Първоначално изпратено от abc
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
Съгласен съм. Аз също имам ATERA, но я използвам по-скоро като вид депозит. Почти нулев риск - доста атрактивна за днешните времена, но и почти нулеви очаквания за капиталова. Там никой не мисли за ликвидация, а тук дружеството има обозрим хоризонт на съществуване, след който - ще видим. И аз не препоръчвам нищо
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеНикой не казва, че няма проблем Иво. Да, проблем (или хайде не "проблем", а "тенденция") има, но той не е от днес или вчера и не е породен от вируса. В смисъл covid-19 не променя кардинално ситуацията.
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеОсновното притеснение тогава бе дали ще успеят да го построят и то в срок и дали междувременно няма да ги удари нова дългова криза.
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеа и към момента не виждам много алтернативи, поне на БФБ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеПогледнете нещата глобално..Колко процента от всички работещи в България могат да работят от къщи..Едва ли повече от 10-15-20процента..А по света- едва ли повече от 30процента..
Коментар
-
https://www.investor.bg/socialni-mre...oianno-304826/
Facebook, която вече заяви, че ще се придържа към плана си да наеме 10 хил. инженери и продуктови служители тази година, също така ще изгради три нови „центъра“ в Атланта, Далас и Денвър, където работещите от дистанция в тези райони ще могат да се появяват понякога.
„Това не са задължителни офиси“, коментира Зукърбърг, а по-скоро компанията иска да създаде „някакъв вид физическо пространство“, което да събира общността ѝ.
Викате след 20-30 г щяло да дойде и у нас. Освем при офисите, същото се задава и при висшите и средните училища. Както казаха от МОН промяна, която иначе отнемала години, стана за по-малко от 2 месеца. Кой разбрал, разбралLast edited by Harry Kane; 22.05.2020, 13:43.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение
Ако ще е АДСИЦ, нека е АТЕРА.
Дружество с увеличаващи се номинално активи, които притежава, както и с плавното и постоянно увеличение на пазарните им цени.
Имам не малко, но не препоръчвам нищо!Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеНикой не казва, че няма проблем Иво. Да, проблем (или хайде не "проблем", а "тенденция") има, но той не е от днес или вчера и не е породен от вируса. В смисъл covid-19 не променя кардинално ситуацията. Просто едни хора, които и досега се опитваха да тласкат бизнеса в определена посока, сега се възползват от ситуацията и се опитват да извлекат максимално дивиденти, но мисля че е рано да се правят категорични изводи. Според мен, в окото на бурята да се правят крайни заключения е пресилено. Корабоплаването не е приключило с потъването на "Титаник", въпреки че сигурно и тогава е имало подобни мнения. Нека да видим как ще се развие ситуацията с тази пандемия. Тя още не е приключила. Да видим ще се открие ли ваксина, няма ли да се открие. Ще се случи ли (и как) прословутия "стаден" имунитет или не. Със сигурност сектора на бизнес имотите ще претърпи корекция, вероятно някои няма да оцелеят, но някои ще спечелят. Наскоро си направих труда да се върна 1-2 години назад и да прочета какво сме писали тук около и малко след увеличението на капитала. Тогава основните притеснения бяха не по отношение на това дали проекта ще бъде успешен (защото той има всички основания да е успешен - заради отличната локация, инфраструктура и т.н. все неща от първостепенно значение). Основното притеснение тогава бе дали ще успеят да го построят и то в срок и дали междувременно няма да ги удари нова дългова криза. За момента твърдят, че няма изоставане в сроковете. Най-трудното беше до кота "0". Казват, че вече се работи по петия етаж, мисли се за фасадата, за пускането на други специалности вътре в сградата... Така, че основното притеснение лека-полека отпада. Ако успеят да края на настоящата Covid-година да привлекат и втори наемател това ще е огромен успех. Подобни предварителни договори са гаранция за завършване на обекта в срок. Някой наскоро намекна, че доста ААА сгради по Цариградско стоят празни. Е нашата поне няма да е празна Шегувам се. Рискът си съществува. Продължава да стои и финансовия риск. Говорят за 20 млн.евро кредит при 2,5-3,5%, Лично аз очаквах по-малка дългова тежест, но се надявам все пак да не се отклоним прекалено много в тази посока. Тъй като създалата се ситуация кара банките да са особено бдителни, то евентуалното одобрение на подобен кредит (и условията при което е отпуснат) ще е показателно за бъдещето на проекта. В заключение (че стана голям ферман) - не подценявам рисковете, но все още ги считам за поносими и разчитам че проекта има бъдеще, а и към момента не виждам много алтернативи, поне на БФБ. Ако някой вижда - нека ги посочи.
Нека мнението ми не се счита за препоръка за каквото и да е. Имам акции.
Дружество с увеличаващи се номинално активи, които притежава, както и с плавното и постоянно увеличение на пазарните им цени.
