IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение

Първо не споря, а обсъждам.

То е до практичен избор.
    Вземам за пример зареждането на телефона ми. Когато съм в ежедневна градска обстановка с лесен достъп до зареждане използвам ограниченото зареждане около 20 - 80 %.
    Когато не съм сигурен, кога следващия път ще мога да заредя телефона, го зареждам до 100 и бих го разредил до 0 ако трябва.

Подобно нещо би трябвало и да е с ел. колите.

Добавям към твоите доводи и това, че ако винаги пестиш батерията да кажем в градски условия по начина 20 - 80 %, това значи че постоянно разкарваш напред назад 40% от масата й залудо.
    Това с 80-20 би могло да се заложи в софтуера на GSM-ите, но дали го правят производителите - не знам. Колкото до Теслите - ако не измислят нещо по-добро от това копче 80%-100%, ще им белее главата от недоволни потребители. Още не са се натрупали достатъчно години, за да изплува този проблем наяве, и да започне да се шуми за него в медийното пространство.

Коментар

• Иначе начина една Li-Po батерия да се съхрани за дълъг период от време е като се зареди на 50% и след това се сложи на съхранение в хладилник Така деградацията пада само до 2% на година. Имам цял един хладилник, пълен с такива батерии. Може би 200 или 300 на брой, които ги съхранявам вече 7-8 години. Периодично вадя батерии, за да ги ползвам, и използвам намалението да им измеря капацитета, и да се уверя, че това с 2% деградация на година е вярно.

Имам и батерии, които съм ги забравил по самолети и хеликоптери, и които вече са се надули и за нищо не стават. Това пък е съдбата на Li-Po батерии, които стоят на стайна температура. За 3-4 години деградира целия им капацитет, и освен за боклука за нищо друго не стават.

Имам микро камерки за FPV, които са с вградени Li-Po батерии. Тези от тях, които бяха на стайна температура, вече са за изхвърляне. Имам 2 GoPRO камери с вградени литиеви батерии, и вече са за изхвърляне. Имам скъпа инфрачервена камера FLIR ONE с вграденa литиевa батерия, която също трябва да я изхвърля. Имам фотосоларни блокове с литиева батерия в тях, които също са за изхвърляне. Имам работещи стари iPnone с вградени литиеви батерии, които също са за изхвърляне.

Въобще всяко едно устройство с вградена несменяема литиева батерия подлежи на изхвърляне след 2-3 години експлоатация. Живи са само тези, които ги държа в хладилника, но хората не го знаят това и не го практикуват.

И последно да кажа за GPS устройствата, които монтирам във всяка една лична или служебна лека кола. Те са с NiMH батерия вътре в тях, и до ден днешен работят всичките без изключение, някои от които повече от 10 години..
      Last edited by Mateev; 14.07.2020, 14:29.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
        По въпроса с 80-20 или 80-30 - това не го знаех, затова много внимателно изчетох този аспект. Тука съм съгласен, че частичното използване на капацитета увеличава броя на циклите, но тази информация ти си я възприел на сляпо, без да знаеш другите аспекти. Например околната температура, която причинява деградация дори и без цикли. И тази деградация при стайна температура е от порядъка на 8-10% на година. Най-малка деградация има при температура малко над 0 градуса, но дори и тя е на ниво 2% на година. А ако колата се експлоатира в топлите страни при температура над 30 градуса, деградацията достига до 15-20% на година дори и без цикли.
        Първо не споря, а обсъждам.

То е до практичен избор.
        Вземам за пример зареждането на телефона ми. Когато съм в ежедневна градска обстановка с лесен достъп до зареждане използвам ограниченото зареждане около 20 - 80 %.
        Когато не съм сигурен, кога следващия път ще мога да заредя телефона, го зареждам до 100 и бих го разредил до 0 ако трябва.

Подобно нещо би трябвало и да е с ел. колите.

