Прави ли ви вчепетлений колко скъпи са путовете за китайките. Иска ми се да направя един залог от сорта BABA на 50 падеж януари 2024, но пет парчета излизат близо 1000 гущера. Идеи за игра през друг продукт?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеПрез голямата картина не бива да забравяме че съвсем малка част от хората имат реални активи, останалите нямат практически нищо.
Точно!
Обаче при мен изводите са други. Хвърлих боб и излезе гранде сур при активите. Включително на лукс сегмента. Преходът пък го виждам към предишно,а не към следващо общество. Демографският колапс няма как да не се отрази. Парадоксално, но войната може да помогне тук.
Пропуснах евробанките за моя жалост. За мен са много нестабилни, но факт е, че направиха яки ръстове.
Автото... много политически натиск тук. Иначе Порше е на добра цена, Стелантис още повече. Обаче пустата Европа за мен е твърдо не. Телекомите по същия начин.
Най-добра стратегия за мен е нещо от сорта на 80-20. 80% кеш или полукеш, 20% лотарийни залози. Половината къси.
Днес внимателно, на пръсти почнах да влизам в GYC - немски колиби. Ако слезе към 7 еврака, ще налазя здраво.
- 1 like
Коментар
-
Терзо в момента страдат дребния и среден бизнес до известна степен. Борсово търгуваните големи компании са в идеално здраве - Аркема, Винчи, Шнайдер, Ле Гранд, Сейнт Гобайн, Айр Ликуид, Талес, Пернод - визирам блу чип такива са в чудесна позиция и извличат дивиденти от цялата ситуация.
За фармата - тя никога не е имала за цел да лекува а просто създава абонати. Последните 6 месеца индекса на фармата е надолу в щатите и не само. Изпуска се пара след Ковид и точно в такива моменти си струва човек да се поогледа, да си избере и да почне да гради. Ако някой си мисли че ще се разминем само с тази пандемия - отговора е не. В Европа си струва да се огледа Ла Рош и Санофи, за по експериметално ориентираните има една френска компания Еурофинс и още една Биомериукс. В момента са на добри нива и имат интересен бизнес. Лично аз фаворитизирам повече на вторите - семейна собственост, няма инвеститори активисти, дълг почти няма и маржовете са добри. Малко бизнес дивизията в УК ме притеснява но си струва да се огледа.
Погледни последното изречение което си написал - "ограничени ресурси" и се замисли ако визираш паричните знаци - колко точно ограничени са? Не искам да инициирам дискусия в тази посока, но само защото Баланса примерно на ЕЦБ е 60% от ГДП това не значи че не може да стане 120% -/справка Япония/. В Европа и Щатите тече прехода към следващото общество и този преход не го виждам със срив в цените на активите а напротив - мойте очаквания са всичко реално да се запази скъпо и да стане още по скъпо. През голямата картина не бива да забравяме че съвсем малка част от хората имат реални активи, останалите нямат практически нищо.
Рин недей да споменаваш банковите акции - ще ни урочасаш ралитоВ края на годината когато споделях очаквания - банковите акции бяха сред тях. В този ред на мисли Монклер вчера ме убиха с този отчет - все повече започват да приличат на Хермес по структура на баланса с тези размери да седиш на 1 милиард кеш... И някак си съм пропуснал Морган Стенли колко сериозно са купили там.
Иначе за автото - аз съм почти пълен пас /един мутуал фундс мисля има малка позиция в Тесла и Ферари/ в този сектор до степен в която неглижирах дори листването на Порше. Това е сектор в който активно тече дисрапшън и признавам не мога да се ориентирам в каква посока. Аналогично стоя настрана от Телекомуникациите по същата причина. Факт е че има чудесни компании, но ми е твърде комплицирано за да се ориентирам.Last edited by Assen123; 01.03.2023, 11:36.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеДали някой е попадал под ръка на нещо стойностно като анализ на експеримента в Ел Салвадор? МВФ ги натиска твърде здраво, а човек трудно може да прочете нещо алтернативно отвъд стандартните бълвочи.
Не знам отвъд океана какво вадят като отчети, но във Франция това което аз имам до момента на хартия нещата за 2022 изглеждат супер. Продължавам да съм на мнение че конфликта в Украйна е нещото което много грешно се чете от анализаторите или поне не се казват нещата с истинските им имена.
В Европа индустрията извлича бесни дивиденти от този конфликт, свежо се вливат милиони нови европейци / по тази тема най-сетне взеха да излзат материали в който се говори за този глобален проблем/ Енергийна криза нямаше, но правителствата наляха 1 трилион индиректно. Тестват се оръжия в реално време, което колкото и да е цинично е страхотен плюс за всички големи износители.
Много интересно е да се забележи че на глобално ниво общото ниво на дълг за 2022 спада с 4 трилиона. За последно на матур маркетс това стана през 2014/2015.
Енергийните компании продължават да са евтини, направо исторически евтини и на този фонд да съставляват под 5% от капитализацията в СП е безумно.
Ако на някой ще му се занимава с фармацията - тази и може би следващата година ще отпусне натиска и вероятно добри компании ще могат да се намерят на добра цена. Новото за сега не е решило да спре да прави нови върхове - ще видим до кога.Last edited by RInvestor; 01.03.2023, 10:04.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Я помисли кой ще иска да купи ДЦК с 4,9%, ако можеш да купиш ДЦК с 5,9% например. Естествено можеш да държиш до падеж. Времето до 2033 бързо ще се изтърколи.
С други думи - в момента дългата позиция в ДЦК с падеж след 2024 е изключително висок риск. Напълно неоправдан според мен, защото потенциалната печалба никаква я няма.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Терзиев ,защо да е самоубийство?
