IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от representjah

​​​​​
    Класика в жанра. Абсолютна класика. Не го казвам за да се подигравам, нито завиждам за резултатите. Ще покажа масово заблудите на 99.9% от хората които се знаимават с финансови пазари/тото/залагания/игри на щастието.

1. Наблюдения? Всеки човек смята, че неговите на наблюдения и опит е правилен. НО всички знаем, че те не струват нищо, има десетки оптически и ментални заблуди на които не можеш да влияш и да промениш по никакъв начин. Представи си жена със повдигащ сутиен - знаеш че е изкуствено, но не можеш да промениш реакцията в себе си - кефи те и те възбужда. Вмести наблюдения ти трябва друго - статистика, много много статистика и то ТОЧНА. Това е огромния проблем на всички пазари. Казвам ти го от опит, преди няколко години ми се наложи да обобщавам и занимавам с около 300 GB (gigabyte) CSV файлове. Милиарди и милиарди редове от спортни състезания. Ревеше ми се - нещата се оказаха много по-интересни отколкото си мислех.
    2. Човек предпочита да печели по малко, но редовно 99 дни, но да изгуби един ден, въпреки че тази еднодневна загуба ще бъде по-голяма от всичките му натрупани печалби до момента. Печелиш 99 дни по 100 долара, но накрая в един ден губиш 10 200 Долара. Никога нито един човек до момента не ми е давал разумен отговор защо го прави. Но то е ясно - защото се чувстваш като Бог 99 дни и като лайно един. И аз съм го правил, но бързо си научих урока.... започнах да правя обратното. Губех малко но редовно, за сметка на редките и огромни печалби. Проблема е да се научиш да си лягаш всяка вечер със загубите. Но когато математиката (вероятностите) са на твоя страна не е толкова трудно. Една-две печеливши сделки ми вадят тримесечието, а дори не се занимавам с вероятности по големи 1 на 500.
    3. Когато му дойде времето - Ясно е че нямаш краен срок или крайна цел. Ще направиш точно както в следващото мнение - въпреки че си на загуба, ако не си продал акциите не си на загуба. Щом ги "държиш" всичко е наред. Нарича се mental accounting. Всяко стратегия трябва да има ясен изход/цел. Дали ще е е удвояване на капитала, дали ще е 13 месеца, дали ще е достигане на определена цена или подобно.
    4. Щом една компания ми е донесла много пари, то тя пак ще ми донесе. Не казвам, че конкретната компания е лоша, но ако наистина виждаше потенциал в нея, не ни трябвало да я махаш изобщо на първо място. Щеше още да си я държиш...
    5. Ако - най-опасната дума на финансовите пазари. Няма такива филми в сделките. Първо мислиш, след това действаш. И никъде, ама никъде след това не се съмняваш в действията си. Да, задължително е през определен период от време да преоценяваш какво си направил, какво си мислил в онзи момент, какво мислиш сега, светът се променя постоянно. И бъдещото ще покаже че поне 50% от нещата в които вярваме днес, са пълни глупости (грешни). Думата е полезна, само когато я използваш ПРЕДИ да направиш нещо, като разглеждане на различните варианти и оценяваш техните вероятности да се случат.

Като цяло цялата тая фондова борса си е голяма зарибявка. Гледаш по цял ден едни движения, пада, качава се, едни червени зелени цифри, въобщо като на увеселително влакче е. Ужасно пристрастяващо, адреналина е винаги у небесата. Ама мен не ме кефи. Предпочитам на 200К да получавам 5-6% годишна доходност (чиста), да не ми се налага да гледам някакви картински всеки ден, а само когато си попълвам данъчната декларация. И точно това ми е идеята - смятам че в близките 2-3 години ще има изключителни сделки и супер компании на невероятни цени.
    Общо взето скучно работа - слагаш едни пари и се надяваш да си прав след 20-30 години.
    Всичко е ала бала и загубите идват когато нямаш дисциплина.Губят точно тия които искат с една сделка да направят големия удар.Да да ама не.Точно тогава се сговнясват нещата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
      От 3 май до сега ако просто си беше държал SPY щеше да си на +19.8%

Ако беше надушил, че в технолигичните е истината и беше взел QQQ или XLK щеше да си на +29.8%

С по-малко риск и без да губиш време в трейдинг
      Ако ,мако накрая мирише.Така казват хората.Не ми трябва нищо да държа.Пазара ще се сгромоляса.Дали ще е сега или след 1-2 г още по-зле.Когато преценя ще си купя хубави дългосрочни акции и ще ги стискам до второ прилествие.Сега пазара не е хубав и съм убеден,че половината вече търпят загуби,но си трайкат .

