IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Хората сме различни Как следиш 50 компании, идея си нямам
    Хубаво е, че сме различни да ! Основно с това се занимавам в последните година две. Портфейла е с дългосрочен хоризонт, така че не правя често сделки. Управлявам и още един приятелски портфейл.

Коментар

• Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнение
      Бъфет казва едно, но прави друго
      Ранният Бъфет е много по-различен от сегашния. Когато е взел 100К назаем от приятели и семейство набързо ги е направил на милиони с 50%/год в акции на разни малки растящи компании от типа на нашата Шелли /естествено в други сектори/. И със сигурност с концентрирани залози. Неговият ментор Греъм печели огромна част от богатството си от една компания - GEICO, от която после и Бъфет се възползва. Това е описано в "Интелигентния инвеститор".
      А сега дядото като има незнамколкоси милиарда, то реално няма как да не се разпръсне.

По темата ето и разпределението ми в USA маркета, където са ми 2/3 от средствата за инвестиране:
      COIN 24.1%
      UBER 14.5%
      NVDA 12%
      CRWD 8.9%
      APP 5.6%
      CPNG 7.8%
      Cash: 27.2%

Последната я взех вчера, обещаващ ритейлър, 2-рата позиция по големина в портфейла на Дръкенмилър. Ако тръгне ще накамаря още. Не е препоръка.
      Някой ще каже тук защо не съм се концентрирал в 1-2. Защото американският пазар е много по-ефективен от нашата заспала борса и може да те изпързаля за 0,3сек. И все пак за моите скромни размери повече от 4-5 акции, дори и тук са безсмислени.

Коментар

Няма сила на света, която да ме накара да набия 70-80-90% в един финансов актив
        Интересно ми е колегите с по 80-90% в един актив с какъв портфейл оперират. По личен опит и наблюдения, високата концентрация и по-висок риск съответно е характерна за по-малки портфейли. Колкото повече расте стойността на инвестициите расте и диверсификацията. Разбира се има и луди глави, няма спор.

Коментар

• Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение

Руснаците подготвят някакъв механизъм за размяна на западни инвестиции в раша срещу руски на запад, говорим за книжа
          Не съм чел, но и този механизъм вероятно е свързан с ядене на хурка.

Коментар

• Аз също съм само с няколко позиции, като най-голямата е над 80% Според мен инвестиционния подход на всеки зависи от инвестиционния хоризонт, от толерантността към риск, от личните му познания и т.н. За мен лично е трудно да вляза дългосрочно в дадена позиция без да опозная дадения сектор. За краткосрочни спекулативни движения става да се довериш на ТА, ама за дългосрочно трябва далеч по-задълбочен ФА. Относно залагането на един кон, ако тича най-бързо..., защо пък не? Да имам три коня и един жокей, на някой от по-слабите коне ли да го кача или най-добрия има най-голям шанс да победи? Според мен диверсифицирано портфолио в дивидентни компании е супар решение, когато човек се оттегли от активна трудова дейност, за мен лично сега е момента да използвам максимално провилото 72 на Айнщайн
            Last edited by Key Ru; 12.03.2024, 16:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение

2 руски замразени, непродаваеми и вероятно изтекли в канала.

Руснаците подготвят някакъв механизъм за размяна на западни инвестиции в раша срещу руски на запад, говорим за книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Абсолютно неприемливо и за мен ! Все едно да заложиш само на един кон !
                Можеш, но само ако конят е твой, а не някой мажо да го разиграва
                Засега на БФБ съм на едно конче, айде по-скоро жабче. Връщам се на БФБ и засега разузнавам.
                На NYSE - 7 позиции + 2 руски замразени, непродаваеми и вероятно изтекли в канала. Най-голямо тегло, около 40%, е дедо Бъфет и той диверсифицира вместо мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Нямам представа на Импето портфейла от колко е, но и никога не бих залагал като теб на една компания основно ! В момента двете компании с най голямо тегло са ми почти изравнени, Софком и Шели с по 12%.
                  Хората сме различни Как следиш 50 компании, идея си нямам
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                    Ама вие портфейли ли имате?!?!?.....Аз съм с едно портмоне...и то скъсано....
                    Познавам шивач, всичко кърпи ;-)))

Коментар

• Ама вие портфейли ли имате?!?!?.....Аз съм с едно портмоне...и то скъсано....
                      Life won't wait for you.

Коментар

Ами нали сме портфейлни инвеститори, другото си е малко повече като хазарт. Е има проблеми понякога с теглата, като нещо скочи луди проценти (всякакви асоциации с действителни лица и събития ...)

Коментар

• Моя инв. портфейл е разделен на 2 - 90 % - в Германия и 10 % на БФБ. Спазвам дивирсификация 50/50 +- 10% акции/облигации.
                          На БФБ съм заради Агрия ;-) но те станаха доста позиции :-))))
                          Повечето инвестиции са ми в Земеделска земя и гори ;-) През 2006 съм купил първите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Евала, Импето ряпа да яде Моето включва 1 компания в България (Бреф) и 3 извън България (Мета, Епъл и наскоро пак си взех Дисни), понякога си играя с разни Тесли и подобни шитни, но това е просто за играта. Успех
                            Нямам представа на Импето портфейла от колко е, но и никога не бих залагал като теб на една компания основно ! В момента двете компании с най голямо тегло са ми почти изравнени, Софком и Шели с по 12%.
                            Last edited by Zdravko74; 12.03.2024, 14:41.

Коментар

Абсолютно неприемливо и за мен ! Все едно да заложиш само на един кон !

Коментар

• Няма сила на света, която да ме накара да набия 70-80-90% в един финансов актив

Коментар

Working...
                                X