IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Abritus
    Ами кой го подпира Елана ли, дето постояно изсипва пакети или някой друг фонд. Ясно е че всички фондове пълнят тук, но не защото я подпират, а защото акцията си заслужава да се купи.
    Лично аз не съм виждал по-изкуствено покачване от това на Монбат от 9.5 до 15.5 лв., за толкова кратък период, при толкова много милиони акции извън мажоритаря. Според мен тук говорим за общи действия между няколко или всички ДФ, за да се постигне тази цел. А, ако си спомним месеци наред преди това акцията беше посочвана като акция на следващия месец в рубликата на Капитал, но от това на пазара естествено нямаше никаква реакция, както и нямаше реакция от няколкото добри новини, които се появиха когато цената беше 9.5 лв. и изведнъж видяхме какво се случи - масирани обирания в продължение на месец и сегашната цена. Всеки сам си прави изводите. Лично мнение, не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от raging_bear
      След сравнението с Полимери и Кремиковци може да те посъветвам само едно - сменяй професията бързо!
      Всъщност, надявам се, че нямаш нищо общо с финансовия анализ, че чак ме хваща срам............
      Обективната оценка е такава - дисконтирайки паричния поток може да получиш много ниска цена, но е нормално при този ръст на работния капитал и амбициозната инвестиционна програма. Затова по-лесния вариант за оценка е с прогнозирано Р/Е. А то че е неразумно високо, така е - но събитията са много динамични и всяко тримесечие го доказва! Но когато "излъскат" и заводите за рециклиране в Сърбия и Румъния, тогава ще правим равносметката дали наистина Р/Е от 30 е било много. Междувпрочем, на борсата има много отчайващо скъпи компании и в сравнение с тях Монбат е уникална позиция.
      P.S. Малко уточнение - P/S е 3,5, а SPS е 4,33 за последните 12 месеца. Ако консервативните ми прогнози за продажби се сбъднат, forward P/S става 2.2! Монбат има най-добрият EBITDA margin сред всички конкуренти, които са публични и за които намерих инфо в Ройтерс.
      Значи да не гледам сегашните и миналите резултати, а твоите прогнози(консервативни), и на каква база ги правиш твоите прогнози, че да изкарш P/S 2.2? Бобец май хвъргаш, а? Признай си, не е срамно... Че те от Монбат всяка седмица излизат да ви кажат "Следваме инвестиционната си програма", която беше пусната още миналата година и всички хвърчите в облаците и се надъхвате. Кои пиъри си гледал, че аз всички, които видях са с P/S под 1 и не ми е ясно как така Монбат ще ги "бори" с 2,2, ама не ми излизай с номера за нашия пазар, защото амбициите са им за "европейско господство", при посоченото от теб P/S пак ще е супер надценена. Ама няма да се плашиш първият неконсолидиран ще е много добър - с 2 години гратисен период и 8% лихва към дъщерните, сещай се какво ще пише...
      Колкото и оптимистично да подходя повече от 10лв. не мога да я изкарам тази акция.
      Мечо, следващият път не се обаждай неподготвен, спазвай приема на хапчета, не бъркай сините и червените, повечко вода, за да ги прокараш по лесно и нещо на Енигма за отпускане.

П.С. Има и една много положителна новина около Монбат, разширяват продуктовата гама - освен локомотивни и танкови батерии започват и производство на батерии за дирижабли! С надуването, което правят имат реални шансове да станат лидери в Европа! Bon voyage, Мечо!

Коментар

• Ами кой го подпира Елана ли, дето постояно изсипва пакети или някой друг фонд. Ясно е че всички фондове пълнят тук, но не защото я подпират, а защото акцията си заслужава да се купи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus
          Първо да кажа, че в момента нямам акции тук, но при условие че някои "разбирачи" говорят за "балон" няма как да не се намеся. Според мен въпреки поскъпването акцията тя остава една от най-добрите възможности за инвестиране на БФБ. Не случайно бе избрана за компания най-добро корпоративно управление. Показателите са направо смешни на база на развитието на компанията особено ако се сравняват с повечето от надутите буклуци на борсата. Това е една от малкото компании които не се подпира от фондовете, даже напротив, цената е просто в резултат на представянето на компанията.

