Първоначално изпратено от Abritus
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от raging_bearСлед сравнението с Полимери и Кремиковци може да те посъветвам само едно - сменяй професията бързо!
Всъщност, надявам се, че нямаш нищо общо с финансовия анализ, че чак ме хваща срам............
Обективната оценка е такава - дисконтирайки паричния поток може да получиш много ниска цена, но е нормално при този ръст на работния капитал и амбициозната инвестиционна програма. Затова по-лесния вариант за оценка е с прогнозирано Р/Е. А то че е неразумно високо, така е - но събитията са много динамични и всяко тримесечие го доказва! Но когато "излъскат" и заводите за рециклиране в Сърбия и Румъния, тогава ще правим равносметката дали наистина Р/Е от 30 е било много. Междувпрочем, на борсата има много отчайващо скъпи компании и в сравнение с тях Монбат е уникална позиция.
P.S. Малко уточнение - P/S е 3,5, а SPS е 4,33 за последните 12 месеца. Ако консервативните ми прогнози за продажби се сбъднат, forward P/S става 2.2! Монбат има най-добрият EBITDA margin сред всички конкуренти, които са публични и за които намерих инфо в Ройтерс.
Колкото и оптимистично да подходя повече от 10лв. не мога да я изкарам тази акция.
Мечо, следващият път не се обаждай неподготвен, спазвай приема на хапчета, не бъркай сините и червените, повечко вода, за да ги прокараш по лесно и нещо на Енигма за отпускане.
П.С. Има и една много положителна новина около Монбат, разширяват продуктовата гама - освен локомотивни и танкови батерии започват и производство на батерии за дирижабли! С надуването, което правят имат реални шансове да станат лидери в Европа! Bon voyage, Мечо!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от AbritusПърво да кажа, че в момента нямам акции тук, но при условие че някои "разбирачи" говорят за "балон" няма как да не се намеся. Според мен въпреки поскъпването акцията тя остава една от най-добрите възможности за инвестиране на БФБ. Не случайно бе избрана за компания най-добро корпоративно управление. Показателите са направо смешни на база на развитието на компанията особено ако се сравняват с повечето от надутите буклуци на борсата. Това е една от малкото компании които не се подпира от фондовете, даже напротив, цената е просто в резултат на представянето на компанията.
ПС: По принцип съм толерантен към изказванията на хората във форума, но ще посъветвам хана да се насочи към следене на следващото ИПО, защото явно анализа на компаниите му куца и ИПОта му са надежда да спечели нещо.
Коментар
� -
Първо да кажа, че в момента нямам акции тук, но при условие че някои "разбирачи" говорят за "балон" няма как да не се намеся. Според мен въпреки поскъпването акцията тя остава една от най-добрите възможности за инвестиране на БФБ. Не случайно бе избрана за компания най-добро корпоративно управление. Показателите са направо смешни на база на развитието на компанията особено ако се сравняват с повечето от надутите буклуци на борсата. Това е една от малкото компании които не се подпира от фондовете, даже напротив, цената е просто в резултат на представянето на компанията.
ПС: По принцип съм толерантен към изказванията на хората във форума, но ще посъветвам хана да се насочи към следене на следващото ИПО, защото явно анализа на компаниите му куца и ИПОта му са надежда да спечели нещо.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от "commodore.vanderbiltЗа 1 година и P/S над 4, което означава, че предприятието се лъска, като Полимери преди 2 години, както Кремиковци преди две години и други случаи. Жалко ми е, че подбираш компаниите си в портфейла като накой музикант. А какво ще се получи, ако не постигнат прогнозираните си печалби. Какво? Но аз съм спокоен, защото оценявайки я обективно и фундаментално, компанията не стува толкова, друг е въпроса, че някой може да я закара и на 30 лева, но ще спя спокойно, но ти дето си вкарал и последните си 10К, ще има да стискаш палци и да се молиш на братя Бобокови да не превърнат компанията в проиводител на бульони"Галина Бланка" Бълбук-бълбук.Това е майтап. Дружеството е читаво, но не и над 15 лева на този етап.
