IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение
    Налагането на електрическите коли е поредния глобален IQ тест за проверка на умствения капацитет на стадото. Също както беше ковид простотията и масовото бучене с ескпериментални ваксини измислени за 1 месец. Също и като идеята да се храним със червеи и насекоми вместо с месо и риба. Също и като идеята всички пари да са електронни и да имат срок на годност и да са обвързани с въглеродните емисии. Също и като идеята всеки да си избира пола....те са много тестовете. Да не ги изброяваме сега всичките. Целта е да се обхванат различните области на живота и да се измери тъпотията на стадото и способността му да разсъждава разумно. Да видят как върви ГМО експеримента.

    Крайната цел е унищожаването на Homo sapiens и създаването на нов вид подчовек който да насели цялата планета. Да се обособи една истинска управляваща класа на биологично ниво и една низша класа която да бъде управлявана и мачкана по всички възможни начини. Много е важно низшата класа подчовеци да имат ниско IQ че да не могат да правят бунтове и революции. Подчовеците трябва да са като животни. Малко по умни от кучета.
    Че то, за жалост, хомо отдавна не е сапиенс. Сомо Хапиенс е (ако се сещаш, откъде)

    Коментар


    • lost in fx, само че електричките си имат много добър смисъл, различен от намаляване на це о2 емисиите. Просто зареждаш с евнин ток и се движиш евтино, много електрички вече са потрошени като таксиметрови автомобили, избиват си парите многократно.

      Коментар


      • Налагането на електрическите коли е поредния глобален IQ тест за проверка на умствения капацитет на стадото. Също както беше ковид простотията и масовото бучене с ескпериментални ваксини измислени за 1 месец. Също и като идеята да се храним със червеи и насекоми вместо с месо и риба. Също и като идеята всички пари да са електронни и да имат срок на годност и да са обвързани с въглеродните емисии. Също и като идеята всеки да си избира пола....те са много тестовете. Да не ги изброяваме сега всичките. Целта е да се обхванат различните области на живота и да се измери тъпотията на стадото и способността му да разсъждава разумно. Да видят как върви ГМО експеримента.

        Крайната цел е унищожаването на Homo sapiens и създаването на нов вид подчовек който да насели цялата планета. Да се обособи една истинска управляваща класа на биологично ниво и една низша класа която да бъде управлявана и мачкана по всички възможни начини. Много е важно низшата класа подчовеци да имат ниско IQ че да не могат да правят бунтове и революции. Подчовеците трябва да са като животни. Малко по умни от кучета.

        Коментар


        • Pyramid, за колите е много лесно, гледам има мераклии които просто купуват клетки, лепят ги на покрива със силикон и ги заливат със смола която е прозрачна. После с един инвертор подават тока в зарядния порт все едно че виси да се зарежда в домашната мрежа и 20 км. на ден ги има по този направи си сам, недодялан способ защото той по толкова карал до работа и обратно. Може да се направи много по професионално, разбира се няма да зарежда по 400 км пробег на ден, но пак е добре. Хората имат проблеми къде да зареждат, живее в жилищен блок и комшиите не му дават да пуска кабел да виси по фасадата, мислели че ще ги подпали. Човека казва че си е взел електричка защото има да минава всеки ден по 20км. с нея със скорост до 50 км.ч.
          Last edited by DS66; 14.02.2023, 16:46.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение
            Проблема с батериите е цената им, а тя е такава висока защото ги правят от отделни елементи, всяко едно елементче в собствена кутийка, тя се херметеризира, слагат се хиляда клапанчета, големите елементи пък се разбалансират когато модула е от такива им се слагат едни балансбордове които са чудесии, всичко това се окабелява и цената става като от чисто злато. Ако имат тези батерии които са високоволтови много лесно ще правят електрички с тях и цената ще им ще стане поносима и ремонта на батерията, понеже и теглото и обема ще паднат почти наполовина може да се поставят на друго място, а не под пода на купето. Скъпо, ремонтонепригодно, енергемко..това е което правят - т.е. недоразумения. Реално теглото на електромобил трябва да е по ниско от това на автомобил с двигател и скоростна кутия, в рамките на 700 - 800 кт могат да се поберат и това дори с този унисален драйв - електромотор с редуктор означава не разход 16 киловатчаса за 100км, а само 8 киловатчаса. Значи за тесла 3 колкото е голяма, а тя е малка кола за 400км. пробег с 66 киловатчаса батерия ще трябват 30 киловатчаса батерия, която ще тежи под 100кг. и ще се зарежда на слабите зарядни станции за 1 час винаги, в момента имат монтирани мощни зарядни станции, но за тях ток няма. За пробег по 50 км на ден при слънчево време въобще на никакви зарядни станции няма да зареждат, тавана на купето вместо да лъщи лакират се покрива със соларни клетки и 4 киловата на ден ще се зареждат от слънцето. А те са много минаващите по 50 км на ден.
            Абе не е толкова лесно с тези покриви но, иначе, че се водят като овце, е повече от ясно.