Коментар

• Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение

13 годишното американче точно с опции беше спечелило 75 000 долара за 2 месеца от Тесла. Ама не знам купувал ли е или продавал
        искам да кажа че е нормално когато на борсите играят 1 млрд. души е нормално някой да направи от 100 лв. до 10 млн. лева после до 10 млрд.

Коментар

13 годишното американче точно с опции беше спечелило 75 000 долара за 2 месеца от Тесла. Ама не знам купувал ли е или продавал
          като вица че едно циганче яло вафла и казало на друго че е хубава и то на трето и четвърто се хвали че е шоколад

това 13 годишно може да е загубило а не спечилило

впечатляват ме рекламите в интернет на брокери и консултанти как са като за полуидиоти направени
          то рекламите винаги са такива де...

Коментар

• Пазара се люшка, не знае накъде да хване ......

Коментар

Начи миналата седмица точно преди срива, след 5 месеца и 12 дни трейдинг бях стигнала 72%. Беше моментно, но БЕШЕ.
              а резултатат след СРИВа който не беше срив щото падна с 10% а преди това качи с 15%
              та за къф срив говорим?
              това е ръст

та колко е резултата ви
              ?
              защо винаги избирателно? от преди след между?
              Last edited by mpy_yordanov; 10.09.2020, 19:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

Другата зарибявка за балъчетата са опциите (directional calls). Пари се правят от издателите на опции (обикновено маркет мейкърите), а не от купувачите, обаче шараните скачат щото е адреналин с мечти за милиони.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

Шортът е опасен
                  регулярно излизат статии, как някой с 50 000 акаунт шортил нещо си и си ляга, сесията затворила. На другия ден отваря с гап и човека дължи 1 000 000 или 20 пъти акаунта си.

Шорта на неликвидни акции е забавление, което не трябва да се практикува!!!

Мерси за идеята, ще я пратя на колегите, защото аз не пиша за чужбина

Шортът е тъпа идея и за ликивидни акции и дори индекси. Но пак казвам, има хора, които просто все им се привижда нещо за шортене.

Поздрави
                  При индексите има някаква вероятност да си на плюс при сривове (веднъж на десетилетие), но иначе е казуза пердута.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

15% за 5 месеца
                    а от трейдинг колко си "напред"? и при какъв риск?
                    лаком *** глава затрива
                    Начи миналата седмица точно преди срива, след 5 месеца и 12 дни трейдинг бях стигнала 72%. Беше моментно, но БЕШЕ.
                    Last edited by IvelinaJensen; 10.09.2020, 18:43.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Тесла сигурно го е разбила. Ама наскоро пък букна 100млн профит от вирекард.
                      Именно де затова приказвам - от време на време се показва по телевизията да се хвали колко велик анализатор (short seller) бил. Само че покрай тая позиция е изял дървото на 100 други по 1 мил (при тесла трябва да са доста повече милионите).
                      Подхвана се темата за късите позиции и пак да се повторя НЯМА УСПЕШНИ шорт селъри в дългосоречен период, поне в смисъла в който повечето хора си го представят. Всичко е срещу теб - статистика, лимитирана печалба, ФЕД, разходи за лихви, и какво ли още не.
                      За балансиране на портфейла и изглаждане на волатилността в LONG/SHORT стратегии ДА, но иначе за индивидуални трейдове е само за балъците.
                      Дори и ако погледнеш звездите от The Big Short - в период 2008-2009та са направили 100-200% ретърн, но резултатите след това са трагични.

Другата зарибявка за балъчетата са опциите (directional calls). Пари се правят от издателите на опции (обикновено маркет мейкърите), а не от купувачите, обаче шараните скачат щото е адреналин с мечти за милиони.

