И май пропуснах че 45% от приходите на фирмите в СП/500 идват от чужбина
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Колега благодаря че споделихте в детайли мнението си за Тесла.
Терзо при все че съм булиш настроен за американския пазар, мисля че ги надценяваш малко. От едно 20-30 години връзките са толкова сложни и цялата система работи на скачени съдове и не може да издържи дълго време търговски войни. Едно е да изолираш детайли от системата или да пипаш със скалпела, друго е да си мислиш че тръгваш ва банк и всичко ще е ок за продължителен период от време.
Не виждам държава която да е пригодена в настоящата система да издръжи повече от може би година максимум на нарушени връзки в следствие на масивни търговски спорове без изключения. Преди 2-3 години помня че на Щатите им свърши сухото мляко или нещо подобно за бебета. Няма да ти казвам що самолети летяха от Европа да им возят такова. Аналогично Европа след като сряза руския нефт и газ сега виси на Америка. Някой мега умници срязаха и ядрената си индустрия та сега като се прецака нещо с реакторите във Франция и айде у киреча.
Тръмп от една страна си е бизнесмен и си търси някъкви бенефити а от друга няма начин да не си станал президент и да не хвърлиш електората в екстаз. Което ме насочва и към следната зависимост: В последните 10 президентски цикъла средно най-добрата година се явява пост елекшън т.е 2025. В 9 от последните 10 такива сме имали година на + със среден ръст от близо 18%. Втората година от мандата е исторически най-куцата. При елекшън или третата е също много добра /когато е положителна/. Годината на избори е нещо средно.
Логиката е следната:
- първата година - телешки възторг, имаме победител, той ще промени нещата и бла бла бла
- втората година - започва отрезвяването
- третата година - отново надеждата започва да се прокрадва, имаме вече яснота около кандидати и прочие
- изборната такава - волатилна, но надеждата е набрала скорост.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigGun Разгледай мнениеГледате ли индех фючърсите?
Митата били булиш, хахаха...
Само евентуални капиталови ограничения ще осерат пейзажа.
Коментар
-
Тръмпи да спре войната???
Не го виждам на бял кон!!!
Това би означавало Путин да признае, че не може сам да си реши проблема с войната, не може да се справи сам, и разчита на чужда помощ... Путин няма да остави Тръмпи да събере овациите с лесна победа и да стане герой...
Тръмпи може да спре войната, само ако даде каквото поиска Путин... а Путин ще иска неприемливо голямо парче от Украйна...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
тя войната със сигурност един ден ще свърши. и 100 годишната война между Англия и Франция - и тя свърши. Така, че в идеята ти има много хляб според мен. Дай или мисли за конкретни индустрии и тикери.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеПичуве, имам луда идея. Германия. Ако войната вземе, че наистина свърши? Тръмп сериозно ги е подпукал гейците. Русия едва ли ще откаже да продава суровини? Каруците нямат спасяване, но химикалите може да ги бъде.
и другото... дефлацията се оказва прекалено устойчива.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
П/Е на Тесла е доста безсмислено упражнение. В момента акумулират акцията на базата на очаквания, а не на резултати - роботаксита, АИ, Мъск дясна ръка на Тръмп и пр. За момента имам само 10% позиция, защото е възможно да подреже 380. Първа цел 640, евентуално. Други интересни са ми RBRK, SNOW, RDDT, CAVA, MSTR, COIN. Засега 68% кеш
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
Колега интересно ми е - гледам че държите акцията повече от 5 години - поздравления и за избора и за последващото държане на акцията въпреки срив от 80% от върха през 2022г
Защо смятате че в 2025 акцията е меме, а във времето в което сте купували пред Ковид П/Е е над 2000, маржини йок и т.н. Също така споделяте че се колебаете да продадете сега. Кое в настроящия момент прави акцията по непривлекателна за държане спрямо 2022г?
Самия аз имам 110 акции на Тесла - малко над 1 година. От бизнеса им не разбирам нищо, нямам и намерение да им задълбавам. Купих ги след като един ден наблюдавах един до друг паркирани Тесла и някакъв Мерцедес. И двете красиви коли, но ми направи впечатление как в купето на Тесла няма бутони, копчета и прочие. Сетих се за Айфон, после сканирах компанията и ми даде зелена светлина чисто като финасови показатели, попрочетох още малко и отворих - хоризонт нямам, на теория може един ден да бъде най-голямата по капитализация в света. Предполагам може спокойно и да фалира.
