IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от MarkoVanBasten Разгледай мнение
    "Време е за коледните пожелания"

Пожелавам на всички много успешни сделки!
    Пожелавам една корекция , че да може да се добавят към позиции от по-добри нива.
    Last edited by tetris12; 15.12.2023, 12:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Ами сега е момента, няма още дълго да е под 600$ !

пп
      Е, в някакъв момент ще трябва да се мисли и за изход, но пазарът е ясно че преекспонира новините...
      Малко е 8% ,поне 15% е ок

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
        Нали някой искаше Adobe ,след отчета близо 8% спад
        Ами сега е момента, няма още дълго да е под 600$ !

пп
        Е, в някакъв момент ще трябва да се мисли и за изход, но пазарът е ясно че преекспонира новините...

Коментар

• "Време е за коледните пожелания"

Пожелавам на всички много успешни сделки!

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение

Време е за коледните пожелания,

В края на 2022 имаше чудесен консенсус сред анализаторите в Щатите че рецесията ще доведе една меча 2023. Разбира се почти винаги при подобни консенсуси нещата се получават по различен начин. Въпреки обърнати инверсии, високи лихви и прочие наратив завършваме чудесна бича година.

Интересно е да се обърне внимание че отвъд масовото зомбиране че ралито е само в следствие на въпросните 7 в последните седмици Ръсел 2000 започна да изпреварва ръста на СП 500 което обикновенно е добро потвърждение че се намираме в бичи пазар и е въпрос на време да продължим нагоре.

Чисто статистически в момента се намираме в 7мия по продължителност период за последните 100 години в който СП500 не е направил нов връх.

Не бива да забравяме че през изминалата година паричните фондове започнаха от 5 трилиона и отиват вече към 8.2 трилиона. Т.е. ефективно при бул маркет доста пари се затвориха. Въпроса за 2024 е ще започнат ли да преливат обратно там където им е мястото и ако да с какви темпове.

Иначе очакванията ми за 2023 се развиха както следва:
            • Козметика – полярно преставяне – от една страна Лореал се на връх, от другаЕстее е на 5 годишни дъна. В последната така или иначе изградих позиция и чакаме да видим дали ще бъде разпродавана в трета поредна година.
            • Индустрия – неразораната нива даде доста добри възможности и редица компании са близо до върхове. В моя случай продължавам да препоръчвам преглед на Аир Лики и Шнайдер Електрик. Вторите са тясно специализирани в дигитализация и смарт сегмента за който развититето в следващите години нямам как да бъде негативно.
            • Луксозни стоки – въпреки че след втората половина на годината наратива се смени, имаше добри възможности в Хермес и Луи Ви за оползотворяване. Керинг продължава да лагва сериозно
            • Фарма – не беше предпочитана за паркиране според очакванията. Леко разочарование че не можах да се закача за Ново – ще чакаме да видим през следващата. Тук обаче се получи лек хайп покрай въпросното приложение на лекарствата за слабеене което не ми беше предпочитания сценарии – винаги когато нещо е в масовия фокус може да се стигне до резки корекции отвъд – 20%
            • Банки и застрахователи – събитията от Март/Април бяха чудесна възможност особено отвъд океана – Джей Пи и Чъб си изпратиха отлична година. Специално при мен не мога да се оплача от Акса, БНП и Земеделците. Тук обаче бях споделил още 2021 че дългосрочно се освобождавам от този тип акции. След Натиксис и СНП който бяха делистнати, тази година излязох от Скор след като 2022 махнах Сосиете. БНП и Земеделците ще стоят засега, Акса също. Сектора е доста примамващ с дивиденти и факта че е от основно значение за каквото се сетим. От друга страна обаче си има и свойте недостатъци отвъд неизбежаната трансформация която според мен ще видим в следващите години – практически банковите акции са едни от най сериозно разпродаваните при какъвто и да е тип криза. Като добавим и факта че е много трудно да знаеш какво точно си купуваш т.е. Пандора ефект и минем през тежки регулации не мисля че това е много перспективен сектор за бъдещето.
            • Алкохолните компании си бяха пълна изненада за мен. Пракически целият сектор е разпродаван сериозно. От една страна много от фирмите в момента стоят като за покупка, от друга при подобни секторни разпродажби обръщането не става нито толкова бързо, нито толкова лесно. Все още ми убягва това с инвентарите като основна причина и забавянето на продажбите.
            • Петролните фирми – няма много за казване, според мен всеки портфейл трябва да има експозиця към сектора – това не значи директна покупка на фючърси на петрол! Въпроса в този сегмент е до каква степен играта стана видима за всеки и дали всъщност това нямам да направи годината по скоро нулева или леко отрицателна.
            • Тех – за пръв път тази година направих покупка на технологична компания. По препоръка на близък приятел купих Дассаулт Систъмс. Подробно ми обясни човека с какво се занимават, не че ми стана идеално ясно, но добих обща представа. Бях учуден от това какво богато портфолио като индустрии имат и макар все още да не мога напълно да разбера въпросното 3д моделиране реших да се доверя на филтрите и мнение на човек от индустрията.