ПС: По принцип съм толерантен към изказванията на хората във форума, но ще посъветвам хана да се насочи към следене на следващото ИПО, защото явно анализа на компаниите му куца и ИПОта му са надежда да спечели нещо.
          Една от малкото компании, която не се подпира от ДФ - я пак го кажи, че не вярвам да го мислиш

Коментар

• Първо да кажа, че в момента нямам акции тук, но при условие че някои "разбирачи" говорят за "балон" няма как да не се намеся. Според мен въпреки поскъпването акцията тя остава една от най-добрите възможности за инвестиране на БФБ. Не случайно бе избрана за компания най-добро корпоративно управление. Показателите са направо смешни на база на развитието на компанията особено ако се сравняват с повечето от надутите буклуци на борсата. Това е една от малкото компании които не се подпира от фондовете, даже напротив, цената е просто в резултат на представянето на компанията.

ПС: По принцип съм толерантен към изказванията на хората във форума, но ще посъветвам хана да се насочи към следене на следващото ИПО, защото явно анализа на компаниите му куца и ИПОта му са надежда да спечели нещо.

Коментар

• За мен е твърдо убеждението, че голяма част от ръста на цената на тази позиция през последните 3-4 месеца е "напомпан" в този форум с лузунги стихчета и мантри повтаряни и повтаряни. Тука се проведе един експеримент които явно излезе успешен.

Коментар

• Първоначално изпратено от "commodore.vanderbilt
                За 1 година и P/S над 4, което означава, че предприятието се лъска, като Полимери преди 2 години, както Кремиковци преди две години и други случаи. Жалко ми е, че подбираш компаниите си в портфейла като накой музикант. А какво ще се получи, ако не постигнат прогнозираните си печалби. Какво? Но аз съм спокоен, защото оценявайки я обективно и фундаментално, компанията не стува толкова, друг е въпроса, че някой може да я закара и на 30 лева, но ще спя спокойно, но ти дето си вкарал и последните си 10К, ще има да стискаш палци и да се молиш на братя Бобокови да не превърнат компанията в проиводител на бульони"Галина Бланка" Бълбук-бълбук.Това е майтап. Дружеството е читаво, но не и над 15 лева на този етап.
                След сравнението с Полимери и Кремиковци може да те посъветвам само едно - сменяй професията бързо!
                Всъщност, надявам се, че нямаш нищо общо с финансовия анализ, че чак ме хваща срам............
                Обективната оценка е такава - дисконтирайки паричния поток може да получиш много ниска цена, но е нормално при този ръст на работния капитал и амбициозната инвестиционна програма. Затова по-лесния вариант за оценка е с прогнозирано Р/Е. А то че е неразумно високо, така е - но събитията са много динамични и всяко тримесечие го доказва! Но когато "излъскат" и заводите за рециклиране в Сърбия и Румъния, тогава ще правим равносметката дали наистина Р/Е от 30 е било много. Междувпрочем, на борсата има много отчайващо скъпи компании и в сравнение с тях Монбат е уникална позиция.
                P.S. Малко уточнение - P/S е 3,5, а SPS е 4,33 за последните 12 месеца. Ако консервативните ми прогнози за продажби се сбъднат, forward P/S става 2.2! Монбат има най-добрият EBITDA margin сред всички конкуренти, които са публични и за които намерих инфо в Ройтерс.
                The SKY is no longer the limit!

Коментар

• Първоначално изпратено от commodore.vanderbilt
                  Първоначално изпратено от Novaka_Bull
                  Първоначално изпратено от commodore.vanderbilt
                  Явно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
                  Успех
                  при изпълнение на програмата за 2007

очакваната печалба на акция е около 90 ст.

при такъв ръст на печалбата пазара няма да я търгува акцията на по малко от ПЕ=22 което си е 20лв за акция, така я смятам аз.

П.С. и да знаеш че изпълнят ли си прогнозната печалба ще съм прав даже много прав.
                  За 1 година и P/S над 4, което означава, че предприятието се лъска, като Полимери преди 2 години, както Кремиковци преди две години и други случаи. Жалко ми е, че подбираш компаниите си в портфейла като накой музикант. А какво ще се получи, ако не постигнат прогнозираните си печалби. Какво? Но аз съм спокоен, защото оценявайки я обективно и фундаментално, компанията не стува толкова, друг е въпроса, че някой може да я закара и на 30 лева, но ще спя спокойно, но ти дето си вкарал и последните си 10К, ще има да стискаш палци и да се молиш на братя Бобокови да не превърнат компанията в проиводител на бульони"Галина Бланка" Бълбук-бълбук.Това е майтап. Дружеството е читаво, но не и над 15 лева на този етап.

