If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
MONBAT ima zestok fundament. FCFF analyses + trailing multiples (ako pregledame forward multiples ste stane daze oste po - priqtno) pokazvat che cenata ima oste mnogo da raste.
Туй го бях пропуснал. Защо FCFF, Франки, тези 12,3 милиона от Пощенска и Булбанк аз ли ще ги плащам? Не си много коректен, направи FCFE и тогава да коментираме резултата
И отговори на човека, той поне ми изглежда наясно с анализите:
Първоначално изпратено от commodore.vanderbilt
Франки какъв дисконтиращ фактор вземаш, че изкарваш над 15 лева, може би 4.82, колкото е доходността на 10год, ДЦК.
А за това колко ще стигне, аз също съм на мнение, че ще я закарат до 20, но тука коментираме дали наистина струва 20 или 15. Според мен - не!
И как според вас ще се отрази на Monbat eur/usd 1.38 и цена на оловото над 3000 usd- Блестящо, може би ще си утроят планираните резултати - 300 млн.-никаква икономическа мисъл. Вие, ще продавате, след като излязът резултатите и някой ви ги смели за да разберете какво се е случило. В момента, в който се окаже,( а той не е толкова далеч), че с Монбат е попресилено, ще се молите да ви купят безценните хартийки. Но както се казва работа за "невероятни" анализатори винаги ще се намери.
Успех
Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.
За 1 година и P/S над 4, което означава, че предприятието се лъска, като Полимери преди 2 години, както Кремиковци преди две години и други случаи. Жалко ми е, че подбираш компаниите си в портфейла като накой музикант. А какво ще се получи, ако не постигнат прогнозираните си печалби. Какво? Но аз съм спокоен, защото оценявайки я обективно и фундаментално, компанията не стува толкова, друг е въпроса, че някой може да я закара и на 30 лева, но ще спя спокойно, но ти дето си вкарал и последните си 10К, ще има да стискаш палци и да се молиш на братя Бобокови да не превърнат компанията в проиводител на бульони"Галина Бланка" Бълбук-бълбук.Това е майтап. Дружеството е читаво, но не и над 15 лева на този етап.
След сравнението с Полимери и Кремиковци може да те посъветвам само едно - сменяй професията бързо!
Всъщност, надявам се, че нямаш нищо общо с финансовия анализ, че чак ме хваща срам............
Обективната оценка е такава - дисконтирайки паричния поток може да получиш много ниска цена, но е нормално при този ръст на работния капитал и амбициозната инвестиционна програма. Затова по-лесния вариант за оценка е с прогнозирано Р/Е. А то че е неразумно високо, така е - но събитията са много динамични и всяко тримесечие го доказва! Но когато "излъскат" и заводите за рециклиране в Сърбия и Румъния, тогава ще правим равносметката дали наистина Р/Е от 30 е било много. Междувпрочем, на борсата има много отчайващо скъпи компании и в сравнение с тях Монбат е уникална позиция.
P.S. Малко уточнение - P/S е 3,5, а SPS е 4,33 за последните 12 месеца. Ако консервативните ми прогнози за продажби се сбъднат, forward P/S става 2.2! Монбат има най-добрият EBITDA margin сред всички конкуренти, които са публични и за които намерих инфо в Ройтерс.
Би ли ми казал, колко са консервативните им продажби, че нещо четем от различни книги?
Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.
че в БГ всички тези данни много лесно се манипулират и се МАНИПУЛИРАТ и могат много сериозно да заблудят смятащите подобни коефициенти.
MONBAT imat naj-dobriq corporate management. Te se staraqt da ugodqt na drebniq investitor, zastoto ima dovolen free-float. Te sa izkliuchitelno korektni, Bulgarite pak nedovolni. GAZ i HVAR po-dobri corporate management li imat?
