IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение

    Какво имаш предвид? Това че мощността се измерва с киловати, а не с киловатчас? А по-специално инсталираната мощност на фотоволтаици се измерва с киловатпик.
    Вероятно статията е просто превод от някоя преводачка, която много не е ориентирана в материята. Жените са добри в изучаване на чуждите езици, но хич ги няма във физиката. Факт.
    Според мен така написана, статията не казва нищо. Ясно е, че не е 5 цента на киловатчас, ама дали е 5 цента на киловат, 5 евро на киловат, 5 цента на ват, 5 евро на ват или нещо друго, ходи разбери... Като сравних с други източници от тази година, май ще излезе, че вярното е 50 цента на ват.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
      Някой в Капитал явно е спал в часовете по физика...
      Какво имаш предвид? Това че мощността се измерва с киловати, а не с киловатчас? А по-специално инсталираната мощност на фотоволтаици се измерва с киловатпик.
      Вероятно статията е просто превод от някоя преводачка, която много не е ориентирана в материята. Жените са добри в изучаване на чуждите езици, но хич ги няма във физиката. Факт.
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        4i40 - няма причина да не се вярва на експирименталните данни стига да не са измама. Всъщност реалните възможности на технологията са два пъти по добри, но това не означава че това което ще се появи на пазара ще бъде с тези параметри. Първото което се появи и за което всички казват че е прекалено скъпо и луксозно е с два пъти занижени параметри. От възможни 15 години живот на батерията той е станал на 8, а животът на акумулаторите в крайна сметка е в години а не в брой цикли - заряд и разряд.

        Има реална възможност да подведеш някого.

        Защо го казвам, ли? Мога да се мотивирам с достатъчно доказателства. Няма да споря с теб, ако си толкова убеден, но ще ТИ КАЖА само, че ресурсът /животът, както му казваш също е правилно/ на всеки акумулатор /според мен/, най-вече зависи от начина му на експлоатация и поддържане, т.е. от експлоатационните условия.

        Резервният капацитет, за който говорих надолу - е отражение, именно на казаното от мен горе. Той намалява с времето, но може да намалява с много по-голяма скорост по споменатите причини.

        Освен това, акумулаторите имат шанс да бъдат възстановени, след като вече сме решили, че не могат да ни вършат работа - и по тоя начин - да продължат подаване на номиналния ток - дори още с година-две, дори и повече.

        Това ти казвам, за да не си винаги толкова категоричен, само от прочетеното в нета! Ако желаеш, приеми съвета, ако ли пък - не, извинявай - имаш си глава на раменете.

        Коментар


        • Някой в Капитал явно е спал в часовете по физика...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

            Явно Нисан имат проблеми с батериите. Но Тесла са го решили това. Или може да не са го решили. Но данните дето ги пуснах са данни от реална експлоатация от собственици, а не фирмени изследвания. А и там говорят за пробег а не време.

            @supertrader
            А и гаранцията на батериите на Тесла е 8 години, но това не значи че не може да се използват повече. Може и да може да изкарат 15, ама може и да не може. А гаранцията от 8 години, не покрива спада на капацитета, който явно при Тесла не е голям проблем.
            Данните от реалната експлоатация на собствениците не може да бъде меродавно. Може само да бъде ориентировъчно. Във всички случаи ще има субективен фактор. Пък и всеки кара колата си по различен начин. Едно е да караш с 80км/ч и да минеш 350 км с едно зареждане. Със същата батерия, ако караш със 120км/ч ще минеш примерно 250км. Има значение дали караш с отворен прозорец или със затворен.
            Last edited by gigow; 19.10.2017, 10:39.
            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

              Методът проба-грешка е единствения, който работи.

              Както е казал класикът "Ако нИ играеш, няма да спечелиш". Ако играеш, може да спечелиш, но няма гаранция.

              Така че който пробва може и да спечели. Който не пробва със сигурност няма да спечели.

              В тая област, при настоящите знания и възможности на практиката - не е ясно, кой точно ще спечели повече: дали този, който пробва, или онзи, който изчака встрани /определено, но неясно за сега - време/.