Добавям към твоите доводи и това, че ако винаги пестиш батерията да кажем в градски условия по начина 20 - 80 %, това значи че постоянно разкарваш напред назад 40% от масата й залудо.
        Last edited by Мачу Пикчър; 14.07.2020, 11:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мачу Пикчър Разгледай мнение
          Не не си отвай! Обичай ме една секунда още!

Ето ти линк какъвто поиска относно нивата на зареждане и продължителността на живота на ли-йо батериите. Той е за да излезеш от своя балон на ефекта Дънинг-Крюгер, за който толкова често обвиняваш другите.

https://batteryuniversity.com/learn/...ased_batteries

С годините са се насъбрали стотици коментари, потърси надолу с Find in page коментар на Vortex който е дал проста сметка на основата на научните изследвания, дадени в статията, защо най-изгодно е да се зарежда горе долу в интервала 20 -80 %.

Сайта е много информативен и ако те интересува въпроса разцъкай се из него. Той е на канадска фирма, една от световните, за производство на зареждащи и много други аксесуари за акумулатори..
          Благодаря ти за линка. Изчетох много внимателно написаното в него и открих много доказателства за моите думи. Разгледай внимателно първата графика. Такива като нея аз съм виждал хиляди, и освен това имам огромен личен опит, който показва същото, а именно:
          1. Дори и нови батерии нямат капацитета, който го обещават производителите
          2. Капацитета деградира много бързо за няколко стотин цикъла

Това е голата истина за днешните литиеви батерии, които вече се срещат под път и над път. Всяко едно устройство, заредено с такива батерии, го изхвърляш след 1-2 максимум 3 години експлоатация. Ако обаче е заредено с Ni-MH батерия, можеш да го ползваш 10, че дори и повече години.

По въпроса с 80-20 или 80-30 - това не го знаех, затова много внимателно изчетох този аспект. Тука съм съгласен, че частичното използване на капацитета увеличава броя на циклите, но тази информация ти си я възприел на сляпо, без да знаеш другите аспекти. Например околната температура, която причинява деградация дори и без цикли. И тази деградация при стайна температура е от порядъка на 8-10% на година. Най-малка деградация има при температура малко над 0 градуса, но дори и тя е на ниво 2% на година. А ако колата се експлоатира в топлите страни при температура над 30 градуса, деградацията достига до 15-20% на година дори и без цикли.

Другият аспект - любимото ти 80-20 или 80-30. Нали соъзнаваш, че с това ти използваш само половината от капацитета на батерията, което означава, че и изминатите километри ще са на половината. Това обаче е с ранг на катастрофа, защото човек може да си използва Теслата замо за градско каране. Ако започне да я използва за междуградско, и кара всеки ден, акумулатора ще деградира много бързо (1-2 години).

И какво излиза от всичко това?
          Ами ако искаш акумулатора да живее, недей да караш колата и я дръж в хладилника при температура 2 градуса - ха-ха-ха.

Освен това ако масово се препоръчва да се ползва само половината от капацитета, защо въобще са сложили литиеви батерии. Ами да сложат NiMH и да махнат това смешно ограничение. Литиевите имат преимущество да имат по-голям капацитет на единица тегло, но това преимущество се губи, ако трябва да ползваме само половината от капацитета на акумулатора.

Знаеш ли какво ще се случи при тези много сериозни и неочаквани за мене ограничения?
          1. Хората няма да ги спазват и ще започнат да се оплакват, че акумулатора деградира много бързо
          2. Таксиметровите шофьори ще бягат като дявол от тамян, когато чуят за електричка
          3. Тези, които спазват ограниченията, ще трябва да си купят втора кола за междуградски пътувания

Честно казано на мене ми се изпари желанието да си купувам електричка. Не и докато технологиите не се развият и не се появят акумулатори без описаните по-горе недостатъци.

Иначе имам един приятел от Стара Загора, който има електричка почти от самото начало, когато хората се записваха на сайта на Мъск и чакаха ред. Знаеш ли какво е неговото мнение? Ами карам си я из града и стряскам хората по светофарите, защото тя върви безшумно. За междуградско обаче дори и не си помислям да я ползвам.
          Last edited by Mateev; 14.07.2020, 11:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Тука става много интересно, какви ще са изкупните цени на батериите при рециклиране...
            Long way to go заради дългия пробег на батериите, но вече има реални стъпки в тази посока. JB Straubel вече е основал компания, която ще работи заедно с Тесла за рециклиране на старите батерии - Redwood materials.

Коментар

Хайде със здраве .....
              Не не си отвай! Обичай ме една секунда още!

Ето ти линк какъвто поиска относно нивата на зареждане и продължителността на живота на ли-йо батериите. Той е за да излезеш от своя балон на ефекта Дънинг-Крюгер, за който толкова често обвиняваш другите.

https://batteryuniversity.com/learn/...ased_batteries

С годините са се насъбрали стотици коментари, потърси надолу с Find in page коментар на Vortex който е дал проста сметка на основата на научните изследвания, дадени в статията, защо най-изгодно е да се зарежда горе долу в интервала 20 -80 %.

Сайта е много информативен и ако те интересува въпроса разцъкай се из него. Той е на канадска фирма, една от световните, за производство на зареждащи и много други аксесуари за акумулатори.

https://www.youtube.com/watch?v=JxzqkoeosXA

Коментар

Говорим за капацитета. Батерията деградира с времето, и явно Тесла се е постарала да го скрие този факт от потребителите си. Нещо повече - ако една батерия се води например 85 kWh, аз бас ловя, че тя не е толкова дори и при една чисто нова лека кола. Докато обаче вие разсъждавате в проценти, наистина няма смисъл да споря с вас. Хайде със здраве .....
                Възможно. По мои наблюдения, рекламата се чувства длъжна, едва ли не, да преиграва...

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

Забавляваш ме
                  Приеми че е възможно да има области, в които има какво ново да научиш.
                  Тесла не заблуждава никого, даже публикува официални данни за деградация на батериите. По-надолу съм постнал статистика, която не коментираш.
                  Ако според статистиката батерията позволява да се изминават 300-500 хил мили (600 хил километра) батерията е НА ПРАКТИКА вечна.
                  Тука става много интересно, какви ще са изкупните цени на батериите при рециклиране...

Коментар

Говорим за капацитета. Батерията деградира с времето, и явно Тесла се е постарала да го скрие този факт от потребителите си. Нещо повече - ако една батерия се води например 85 kWh, аз бас ловя, че тя не е толкова дори и при една чисто нова лека кола. Докато обаче вие разсъждавате в проценти, наистина няма смисъл да споря с вас. Хайде със здраве .....
                    Забавляваш ме
                    Приеми че е възможно да има области, в които има какво ново да научиш.
                    Тесла не заблуждава никого, даже публикува официални данни за деградация на батериите. По-надолу съм постнал статистика, която не коментираш.
                    Ако според статистиката батерията позволява да се изминават 300-500 хил мили (600 хил километра) батерията е НА ПРАКТИКА вечна.

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

Не знам какъв опит имаш, но по темата с капацитета на EV батериите и деградацията са изписани томове.
                      По дефиниция капацитет се губи заради високата температура при редовно зареждане на Суперпарджъри и при заряд над 80%. Подхода на производителите е различен. Ауди и VW например оставят по-голям буфер, за да не могат потребителите да зареждат до максималния капацитет. Тесла официално препоръчват за ежедневна употреба да се зарежда в рамките 20-80%. До 100% зареждаш ако правиш дълги пътувания.
                      Ако имаш желание ще прочетеш, ако не ще спориш безмислено по форумите.
                      Няма нужда да измисляш топлата вода, хората работят от десетилетия в областта.

Коментар

• Първоначално изпратено от DaveBG Разгледай мнение
                        ....
                        Опитваш се да изкривиш разговора и се въртиш около това да ми кажеш че не съм бил знаел вместо да провериш сам че батериите ако се експлоатират както ти казвам и както е заложено в Тесла софтуера са ВЕЧНИ в практичен смисъл!....
                        Човек, хайде да спреш да се излагаш - става ли?
                        Вечни батерии - ха-ха .....

Не искам да те обидя, но хайде преди да напишеш следващия постинг да попрочетеш малко информация от интернет за качествата и възможностите на литиевите батерии и за това как се измерва техния капацитет.

Коментар

Няма да споря повече, защото явно не разбираш какво ти приказвам. Живей си с илюзията за нова батерия на телефона, щом това ще те направи по-щастлив. И в никакъв случай недей да правиш измерване по моята методика, защото така сам ще си разбиеш илюзията за пълно щастие.
                          Не знам какъв опит имаш, но по темата с капацитета на EV батериите и деградацията са изписани томове.
                          По дефиниция капацитет се губи заради високата температура при редовно зареждане на Суперпарджъри и при заряд над 80%. Подхода на производителите е различен. Ауди и VW например оставят по-голям буфер, за да не могат потребителите да зареждат до максималния капацитет. Тесла официално препоръчват за ежедневна употреба да се зарежда в рамките 20-80%. До 100% зареждаш ако правиш дълги пътувания.
                          Ако имаш желание ще прочетеш, ако не ще спориш безмислено по форумите.
                          Няма нужда да измисляш топлата вода, хората работят от десетилетия в областта.

Коментар

Няма да споря повече, защото явно не разбираш какво ти приказвам. Живей си с илюзията за нова батерия на телефона, щом това ще те направи по-щастлив. И в никакъв случай недей да правиш измерване по моята методика, защото така сам ще си разбиеш илюзията за пълно щастие.
                            Ти се опитваш да ми кажеш как да тествам батерия въпреки че ти показах устройство което имам и съм правил не веднъж NOR тест на литиево ионни 18650 батерии, с пълно авто цикъл зареждане + разреждане и пак това си повтаряш, а аз ти обяснявам това от което започна спора че батериите на Тесла ще те надживеят.
                            Опитваш се да изкривиш разговора и се въртиш около това да ми кажеш че не съм бил знаел вместо да провериш сам че батериите ако се експлоатират както ти казвам и както е заложено в Тесла софтуера са ВЕЧНИ в практичен смисъл!
                            Това е спора, иначе аз имам не 1 пример при който батерия ползвана както аз я ползвам изкарава повече от твоите 3-4- и дори 10години. Дадох ти само един от тях а ти се хващаш за него.
                            Last edited by DaveBG; 13.07.2020, 19:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от DaveBG Разгледай мнение

Всяка една Тесла се зарежда до 80% по дефолт. Няма какво да го четеш, има си всекидневно използване - 80% и трип - 100% което трябва да го сложиш ръчно.
                              Това са фактите и от там идва дълголетието на батерията , както и на моя телефон батерията му е като нова това се потвърждава.
                              Това, а ти го смятай както искаш и хвълряй телефоните през 2г щом толкова разбираш всеки сам си знае.

Аз имам и други устройства с батерии които са на по 10 и повече години и работят идеално. Ти сменяй и мисли че знаеш...

Коментар

Ако Тесла или GSM-ите искаха да не се достига до някакви нива на напрежението, то те щяха да го вградят в софтуера на управлението на батериите. Няма нужда да карат хората допълнително да си въвеждат някакви собствени си ограничения и да им треперят да не ги надвишат. Нали го осъзнаваш това. Дай линк къде си прочел за тази безсмислица, за да ти кажа дали информацията в този линк е вярна или е фейк.
                                Всяка една Тесла се зарежда до 80% по дефолт. Няма какво да го четеш, има си всекидневно използване - 80% и трип - 100% което трябва да го сложиш ръчно. Така е от години не е нова информация или поне не за хора които "рабзират"...
                                Това са фактите и от там идва дълголетието на батерията , както и на моя телефон батерията му е като нова това се потвърждава.
                                Това е, а ти го смятай както искаш и хвълряй телефоните през 2г щом толкова разбираш всеки сам си знае.

Аз имам и други устройства с батерии които са на по 10 и повече години и работят идеално. Ти сменяй и мисли че знаеш...
                                Last edited by DaveBG; 13.07.2020, 19:00.

Коментар

X