ГАЗ има активи, които имат стойност в пъти, няколко пъти надвишаващи капитализация му и в тази връзка за мен е подценено, докато Монбат има само едни добри дисконтирани потоци и някакви коефициенти - активите на Монбат струват в много пъти под пазарната му стойност.
Az lichno ne sam na borsata, za da turguvam aktivi, no znam che po-rentabilniqt aktiv struva poveche ot po-nerentabilniq.
Франки незбравяй, че ОRGH беше компания с МНОООГО велик мениджмънт, но от 2 месеца не се търгуват. А какво толкова им е велико на МОНБАТ, освен платени статии в Пари за това как ще превземат Европа. Франки какъв дисконтиращ фактор вземаш, че изкарваш над 15 лева, може би 4.82, колкото е доходността на 10год, ДЦК.
Сууупер! Най-сетне стойностна дискусия във форума. Напомня ми за преди 3-4 г.
Аз няма да убеждавам с коефициенти и анализи дали Монбат е добър или не. Всеки си има глава на ременете, сам си рискува капитала и си решава. За мен съм си решил - 50% от портфолиото в Монбат. Най-добрата възможна инвестиция на БФБ от доста време!
И на база на какво се покачи цената? На какво по-различно от обявената им инвестиционна програма? Как така със същите налични данни отпреди 6-7 месеца цената беше 10лв, а сега хвърчите на 20? И не ми говори за анализ, точно DCF моделите показват, че е надценена към настоящият момент.
Нямам нищо против да се печели от балони и възможностите са големи, ама всеки като си купи балонче и се мъчи да го смали да кондомче. Аре, по-спокойно четирипръстия, знаем те, че си изявен баснописец, ама не се напягай толкова - в жегите дебнат инсулти, инфаркти и т.н.
П.С. И да не забравиш да ми отговориш на въпросчетата
Znachi nesto si oburkal smetkite. Prosto investicionnata programa, izglezdashe dosta ambiciozna, no se transformira vuv fakt. Chovek trqbva da se ponaprqga for some extra cash.
че в БГ всички тези данни много лесно се манипулират и се МАНИПУЛИРАТ и могат много сериозно да заблудят смятащите подобни коефициенти.
MONBAT imat naj-dobriq corporate management. Te se staraqt da ugodqt na drebniq investitor, zastoto ima dovolen free-float. Te sa izkliuchitelno korektni, Bulgarite pak nedovolni. GAZ i HVAR po-dobri corporate management li imat?
ГАЗ има активи, които имат стойност в пъти, няколко пъти надвишаващи капитализация му и в тази връзка за мен е подценено, докато Монбат има само едни добри дисконтирани потоци и някакви коефициенти - активите на Монбат струват в много пъти под пазарната му стойност.
Az lichno ne sam na borsata, za da turguvam aktivi, no znam che po-rentabilniqt aktiv struva poveche ot po-nerentabilniq.
Stiga ste pliuli MONBAT-a be dushichki. Q se argumentiraite pone da pokazete pone che znaete nesto.
Ako edna cena se e pokachila mnogo za kratko vreme, tova ne oznachava che ste padne. Trenda na MONBAT ste produlzi oste dosta vreme, za okolo 7 meseca cenata se e kachila s okolo 59%(sprqmo purviq den na vtorichniq pazar). Cenata ste leti momcheta i momicheta i vsichki, koito ne go razbirat ili ne se prestrashavat da kupuvat na 15 bgn, sled nqkolko meseca ste pistqt kakuv balon bil monbat na 20 bgn.
Vie si znaete, ama nqma da e losho da pridobiete nqkakva pone obsta predstava za investment valuation predi da se naduhvate vzaimno
И на база на какво се покачи цената? На какво по-различно от обявената им инвестиционна програма? Как така със същите налични данни отпреди 6-7 месеца цената беше 10лв, а сега хвърчите на 20? И не ми говори за анализ, точно DCF моделите показват, че е надценена към настоящият момент.