Коментар

• Почнах вчера на демото на Plus500 с наличния от там капитал. Сега съм на плюс 15 000лв. То било лесно бе

Коментар

• Като цяло съм съгласен че шорта е голяма тъпотия. Поемаш неограничен риск срещу максимална нагрда 2 пъти залога. Обикновено leverage ETF-фите и ETN-ните вървят дългосрочно само надолу понеже като падат надолу спрямо нещотото което следват падат малко повече от колкото като са се дигали. TQQQ e голяма изключение от правилото той следва NASDAQ 3 пъти long и мисля че причината е че просто nasdaq последните години върви само нагоре и декея се покрива от ръста. Проблема при шортенето е че имаш overnight fee която може да ти изяде цялата печалба при арбитража, но при моя измислен брокер защо я нямаше не знам, но и не съм имал проблеми с теглене на печалби. Не така стоят нещата обаче с SQQQ само му погледнете графиката и ще видите. Рискове има естествено рязък спад на nasdaq това чудо ще се изтреля нагоре и ако ProShares решат да го делистнат на върха ще ви иде да ги заколите. Сега щях да съм на плюс с мойта стратегия понеже видях че реалната цена на DGAZ е доста под тази която бях шортил но какво да правиш винаги има нещо което да се обърка .
                          http://www.proflashgame.com

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
                            Правих успешен арбитраж с едновременно шортене на DGAZ и UGAZ ETN при измислен брокер който не ми вземаше овърнайт комисионни. Копелетата от Credit Suisse обаче решиха да ги делистнат от големите борси 10 години по рано и месец по късно ги преместиха на OTC пазара до който брокера няма достъпа. Като прочетох новината веднага затворих всичко на малък минус и много псувах Credit Suisse. Голям цирк стана с DGAZ като го изместиха на OTC пазара от $400 скочи на $21 000 60 пъти се търгуваше над активите които имаше защотото п*далите от Credit Suisse спряха да издават нови акции и шортарите нямаше от къде да си покриват акциите. @mpy_yordanov мисля че това което стана с DGAZ e достойно за написване на една статия в инвестора .

Като събера пари ще пробвам шортя SQQQ това е фонд движещ се обратно на TQQQ. В пика на пандемията поскъпна само 2 цяло и няколко пъти баси боклука идеален за шорт.
                            Шортът е опасен
                            регулярно излизат статии, как някой с 50 000 акаунт шортил нещо си и си ляга, сесията затворила. На другия ден отваря с гап и човека дължи 1 000 000 или 20 пъти акаунта си.

Шорта на неликвидни акции е забавление, което не трябва да се практикува!!!

Мерси за идеята, ще я пратя на колегите, защото аз не пиша за чужбина

Шортът е тъпа идея и за ликивидни акции и дори индекси. Но пак казвам, има хора, които просто все им се привижда нещо за шортене.

Поздрави
                            Last edited by mpy_yordanov; 10.09.2020, 17:38.

Коментар

• Такива работи читав брокер няма да разреши на простолюдието, то ако ставаше така и аз щях да пиша опции на шортовете си и да прибирам по 1-2% на седмица

Коментар

• Правих успешен арбитраж с едновременно шортене на DGAZ и UGAZ ETN при измислен брокер който не ми вземаше овърнайт комисионни. Копелетата от Credit Suisse обаче решиха да ги делистнат от големите борси 10 години по рано и месец по късно ги преместиха на OTC пазара до който брокера няма достъпа. Като прочетох новината веднага затворих всичко на малък минус и много псувах Credit Suisse. Голям цирк стана с DGAZ като го изместиха на OTC пазара от $400 скочи на $21 000 60 пъти се търгуваше над активите които имаше защотото п*далите от Credit Suisse спряха да издават нови акции и шортарите нямаше от къде да си покриват акциите. @mpy_yordanov мисля че това което стана с DGAZ e достойно за написване на една статия в инвестора .

Като събера пари ще пробвам шортя SQQQ това е фонд движещ се обратно на TQQQ. В пика на пандемията поскъпна само 2 цяло и няколко пъти баси боклука идеален за шорт.
                                http://www.proflashgame.com

Коментар

Working...
                                X