Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
след 2007 повечето инвеститори не можеша да приемат загубите и никога повече не се върнаха на борсата. защото е много по-лесно психически когато печелиш. характерът се вижда и евентуално развива при сериозни загуби. поне за батя съм сигурен, че е трябвало да мине през много сериозни и мъчителни размисли, когато си продава апартамента за да започне от кота нула след кризата. при мен също имаше такъв момент - по-голямата част от портфейлът ми беше финансиран със заем. не продадох, надявах се пазарът да се възстанови както направиха западните. резултатът - няколко години трудов стаж и нетно богатство от минус около 15 хиляди.
за тези години се възстанових и последните 3 години (включително тази) реализирам доходност от над 20% годишно и инвестирам по много по-различен начин. но никога не бих теглил отново заем, във всеки един момент имам таргет цена за всяка компания, държа буфер в банковата сметка, гледам поне половината портфейл да е в по-консерватирна и предвидима компания например REIT. ако имах апартамент, не бих го продал за да сложа в акции.каквото прави joz е смело, въпросът ми е - ако загубиш всичко, как би го понесъл? би ли се върнал на борсата и какво би се променило в начина ти на мислене и инвестиране?
лично за мен урокът от кризата от 2007 е никога не инвестирай повече от средства от нивото на което можеш да понесеш психически при пълен крах
Коментар