            Коментар


            • Проблема с батериите е цената им, а тя е такава висока защото ги правят от отделни елементи, всяко едно елементче в собствена кутийка, тя се херметеризира, слагат се хиляда клапанчета, големите елементи пък се разбалансират когато модула е от такива им се слагат едни балансбордове които са чудесии, всичко това се окабелява и цената става като от чисто злато. Ако имат тези батерии които са високоволтови много лесно ще правят електрички с тях и цената ще им ще стане поносима и ремонта на батерията, понеже и теглото и обема ще паднат почти наполовина може да се поставят на друго място, а не под пода на купето. Скъпо, ремонтонепригодно, енергемко..това е което правят - т.е. недоразумения. Реално теглото на електромобил трябва да е по ниско от това на автомобил с двигател и скоростна кутия, в рамките на 700 - 800 кт могат да се поберат и това дори с този унисален драйв - електромотор с редуктор означава не разход 16 киловатчаса за 100км, а само 8 киловатчаса. Значи за тесла 3 колкото е голяма, а тя е малка кола за 400км. пробег с 66 киловатчаса батерия ще трябват 30 киловатчаса батерия, която ще тежи под 100кг. и ще се зарежда на слабите зарядни станции за 1 час винаги, в момента имат монтирани мощни зарядни станции, но за тях ток няма. За пробег по 50 км на ден при слънчево време въобще на никакви зарядни станции няма да зареждат, тавана на купето вместо да лъщи лакират се покрива със соларни клетки и 4 киловата на ден ще се зареждат от слънцето. А те са много минаващите по 50 км на ден.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                ...Ако пък си бяха купили тесла, трябваше сега да се бъркат за 30 кила тротил, да я взривяват...
                , този е молдовец и е добър автомеханик, ами като я купува да гледа колко тежи тази електрокола, те са като малки танкчета - 600 - 700 кг батерия. То много ясно че ще трябват луди тоци за да се движи. Там обаче смяна на гарнитури на 6 цилиндров двигател е 5500 долара и клиента трябва да е щастлив. Лесно изкарвани пари.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение
                  https://www.youtube.com/watch?v=5b_6...gXQ3r7SLqCsrKk, ето в това видео се радва на турбонабутвацията с йоника. После вече има друго видео за предното стъкло и смяната му за 1500 долара, там паказва как го зарежда, как му сменили стъклото, защото въпреки застраховката на нова кола си го плаща и там проблеми при смяната на стъклото. И всичко това защото не си купиха просто една Тесла 3 и да си свиркат.
                  ...Ако пък си бяха купили тесла, трябваше сега да се бъркат за 30 кила тротил, да я взривяват...

                  Коментар


                  • https://www.youtube.com/watch?v=5b_6...gXQ3r7SLqCsrKk, ето в това видео се радва на турбонабутвацията с йоника. После вече има друго видео за предното стъкло и смяната му за 1500 долара, там паказва как го зарежда, как му сменили стъклото, защото въпреки застраховката на нова кола си го плаща и там проблеми при смяната на стъклото. И всичко това защото не си купиха просто една Тесла 3 и да си свиркат.

                    Коментар


                    • Ами всички са супердоволни от покупката на електрички, ако някои електрички да бяха интересни това са само теслите. При тези другите е мегаанархия, на този йоник 5 му смениха предното стъкло за 1500долара, оказва се че купето се огъва и стъклото е елемент който подсилва структурата на купето, едно малко камъче и стъклото се пука. Той вместо да си вземе една тесла3, купил този хюндай защото вече имало тесли и хората ги познавали, не е интересно. Жена му сигурно го е навила за модерна кола, тя кара едно шеви камаро чисто ново пак купено там и сега и този йоник - чуплив. Не ги копират както трябва теслите, копират ги но лошо. Например ако азиатците бяха пуснали тесла 3, но дуплика на много по ниска цена щяха да продават много. Знаят си урока от смартфоните, обаче са решили и те да са креативни.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение
                        Сега набарах едни видеа на един инфлуерсър от САЩ, човека е автомонтьор и си купиха семейно нова електричка Хюндай йоник 5. Този май ще си признае че се прекараха жестоко.
                        Че кой казва, че не са?

                        Коментар


                        • Сега набарах едни видеа на един инфлуерсър от САЩ, човека е автомонтьор и си купиха семейно нова електричка Хюндай йоник 5. Този май ще си признае че се прекараха жестоко.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение

                            Другите пък настоятелно копират Тесла.
                            Тъй де. Ама докато копираш, постоянно, губиш инициатива и съзидателни умения, превръщаш се в ксерокс.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение
                              Човекът с пари е по малко креативен, от човек без пари.
                              Какво не прави борбата за живот, само. Осигурил си го веднъж, човек обикновено, става ленив или се итдава основно на удоволствия.

                              Коментар


                              • Човекът с пари е по малко креативен, от човек без пари.

                                Коментар

                                Working...
                                X