              Ако приемем, че изчакващите ще спечелят /за мен е по-вероятният сценарий/, то между неспечелилите /заложили на електромобила/ - също ще има повече или по-малко губещи.

              Най-малко губещите /те са нищожен процент - хилядни от процента, ако се вярва на публикуваната графика/ - та те - най-малко губещите - ще бъдат може би и печеливши, но докато това се осъществи за някого /а по-вероятно е да не се осъществи/, то технологиите ще са се предвижили доста по-напред от стартовата си позиция, която условно можем да приемем, че е от днес, но да не забравяме, че ТЯ Е ОТ ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ!

              Последното ме прави скептик, но не налагам мнението си! Всеки има глава на раменете си и онова, с което се е занимавал и е учил - му е дало логическото мислене, за което вече стана дума в темите...

              Коментар


              • Електрически автомобили вече могат да се зареждат и в Shell


                Ѕhеll oтвopи пъpвaтa cи бъpзa зapяднa cтaнция зa eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили в cвoя бeнзинocтaнция във Beлиĸoбpитaния. Toвa e пopeдният знaĸ, чe гoлeмитe пeтpoлни игpaчи ce cъбyждaт зa нoвaтa тeндeнция пpи aвтoмoбилитe, ĸoятo щe пpeoбъpнe пaзapa. Hoвaтa ycлyгa вeчe e дocтъпнa нa тpи мecтa в Лoндoн, Дepби и Cъpи. Oчaĸвa ce дo ĸpaя нa гoдинaтa дa бъдaт oтвopeни oщe ceдeм лoĸaции в Лoндoн и Peдинг. Bъв Beлиĸoбpитaния имa oĸoлo 8 000 бeнзинocтaнции, ĸaтo пo oĸoлo 100 oт тяx бивaт зaтвapяни вcяĸa гoдинa и дo 2035 г. oбщият им бpoй мoжe дa дocтигнe 6 000, пoĸaзвa aнaлиз нa Уyд Maĸeнзи. Bлacтитe в cтpaнaтa зaявиxa, чe мoжe дa пpинyдят гoлeмитe бeнзинocтaнции дa инcтaлиpaт зapядни cтaнции. Oчaĸвa ce дo 2030 г. пpoдaжбитe нa изцялo eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили дa дocтигнaт 1 oт вceĸи 12. Дo 2040 г. пъĸ вcичĸи нoви ĸoли тpябвa дa бъдaт зaдвижвaни c eлeĸтpичecтвo. Πeтpoлнaтa индycтpия минaвa пpeз ĸpитичeн пepиoд, oтбeлязвa Вlооmbеrg. Πpeминaвaнeтo нa eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили мoжe дa нaмaли тъpceнeтo нa пeтpoл c oĸoлo 8 милиoнa бapeлa днeвнo дo 2040. Ѕhеll cи пapтниpa c Аllеgо зa нoвия пpoeĸт. Mинaлaтa ceдмицa ĸoмпaниятa ĸyпи NеwМоtіоn - eднa oт нaй-гo лeмитe фиpми в Eвpoпa зa зapядни cтaнции. Цeлтa нa Ѕhеll e дo 2025 г. 20% oт пeчaлбaтa дa e oт aвтoмoбили, ĸoитo нe paбoтят c дизeл или бeнзин, ĸaзвa Джoн Aбът, изпълнитeлeн диpeĸтop нa ĸoмпaниятa.

                https://money.bg/investments/elektri...i-v-shell.html

                Коментар


                • Цената за изграждане на соларни паркове в Германия е рекордно ниска

                  За пръв път разходите за инсталирането на мощности се понижават под 5 евро цента за киловатчас

                  Стабилно надолу

                  Цената продължава да върви надолу, след като през 2015 г. започнаха да се провеждат аукциони. Оттогава насам тя се е понижила с над 40%. В резултат на тази тенденция фотоволтаичната индустрия ще настоява да бъдат премахнати всички досегашни ограничения върху разширяването на бизнеса й. Темата за развитието на соларната енергия най-вероятно ще е и една от основните при преговорите за създаването на новата управленска коалиция в Германия. Преговорите между Християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз, от една страна, и либералните Свободни демократи и Зелените, от друга, започват в сряда.