За да стигнем до очакванията ми за 2024 минаваме през следните факти:
            • За последните 100 години имаме само 3 или май 4 изборни години в който СП е бил на меча територия. В останалите слуай имаме среден ръст от 11% на годишна база
            • Викса е на комфортно ниски нива за продължаване на бул движението с нови върхове
            Макар да липсва хубав контра индикатор като консенсус сред анализаторите аз бих заложил на ръст през 2024г.

Предизвикателството е как да се инвестира в подобен момент – аз лично не бих купувал на сегашни върхове в която и да е компания – незавимо дали е Лореал или Епъл.

Ако сте си харесали компания и тя е на връх не забравяйте старата максима „След трамвай й жена не се тича“ – добавете към него и акция

Весели празници и успешна 2024.
            Не бих залагал на никакви ръстове аз ,защото не сме видели ефекта от всичките тия вдигания на лихвите ,трябва да си много наивен за да вярваш на такива залози и прогнози ,никой не знае дали изобщо тия приказки за меко приземяване са реални ,защото само тогава акциите са се представяли исторически над инфлацията и са я били ,във всички останали случаи ,когато инфлацията е над здравословните нива и в големи количества ,или тя е с отрицателни стойности пазара е страдал.За мен защитата е най добрия фактор ,акции наустйчиви бизнеси на добра цена на вход ,купих по тоя повод Oxxy ,петролни акции /тук компнаията я виждам не само в петрола ,а и като бизнес който ще се трансоформира и ще печели от допълнителна техногия за улавяне на въглерода/,за мен има само няколко сектора -това е потребителски стоки,технологични компании ,но много малък кръг и брой ,здравеопазване ,финанси ,недвижими имоти,сектори които предлагат неща без които хората не могат -макдоналдс /храна/,ресторанти,хотели,забавления такива подобни

добавям и бенчмарка sp500

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
              Страхуването започна, все още не сме стъпили на екстремно такова. Иначе за банковия сектор в Щатите отново се пропуска важното - докато е по-интересно да пишеш за - 5% в Банк оф Америка, то реалността е че големите банки са добре капитализирани. Индекса на малките регионални се срива и основната причина е че % резервите им вече са на нивата от спайка в репо пазара от 2019. Резервите на големите съпоставимо с 2019 не са там. Тегленето на ликвидност при все че се прави с детски стъпки разказва играта на малките банки /няма да е за първи път/, но при всяко такова исторически големите такива трупат дивидент в средно и дългосрочен план. В щатите аз лично не бих пипал нищо друго освен Джей Пи, но фундамента за Кредит Агрикол например не е мръднал на милиметър от това да е лонг търм бай.

УС мъни маркетс фъндс тази седмица почти удариха 5 трилиона и са на ол тайм хай. Комбинирано куантатив тайтъниг стигнаха 3 трилиона надолу от 25 до 22. Значи от тук или отива на Терзиевия сценари с допълнителни 3-5 трилиона свиване което ще срути пазарите на активи в среда с обезеняващи се пари, рекордно ниска безработица и срив на инфлацията в следващите 12 месеца или Епъл ще поведе пазара като се качи над 190 до края на годината, цените на активите останат на високи нива и продължат тенденцията докато най-сетне започне да се преглъща парадигмата за новите 2 който ще са над 4 като цел за инфлацията.

