Първоначално изпратено от BobyB
Разгледай мнение
Хубаво нещо са сметките от типа "около". Не вярвам да си далеч от истината. Някои може и ДА ЗНАЯТ, че си далеч от истината, обаче...
Значи, откъде ми тръгват съмненията... Тоя път ЩЕ ОПИТАМ да съм кратък..., но не го обещавам, де...

1. Тия 100 км. - дали са САМО /и единствено/ на прав участък от пътя?... Защото бихме могли и да паднем под тоя разход на 100 км..., както и да го вдигнем значително /след като изминем 100-те /например от тест-драйва/...
2. Ще имаме ли големи наклони по пътя /дето им викат "баир"/, т.е. - натоварването на ЕЛ.двигателя ще расте значително, или ще си движим по идеално хоризонталният участък, където сме регистрирали "рекорда" на нашия /толкова ценен - български!/ - разход?...
3. Ще имаме ли неравности по пътя /да го наречем "български дупки"/.
4. Както и при неговия конкурент - важно е, дали ще използваме ел.мобила на магистрала, или в градско движение на принципа "спри-тръгни" на тоя и следващият светофар, а и на останалите, де...
Колко стана до тук т.нар. "средна цена"? А колко е високата?
Коя ще е високата, ли? Например, ако си купим от т.нар. ел.мобили - "втора ръка". Батерията /даваме си сметка, че тя подава енергията към ел.двигателя, нали/ - също ще бъде от същият клас - "втора ръка"... И това - в най-добрия случай, разбира се. А кой е най-лошият случай, ли? Да кажем - в ново състояние - 8-те години гаранция ми дават спокойствие... Това е било разбира се - спокойствието на предния собственик, от когото съм купил автомобил, за който ЗНАЯ /казано ми е на чашка/ - че той е супер!!! Та, предишният собственик - примерно - на петата година от експлоатацията - нещо му е засякла батерията... Той се е усмихнал широко, защото..., правилно - защото е имал гаранция... Отива в сервиза и там му дават една "нова" батерия, която ще издържи до кога?.../под секрет му казват - продавай автомобила, докато е "нов"!!!/ За мен - купувачът - ще е още по-нова, защото - нали - "на чашка" - доверен приятел ми каза...
Това е измислен сценарий. Да отидем ли в другата посока - сервизното поддържане? Ама това е електромобил, бе - кВо ще му се поддържа толкова? Е - да, щом е електромобил ВЕРОЯТНО няма разходи за: трансмисия, спирачки, окачване, кормилен механизъм, гуми, както и за съответните течности, които задвижват хидравлика, спирачки, мазане, почисване на стъкла...
Обещах да съм кратък. Със здраве!

Коментар