                  Цената на инсталиране на нови фотоволтаици е достигнала рекордно ниското си ниво при третия рунд на аукциони през 2017 г. Според Федералната агенция за електромрежи средните разходи са паднали до 4.91 цента на киловатчас спрямо 5.66 цента за киловатчас през юни. На аукциона, на който са били определени инвеститори за 222 мегавата, най-ниската цена е била 4.29 цента на киловатчас, а най-високата - 5.06.
                  Директорът на агенцията Йохен Хоман коментира, че "особено големите инсталации могат да бъдат построени на ниски цени и носят дивиденти за големите икономики"...

                  http://www.capital.bg/biznes/pazari/...v_germaniia_e/


                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                    Като казах за загуба на капацитет от 6-7% на година, имах предвид това изследване. [h=1][URL="http://www.ecars.bg/blogs/parts-1/1287-grafika-zaguba-kapacitet-30-kwh-bateria-nissan-leaf"][B][SIZE=18px]
                    Явно Нисан имат проблеми с батериите. Но Тесла са го решили това. Или може да не са го решили. Но данните дето ги пуснах са данни от реална експлоатация от собственици, а не фирмени изследвания. А и там говорят за пробег а не време.

                    @supertrader
                    А и гаранцията на батериите на Тесла е 8 години, но това не значи че не може да се използват повече. Може и да може да изкарат 15, ама може и да не може. А гаранцията от 8 години, не покрива спада на капацитета, който явно при Тесла не е голям проблем.

                    Коментар


                    • Като казах за загуба на капацитет от 6-7% на година, имах предвид това изследване. Графика за загуба на капацитет в 30 кВтч батерията на Nissan LEAF

                      От снимката се вижда, че след 2 години капацитетът е 86%, след 4 години е 76% от първоначалния. След това темпото на спада намалява и след 8 години капацитетът е 67%.

                      И не винаги трябва да се вярва на фирмените данни. Много добре знаем, как германците манипулираха и направо лъжеха за данните за изгорелите газове. Щом и Мерцедес лъже, на кого да вярваш?
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • 4i40 - няма причина да не се вярва на експирименталните данни стига да не са измама. Всъщност реалните възможности на технологията са два пъти по добри, но това не означава че това което ще се появи на пазара ще бъде с тези параметри. Първото което се появи и за което всички казват че е прекалено скъпо и луксозно е с два пъти занижени параметри. От възможни 15 години живот на батерията той е станал на 8, а животът на акумулаторите в крайна сметка е в години а не в брой цикли - заряд и разряд.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
                          Методът "проба-грешка" - има силно възпиращ ефект, но не при всички..
                          Методът проба-грешка е единствения, който работи.

                          Както е казал класикът "Ако нИ играеш, няма да спечелиш". Ако играеш, може да спечелиш, но няма гаранция.

                          Така че който пробва може и да спечели. Който не пробва със сигурност няма да спечели.

                          Коментар


                          • Методът "проба-грешка" - има силно възпиращ ефект, но не при всички..

                            Коментар




                            • Като каза това:

                              Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                              Всичко друго е алабалистика, реклама, маркетинг и цени...и шарани !
                              И вследствие на това:

                              Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                              Не вярвам много на експериментални данни, дето се въртят в лаборатории.....
                              Нека да започнат масово производство и потребление, ....
                              Та става ясно, че си научил урока от есента на 2007-ма

                              Коментар


                              • Свикнал съм да виждам повече камбанообразно представяне на закона за разпределение (на нещото си)...., а и, за да покажеш нещо на публиката, трябва да го обясниш, достатъчно просто и разбираемо за широката публика - това води масовия клиент, а не желанието ти да се правиш велик и непременно много знаещ... аууу, че хубаво го казах..., трябва да си го окача на стената, за да не забравя, че съм го казал АЗ! ))

                                Коментар

                                Working...
                                X