И като говорим за балансите на централните банки - търсете нулите другаде. Ако ЕЦБ свива с 15-20 милиарда на месец като цел - от другата страна имаме близо 1 трилион директни стимули наляти по посока правителство - компании - потребители за 12 месеца в Европа.

Време е за коледните пожелания,

В края на 2022 имаше чудесен консенсус сред анализаторите в Щатите че рецесията ще доведе една меча 2023. Разбира се почти винаги при подобни консенсуси нещата се получават по различен начин. Въпреки обърнати инверсии, високи лихви и прочие наратив завършваме чудесна бича година.

Интересно е да се обърне внимание че отвъд масовото зомбиране че ралито е само в следствие на въпросните 7 в последните седмици Ръсел 2000 започна да изпреварва ръста на СП 500 което обикновенно е добро потвърждение че се намираме в бичи пазар и е въпрос на време да продължим нагоре.

Чисто статистически в момента се намираме в 7мия по продължителност период за последните 100 години в който СП500 не е направил нов връх.

Не бива да забравяме че през изминалата година паричните фондове започнаха от 5 трилиона и отиват вече към 8.2 трилиона. Т.е. ефективно при бул маркет доста пари се затвориха. Въпроса за 2024 е ще започнат ли да преливат обратно там където им е мястото и ако да с какви темпове.

Иначе очакванията ми за 2023 се развиха както следва:
              • Козметика – полярно преставяне – от една страна Лореал се на връх, от другаЕстее е на 5 годишни дъна. В последната така или иначе изградих позиция и чакаме да видим дали ще бъде разпродавана в трета поредна година.
              • Индустрия – неразораната нива даде доста добри възможности и редица компании са близо до върхове. В моя случай продължавам да препоръчвам преглед на Аир Лики и Шнайдер Електрик. Вторите са тясно специализирани в дигитализация и смарт сегмента за който развититето в следващите години нямам как да бъде негативно.
              • Луксозни стоки – въпреки че след втората половина на годината наратива се смени, имаше добри възможности в Хермес и Луи Ви за оползотворяване. Керинг продължава да лагва сериозно
              • Фарма – не беше предпочитана за паркиране според очакванията. Леко разочарование че не можах да се закача за Ново – ще чакаме да видим през следващата. Тук обаче се получи лек хайп покрай въпросното приложение на лекарствата за слабеене което не ми беше предпочитания сценарии – винаги когато нещо е в масовия фокус може да се стигне до резки корекции отвъд – 20%
              • Банки и застрахователи – събитията от Март/Април бяха чудесна възможност особено отвъд океана – Джей Пи и Чъб си изпратиха отлична година. Специално при мен не мога да се оплача от Акса, БНП и Земеделците. Тук обаче бях споделил още 2021 че дългосрочно се освобождавам от този тип акции. След Натиксис и СНП който бяха делистнати, тази година излязох от Скор след като 2022 махнах Сосиете. БНП и Земеделците ще стоят засега, Акса също. Сектора е доста примамващ с дивиденти и факта че е от основно значение за каквото се сетим. От друга страна обаче си има и свойте недостатъци отвъд неизбежаната трансформация която според мен ще видим в следващите години – практически банковите акции са едни от най сериозно разпродаваните при какъвто и да е тип криза. Като добавим и факта че е много трудно да знаеш какво точно си купуваш т.е. Пандора ефект и минем през тежки регулации не мисля че това е много перспективен сектор за бъдещето.
              • Алкохолните компании си бяха пълна изненада за мен. Пракически целият сектор е разпродаван сериозно. От една страна много от фирмите в момента стоят като за покупка, от друга при подобни секторни разпродажби обръщането не става нито толкова бързо, нито толкова лесно. Все още ми убягва това с инвентарите като основна причина и забавянето на продажбите.
              • Петролните фирми – няма много за казване, според мен всеки портфейл трябва да има експозиця към сектора – това не значи директна покупка на фючърси на петрол! Въпроса в този сегмент е до каква степен играта стана видима за всеки и дали всъщност това нямам да направи годината по скоро нулева или леко отрицателна.
              • Тех – за пръв път тази година направих покупка на технологична компания. По препоръка на близък приятел купих Дассаулт Систъмс. Подробно ми обясни човека с какво се занимават, не че ми стана идеално ясно, но добих обща представа. Бях учуден от това какво богато портфолио като индустрии имат и макар все още да не мога напълно да разбера въпросното 3д моделиране реших да се доверя на филтрите и мнение на човек от индустрията.