При доходност над 3% си е ок.В. оферта хита са Македонски и Румънски,даже сделки на Северна Македония с над 6% са сключени скоро.
С други думи - в момента дългата позиция в ДЦК с падеж след 2024 е изключително висок риск. Напълно неоправдан според мен, защото потенциалната печалба никаква я няма.
- 1 like
Коментар
-
Според мен това е самоубийство. Естествено аз съм убеден, че следващите емисии ще са с много по-висока лихва. Т.е. по-добре кеш на 0%, отколкото такива ДЦК. Няколко пъти повторих, че моят избор тук е BIL.
При доходност над 3% си е ок.В. оферта хита са Македонски и Румънски,даже сделки на Северна Македония с над 6% са сключени скоро.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеКавръков, ето ти от вчера:
Миналата година имаше предложения и от България, ама аз не разбирам нищо от облигации....
То какво да разбираш,имаш доходност,купон и падеж,държиш до падежа и си ок,сега някои играчи ако искат да продават за повече и е ок пазара добре.Last edited by nkavrakov1982; 28.02.2023, 21:49.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от jore123 Разгледай мнение
не е ли по-добре да се купят български ДЦК на 4.9% на година до 2033-та
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеДали някой е попадал под ръка на нещо стойностно като анализ на експеримента в Ел Салвадор? МВФ ги натиска твърде здраво, а човек трудно може да прочете нещо алтернативно отвъд стандартните бълвочи.
Не знам отвъд океана какво вадят като отчети, но във Франция това което аз имам до момента на хартия нещата за 2022 изглеждат супер. Продължавам да съм на мнение че конфликта в Украйна е нещото което много грешно се чете от анализаторите или поне не се казват нещата с истинските им имена.
В Европа индустрията извлича бесни дивиденти от този конфликт, свежо се вливат милиони нови европейци / по тази тема най-сетне взеха да излзат материали в който се говори за този глобален проблем/ Енергийна криза нямаше, но правителствата наляха 1 трилион индиректно. Тестват се оръжия в реално време, което колкото и да е цинично е страхотен плюс за всички големи износители.
Много интересно е да се забележи че на глобално ниво общото ниво на дълг за 2022 спада с 4 трилиона. За последно на матур маркетс това стана през 2014/2015.
Енергийните компании продължават да са евтини, направо исторически евтини и на този фонд да съставляват под 5% от капитализацията в СП е безумно.
Ако на някой ще му се занимава с фармацията - тази и може би следващата година ще отпусне натиска и вероятно добри компании ще могат да се намерят на добра цена. Новото за сега не е решило да спре да прави нови върхове - ще видим до кога.
За енергото си 100% прав и аз продължавам да залагам изключително на него. Обаче не забравяй, че това е стратегически отрасъл и секирите дебнат отвсякъде. Ето сега ги удариха с извънреден данък. Направили много пари миналата година. Ама никой не си помисля да сложи извънреден данък на някоя тех фигня, която продава "продукт" с 90% марджин. По същия начин могат със закон да ти спрат дивидентите или дори директна национализация.
Фармата... Шварцер, любимата ми траверса, обяснява от две години, че фармата е добър избор за настоящата мизерия. Аз обаче не съм съгласен, защото приходите там идват изключително от корупционни по същество сделки. При досегашното безумно разхищение и безплатни пари, това е предимство. При ограничени ресурси обаче, кой ще има средства да налива трилиони за менте лечение на рак, за менте ваксини, за преддиабет и т.н.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение
100к евра преди 6 години бяха 2 двустайни дето със затворени очи да ги беше отдавал под наем щеше да правиш от тях по 1000лв на месец тоест 6к евро
Ти обаче понеже слушаш неправилните хора сега се чудиш от 100к как да изкараш 3к евро
За капиталовата даже няма и да споменавам
- 1 like
Коментар
-
Заяждаш се. Все едно да те питам що не си сложил 100 хил. в Петробраз преди две години. Сега като ти кажа, че е време да купиш JBS и ти като не купиш, трябва ли да ти го напомням всеки втори пост.
От друга страна, ако имаш на куп 100 хил. излишен кеш, да не пробваш някакъв реален капитализъм (не рентиерство) си е безобразие.... дори тези твойте двустайни е безумие да се купуват с кеш.
...
добавка: точно чета книжката на Самюъл Зел, та се сетих за неговата фирмичка. Все пак темата е борсова и ако толкова искаш да дърпаш доход от имоти, не е лош момент да му станеш съдружник - капитализацията е под стойността на кеша, който държат. Байдъвей, книгата е уникален бълвоч.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеНякой може ли да ми даде опции за ДЦК,през коя банка е най добре да се купят?
Питах в ДСК,става въпрос за румънски такива но краткосрочни ,изобщо в момента кои се купуват най изгодно и от къде ,бг нямало никой не продава
Попитай в Elana, по мейла редовно ми пращат оферти за емисии на облигации от различни държави с доходност от 6-7-8-9%.
Даже оня ден като си почиствах пощата изтрих една или две такива оферти, от миналия месец...( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Дали някой е попадал под ръка на нещо стойностно като анализ на експеримента в Ел Салвадор? МВФ ги натиска твърде здраво, а човек трудно може да прочете нещо алтернативно отвъд стандартните бълвочи.
Ако на някой ще му се занимава с фармацията - тази и може би следващата година ще отпусне натиска и вероятно добри компании ще могат да се намерят на добра цена. Новото за сега не е решило да спре да прави нови върхове - ще видим до кога.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар