през последните две години. Покачването на лихвите засилва опасенията за настъпването на времена с отрицателен знак. Дългосрочните инвестиции и заети пазари обаче изискват относително запазване на кредитните позиции и в такива моменти
                              Лихвите по оборотните заеми на Агрия, каквито са по-голямата част от пасивите, са в диапазона на едномесечен и тримесечен EURIBOR, увеличен с добавки между 1,20 и 3,0 процентни пункта или към настоящия момент 5-7%.

Коментар

• 8:15 PM | December 6, 23 | reuters.com

Paris wheat hits 3-week high as China demand continues

PARIS, Dec 6 (Reuters) - Euronext wheat futures rose on Wednesday to a three-week high, tracking fresh gains in Chicago as more sales of U.S. wheat to China were reported.

Short-covering by financial investors, who hold a large short position in wheat, and adjustments before the expiry of front-month December futures contributed to the trend on Euronext, traders said.

March wheat , the most active contract on the Paris-based Euronext exchange, settled 1% up at 232.00 euros

($250.28) a metric ton.

It earlier reached its highest since Nov. 15 at 234.75 euros as Chicago wheat climbed for a seventh session to a four-month peak. The U.S. government reported a large U.S. wheat sale for China for the third day in a row, underscoring strong Chinese import demand following a rain-affected harvest.

"It is a pity that the Chinese keep buying American wheat. But the purchases indicate China has an import requirement and could turn again to Europe, or at least not delay more shipments of previous purchases from France," one German trader said.

Talk that several cargoes of French wheat in a large loading programme for China had been postponed had dampened market sentiment at the end of November.

But confirmation of the first loadings this season for China, with four vessels now due at French ports this week according to LSEG data, has eased concerns.

Egypt's purchase of 180,000 tons of Russian and Ukrainian wheat in a tender on Tuesday nonetheless showed continuing export competition, with rising freight costs giving Black Sea origins an advantage for shipment to Egypt.

"The very large volume of approaching 2 million tons of Russian and other Black Sea region wheat offered in the Egyptian tender showed that plentiful supplies are quickly available for sale in international tenders despite the winter problems with Black Sea logistics," another trader said.

Traders saw little threat from freezing weather in Europe in the past week, with snow cover seen protecting crops in countries like Germany, though the return of rain was seen as a concern in parts of France where soggy conditions have disrupted planting.
                                Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Working...
                                X