Нямам нищо против да се печели от балони и възможностите са големи, ама всеки като си купи балонче и се мъчи да го смали да кондомче. Аре, по-спокойно четирипръстия, знаем те, че си изявен баснописец, ама не се напягай толкова - в жегите дебнат инсулти, инфаркти и т.н.
П.С. И да не забравиш да ми отговориш на въпросчетата
Eh, Investor prosto si zalozil na greshnite akcii.
Ako si mislish che GAZ na 13bgn e podcenen . . .
В късна есен очаквам срив на пазарите в Шанхай и Ню Йорк. Тогава чужденците ще започнат да разкеширват първо активите си, донесли им най-голяма доходност. Като гледам покачването на Монбат, много от тях със сигурност са повече от приятно изненадани от сегашните цени, а както говорите и за още по-дебели цени, се сещам откъде ще започнат разкешването. Това вече ДФ не са пресметнали и тогава, а този момент рано или късно ще дойде, ще видимe кон боб яде ли
Pak si v greshka Investor
Investitorite ste prodadat USA i Chinese assets, a s cash-a ste napulnqt oste MONBAT-ki, imenno zastoto sa dovolni ot dohodnostta, koqto nosqt. A te za golemite investitori rabotqt golemi financisti, koito znaqt kak da izchislqvat spravedliva stoinost za akciq
Аз не изчислявам компаниите според тримесечните им резулатати от продажби, печалби и т.н. ROE, ROA глупости и методи за дисконтиране, понеже знам, че в БГ всички тези данни много лесно се манипулират и се МАНИПУЛИРАТ и могат много сериозно да заблудят смятащите подобни коефициенти. ГАЗ има активи, които имат стойност в пъти, няколко пъти надвишаващи капитализация му и в тази връзка за мен е подценено, докато Монбат има само едни добри дисконтирани потоци и някакви коефициенти - активите на Монбат струват в много пъти под пазарната му стойност. Пак казвам, аз не залагам на теоретично сметната стойност - с данни, които казах как се изнасят според мен, а на база на реалната стойност, която стои зад активите. Но както и да е, всеки като гледам си държи на инвестицията и ще видим в края на годината кое ще даде по-добра доходност ГАЗ от 9.5 лв. или Монбат от 9.5 лв. - бяха на една цена доскоро. Ако някой е правил арбитраж, евала, но като ви слушам си вярвате на Монбата и това е. Не е препоръка, имам акции на ГАЗ.
Eh, Investor prosto si zalozil na greshnite akcii.
Ako si mislish che GAZ na 13bgn e podcenen . . .
В късна есен очаквам срив на пазарите в Шанхай и Ню Йорк. Тогава чужденците ще започнат да разкеширват първо активите си, донесли им най-голяма доходност. Като гледам покачването на Монбат, много от тях със сигурност са повече от приятно изненадани от сегашните цени, а както говорите и за още по-дебели цени, се сещам откъде ще започнат разкешването. Това вече ДФ не са пресметнали и тогава, а този момент рано или късно ще дойде, ще видимe кон боб яде ли
Pak si v greshka Investor
Investitorite ste prodadat USA i Chinese assets, a s cash-a ste napulnqt oste MONBAT-ki, imenno zastoto sa dovolni ot dohodnostta, koqto nosqt. A te za golemite investitori rabotqt golemi financisti, koito znaqt kak da izchislqvat spravedliva stoinost za akciq
В късна есен очаквам срив на пазарите в Шанхай и Ню Йорк. Тогава чужденците ще започнат да разкеширват първо активите си, донесли им най-голяма доходност. Като гледам покачването на Монбат, много от тях със сигурност са повече от приятно изненадани от сегашните цени, а както говорите и за още по-дебели цени, се сещам откъде ще започнат разкешването. Това вече ДФ не са пресметнали и тогава, а този момент рано или късно ще дойде, ще видимe кон боб яде ли :lol:
Мен ме притеснява и постояния растеж и на показателя P/B който е връзката между собствения капитал и цената на акцията. Вече не са единични случаи този показател да прехвърля 5.