Имам не малко, но не препоръчвам нищо!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Никой не казва, че няма проблем Иво. Да, проблем (или хайде не "проблем", а "тенденция") има, но той не е от днес или вчера и не е породен от вируса. В смисъл covid-19 не променя кардинално ситуацията. Просто едни хора, които и досега се опитваха да тласкат бизнеса в определена посока, сега се възползват от ситуацията и се опитват да извлекат максимално дивиденти, но мисля че е рано да се правят категорични изводи. Според мен, в окото на бурята да се правят крайни заключения е пресилено. Корабоплаването не е приключило с потъването на "Титаник", въпреки че сигурно и тогава е имало подобни мнения. Нека да видим как ще се развие ситуацията с тази пандемия. Тя още не е приключила. Да видим ще се открие ли ваксина, няма ли да се открие. Ще се случи ли (и как) прословутия "стаден" имунитет или не. Със сигурност сектора на бизнес имотите ще претърпи корекция, вероятно някои няма да оцелеят, но някои ще спечелят. Наскоро си направих труда да се върна 1-2 години назад и да прочета какво сме писали тук около и малко след увеличението на капитала. Тогава основните притеснения бяха не по отношение на това дали проекта ще бъде успешен (защото той има всички основания да е успешен - заради отличната локация, инфраструктура и т.н. все неща от първостепенно значение). Основното притеснение тогава бе дали ще успеят да го построят и то в срок и дали междувременно няма да ги удари нова дългова криза. За момента твърдят, че няма изоставане в сроковете. Най-трудното беше до кота "0". Казват, че вече се работи по петия етаж, мисли се за фасадата, за пускането на други специалности вътре в сградата... Така, че основното притеснение лека-полека отпада. Ако успеят да края на настоящата Covid-година да привлекат и втори наемател това ще е огромен успех. Подобни предварителни договори са гаранция за завършване на обекта в срок. Някой наскоро намекна, че доста ААА сгради по Цариградско стоят празни. Е нашата поне няма да е празна Шегувам се. Рискът си съществува. Продължава да стои и финансовия риск. Говорят за 20 млн.евро кредит при 2,5-3,5%, Лично аз очаквах по-малка дългова тежест, но се надявам все пак да не се отклоним прекалено много в тази посока. Тъй като създалата се ситуация кара банките да са особено бдителни, то евентуалното одобрение на подобен кредит (и условията при което е отпуснат) ще е показателно за бъдещето на проекта. В заключение (че стана голям ферман) - не подценявам рисковете, но все още ги считам за поносими и разчитам че проекта има бъдеще, а и към момента не виждам много алтернативи, поне на БФБ. Ако някой вижда - нека ги посочи.
Нека мнението ми не се счита за препоръка за каквото и да е. Имам акции.Vanitas vanitatum...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Точно това ще е тенденцията, качествени, висок клас, с ексти, но шернати офиси - това което е било наето от една фирма преди, ще е за две или дори повече от три фирми, където хората ще ходят в офис по желание, на ротационен принцип и ще си имат онлайн график за ходене в офис - един бюро за 3-4 души.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Погледнете нещата глобално..Колко процента от всички работещи в България могат да работят от къщи..Едва ли повече от 10-15-20процента..А по света- едва ли повече от 30процента..Рано е още за такава глобална революция, а и тя едва ли ще може да стане за 1-2 години..След 20-30 години процента може да достигне и 40-50процента..Работата в офис е и социален контакт , а той е необходим на всеки човек.. То и без това алиенацията е все по- голям проблем..
- 1 like
Коментар
-
За мен тенденцията да се работи извън офис става все по-очевидна. Twitter, Shopify, Square и тн. Много е трудно да обясниш на хората как големите могат, а ти не можеш.
Не е нужно да погребем офиса, за да има проблем с АДСИЦ-и като БРЕФ. Дори 20% да минат без офис, пак имаме проблем. В индустрия, която живее на прожекции за ръст, дори и малко клатушкане е кофти. Оценките стават други от +5-10% на -10-20%.
Също фирмите може да не минат изцяло дистанционно, ами само да свият офиса. Например преди IT фирма с 50 човека взима офис за 80 защото не може да сменяш офис всяка година. Смяташ ръста на хората криво ляво за няколко години напред. Сега не пречи да си фирма с 50 човека и да вземеш офис за 30-40. Другите или от вкъщи (100% има хора които с удоволствие са от вкъщи) или ротация.
Дори това ми се вижда по-голямата заплаха от изцяло дистанционни фирми. Тази схема дава много гъвкавост на фирмите докато пак имат офис за който се налага или иска. Също спестяваш половината площ като цена.
- 5 Харесвания
Коментар
-
А бе стига с тия големи корпорации бе Хари. Епъл голяма или малка корпорация са? Щото четох, че връщат хората си в сградите. Рано е да погребваш офиса. Не може да обобщаваш какво искали големите корпорации. Искат Бил Гейтс и приятели да си пробутват облаците и приложенията, но дали ще стане решават други. След колко години ще умре офиса. След 10, 20, 50...? Не цялата реална икономика е IT. Преди covid-a имаше ли хоум офис? Имаше. Около 20% бил, а сега щял да стане 30... 40... А после? Дали тази тенденция ще е все възходяща, защото работата хоум има и много недостатъци. Да ги изброявам ли? Особено пък в сравнително малък град, като София (без да се обиждат столичани)
Всеки сам си преценява приятелю. Най-често от своята си камбанария, което е бедата. Моят съвет също е като на Осло. Не се предоверявай на технологиите (технологичните акции), а хвърляй по едно око и на имотите, защото технологиите днес са едни, утре са други, постоянно се измисля нещо. Историята нито е започнала, нито ще свърши с епохата на дот-кома. Прогресът си тече и след интернета ще дойде нещо ново, но какво? Никой не знае.Vanitas vanitatum...
- 1 like
Коментар
-
Май бъркаш кефа, купона, с бизнеса. Докато до вчера хубавия и с екстри офис е примамка за по-добри служители, вече такава примамка е опцията да работиш от вкъщи. Няма нужда да ти изреждам пък предимствата на работа от вкъщи, като почнеш, че печелиш по 1-2 часа на ден, и стигнем до по-чистия въздух. Но не е там работата, кое е по-добро и гот от другото, не е това аргумента. Важно е големите корпорации, каква тенденция подемат, по една или друга причина, защото това определя пазара. И в Азия, и в Америка, % хоум офис се вдига и ще вдига, дали е гот или не е без значение. А тези офиси ААА клас са за чуждите компании у нас.
Коментар
Коментар