Като казвам, че се колебая дали да продам имам предвид около 20% - 25%, а не целия пакет. С перспектива да увелича инвестициите, когато видя, че роботизираните таксита се превръща в успешен проектLast edited by Веселият_мелничар; 02.02.2025, 14:57.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Веселият_мелничар Разгледай мнение
Това е добра идея, ако хоризонта ти е края на десетилетието и смяташ, че или роботизираните таксита, или хуманоидните роботи ще се реализират като следващия им принтер за пари. Едно от двете да се случи, TSLA ще е най-голямата компания в света. В момента, обаче, това е почти meme stock и цената за акция е абсурдна предвид резултатите на компанията. Аз имам сериозна експозиция в TSLA, но тя е изградена преди ковид при ниски цена за акция и мога да търпя корекция. Въпреки дългосрочната ми оптимистична прогноза за тях, дори сега се двоумя дали да не продавам, защото през последните 8 тримесечия резултатите им не са нищо особено, а даже се наблюдава влошаване. В момента е само и единствено хайп в очакване през лятото да стартират роботизираните таксита в Остин, Тексас, а впоследствие и в останалите градове в САЩ, за което едно рамо със сигурност ще удари и бай Дончо от Белия дом. Но има и някои подводни камъни, за които е добре да се знае. Първият е, че Q1 на 2025г. най-вероятно ще завърши с много слаби продажби на автомобили предвид това, че в момента и в 4-те им фабрики върви трансформация на производствените им линии, за да се произвежда новия им Модел Y Юнипер, а това винаги е свързано с проблеми в производствения капацитет и влошаване на COGS. Второ, самия Мъск малко помага на бранда с напълно неадекватно поведение от време на време, като очаквам особено в Европа продажбите да пострадат заради политическите му позиции. Общо взето, първото тримесечие на тази година се очаква да е много трудно, като мисля, че когато излязат данните за продажбите цената за акция ще се оцвети в много тъмно червено. Някъде към края на април ще е earnings call за първото тримесечие на 2025г. и смятам, че данните от него ще са много лоши, което ще натисне цената много надолу.
Бих бил много предпазлив с TSLA в момента
Защо смятате че в 2025 акцията е меме, а във времето в което сте купували пред Ковид П/Е е над 2000, маржини йок и т.н. Също така споделяте че се колебаете да продадете сега. Кое в настроящия момент прави акцията по непривлекателна за държане спрямо 2022г?
Самия аз имам 110 акции на Тесла - малко над 1 година. От бизнеса им не разбирам нищо, нямам и намерение да им задълбавам. Купих ги след като един ден наблюдавах един до друг паркирани Тесла и някакъв Мерцедес. И двете красиви коли, но ми направи впечатление как в купето на Тесла няма бутони, копчета и прочие. Сетих се за Айфон, после сканирах компанията и ми даде зелена светлина чисто като финасови показатели, попрочетох още малко и отворих - хоризонт нямам, на теория може един ден да бъде най-голямата по капитализация в света. Предполагам може спокойно и да фалира.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение[ATTACH=CONFIG]n4244682[/ATTACH]
Понеже циганката умре...
Танкери - общо взето великолепно: fro +22%, dht +22%, trmd +4%; само hafn се изложи на -5%
Честно казано очаквах по-скоро чистите да дръпнат и затова имам повече Torm отколкото fro.
Сухото се ядва, но нищо особено: gogl +4%, sblk +4%, gnk +4%
Бразилия - дивидентен ibzl e +13%, акумулиращ е +14%; в долари ewz +12%
Колумбия - gxg +12%
SPY e +2%, qqq +1%
eur/usd - абсолютно без изменение
===
Нямам някакви грандиозни идеи за февруари. Продължават да са ми интересни дългосрочните колци на един златар btg, че премиите са много ниски. Засега са пари на вятъра.
Коментар
-
Понеже циганката умре...
Танкери - общо взето великолепно: fro +22%, dht +22%, trmd +4%; само hafn се изложи на -5%
Честно казано очаквах по-скоро чистите да дръпнат и затова имам повече Torm отколкото fro.
Сухото се ядва, но нищо особено: gogl +4%, sblk +4%, gnk +4%
Бразилия - дивидентен ibzl e +13%, акумулиращ е +14%; в долари ewz +12%
Колумбия - gxg +12%
SPY e +2%, qqq +1%
eur/usd - абсолютно без изменение
===
Нямам някакви грандиозни идеи за февруари. Продължават да са ми интересни дългосрочните колци на един златар btg, че премиите са много ниски. Засега са пари на вятъра.
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеАй честити ни мита в УСА. 25% за Канада и Мехико, 10% за чайна майна.
Както вангувах, индексите се държат. Мита немита Щатите продължават да дърпат целия световен капитал.
Коментар
Коментар