Tova e pritesnitelno, no ne za vsichki kompaii s visoko PBV
Za kompanii, koito poddurzat postoqnno visoko ROE, visoko PBV ne trqbva da e otricatelen signal. Tipichen primer za tova e BACB. Ima mnogo visoko PBV, no tazi velichina ne nosi otricatelen signal na investitorite zaradi izkliuchitelnata rentabilnost na sobstveniq kapital. Vse pak normalno e mnogo rentabilnite kompanii da imat visoki PBV.
Да ви кажа ще се радвам и част от сегашните акционери да убедите, че акцията е балон освем себе си. Защото нямам нищо напротив да влезна на позицията отново примерно на 12-13 лева.
Като цяло наистина си мисля, че по повечето позиции цените на акциите наистина са прекалено високи за влизане и не изключвам корекция на пазара като цяло. Разбира се корекцията няма да е дълбока примерно 10-15 %, но просто по такъв начин ще се забави растежа на цените на акциите, за да може резултатите на компаниите да догонят цените. Защото имам чувство, че сложихме каруцата пред коня. Започнахме да смятаме показатели с прогнозните отчети за 2007 година, а те ще се появят чак след 6 месеца и да се убеждаваме П/Е ни е ниско. Мен ме притеснява и постояния растеж и на показателя P/B който е връзката между собствения капитал и цената на акцията. Вече не са единични случаи този показател да прехвърля 5.
По-добре да е "балон" Монбата и да ми носи доходност, отколкото да имам акции в някое супер переспективно, но спящо с години дружество.
ПП Ако е балотн мислите ли, че всичките тези фондове, които пълнят не могат да си направят сметката?
Stiga ste pliuli MONBAT-a be dushichki. Q se argumentiraite pone da pokazete pone che znaete nesto.
Лично аз не съм виждал по-изкуствено покачване от това на Монбат от 9.5 до 15.5 лв., за толкова кратък период, при толкова много милиони акции извън мажоритаря. Според мен тук говорим за общи действия между няколко или всички ДФ, за да се постигне тази цел. А, ако си спомним месеци наред преди това акцията беше посочвана като акция на следващия месец в рубликата на Капитал, но от това на пазара естествено нямаше никаква реакция, както и нямаше реакция от няколкото добри новини, които се появиха когато цената беше 9.5 лв. и изведнъж видяхме какво се случи - масирани обирания в продължение на месец и сегашната цена. Всеки сам си прави изводите. Лично мнение, не е препоръка.
Sto za argument e tova??? MONBAT ima zestok fundament. FCFF analyses + trailing multiples (ako pregledame forward multiples ste stane daze oste po - priqtno) pokazvat che cenata ima oste mnogo da raste. Do kraq na godinata cenata ste e nad 20BGN i ne zastoto go pompat izkustveno, a zastoto iskat da go pritezavat v portfeilite si! Kato vi cheta razsuzdeniqta i si mislq che kupuvate i prodavate na baza koi kakvo kazal ili rekal. Napravete si edin podroben analiz i ste si otgovorite na vsichki vuprosi, ako ne mozete, srestu 180 euro ste vi go pratq po mail-a
Ako edna cena se e pokachila mnogo za kratko vreme, tova ne oznachava che ste padne. Trenda na MONBAT ste produlzi oste dosta vreme, za okolo 7 meseca cenata se e kachila s okolo 59%(sprqmo purviq den na vtorichniq pazar). Cenata ste leti momcheta i momicheta i vsichki, koito ne go razbirat ili ne se prestrashavat da kupuvat na 15 bgn, sled nqkolko meseca ste pistqt kakuv balon bil monbat na 20 bgn.
Vie si znaete, ama nqma da e losho da pridobiete nqkakva pone obsta predstava za investment valuation predi da se naduhvate vzaimno
Коментар