ако не постигнат прогнозните си резултати ще я търгуваме в края на годината на сегашната цена но вече при съвсем други коефициенти

в този вариант сигурно като няма да изглежда толкоз надута ще ти харесва повече - но аз например точно тогава ще избягам дори и на загуба.

не знам за теб но аз купувам очаквания защото не съм в щатите а в булгаристан. освен това ако не си изпълнят прогнозите ще бягам па макар и компанията да се търгува с ПЕ по ниско от средното за сектора (на теб тогава може да ти изглежда по апетитна акцията). а че компанията е читава спор няма затова пазара и е гласувал такова балонообразно доверие (тук спор няма че в момента е балон).
                  това което искам да кажа е че при тези темпове на разтеж дори и сега да е балонизирана утре има реален потенциал да те закара с +50%

а ако очакванията и настроенията около нея се запазят и с повече.

УСПЕХ

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull
                    Първоначално изпратено от commodore.vanderbilt
                    Явно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
                    Успех

при такъв ръст на печалбата пазара няма да я търгува акцията на по малко от ПЕ=22 което си е 20лв за акция, така я смятам аз.

П.С. и да знаеш че изпълнят ли си прогнозната печалба ще съм прав даже много прав.
                    Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.

Коментар

• Първоначално изпратено от commodore.vanderbilt
                      Успех

Коментар

• Първоначално изпратено от Han Krum
                        Изчезвам.........., на заслепения акъл не може да се даде, тъй че чакайте 2млрд. капитализация до края на годината, но....мноого ще боли тук като лъсне истината...
                        Аз отивам да пия, за вас не знам..
                        Наздраве за трезвомислещите
                        Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.

Коментар

• Тия милиони за нищо ги нямате ейй...800млн капитализация(една фабрика) и в момента П/Е е доста над 15. Само да ти кажа че на един мнооого голям завод какъвто е NEOH капитализацията му е под 150млн...
                          Porentabilnite zavodi, struvat poveche milioni

Коментар

• Явно почти всички мислят абсолютно "прагматично"...аз от тази акция направих 200% за 6 месеца, защо да не мога да направя 50% за една година. ТЪПО. Ами натовари, ако искаш и 100К, като те забърше реалността, ще се возиш на гондола от илюзии, но с акумулатор може би. Кажи ми как изкарваш цена от 20 лева за Монбат и съм готов да разговатям, но тъпи обобщения от рода на "аз пък ще натоваря", си е чиста форма на незнание и неразбиране какво да направиш оттук нататък. И по-страшното е, че нямаш представа какво да си купиш, защото все по-трудно е да откроиш бялото от черното и изненадите могат да бъдат много неприятни, но ти си велик, направил си 200% и сигурно всички са го разбрали в кварталното кафене в Обеля.
                            Успех

Коментар

• Изчезвам.........., на заслепения акъл не може да се даде, тъй че чакайте 2млрд. капитализация до края на годината, но....мноого ще боли тук като лъсне истината...
                              Аз отивам да пия, за вас не знам..

Коментар

• Първоначално изпратено от Han Krum
                                Първоначално изпратено от Novaka_Bull
                                Първоначално изпратено от Han Krum
                                Тук май не се търпи критика - и за мен МОНБАТ е изчерпана акция отдавна, всичко над 12 лв(пак е много) ви е бонус... човека е много прав добрите вести идват на всеки 5 мин...мноооого плоско..
                                Круме моите почитания, Вие явно сте стара риба, но защо мислиш че тази позиция е изчерпана, можеби към момента да е балон но определено е от доброкачествените.

а пичовете от монбата си имат ясна стратегия и цели и ако ги изпълнят може да видим капитализация и от 600 - 800 мил. и то при ПЕ не повече от 15
                                Тия милиони за нищо ги нямате ейй...800млн капитализация(една фабрика) и в момента П/Е е доста над 15. Само да ти кажа че на един мнооого голям завод какъвто е NEOH капитализацията му е под 150млн...
                                ми тогава дайте да запретнем ръкави и да си купим златните за 90 мил.
                                топливо за 150 мил
                                полимерите за 70 мил.
                                синергона за смешните 230 мил.

но нито един от мажоритарите НЯМА да ги продаде за толкова.

защо ли............

П.С.

заводите са 4, не един

Коментар

Working...
                                X