Всъщност, надявам се, че нямаш нищо общо с финансовия анализ, че чак ме хваща срам............
Обективната оценка е такава - дисконтирайки паричния поток може да получиш много ниска цена, но е нормално при този ръст на работния капитал и амбициозната инвестиционна програма. Затова по-лесния вариант за оценка е с прогнозирано Р/Е. А то че е неразумно високо, така е - но събитията са много динамични и всяко тримесечие го доказва! Но когато "излъскат" и заводите за рециклиране в Сърбия и Румъния, тогава ще правим равносметката дали наистина Р/Е от 30 е било много. Междувпрочем, на борсата има много отчайващо скъпи компании и в сравнение с тях Монбат е уникална позиция.
P.S. Малко уточнение - P/S е 3,5, а SPS е 4,33 за последните 12 месеца. Ако консервативните ми прогнози за продажби се сбъднат, forward P/S става 2.2! Монбат има най-добрият EBITDA margin сред всички конкуренти, които са публични и за които намерих инфо в Ройтерс.The SKY is no longer the limit!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от commodore.vanderbiltПървоначално изпратено от Novaka_BullПървоначално изпратено от commodore.vanderbiltЯвно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
Успех
очакваната печалба на акция е около 90 ст.
при такъв ръст на печалбата пазара няма да я търгува акцията на по малко от ПЕ=22 което си е 20лв за акция, така я смятам аз.
П.С. и да знаеш че изпълнят ли си прогнозната печалба ще съм прав даже много прав.
ако не постигнат прогнозните си резултати ще я търгуваме в края на годината на сегашната цена но вече при съвсем други коефициенти
в този вариант сигурно като няма да изглежда толкоз надута ще ти харесва повече - но аз например точно тогава ще избягам дори и на загуба.
не знам за теб но аз купувам очаквания защото не съм в щатите а в булгаристан. освен това ако не си изпълнят прогнозите ще бягам па макар и компанията да се търгува с ПЕ по ниско от средното за сектора (на теб тогава може да ти изглежда по апетитна акцията). а че компанията е читава спор няма затова пазара и е гласувал такова балонообразно доверие (тук спор няма че в момента е балон).
това което искам да кажа е че при тези темпове на разтеж дори и сега да е балонизирана утре има реален потенциал да те закара с +50%
а ако очакванията и настроенията около нея се запазят и с повече.
УСПЕХ
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Novaka_BullПървоначално изпратено от commodore.vanderbiltЯвно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
Успех
при такъв ръст на печалбата пазара няма да я търгува акцията на по малко от ПЕ=22 което си е 20лв за акция, така я смятам аз.
П.С. и да знаеш че изпълнят ли си прогнозната печалба ще съм прав даже много прав.Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от commodore.vanderbiltЯвно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
Успех
П.С. и да знаеш че изпълнят ли си прогнозната печалба ще съм прав даже много прав.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Han KrumИзчезвам.........., на заслепения акъл не може да се даде, тъй че чакайте 2млрд. капитализация до края на годината, но....мноого ще боли тук като лъсне истината...
Аз отивам да пия, за вас не знам..Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.
Коментар
� -
Явно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
УспехГлупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Han KrumПървоначално изпратено от Novaka_BullПървоначално изпратено от Han KrumТук май не се търпи критика - и за мен МОНБАТ е изчерпана акция отдавна, всичко над 12 лв(пак е много) ви е бонус... човека е много прав добрите вести идват на всеки 5 мин...мноооого плоско..
а пичовете от монбата си имат ясна стратегия и цели и ако ги изпълнят може да видим капитализация и от 600 - 800 мил. и то при ПЕ не повече от 15и в момента П/Е е доста над 15. Само да ти кажа че на един мнооого голям завод какъвто е NEOH капитализацията му е под 150млн...
топливо за 150 мил
полимерите за 70 мил.
синергона за смешните 230 мил.
но нито един от мажоритарите НЯМА да ги продаде за толкова.
защо ли............
П.С.
заводите са 4, не един
Коментар
�
Коментар