Първоначално изпратено от representjah
Класика в жанра. Абсолютна класика. Не го казвам за да се подигравам, нито завиждам за резултатите. Ще покажа масово заблудите на 99.9% от хората които се знаимават с финансови пазари/тото/залагания/игри на щастието.
1. Наблюдения? Всеки човек смята, че неговите на наблюдения и опит е правилен. НО всички знаем, че те не струват нищо, има десетки оптически и ментални заблуди на които не можеш да влияш и да промениш по никакъв начин. Представи си жена със повдигащ сутиен - знаеш че е изкуствено, но не можеш да промениш реакцията в себе си - кефи те и те възбужда. Вмести наблюдения ти трябва друго - статистика, много много статистика и то ТОЧНА. Това е огромния проблем на всички пазари. Казвам ти го от опит, преди няколко години ми се наложи да обобщавам и занимавам с около 300 GB (gigabyte) CSV файлове. Милиарди и милиарди редове от спортни състезания. Ревеше ми се - нещата се оказаха много по-интересни отколкото си мислех.
2. Човек предпочита да печели по малко, но редовно 99 дни, но да изгуби един ден, въпреки че тази еднодневна загуба ще бъде по-голяма от всичките му натрупани печалби до момента. Печелиш 99 дни по 100 долара, но накрая в един ден губиш 10 200 Долара. Никога нито един човек до момента не ми е давал разумен отговор защо го прави. Но то е ясно - защото се чувстваш като Бог 99 дни и като лайно един. И аз съм го правил, но бързо си научих урока.... започнах да правя обратното. Губех малко но редовно, за сметка на редките и огромни печалби. Проблема е да се научиш да си лягаш всяка вечер със загубите. Но когато математиката (вероятностите) са на твоя страна не е толкова трудно. Една-две печеливши сделки ми вадят тримесечието, а дори не се занимавам с вероятности по големи 1 на 500.
3. Когато му дойде времето - Ясно е че нямаш краен срок или крайна цел. Ще направиш точно както в следващото мнение - въпреки че си на загуба, ако не си продал акциите не си на загуба. Щом ги "държиш" всичко е наред. Нарича се mental accounting. Всяко стратегия трябва да има ясен изход/цел. Дали ще е е удвояване на капитала, дали ще е 13 месеца, дали ще е достигане на определена цена или подобно.
4. Щом една компания ми е донесла много пари, то тя пак ще ми донесе. Не казвам, че конкретната компания е лоша, но ако наистина виждаше потенциал в нея, не ни трябвало да я махаш изобщо на първо място. Щеше още да си я държиш...
5. Ако - най-опасната дума на финансовите пазари. Няма такива филми в сделките. Първо мислиш, след това действаш. И никъде, ама никъде след това не се съмняваш в действията си. Да, задължително е през определен период от време да преоценяваш какво си направил, какво си мислил в онзи момент, какво мислиш сега, светът се променя постоянно. И бъдещото ще покаже че поне 50% от нещата в които вярваме днес, са пълни глупости (грешни). Думата е полезна, само когато я използваш ПРЕДИ да направиш нещо, като разглеждане на различните варианти и оценяваш техните вероятности да се случат.
Като цяло цялата тая фондова борса си е голяма зарибявка. Гледаш по цял ден едни движения, пада, качава се, едни червени зелени цифри, въобщо като на увеселително влакче е. Ужасно пристрастяващо, адреналина е винаги у небесата. Ама мен не ме кефи. Предпочитам на 200К да получавам 5-6% годишна доходност (чиста), да не ми се налага да гледам някакви картински всеки ден, а само когато си попълвам данъчната декларация. И точно това ми е идеята - смятам че в близките 2-3 години ще има изключителни сделки и супер компании на невероятни цени.
Общо взето скучно работа - слагаш едни пари и се надяваш да си прав след 20-30 години.
Коментар