За да стигнем до очакванията ми за 2024 минаваме през следните факти:
              • За последните 100 години имаме само 3 или май 4 изборни години в който СП е бил на меча територия. В останалите слуай имаме среден ръст от 11% на годишна база
              • Викса е на комфортно ниски нива за продължаване на бул движението с нови върхове

Макар да липсва хубав контра индикатор като консенсус сред анализаторите аз бих заложил на ръст през 2024г.

Предизвикателството е как да се инвестира в подобен момент – аз лично не бих купувал на сегашни върхове в която и да е компания – незавимо дали е Лореал или Епъл.

Ако сте си харесали компания и тя е на връх не забравяйте старата максима „След трамвай й жена не се тича“ – добавете към него и акция

Весели празници и успешна 2024.

Коментар

• Интересно ми е къде се загубиха ония еврейски тролове Равновесие и Мишо Илиев и прочие. Еврейчетата са сложили някакви нови винени мушички тук

Ааааа да не забравяме и вожда ташунко без сапа. Хяяхяяхяхяяхя
                Last edited by the architect; 14.12.2023, 02:38.

Коментар

• Не са накупили толкова, колкото са разпродали. Половината ми портфейл са компании с >10% късо, за Transocean да не говорим. Затова такъв безжалостен шорт сквирт. И среброто скъса синджира. Умни пари, какво да ги правиш.

Добавка - Хехе, тука пише, че половината финансови маймуни са запразнили и нищо чудно да са пропуснали да покрият днес и утре ще е още повече мазало https://www.zerohedge.com/markets/po...s-galore-close
                  ​​
                  Last edited by terziеv; 14.12.2023, 01:45.

Коментар

• Нали някой искаше Adobe ,след отчета близо 8% спад

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                      Хора, в това днес няма никакъв смисъл. Наслаждавам се естествено на шорт сквирта, изцяло съм позициониран за сваляне на лихвите, но няма логика да бъде така ударно.

... иначе в петък близо 5% от портфейла ще заминат с US Steel. Близо x1,9 за точно година. Наред е BTU.
                      Дали не е FOMO? Да примамят свежи пари, за да разтоварят каквото накупиха предния месец.

Коментар

• страхотна еврейска новинка . няма повече да дигат лихвите . апокалипсисът ми е в кърпа вързан

хяхяхяхяхяхяхя

Коментар

• как е еверйчета

наслаждавате ли се на новите върхове на даун жонс

няма да се притеснявате ще си платите вечерята соооооооооосно

хяхяхяхяхяхя

що пада сипа ви бе

нали уж нагоре

хяхяхяхяхяхя

Коментар

• Хора, в това днес няма никакъв смисъл. Наслаждавам се естествено на шорт сквирта, изцяло съм позициониран за сваляне на лихвите, но няма логика да бъде така ударно.

... иначе в петък близо 5% от портфейла ще заминат с US Steel. Близо x1,9 за точно година. Наред е BTU.
                            Last edited by terziеv; 13.12.2023, 23:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от tetris12 Разгледай мнение

AI си е пробив в технологиите, но може би в момента еуфорията е преувеличена.
                              Нито един инвеститор не трябва да забравя историята на дот.ком когато акциите хвърчат само при новините по телевизиите даже без да има реално нещо случило се ,на финала хората губят всичко ,за период от 6-7 години те губят не само печалбите си а ддаже и парите си ,същото е и сега ,затова дадох примера със Adobe който успешно внедри подчертавам реално със печалби технологията и я използва

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Имай в предвид че ако AI манията се окаже фейк или значително преувеличена спрямо реалните печалби ще загубиш всички печалби плюс даже и главницата си ,огромен риск ,Adobe е компания която вече реализира AI модел успешно което и носи печалби ,но от цялата сюрия акции и компании според теб колко процента и бройки влизат в модела на Adobe ?
                                На този въпрос трябва да си отговориш
                                AI си е пробив в технологиите, но може би в момента еуфорията е преувеличена.

Коментар

Working...
                                X